Det var sĂ„ kul att lĂ€sa om vad ni inte vill vara utan pĂ„ julbordet. Blev förvĂ„nad att det Ă€ndĂ„ skiljde sig sĂ„ pass mycket Ă„t. Vissa saker ni Ă€ter hade jag knappt hört talas om! Men nĂ„got jag sjĂ€lv inte vill vara utan Ă€r som bekant kĂ„lrotslĂ„da. Fast det Ă€r ett ganska nytt inslag och ingenting som funnits i min barndom. Det var pappa som köpte hem en kĂ„lrotslĂ„da pĂ„ en julmarknad för nĂ„gra Ă„r sedan och nĂ€r vi fick smaka blev vi helt sĂ„lda. Det lĂ„ter ju inte sĂ„ upphetsande pĂ„ namnet – men det Ă€r alltsĂ„ en krĂ€mig, sötsalt lĂ„da med smak av kĂ„lrot och sirap och med sting av ingefĂ€ra. Vansinnigt gott. StĂ„r alltid pĂ„ mitt julbord!

Nu ska ni fÄ mitt recept och jag tror att det ursprungligen kommer frÄn ICA om jag inte minns fel. Riktigt bra Àr det i alla fall. Vi har fullt med kÄlrötter i kÀllaren och jag brukar göra dubbel sats pÄ en gÄng, sÄ har jag en lÄda till julbordet och en att ta fram nÄgon gÄng i december nÀr man vill tjuvsmaka julmaten. Svingott ihop med skinka, köttbullar, prinskorvar eller egentligen exakt vad som helst! Funkar bra att frysa och sedan vÀrma lÄngsamt i ugnen. GÀrna med lite mer smör hyvlat pÄ toppen.

KÄlrotslÄda

Portioner

ca 12 julbordsportioner

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • 1 kg kĂ„lrot

  • 1 tĂ€rning grönsaksbuljong

  • 2 dl ströbröd

  • 4 dl vispgrĂ€dde

  • 1 dl sirap

  • 1 1/2 tsk mald ingefĂ€ra

  • 1 msk salt

  • vitpeppar

  • 1 Ă€gg

  • 1/2 dl ströbröd

  • Smör

Gör sÄ hÀr

  • Skala och skĂ€r kĂ„lrötterna i mindre bitar. Koka mjuka i en kastrull med vatten och en buljongtĂ€rning. HĂ€ll spadet Ă„t sidan men spara det.
  • Mosa sedan bitarna med en potatisstomp eller kör i mixern till en mjuk smet. LĂ„t ströbrödet svĂ€lla i grĂ€dde. Blanda det sedan med kĂ„lrotsmoset, sirap, ingefĂ€ra, salt och vitpeppar.  SpĂ€d eventuellt med lite kĂ„lrotsspad om smeten Ă€r för tjock. Konsistensen ska vara lite tjockare Ă€n en sockerkakssmet.
  • Vispa upp ett Ă€gg och blanda ner i smeten. Smöra och bröa en gratĂ€ngform. Jag anvĂ€nde tvĂ„ formar eftersom jag gjorde dubbel sats.
  • HĂ€ll ner smeten i formen och strö över ströbröd. Hyvla över lite smör och grĂ€dda i ugnen i ca 90 minuter pĂ„ 175 grader. Akta sĂ„ att det inte brĂ€nns! Har du en mindre form kan grĂ€ddningstiden behöva förlĂ€ngas. Ät och njut!

Mer kĂ„l – oslagbart pĂ„ julbordet