
Brunkål ser inte mycket ut för världen – men det är det godaste tillbehöret till julskinka. I hård konkurrens med äppelmos och julsenap förstås. Helst gör jag den med skinkspad. Men det går att ersätta med grönsaksbuljong eller köttbuljong – beroende på om man vill ha den vegetarisk.
Min brunkål har jag förberett nu i november – fem veckor innan jul. Och den håller hur bra som helst i frysen! Kryddningen på den här kålen är ungefärlig – hur mycket som behövs handlar om hur stort vitkålshuvud du har. Krydda försiktigt till en början och addera sedan mer!
Brunkål
Portioner
8 – 10 julbordsportioner
Tid
ca 45 minuter
Ingredienser
1 stort vitkålshuvud
2 msk smör
3 msk sirap
1/2 msk kinesisk soya
2 – 3 tsk ättika 12 %
1/2 msk salt
4 dl skinkspad eller buljong plus vatten
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Strimla kålen och fräs lite åt gången i en stekpanna med rikligt med smör. Kålen ska bara få en aning färg.
- Lägg sedan i en långpanna och ringla över sirap, ättika och salt. Häll över hälften av skinkspadet. Ställ i in ugnen. Se till och rör om i formen med 10 minuters mellanrum så att kålen inte bränns. Fyll på med mer buljong allt eftersom.
- Efter ca 30 minuter är kålen färdig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, ättika, soya eller sirap beroende på vad som saknas.
- Kålen kan frysas in och sedan tinas lagom till julbordet. Bäst blir den om man värmer den försiktigt i en kastrull med smör.
6 svar
Åhh, det lät ju inte så svårt, hade för mig att man skulle låta det koka/steka med märgben :O Mormor körde nog inte den i ugnen. Men det låter ju smidigt 😀
Det där har jag aldrig ätit men det låter gott. Borde införa det på julbordet! Tack för tipset Clara.
Tack 👍
Ska prova att frysa in för första gången .
Fascinerande att du som västerbottning kokar brunkål; något som jag fått förklarat för mig är typiskt skånskt (inte minst av min skånska mormor)
Jag har lärt mig av min mans mormor från Blekinge 🙂
Om det skulle bli någon brunkål över så använd som bottenskikt till kålpudding med ny kål på toppen. Det blir en extra god kålpudding.