Min supergoda kålrotslåda

Det var så kul att läsa om vad ni inte vill vara utan på julbordet. Blev förvånad att det ändå skiljde sig så pass mycket åt. Vissa saker ni äter hade jag knappt hört talas om! Men något jag själv inte vill vara utan är som bekant kålrotslåda. Fast det är ett ganska nytt inslag och ingenting som funnits i min barndom. Det var pappa som köpte hem en kålrotslåda på en julmarknad för några år sedan och när vi fick smaka blev vi helt sålda. Det låter ju inte så upphetsande på namnet – men det är alltså en krämig, sötsalt låda med smak av kålrot och sirap och med sting av ingefära. Vansinnigt gott. Står alltid på mitt julbord!

Nu ska ni få mitt recept och jag tror att det ursprungligen kommer från ICA om jag inte minns fel. Riktigt bra är det i alla fall. Vi har fullt med kålrötter i källaren och jag brukar göra dubbel sats på en gång, så har jag en låda till julbordet och en att ta fram någon gång i december när man vill tjuvsmaka julmaten. Svingott ihop med skinka, köttbullar, prinskorvar eller egentligen exakt vad som helst! Funkar bra att frysa och sedan värma långsamt i ugnen. Gärna med lite mer smör hyvlat på toppen.

Kålrotslåda (12 julbordsportioner)

1 kg kålrot

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl ströbröd

4 dl vispgrädde

1 dl sirap

1 1/2 tsk mald ingefära

1 msk salt

vitpeppar

1 ägg

1/2 dl ströbröd

Smör

Gör så här

Skala och skär kålrötterna i mindre bitar. Koka mjuka i en kastrull med vatten och en buljongtärning. Häll spadet åt sidan men spara det. Mosa sedan bitarna med en potatisstomp eller kör i mixern till en mjuk smet. Låt ströbrödet svälla i grädde. Blanda det sedan med kålrotsmoset, sirap, ingefära, salt och vitpeppar.  Späd eventuellt med lite kålrotsspad om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara lite tjockare än en sockerkakssmet.

Vispa upp ett ägg och blanda ner i smeten. Smöra och bröa en gratängform. Jag använde två formar eftersom jag gjorde dubbel sats

Häll ner smeten i formen och strö över ströbröd. Hyvla över lite smör och grädda i ugnen i ca 90 minuter på 175 grader. Akta så att det inte bränns! Har du en mindre form kan gräddningstiden behöva förlängas. Ät och njut!

Mer kål – oslagbart på julbordet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Min supergoda kålrotslåda”

  1. Kålrotslåda och morotslåda är standard på vårt julbord. De kommer från min finska sida av släkten och båda är fantastiska, så jag rekomenderar att även prova morotslåda

    1. Jag är uppvuxen med att både kålrotslåda och morotslåda står på julbordet, det är så fantastiskt gott! Och det är en stående beställning från farmor varje jul. Det är så roligt att vissa finska element från min finska sida av släkten står kvar på julbordet. Men vi har skippat leverlådan i alla år, kanske dags att bjuda in den till jul igen, och se om det går hem!

  2. Kålrotslåda är en av mina absoluta favoriter på julbordet. Tillsammans med mammas köttsås, hemgjorda köttbulla och varma ärter. Mums. Som tur har jag fått äta kålrotslåda redan i år när vi hade farsdagsmiddag.

  3. Om du inte provat det innan rekommenderar jag att ha i lite stekt finhackad rödlök i lådan oxå! Så gott 😊

  4. Tack! Det här ska vi testa iår! Känns väldigt finskt med diverse lådor, det är standard där 🙂

  5. Lådor är standard på det finska julbordet o det är istället ovanligt med prinskorv o köttbullar. Treenigheten av lådor är kålrotslåda, morotslåda o min all time favorite potatislåda. Viktigt är även att ha tokstark senap på skinkan 🙂 Skriv gärna in i receptet att kålrotslåda är finskt, för Finland får allt för lite kredd 😔 PS. Påsktips! Traditionella rysk-finska efterrätten pasha 😋 Ds.