Nu stundar kanelbullens dag och jag är obeskrivligt peppad! Bullar av alla slag är ju det godaste jag vet och det känns så härligt att ha ett lager i frysen att ta fram av och tina när man får besök. Långa längder är enklare att baka än bullar – och den här degen ger ungefär fyra vetelängder.

vetelängder bullar

Jag bakar bullar på Saltå Kvarns KRAV-märkta Svenska dinkelmjöl och till fyllning använder jag råsocker som ger en lite kolaaktig smak. För extra saftiga bullar byter jag sedan ut lite av dinkelmjölet mot Saltå Kvarns Rågsikt.

Alla Saltå Kvarns produkter är ekologiska och deras mjöl är odlat i Sverige. Det tycker jag är himla bra – för då kan man äta bullar med gott samvete.

Några tips för att lyckas med bullbaket. 

  • Jag gillar bullar med både kanel och kardemumma. Kanel i fyllningen och kardemumma i degen. Tillsätt kardemumma i smöret medan det smälter – fettet lockar fram både smak och doft.
  • Arbeta degen ordentligt, då blir bullarna högre och finare
  • Använd alltid bakformar av papper till kanelbullarna så att inte all god fyllning rinner ut på plåten.
  • Att byta ut ca en tiondel av dinkelmjölet mot rågsikt ger saftigare bullar.
  • Slå 50 gr smält, varmt smör över den färdigarbetade vetebrödsdegen, innan du låter den jäsa i bunken. Det ger extra saftiga bullar.

Bästa bullarna till kanelbullens dag (ca 50 bullar eller 4 längder)

Deg

150 gr smör (+50 gr smör till jäsningen)

5 dl mjölk

1 msk kardemumma

50 g jäst

2 dl strösocker

1 tsk salt

13 dl dinkelvetemjöl

2 dl rågsikt

Fyllning 

150 g mjukt smör

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

1 1/2 dl rårörsocker

+ 1 ägg och pärlsocker

Så här gör du;

Smält smöret till degen. Blanda i den nymalda kardemumman. Tillsätt mjölken och låt bli fingervarmt. Vispa ner jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan strösocker och salt. Arbeta därefter in mjölet i degen. 10-15 minuter för hand eller 8 minuter i maskin. Smält 50 g smör och häll över degen innan den läggs för jäsning i ca 60 minuter.

Rör ihop mjukt smör, kanel, kardemumma och socker till en slät smet. Kavla ut bulldegen till en lång rektangel. Bred över fyllningen och gör till en rulle. Klipp med en sax små jack i längden och lägg dem åt vartannat håll i ett dekorativt mönster.

Låt jäsa övertäckta på en plåt ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärölsocker.  Grädda i 200 g i ca 20 minuter.

Låt det nygräddade brödet kallna under handduk, så blir det saftigare. Servera med ett stort glas kall mjölk!

Så bakar du kalljästa bullar