Decemberonsdag

Onsdagar är bra dagar. När vi har möjlighet får båda barnen vara lediga. Igår var en sådan dag. Eller Bertil var ledig men Folke var krasslig. Det hade vräkt ner snö hela natten och var några minus när jag vaknade. Vår lilla adventsgran har fått komma in i vardagsrummet. Den stora tar jag in strax innan julafton. När golven är såpskurade, maten färdiglagad och alla paket inhandlade. Som julkronan på verket liksom. Men barrdoften vill jag inte vara utan så då är adventsgranar ett bra komplement.

Jakobs kära mormor Elsa kom också förbi och hälsade på. Hon är här nästan varje onsdag vilket är stor succé och på onsdagkvällen går hon på Jakobs yogalektion i byn!

Två årstider möts. Nu äntligen är det sparkdags!

Jag tog Folke på sparken för att rasta Melker.

Röda hus är vackrast på vintern. Nästan overkligt färgglada i allt det gråvitsvarta.

Bertil körde sin egen spark. De är så gulliga i sina nittiotalsoveraller i bävernylon.

Vi sparkade förbi våra favoritgrannar. Stina och Emil i matlaget har ett väldigt fint hus.

Och genom gläntan såg vi våra andra favoritgrannar Albin och Ulrikas hus skymta.

Sedan var vi såklart tvungna att gå in i trollskogen, bland snötunga grenar.

Mysigt!

Äldst har det tyngst. Elsa som är över åttio körde barnen i sparktåg!

Sedan vände vi hemåt igen. Och jag gick in och vilade men barnen och Elsa stannade ute och gjorde en snögubbe

Vinterns andra snögubbe. Den första gjorde vi en snöig dag i oktober.

Så kom barnen in och vi såg två avsnitt av julkalendern, för vi låg efter litegrann. Bertil identifierade sig med yogisarna och började genast praktisera prana yama.

Det här skira vinterljuset är så fint. Sällsynt och fint.

Men ute föll snart skymningen

Det finns julstjärnor och hyacinter i varje vrå här hemma!

Adventsgranen står på den gamla flygelduken från 1800-talet.

Såna här vägghängda vashållare har jag i mängder. Några från tant Märta, några loppisfyndade. Fint att få upp blommor också på väggarna.

Skyndade mig ut för att hämta in posten innan det blivit helt mörkt.

Sedan brassade jag igång vedspisen och kokade upp tevatten för lite eftermiddagsfika.

Lussekatter, kex och te i den blå timmen.

En sån bra onsdag det blev!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

32 kommentarer på “Decemberonsdag”

 1. Om ni mot förmodan nån gång känner att ni behöver utöka familjen med en främmande vuxen människa ställer jag upp frivilligt. Ett sånt mys!

  1. Ja, samma här, jag kan absolut tänka mig att ställa upp på det också 😀 Alltså avunden jag känner över snöbildern är MONUMENTAL!!!

 2. Supermysigt inlägg! Snacka om att vi lever i olika världar, vi här i den snöfria storstaden!

  Jag funderar så över detta att ni tittar på tv på en liten dator, varför? Det borde vara så mycket sämre för ögon, nackar och allt ergonomiskt att titta på en sån liten skärm i alla lägen framför en större som sitter i bra höjd och som alla ser på väl utan att behöva kisa.
  Barn får ju glasögon i mycket högre utsträckning numera och det beror väl på allt skärmtittande? Mina barn ser mycket på ipad men i alla lägen det går uppmuntrar jag till den stora tv:n, julkalender, filmer osv. (vi streamar ju till den stora tv-skärmen från en surfplatta eller mobil)

  1. Vi har ingen stor TV-skärm. Det är ett val vi gjort för att minska skärmtittandet totalt. Funkar fint!

 3. Så mysigt ni ser ut att ha det! Du har verkligen känsla för att förmedla stämningar. Jag längtar efter snö!

 4. Åh så mysigt Clara!! Men du, nu är jag nyfiken! Vi som precis kommit in i det här med skolbarn och dessutom jobbar helger skulle DRÖMMA om att kunna ta en ledig dag mitt i veckan då och då. Hur har ni löst det? Privat/kommunal skola, löser ni det på något speciellt sätt eller hur är upplägget. Tell me! 🙂 Kram på dig!

  1. Åh. Vi har så tur att skolbarnen är lediga här på landet på onsdagar. I alla fall i de lägre klasserna. Tror det har med pendlingsavstånden att göra. Många barn pendlar långt och det blir billigare transporter om man kan ha lite längre dagar och så är onsdagar helt ledigt från pendlingen! Något sånt tror jag det beror på…men vet inte riktigt 🙂

   1. Åh så himla smart – och skönt! Här blev det världens krock mellan förskola och skola då vi försökt vara lediga en dag i veckan i och med att vi jobbar helger. Och sommarlov. Men nu… hjälp! Lilly började skolan en vecka efter vi stängde för sommarsäsongen och där stod vi med en veckas semester och undrade vad som hände?! Och då får vi ändå ta ut 10 dagar/år utöver de vanliga loven. Hur vi gör nästa sommar vettekatten! Nästan så jag funderar på hemundervisning en dag i veckan! Och det är ju inte bara vi som kanske jobbar helger, eller jobbar sommar eller liknande. Jag tänker på alla som jobbar handel och tycker att jullovet är pest och pina för de inte kan vara hemma med sina barn. Och alla inom vården! När ska samhället och skolan förstå att alla inte längre jobbar måndag-fredag och har industrisemester?

   2. Tack för svar, för det här låg jag och grunnade på i natt 🙈. I vår kommnun kan rektor bevilja ledigt max fem skoldagar per läsår, så jag tyckte detta lät mycket märkvärdigt 🤔😄

 5. Hej Clara och tack för en underbar blogg!
  En nyfiken fråga, går det bra att få ledigt för barnen från skolan för att vara ledig mer er föräldrar. Magiskt i så fall! I vår kommun så får man inte ledigt för annat än begravning, nära anhörigs sjukdom eller död.

 6. Åh så fina och mysiga bilder! Älskar bilden med Jakobs mormor köra sparktåg med barnen 😍 så fint när flera generationer umgås och har roligt. Idag Kommer min syster på besök och stannar hela helgen, då ska vi göra en massa advents och julmysiga saker😊 äta saffransbullar och pepparkakor i massor!

 7. Vilka härliga julbilder du visar! Och snön har fallit hos er, den kommer nog att dröja här i södra Sverige. Jag kände riktigt hur mysigt ni har det framför brasan när skymningen faller och äter eftermiddagsfika 🙂

  /Sandra http://kojatillslott.se

 8. Ert hus är såå vackert med verandan och det gröna taket. Och så snön på det. Som i en saga.

 9. Så himla härligt med häng i många generationer, vilket lyx för er alla att få tillbringa en onsdag tillsammans. Sen när man själv inte är i sin bästa form så är det ovärderligt men någon som har ork för snögubbebygge när man själv behöver vila.

 10. Underbart inlägg speciellt för oss i södra Sverige där vi saknar snö. Längtar efter snö så det lyser upp i vintermörkret.

 11. Eftersom vi renoverar hemma hos oss så tittar jag mest på vad folk har för tapeter, och här hittade jag en jag gillade! Den gröna med blommor på som syns på bilden med granen; vet du möjligtvis vad den heter? Den är så fin!

 12. Så sött med adventsgran! Och så glad jag blir att någon mer än jag vill vänta med riktiga granen, tycker det är lite synd med alla som tar in gran till första advent eller däromkring (och öser ut den efter juldagen). För mig symboliserar julgranen att nu börjar julen på riktigt. Egentligen har det nog varit som finast när jag klätt den dagen före lillejulafton eller till och med på lillejulafton. Och så håller den längre, för jag är en sån där gammaldags typ som tycker att julen börjar på lillejulafton och varar över trettonhelgen. Skönt jag inte är ensam!

  1. Varför tycker du det är synd att andra känner annorlunda för julgranen än vad du gör?

   Stör granarna i andras hem dig?

   Tänker att jag har noll problem med att du tar in granen den 23:e men min egen vill jag ha in en vecka före julafton i alla fall, för jag vill ha ut den till nyår.

 13. Ujujuj vilken mysig julkänsla jag fick av alla fina vinterbilder! <3 Och tack för påminnelsen om julkalendern, den hade jag tydligen helt glömt bort i år! Är den bra? 🙂

 14. Wow ! Tänk om man hade kunnat bo på landet när man blev vuxen å inte bara barn på sommaren. I storstan helt bart.

 15. Tack för att vi fick hänga med på er fina onsdag! Det gav mig perspektiv, och julstämning.

 16. Mysighet OVER LOAD, älskar allt med denna text. Du har gjort det igen, Underbara Clara❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 17. Tack för svar, för det här låg jag och grunnade på i natt 🙈. I vår kommnun kan rektor bevilja ledigt max fem skoldagar per läsår, så jag tyckte detta lät mycket märkvärdigt 🤔😄

 18. Snälla du, vill du berätta vilken kamerautrustning du har. Har sätt i dina inlägg sedan våren 2017 då du berättade att du skulle berätta senare. Vad har jag missat? Tipsa gärna om a´var jag kan läsa om kameran.