Ett mysigt Allhelgonafirande

Näst efter jul och påsk är Allhelgona min favorithögtid. Så igår när jag vaknade kan ni förstå att jag var peppad!

Städade nedervåningen med Jakob (nödlösningen när man har gäster och inte hinner hela huset) och tog in enris i stora krukor.

Plockade fram köttet till kvällens middag och lät det ligga och få rumstemperatur innan jag stekte det. Vi åt Boeuf bourguignon, med kött från vår grannbonde som föder upp ekologiska kor och så vår egen potatis. Gott med ett riktigt långkok till Allhelgonamat! Tror det puttrade i tre och en halv timme sammanlagt.

För att bespara fogarna sitter jag och lagar mat. För att nå upp till köksbänken löser jag det så här. Väldigt gulligt. Och det får mig att tänka på farmor Beda som alltid satt och lagade mat på en hög pall. Det är så jag minns henne. På sin höga kökspall bredvid spisen.

Så började det skymma och jag gjorde iordning dukningen. En rutig duk med lummer på.

Och enkla silverljusstakar.  Och så silverbestick från farmor, tallrikar i Asiatisk Fasan som jag ärvt av faster och så kristallglasen jag fick av henne i födelsedagspresent ett år.

Viktigt när man har gäster är ju att tända marschaller i överflöd. Det var pappa, moster Mia och kusin Jonas som skulle komma.

Lyser så välkomnande med alla ljusslingor som fått komma upp i trädgården nu.

På bron står också en stor ljuslykta från Ikea, som jag precis införskaffat.

Bertil fick välja kläder och hade gjort sig fin i skjorta och väst.

Folke slog på stort och tog förutom skjorta och väst också på sig en hatt.

Jag dukade och såg stel ut. Och tjock! Har börjat bli så tjock och fin nu!

Det vilade en sådan retrokänsla över middagen. Till förrätt blev det mammas räkcocktail. Med champinjoner, avokado och handpillade räkor. På med massor av citron och salt och någon färsk krydda som koriander eller gräslök. Mums! Huvudrätten blev som sagt boeuf bourguignon…och det var så gott med all rödvinssås! Två barndomsklassiker.

Så avslutade vi med en cheescake med chokladfyllning och grädde ovanpå. Mäktigt så jag nästan dog.

I present från min moster fick vi ett nytt änglaspel. Himla tur då vårt gamla gått sönder. Vi lyssnade andäktigt på plingandet. Och jag peppade i smyg på att så fort allhelgona har varit går startskottet för hederligt julmys!

Jag börjar försiktigt och stegrar sedan hela vägen fram till julafton! Så härligt det ska bli.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Ett mysigt Allhelgonafirande”

 1. Åh en så vacker duk! Har letat länge efter något liknande. Någon som vet om det säljs i nyproduktion någonstans? Hade en som tyvärr inte finns kvar.

 2. Vad otroligt mysigt och fint ni haft det! Är det sant att det är okej att börja julmysa nu😍!? Jag är så konstigt överpepp på jul i år haha, har fått hålla i mig för att inte redan hänga upp julstjärnorna! Så kanske du känner varje år🙂

 3. Ser supermysigt ut, men snälla plocka inte in lummer, den växer långsamt och har svårt att återhämta sig. Även om det kanske inte är strikt förbjudet att ta in lite till husbehov så rimmar det väldigt illa med att värna om skogen. Tyvär finns det nog ännu mycket okunskap om hur svårt läget är för våra fina,sagolika lummerarter! Citat från Naturvårdsverket: “Lummer växer mycket långsamt och har därför tagit skada av den insamling som tidigare har förekommit. Alla arter är numera fridlysta i hela landet mot uppgrävning samt plockning för försäljning.”

  1. Jag har inte plockat in lummer. Den är i plast och jag skaffade slingan för flera år sedan, just eftersom att lummern är fridlyst. Plast är ingen favorit hos mig men hellre plast än riktig lummer!

   1. Tack för att jag fick förklaring om lummerdekorationen. Jag var också orolig över “plockandet”…

 4. Åh, “tjock och fin” är så sällan man ser i samma mening, men det borde förekomma oftare! Och jag håller fullständigt med dig, du strålar! 😍

 5. Är det möjligt att du delar med dig av recepten?
  Skulle gärna laga menyn, den låter jättemumsig.