• Annonssamarbete Eljest •

Julklappstips som är lite eljest

Nu ska ni få en radda ekosmarta, personliga julklappstips från Umeås finaste butik och webbshop – nämligen Eljest! Eljest betyder annorlunda och udda. Och i deras sortiment ryms underbara, unika, närproducerade produkter. De flesta med någon slags anknytning till Västerbotten. Lite eljest helt enkelt. Ida Hillebjörk som driver Eljest är något en naturkraft av energi och kreativitet – och inte nog med att hon driver sin fina butik – hon designar också själv under märket IDAG som säljs i butiken. Bland annat den här underbara ullkappan och den grå klänningen som skymtar under. Gjord i Umeå av återvunnen ull och finns i fler färgställningar. Passar perfekt när Årets Julklapp är ett återvunnet plagg! Den fina mössan och ullhalsduken är av märket Sätila.

Ida har dessutom övertagit anrika overalltillverkarna Wesleys och planerar nu att starta upp produktionen småskaligt i Västerbotten. För att kombinera tillverkningen med samhällsnytta. Tanken är att produktionen av Wesleys och IDAG ska få fungera som ett integrationsprojekt, där nysvenskar kan komma i arbete. Hur bra är inte det här? Jag blir så glad av att det finns människor som Ida!

Andra julklappar jag kan rekommendera är något från Eljest rika kulturutbud. I sortimentet samsas massor av Västerbottniska författare – moderna och äldre – som Torgny Lindgren, Sara Lidman, PO Enquist och Stina Stoor. Särskilt fin tycker jag att den lilla pappasken med fyra noveller från just dessa författar är. Eller varför inte julskivan Isen Sjunger med skönsjungande Kraja? De är så begåvade och skapar sådan julstämning (bonusfakta – vi gick i samma musikklass under gymnasiet!) så den måste man nästan ha i sin ägo.

Tycker också om den fina Sverigetillverkade julgransljustaken och kulljusstaken. Finns också att klicka hem online. Eller så slår du till på Midvinterglögg från Eljest eget fabrikat. Gärna tillsammans med en vegansk julchokladkaka tillverkad i Umeå!

Den svarta Eljestkoppen är också en riktig storsäljare i Eljest sortimentet!

Tröjan Norrland – A state of Mind kommer  från Eljest eget märke. Den är fairtrade i ekologisk bomull och finns för både vuxna och barn.

Ida har också tagit fram den fina kudden med Västerbottens landskapsdjur Storspoven på. Och så den sprillan nya Västerbottensfilten i ekologisk lammull. Där lingon, blåbär, hjortron, älvar och snö finns representerade i färgställningen. Helt underbart mjuk och gosig.

En Filurapa handgjord av second hand-tyg är en finfin present till någon liten i din närhet!

Slutligen vill jag tipsa om brickan med mönster av lingonris. Om Västerbottenssåpa, helt ren från konserveringsmedel och parfym. Tillverkad av vegetabilisk matolja som är återvunnen från utvalda leverantörer. Till den är det fint att få med en liten tvättsvabb från Iris Hantverk. Bakom skymtar ett Täljogram (ett sånt önskar jag mig i julklapp, tomten!) för ett kreativt skapande jullov. Komplett med täljkniv, träbit, linolja, sandpapper och instruktioner. Och så några plåster om olyckan är framme. Fantastiskt hittepå! Eller så varför inte vår vackra Västerbottensring i silver?

Och om inget annat passar så kanske kylskåpspoesi på norrländska kan vara något?

Kika in på Eljest och botanisera vidare bland julens finaste klappar! Och kom ihåg – om du använder koden underbaraclara vid utcheckningen får du 10 % rabatt! Gäller på hela sortimentet utom rean. Till och med den 17/12!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Julklappstips som är lite eljest”

 1. Åh, vad jag tycker om butiken Eljest. Brukar, om jag har möjlighet, titta in där när jag besöker Umeå. Nästan allt av det som du tipsar om och visar bilder på, skulle jag vilja ha. Förutom ringen… för den har jag redan.

 2. Verkligen jättevackra saker!

  Eljest är förresten ett uttryck jag starkt förknippar med lin farmor från Småland. Blir alltid så glad av det ordet för jag tänker på henne då ❤️

 3. Jag som aldrig kommenterar måste göra det idag, jag blev så till mig i trasorna av kylskåpsmagneterna. Vilken PERFEKT julklapp till studentsonen som har “vanlig kylskåpspoesi” i studentlägenheten men som är född och uppvuxen sina sex första år i Umeå och som då det begav sig pratade brett umemål. Så jag formligen kastade mig in på hemsidan för att hugga det innan fler kom på samma idé. Ja, alltså jag högg liksom DIREKT. Innan jag ens läst färdigt inlägget. Här skulle magneter räddas till Stockholm! NU! Gick sen tillbaka och läste de sista raderna.. 10 %. FASEN också. Jaja, är man slarvig och hetsig så är man tänkte jag men slängde ändå iväg ett mail och frågade OM det gick att lösa i efterhand. Och DEN trevliga kundservicen – WOW! Trevliga, glada, personliga mail och visst gick det att lösa. Sonen, som definierar sig som norrlänning, kommer få födelsedagspresenter härifrån. Och innan dess hoppassa kunna besöka butiken personligen när vi åker och hälsar på släkt och vänner.

 4. Som norrlänning i exil (bosatt i Södermanland sedan 15 år tillbaka) var det fantastiskt att besöka butiken när jag, för första gången på flera år, var i Umeå i somras! Var ju bara tvungen att ha kökshandduken med Norrlandsparlör på 😊
  Har ramat in den och satt på väggen på kontoret, love it!!!

 5. Älskar detta samarbete! Och älskar Eljest, så himla bra grejer dom har!! /Norrlandsbon i storstan som blir nostalgisk..

  1. Jag tänkte på det också, det betyder ju typ “i annat fall” eller som du skriver, “annars”. Ett vackert ord är det ialalfall och butiken verkar trevlig 🙂

   1. På västerbottensbondska så betuder det “annars”. Men “annars” är också ett utryck för att någon är lite knepig, udda eller konstig “Jo, men han är ju lite annars” kunde farmor säga om någon som var lite udda eller ovanlig. Eller så sa hon “Jo, men han är ju lite eljest”. Det betyder samma sak =)

  1. Verkligen! Och i Umeå där alla unika butiker läggs ner behövs den mer än någonsin!

 6. Men vad roligt att få se “min” Filurapa hemma hos dig Clara! 🙂
  De är så roliga att göra och så härligt att få se att andra uppskattar dem!
  Vänligen
  /Veronica