Det är så peppigt att tänka på sommaren och allt roligt som ska ske. Just nu sitter jag och planerar vilka resor vi ska göra. Jag är gärna hemma på sommaren – vi har ju vårt lilla paradis i byn – och det är så mysigt att ha gäster som kommer hit och hälsar på. Hur härlig frukostutsikt är inte det här, liksom? Men några svängar gör jag trots allt. Och eftersom jag är ledig lika länge som barnen – tio veckor det vill säga – så hinner jag en del.

Förra sommaren flängde jag runt massor och gick bland annat på tre bröllop i olika delar av landet. Det var fantastiskt roligt. I år blir jag mer stationär på grund av bebisen. Jag får dessutom mest semestra själv på sommaren – eftersom Jakob har jordbruket som ska skötas och inte kan ta ledigt mer än 2-3 dagar i stöten. I sommar semestrar jag nog mest hos släktingar där jag kan komma med tre ungar och få lite hjälp. Men det är ju ändå den typen av sommarlov som jag gillar mest! Det här har jag planerat att göra

Jag vill vara mer i mormors hus. Helst 2-3 veckor utspritt över sommaren. Pojkarna älskar att vara där, och det tror jag är för att jag trivs så himla bra. Mitt lugn smittar av sig. Det finns ingenting att göra så jag har tid att spela fotboll, tälja, lägga pussel och ro i sjön med dem. Total frihet råder och barnen får härja loss på gården precis hur mycket de vill. Helst vill jag pricka in så att vi är där när min moster också är där – för det gillar både jag och barnen extra mycket!

Jag vill vara hos Jakobs mormor i Kalvträsk åtminstone en vecka. Brukar försöka tima in det när Jakobs systrar och moster är där. För att barnen ska få träffa släkten och för att det är så härligt när hela huset fylls av folk. Vi ligger på den stora verandan med hisnande utsikt och läser ICA Kuriren och äter glass och spelar spel. Fina somrar börjar jag mornarna med en ensam promenad ner till sjön, utan handduk eller badkläder. Med bara Melker som sällskap. I en liten vik finns en skyddad badplats där jag kastar mig i och ligger och flyter och känner livet i hela kroppen. Melker brukar simma ut med mig och sedan lufttorkar vi på stranden.

Jag vill hinna en sväng förbi farmors hus i Glommersträsk. Där brukar vi inte stanna så länge – max två dagar – men om vi kan möta upp min faster och farbror så försöker vi göra det. Egentligen skulle jag vilja vara här mer men det är svårt att hinna med alla platser. I Glommers gör vi aldrig något särskilt. Jag vill mest att gå runt och vara i en miljö jag älskar. Ta en promenad ner till träsket, gå en sväng till hembygdsgården, handla på Finnbergs och bada i bassängen i byn. Sitta uppe sent och lösa världsproblem och somna med den ruskiga gamla boken Polisen lägger pussel (den läser jag jämt när jag är där).

Jag skulle också gärna åka en sväng till ön Trysunda vid höga kusten. Jakob och barnen är där varje sommar men nu har jag stannat hemma flera år och skulle vilja följa med igen. Vi får se hur det går med bebis dock, i en liten stuga utan rinnande vatten eller elektricitet. Kanske faller det här bort på grund av dålig ork. Men skulle så gärna vilja få bada på Björnviken, begå surströmmingspremiär och se barnen plaska i de solvarma bassängerna mellan den lenslipade stenblocken.

En sväng till min syster i Borås är också ett måste! Vi brukar ta nattåget från vårt närmsta samhälle och kliva av i Herrljunga på morgonen, där Anna hämtar oss. Utan ett enda byte! Hur smidigt? Barnen älskar dessutom nattåg – så bara det är en happening!

I Borås ska vi gå på tusen loppisar (finns ingen bättre loppisstad), bada i Annas fina sjö, sitta ute i trädgården och surra sent. På kvällarna ska jag och Anna gå långa promenader (med bebis i selen) och kolla på och smygfota alla fina trädgårdar och gulliga gamla hus. Som inspiration tills jag kommer hem! Men jag är också väldigt sugen på en tur till Astrid Lindgrens Värld. När vi ändå är söderöver menar jag. Vi har pratat om det i flera år men tror inte vi kan skjuta på det så mycket längre om Bertil ska tycka att det är kul. Eller vad säger ni som varit där? Det verkar vara lite krångligt att få tag i boende. Och hur länge måste man stanna för att hinna se allt? Kom gärna med tips om ni har några – för hur man får besöket att bli extra lyckat!