Det var så kul att läsa om vad ni inte vill vara utan på julbordet. Blev förvånad att det ändå skiljde sig så pass mycket åt. Vissa saker ni äter hade jag knappt hört talas om! Men något jag själv inte vill vara utan är som bekant kålrotslåda. Fast det är ett ganska nytt inslag och ingenting som funnits i min barndom. Det var pappa som köpte hem en kålrotslåda på en julmarknad för några år sedan och när vi fick smaka blev vi helt sålda. Det låter ju inte så upphetsande på namnet – men det är alltså en krämig, sötsalt låda med smak av kålrot och sirap och med sting av ingefära. Vansinnigt gott. Står alltid på mitt julbord!
Nu ska ni få mitt recept och jag tror att det ursprungligen kommer från ICA om jag inte minns fel. Riktigt bra är det i alla fall. Vi har fullt med kålrötter i källaren och jag brukar göra dubbel sats på en gång, så har jag en låda till julbordet och en att ta fram någon gång i december när man vill tjuvsmaka julmaten. Svingott ihop med skinka, köttbullar, prinskorvar eller egentligen exakt vad som helst! Funkar bra att frysa och sedan värma långsamt i ugnen. Gärna med lite mer smör hyvlat på toppen.
Kålrotslåda
ca 12 julbordsportioner
ca 120 minuter
Ingredienser
1 kg kålrot
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl ströbröd
4 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 1/2 tsk mald ingefära
1 msk salt
vitpeppar
1 ägg
1/2 dl ströbröd
Smör
Gör så här
- Skala och skär kålrötterna i mindre bitar. Koka mjuka i en kastrull med vatten och en buljongtärning. Häll spadet åt sidan men spara det.
- Mosa sedan bitarna med en potatisstomp eller kör i mixern till en mjuk smet. Låt ströbrödet svälla i grädde. Blanda det sedan med kålrotsmoset, sirap, ingefära, salt och vitpeppar. Späd eventuellt med lite kålrotsspad om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara lite tjockare än en sockerkakssmet.
- Vispa upp ett ägg och blanda ner i smeten. Smöra och bröa en gratängform. Jag använde två formar eftersom jag gjorde dubbel sats.
- Häll ner smeten i formen och strö över ströbröd. Hyvla över lite smör och grädda i ugnen i ca 90 minuter på 175 grader. Akta så att det inte bränns! Har du en mindre form kan gräddningstiden behöva förlängas. Ät och njut!
24 svar
Jag undrar vem som har gjort den fantastiska ugnsformen med illustrationen?
Vänligen,
Emma
Jag tycker stilen är lik Marianne Westmans ”picknick” men vet inte om det är hon?
Tack, vad gulligt av dig att svara! Skall kolla upp detta❤️
https://www.tradera.com/item/341135/569015284/rorstrand-alfredo-upplaggningsfat-
Rörstrand “Alfredo”, tydligen.
Otan kålrotslåda är det ingen Jul
Kålrotslåda och morotslåda är standard på vårt julbord. De kommer från min finska sida av släkten och båda är fantastiska, så jag rekomenderar att även prova morotslåda
Jag är uppvuxen med att både kålrotslåda och morotslåda står på julbordet, det är så fantastiskt gott! Och det är en stående beställning från farmor varje jul. Det är så roligt att vissa finska element från min finska sida av släkten står kvar på julbordet. Men vi har skippat leverlådan i alla år, kanske dags att bjuda in den till jul igen, och se om det går hem!
Doften av kålrotslåda på julafton är ett måste för en finländare. Numera uppskattas den även av både vår svärdotter och svärsöner även morotslådan.
Ja, en fantastisk ugnsform. Skulle vilja ha en likadan 🙂
Kålrotslåda är en av mina absoluta favoriter på julbordet. Tillsammans med mammas köttsås, hemgjorda köttbulla och varma ärter. Mums. Som tur har jag fått äta kålrotslåda redan i år när vi hade farsdagsmiddag.
Om du inte provat det innan rekommenderar jag att ha i lite stekt finhackad rödlök i lådan oxå! Så gott 😊
Tack! Det här ska vi testa iår! Känns väldigt finskt med diverse lådor, det är standard där 🙂
Lådor är standard på det finska julbordet o det är istället ovanligt med prinskorv o köttbullar. Treenigheten av lådor är kålrotslåda, morotslåda o min all time favorite potatislåda. Viktigt är även att ha tokstark senap på skinkan 🙂 Skriv gärna in i receptet att kålrotslåda är finskt, för Finland får allt för lite kredd 😔 PS. Påsktips! Traditionella rysk-finska efterrätten pasha 😋 Ds.
Kul! Spännande med ingefära i.
Potatislåda med muskot och sirap i är otroligt gott.
Detta är egentligen inte om denna sida, men det går inte att klicka sig vidare genom dina kategorier på receptsidan. Kan tänka mig att det är fler än jag som vill använda sig av dina fabulösa julrecept så det kan vara nåt att se över. Tack för all pepp, även i denna mörka pandemi – det behövs!
Jodå! Tryck bara in kategorin och scrolla sedan ner – då ligger alla julrecept där. Längre ner i flödet bara 😚👌
Kålrotslåda är en av de rätter mina barn efterfrågar till julen.
Har ätit olika lådor till jul så länge jag kan minnas. Ha inga finskättade bekanta sedan mina föräldrar dog i en trafikolycka när jag var 14 år (drygt 50 år sedan). De senaste åren har julboret bantgats ned ochbara kålrotslådan är kvar av lådorna. Har “förbättrat” den genom att koka med ett par morötter för att framför allt ge den en vackrare färg.
Förlåt men jag bara undrar varför gräddningstiden kan behöva förlängas om man har en mindre form?
Då blir kakan högre vilket gör att den tar längre tid att grädda igenom. Tex gräddas ju en rulltårta vara några minuter för att den är så tunn 🙂
Då är ju formen volymmässigt inte mindre.
Sirap inga problem att ersätta med blodsocker vänligt, men går det att ersätta ströbrödet med något?
TACK för det här receptet! Och gör brunkålsreceptet. Det blev ju helt vansinnigt gott! Första gången. Åfors tagit slut på julbordet, men vi lg de inte sluta äta!
Srö på lite kanel efter tycke, ingefära,väldigt lite moskot, det blir jul igen