Utbildning och bananskalsmetoden

Av bloggläsaren Clara fick jag en fråga jag tänkte att jag kunde svara på i form av ett blogginlägg: “ Har du studerat på någon högskola eller i annan form efter gymnasiet? Eller är du autodidakt?”

Jag gick musikestet på gymnasiet med sång som huvudinstrument, och direkt efter det började jag jobba. Först på snabbmatsrestaurang och sedan klädaffär. Hösten 2007 började jag läsa Litteraturvetenskap på universitetet. Tanken var att läsa två terminer och sedan försöka komma in på någon journalistutbildning. Men mitt mellan första och andra terminen dog min mamma och jag blev sjukskriven. Och ingen ansökan till någon journalisthögskola kom iväg.

Istället fick jag jobb på Västerbottens Folkblad som familjeredaktör och bloggare. Det var väldigt oväntat alltihop, för jag hade ju ingen erfarenhet av att jobba på tidning. Men några veckor innan mamma dog hade jag fått en egen sektion om mode i tidningen. Tack vare att de upptäckt min modeblogg och ville fånga upp mig som en profil. Och på något sätt hade jag väl under den korta perioden visat att jag var tillräckligt duktigt för att kunna sköta en familjesida (inte direkt tidningens mest högprofilerade sektion – men ändå) och fick uppdraget. Jag gick på moln!

Efter några månaders vikariat fick jag istället ett eget uppslag i tidningen med recept, hemma hos reportage, personporträtt och modenotiser. Jag kom med idéerna själv och fick skapa sidan efter eget huvud. Det var en fantastisk chans för mig och en väldigt bra skola.

Jag gillar ju att plugga och gå i skolan, så jag skulle gärna ha gått någon “riktig” utbildning också. Men det har liksom aldrig hunnits med. För sedan det första jobbet på VF har resten av mitt arbetsliv varit utbildning nog. I takt med att jag blivit bättre och kunnigare har jag fått svårare och allt mer utvecklande uppdrag. 2011 bestämde jag mig för att starta företag och stå på egna ben istället för att vara anställd och det har jag inte ångrat en sekund! Kommer nog aldrig ta anställning igen.

Så kan man också göra för att ha en karriär. Inga studier, däremot idogt användande av Bananskalsmetoden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Utbildning och bananskalsmetoden”

 1. Otroligt imponerad, i kort och gott är du nig min största förebild då jag skulle vilja jobba ungefär likadant! Undrar hur du får ditt driv och din handlingskraft?

 2. Så roligt att ha fått följa dig sen VF-tiden, insåg när jag läste nu ser det var ett tag sen. Du var grym redan då men så spännande att få se hur allt har förfinats och utvecklats och att få följa dig i andra kanaler också.

 3. Vad roligt att du nämner bananskalsmetoden. Jag arbetar som studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen och det finns en karriärteori som heter Planned Happenstance (googla på det) som handlar om precis det. När jag pratar kring den med mina samtalsklienter så kallar jag den för bananskalsteorin.

  1. Så roligt att det faktiskt finns ett namn för det här som jag inte hade en aning om =)

 4. Min första chef sa alltid att det är skickligthet som gör att man befinner sig på rätt plats vid rätt tillfälle (bananskal). Så ta credd för det du åstadkommit. Du har jobbat hårt.

 5. Minns att du mailade mig och frågade om journalistutbildningen. Jag avrådde dig och tyckte att du skulle använda ditt namn, driv och följarskara istället. Heja heja!

 6. Själv är jag nybliven panscho men har fortfarande inte bestämt vad jag ska bli när jag blir stor 😀

 7. Grymt att det gått så bra för dig endast genom att du gjort din egen grej och haft tur! Hur är det med din man? Studerade han något innan han började jobba med lantbruket? Antar att han studerade till att bli sjukgymnast i alla fall.

  Jag önskar att jag kunde hamna där jag vill utan att behöva plugga då mina ambitioner egentligen inte är jättehöga. Men för att kunna starta eget så krävs kapital och även lite kunskap om odling (jag driva egen småskalig handelsträdgård). En utbildning i ekologi och får förmodligen bli en till i hortikultur eftersom varenda jäkla arbetsgivare kräver relevant utbildning och flera års erfarenhet… till och med folkhögskola kräver att man har förkunskaper från naturbruksgymnasium (jag läste media).