Jakob är i Budapest i helgen och jag är själv med barnen. Det är lite jobbigt när jag har så ont i kroppen – framförallt med hunden och eldningen. Jag eldade i alla fall som en galning innan jag gick och la mig i fredags, för ute var det -25 grader. Ändå frös jag natten igenom och när barnen kom in till mig hackade de tänder och var helt nedkylda. Då var det som att jag äntligen fattade att någonting var på tok. Elementen var iskalla och inomhustermometern visade på 12 grader. En säkring hade gått i källaren under natten, så varmvattnet som skulle pumpas runt hade stannat kvar där nere. Det blev några kalla timmar innan jag fick ordning på allt igen och riktig värme i huset. Tur då att vi skulle in till stan och gå på julmarknad med barnens farmor. I stan var det nämligen lite varmare.

Tant grön, Tant Blå, Tant Gredelin.

Flera år i rad har jag tänkt att jag ska gå på någon julmarknad – men orken att åka in till stan en helg har inte riktigt funnits. Helst vill jag ju aldrig lämna gården! Men i år fanns både orken och peppen. Och det var så fint ute.

Runt bäcken hade det bildats decimeterlånga franskanter i isen. Hur vackert?

Barnen beundrade från bron

Vi strövade runt, kollade på djur och kikade i alla stånd vi gick förbi. Det var mysigt men väldigt mycket människor. Jag tycker faktiskt att Umeå håller på att bli en för stor stad. Det är ett sådant liv och sjå på alla ställen man vill besöka. Man vill ju slippa ha det lika trångt här som i Stockholm! (Herregud vilken lantis jag blivit – men jag står för det). Jag gillar lagom med folk.

Folke var på sitt soligaste humör och gick runt och sjöng högt på luciasånger, så där så att förbipasserande stötte i varandra och log. Underbara unge. En sådan här aktivitet är verkligen HELT avhängig humöret på barnen. Är de glada går allt bra, är de ur form kan man lika gärna strunta i alltihop och åka hem.

Jag tittade på fårskinn. Skulle gärna vilja ha ett till. Jag har ju ett fint från ett Gotlandsfår – funderar på vilken sort jag nu ska komplettera med? Det är ju bra med fårskinn till den kommande bebisen också. Att bädda i vagnen och sparklådan med.

Vi hittade en stor fin halmbock som barnen beundrade.

Och ett stånd med underbara stickade vantar. Vill ha allihopa på en gång tack.

Såklart var vi tvungna att köpa Gahkku – samisk glödkaka. Den är så god! Och så slog jag till på en julkärve.

Dessutom en påse marknadskarameller. De är ett måste. Inte nödvändigtvis för att de är särskilt goda – men av hävd och tradition. Jag hittade också fina gamla antika julbokmärken – ska visa bättre bild sedan. Har en pysselidé jag tänker genomföra med dem. Barnen fick varsin gullig ring och varsin kristall av farmor – de fick välja helt själva bland allt de såg. Och när vi strosat omkring i två-tre timmar åkte vi hem igen. Vi fikade Ghakku och drack te sedan somnade jag på farmors sköna soffa medan hon och barnen lekte.

Vilken perfekt decemberlördag!