Det är så mysigt att börja dona och göra iordning inför bebisens ankomst. Jag har inventerat mina lådor i källaren med bebisprylar – och fyllt på med det som saknas. Från ImseVimse har jag klickat hem sånt som jag inte kan vara utan när bebisen kommer! Framförallt flergångsprodukter som ersätter engångsprodukter. Tygblöjor, våtservetter och amningsinlägg. Det är bra både bra för miljön och för plånboken!

Som jag skrivit om förut har vi använt tygblöjor till våra barn, bland annat från ImseVimse. Eller i ärlighetens namn mest till Bertil för med Folke blev jag väldigt lat efter ett tag. Men nu tänker jag ta nya tag med bebisen. Det känns ju så hemskt att vi som knappt har några sopor i vanliga fall fyller tunnan på nolltid så fort vi får blöjbarn.

Jag har huvudsakligen använt all in one-blöjor till barnen vilket har varit toppen. Det är helt enkelt en blöja som är lika smidig att ta på som vanliga bebisblöjor. Där insidan av ekologisk bommullsfrotté och utsidan av PUL sitter ihop i ett enda stycke. Och när man tar av blöjorna sköljer man dem hastigt i vatten och lägger i en hink med lock i väntan på att tvättas. När man fått ihop ett gäng blöjor tvättas dem i maskin.

Men ImseVimse har fler typer av blöjor än all-in-one.  De har bland annat ett 2-part-system där man kombinerar en ekologisk bomullsfrottéblöja med en ytterbyxa av vattentätt PUL-material. Eller så viker man sina egna tygblöjor av tunt muslintyg (det som syns rullat till vänster i bild). Till en början använde vi tygblöjor av muslintyg till Bertil. Vi hade nämligen kvar sådana tygblöjor från när jag var liten. Men även efter att vi gått över till all-in-one-blöjor fortsatte jag använda det tunna muslintyget. Som snuttefilt, för att torka kräk och mjölk eller för att lägga över bebisen som ammade och behövde lugn och ro. Himla praktiskt och bra.

Att använda tygblöjor är inte bara en besparing för miljön utan också för plånboken. Andrahandsvärdet på tygblöjor är förvånansvärt högt och eftersom kvalitén är bra räcker blöjorna hela barnaskaran igenom – och sedan kan de säljas vidare. Här finns allt du behöver veta om tygblöjor.

Tvättbara våtservetter tycker jag också är nödvändigt. Mjuka i flanell är min favorit. Ska jag iväg blöter jag upp några och lägger i en vattentät tvättpåse. Skonsamt och milt för bebisars hud. Jag skulle själv inte välja att torka av mig med wipes preparerade med rengöringsmedel – så varför skulle jag göra det på mina barn? Speciellt inte flera gånger om dagen, som det ju blir när man byter blöja!

De vattentäta tvättpåsarna är också bra att ha med sig för att lägga de använda blöjorna i. Så kan man tvätta upp allt när man kommer hem.

Amningsinlägg i tyg är också ett måste! För de engångsinlägg för amning som finns att köpa på apoteken har jag svårt för.  Jag upplever att det fastnar ludd på brösten när mjölken läcker, vilket blir otrevligt när bebisen sedan ska äta. Speciellt när inläggen inte är av ekobomull. Så jag väljer amningsinlägg i tyg alla dagar i veckan. Ekologiska och bättre för miljön är de också!

Och eftersom jag hade en del problem med mjölkstockning under min andra graviditet tänker jag inte ta några risker den här gången. Speciellt inte eftersom bebisen kommer under vinterhalvåret. Den här gången lägger jag bröstvärmare i BHn som håller varmt och vindskyddat. Den vita varianten är gjorda  av 100% ull från Gotland med ett fodral av 100% silke. De är dessutom bra för att lindra redan uppkommen mjölkstockning.

Slutligen finns det något jag verkligen inte klarar mig utan under bebistiden. I den svarta påsen ligger nämligen en bärsjal. Jag fick låna en i tyg av min syster när Folke var liten och jag tycker att det är otroligt mysigt och smidigt med bärsjal på magen. Är en sådan som helst tar mina promenader på skogsstigar, där det är svårt att ta sig fram med vagn. Och då behövs ju en bärsja! Det är också smidigt med sjal när man ska laga mat, städa eller bara röra sig fritt i hemmet. Sjalen är ergonomisk och avlastar ryggen. Det är lite svårt att visa hur bärsjalen ser ut på mig när jag inte har en bebis – men hos ImseVimse finns bilder och instruktioner för hur den ska användas. Tyget är i 100 procent ekologisk bomull och förvaringspåsen till selen är sydd av tygresterna som blev över från sjalen.

Nu erbjuder ImseVimse 15 procent på hela sortimentet (utom reavaror) för dig som läser. Använd rabattkoden UnderbaraClara när du handlar (gäller till den 28/11). Kanske bunkrar du tygblöjor, eller så kan en fin bebisfilt bli en bra julklapp till någon som väntar smått? ImseVimse har inte bara bebisprylar – det finns också tygbindor, tygtamponger och rengöringspads som man kan köpa istället för de miljödumma engångsalternativen. Här kan du läsa mer om det!