Sommarplanerna

Det är så peppigt att tänka på sommaren och allt roligt som ska ske. Just nu sitter jag och planerar vilka resor vi ska göra. Jag är gärna hemma på sommaren – vi har ju vårt lilla paradis i byn – och det är så mysigt att ha gäster som kommer hit och hälsar på. Hur härlig frukostutsikt är inte det här, liksom? Men några svängar gör jag trots allt. Och eftersom jag är ledig lika länge som barnen – tio veckor det vill säga – så hinner jag en del.

Förra sommaren flängde jag runt massor och gick bland annat på tre bröllop i olika delar av landet. Det var fantastiskt roligt. I år blir jag mer stationär på grund av bebisen. Jag får dessutom mest semestra själv på sommaren – eftersom Jakob har jordbruket som ska skötas och inte kan ta ledigt mer än 2-3 dagar i stöten. I sommar semestrar jag nog mest hos släktingar där jag kan komma med tre ungar och få lite hjälp. Men det är ju ändå den typen av sommarlov som jag gillar mest! Det här har jag planerat att göra

Jag vill vara mer i mormors hus. Helst 2-3 veckor utspritt över sommaren. Pojkarna älskar att vara där, och det tror jag är för att jag trivs så himla bra. Mitt lugn smittar av sig. Det finns ingenting att göra så jag har tid att spela fotboll, tälja, lägga pussel och ro i sjön med dem. Total frihet råder och barnen får härja loss på gården precis hur mycket de vill. Helst vill jag pricka in så att vi är där när min moster också är där – för det gillar både jag och barnen extra mycket!

Jag vill vara hos Jakobs mormor i Kalvträsk åtminstone en vecka. Brukar försöka tima in det när Jakobs systrar och moster är där. För att barnen ska få träffa släkten och för att det är så härligt när hela huset fylls av folk. Vi ligger på den stora verandan med hisnande utsikt och läser ICA Kuriren och äter glass och spelar spel. Fina somrar börjar jag mornarna med en ensam promenad ner till sjön, utan handduk eller badkläder. Med bara Melker som sällskap. I en liten vik finns en skyddad badplats där jag kastar mig i och ligger och flyter och känner livet i hela kroppen. Melker brukar simma ut med mig och sedan lufttorkar vi på stranden.

Jag vill hinna en sväng förbi farmors hus i Glommersträsk. Där brukar vi inte stanna så länge – max två dagar – men om vi kan möta upp min faster och farbror så försöker vi göra det. Egentligen skulle jag vilja vara här mer men det är svårt att hinna med alla platser. I Glommers gör vi aldrig något särskilt. Jag vill mest att gå runt och vara i en miljö jag älskar. Ta en promenad ner till träsket, gå en sväng till hembygdsgården, handla på Finnbergs och bada i bassängen i byn. Sitta uppe sent och lösa världsproblem och somna med den ruskiga gamla boken Polisen lägger pussel (den läser jag jämt när jag är där).

Jag skulle också gärna åka en sväng till ön Trysunda vid höga kusten. Jakob och barnen är där varje sommar men nu har jag stannat hemma flera år och skulle vilja följa med igen. Vi får se hur det går med bebis dock, i en liten stuga utan rinnande vatten eller elektricitet. Kanske faller det här bort på grund av dålig ork. Men skulle så gärna vilja få bada på Björnviken, begå surströmmingspremiär och se barnen plaska i de solvarma bassängerna mellan den lenslipade stenblocken.

En sväng till min syster i Borås är också ett måste! Vi brukar ta nattåget från vårt närmsta samhälle och kliva av i Herrljunga på morgonen, där Anna hämtar oss. Utan ett enda byte! Hur smidigt? Barnen älskar dessutom nattåg – så bara det är en happening!

I Borås ska vi gå på tusen loppisar (finns ingen bättre loppisstad), bada i Annas fina sjö, sitta ute i trädgården och surra sent. På kvällarna ska jag och Anna gå långa promenader (med bebis i selen) och kolla på och smygfota alla fina trädgårdar och gulliga gamla hus. Som inspiration tills jag kommer hem! Men jag är också väldigt sugen på en tur till Astrid Lindgrens Värld. När vi ändå är söderöver menar jag. Vi har pratat om det i flera år men tror inte vi kan skjuta på det så mycket längre om Bertil ska tycka att det är kul. Eller vad säger ni som varit där? Det verkar vara lite krångligt att få tag i boende. Och hur länge måste man stanna för att hinna se allt? Kom gärna med tips om ni har några – för hur man får besöket att bli extra lyckat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

90 kommentarer på “Sommarplanerna”

 1. 2 nätter, dvs… två dagar, räcker gott på Astrid Lindgrens värld. Så värt det! Och Småland är så vackert.

 2. Astrid Lindgrens värld: stanna 2 dagar (eller 3), vi bodde på stadshotellet inne i Vimmerby i familjerum med 3 barn (de två större i våningssäng, bebisen i vår säng, trångt rum men ok, underbar frukost).
  Ta gärna med matsäck om ni kan, vid högsäsong är det jätteköer och slamrigt, toppen då att kunna äta egen mat vid de många ställerna avsedda för det. Var vid tex Pippihuset mellan föreställningarna, ofta är då skådespelarna där och kör mer improviserad teater där barnen kan vara mer delaktiga och det är inte lika mycket folk. Kolla programmen noga och planera 😊

 3. Mitt bästa tips är ALV under lågsäsong! Tex slutet av maj. Ofta fint väder, lugnt och skönt. Iofs inte riktigt lika många föreställningar men det har definitivt räckt för våra barn att se Pippi/Emil/Karlsson och att härja runt på övriga ställen. Vi har hyrt stuga och varit två dagar.

  1. För stora barn(och vuxna för den delen) är det synd att missa Bröderna lejonhjärta och Ronja Rövardotter. Sången och dansen är så bea och föreställnibgen med Katla är så spännande.

   1. Minst två dagar tycker jag behövs. Annars får man välja bort för mycket som man egentligen vill se. Rekommenderar att bo nära parken.

 4. Första besöket bodde vi på stadshotellet i Vimmerby och besökte ALV 2 dagar. Året efter återkom vi och då stannade vi endast en dag – åkte över dagen från Kalmar – så du kan alltså bo hos Malin Wollin 🙂 Tycker en dag räcker gott och jag tänker att det är ett ställe man ändå vill återkomma till, och att man inte kan uppleva allt bara en gång. Ta med matsäck, långa köer till matställena + mycket godare med matsäck. Vi njöt förstås av alla föreställningar (särskilt Emil, Ronja och Bröderna Lejonhjärta) men att bara gå omkring oplanerat i miljöerna var det bästa. Vilka trädgårdar det fanns!!

  Och om det är så att du hamnar i Kalmar måste jag bara tipsa om Kalmar läns museum!

  Låter underbart med en sommar i Sverige!

 5. Vi var där när sonen var 4, två dagar (en natt) stannade vi och jag tycker att vi hann se allt. Jag älskar ALV. Skulle kunna åka dit hur många gånger som helst. Det ösregnade en av dagarna när vi var där men det förtog inte upplevelsen det minsta. Vi hade det fantastiskt!
  Tror nog att sonen skulle uppskatta det fortfarande, han är knappt 1 år äldre än Bertil. Dom som jobbar där, både vuxna och barn, är superproffsiga och teatrarna de spelar upp jättefina att se.

  Vår son var helt tokig i Pippi medan vi var där, så just då var Pippi och Karlsson på taket bäst enligt honom. Hade vi åkt nu hade nog Ronja och Bröderna Lejonhjärta varit favoriter, för dom filmerna kan han se hur många gånger som helst fortfarande. Själv tyckte jag det var ljuvligt att få vara hemma hos Lotta och Tant Berg.

 6. Astrid Lindgrens värld, världens bästa park! I och med att dem har satsat och gjort nya miljöer dem senaste åren där Ronja rövardotter och bröderna lejonhjärta fått ta mera plats så har ni nog än några år på er. Den sista föreställningen på bröderna lejonhjärta rekommenderas från 9 år.
  Ni ska ha minst 2 dagar så barnen får göra allt i sin takt. Hela parken är ju en stor lekpark o då är det tråkigt om man inte hinner med all lek o istället “tvingas” springa runt på olika föreställningar. Nu bor ju ni inte så nära men ett annat tips är att köpa året runt kort, som säljs billigare fram till april tror jag. Dem går o köpa digitalt. Dem gäller hela sommarsäsongen plus öppna helger i september och under höstlovet. Jag tror man behöver gå 3 gånger för att tjäna in det. Har själv jobbat i parken under flera säsonger o vi har årskort där numera när vi har barn. O det va där jag träffade min man! Vi bor 2,5 mil ifrån vimmerby i en by utanför Lönneberga. Vi har grannar som hyr ut små stugor. Hör av dig om du vill ha hjälp att hyra. Men då behövs bil för att ta sig till alv men annars stannar ju tåget på alv:s egna station 👍

 7. Vad roligt med ALV! Vi funderar också på att åka dit i sommar. Jag vet att ”Johanna i kulla” har ett hus som dom brukar hyra ut på somrarna, det ligger nära så hör med henne!

  1. Jag frågade henne nyligen men de hyrde inte ut i år. Tråkigt, för det ser verkligen idylliskt ut!

 8. Absolut två hela dagar! Något vi missade de första gångerna pga allt Pippi och Emil och de ”stora” karaktärerna var allsången/föreställningen med prussiluskan-här får man alla de kända sångerna och personerna i en show- brukar man kunna avsluta sista dagen med! Finns en massa bra boenden runt omkring, åk i juni innan alla andra semesterfirare kommer! Bästa stället!

 9. Astrid Lindgrens värld är jättemysigt! När vi bodde i Småland, ca 4 mil från Vimmerby, hade vi årskort flera år i rad. Då använde vi parken som en stor lekpark ungefär =) (Sedan vi flyttade till Östergötland för snart 2 år sedan), har vi dock inte varit där. Jag skulle också rekommendera lågsäsong eftersom det ofta är väldigt mycket folk i parken under högsäsong och man måste vara på plats i god tid för att få bra platser vid teatrarna. Å andra sidan brukar det vara fler karaktärer på plats under högsäsong, så det beror nog på vad man värdesätter mest. Parken är väldigt barnvänlig, väl skyltad, gott om toaletter och husmanskost i restaurangerna. Och pannkaksbuffé! Hur långt upp i åldern man har glädje av parken, tror jag mer hänger ihop med ens personlighet än ålder. Ronja och Bröderna Lejonhjärta kan säkert passa bra även för lite äldre barn.

  Ja, det var lite tankar från mig. Lycka till med semesterplanerna!

 10. Astrid Lindgrens värld är kul för alla åldrar och utan att bli uttråkad kan man med fördel va där två dagar. Som vuxen uppskattar man precis allt med den parken! Jag rekommenderar boende på Sörebo Gård, 45 min ifrån men helt avskilt och naturnära, småländsk natur när den är som bäst! http://www.sorebogard.se/

 11. Vi har varit på ALV 3 gånger. Våra barn älskar Astrids sagor och de vill gärna åka dit igen i år. De är i samma ålder som era barn. Vi var där 3 dagar senast, 2 nätter på ALV:s camping (superbra!!). Vi åt alla måltider i husvagnen och fick då avbrott från vimlet några ggr/dag. Vi hann dessutom se de flesta föreställningarna utan att stressa. Min 7-åring har nu under vintern läst flera av Astrids böcker själv och nu är han som ännu mer taggad på att åka dit. Världens bästa ”nöjespark”.

 12. Minst två hela dagar i parken, dvs tre nätter på boendet. Vi åker med 10-3:åringar i år och det passar åldersmässigt. Är ju så många teatrar att se och de stora kan springa runt själva i parken😊

 13. Vi va på ALV förra året då med 7 åring, 4 åring och 8 månaders 1 dag. Märkte direkt att 1 dag inte räckte till. Så många föreställningar, områden att se och leka runt i. 2 dygn rekommenderas. Om ena vill ta det lugnt med bebis kan man sitta vart som helst i parken.
  Har mina morföräldrar inte långt ifrån parken och bodde där men det finns många fina hotell och vandrarhem runtomkring. Bor numera i Sthlm men Småland i mitt hjärta för alltid♥️

 14. Vi var på ALV i två dagar, tycker det räcker bra. Kolla boende på Air bnb, vi hittade supertrevligt boende hos en familj där våra barn fick använda trädgården och springa loss. Perfekt gångavstånd så vi slapp betala p-avgiften på 50 kr /dag på ALV.

    1. Men.. 50 spänn per dag är ju ingenting i sammanhanget? Man får ju faktiskt en hel dags parkering för pengarna då? Att ha /bruka bil är ju alltid förenat med kostnader. Ingen mänsklig rättighet lixom…
     För övrigt är ALV en av Sveriges bästa parker. Speciellt om barnen känner till Astrids karaktärer. Lika kul för mamma som för barnen. Höll på att skratta ihjäl mig på föreställning med Prussiluskan och Kling å Klang.. .

 15. ALV – en vuxen/barn så att ungarna kan göra precis vad de vill. Det är ofta mycket folk och kan vara svårt att “hålla ihop gruppen”. Matsäck är bäst! Strunta i alla måsten och låt ungarna bestämma vad de vill göra, ha inga större ambitioner att se “allt”. Då blir det liksom bäst. 😊

 16. Som många andra tycker jag att 2 dagar på ALV är bra. Förra året var vi där precis innan skolan började i augusti, fortfarande högsäsong,men inte industrisemester så lagom mycket folk. Vi har hyrt boende via airbnb en gång och bott i “den lilla staden” precis bredvid parken en gång. Båda har varit bra, men airbnb-boendet krävde ju bil till och från parken. Från Borås kan man ju åka kust-till-kust-tåget till Kalmar om ni som någon föreslagit tidigare vill utgå från Kalmar. Från Kalmar kan man åka tåg som stannar precis vid ALV=man klarar sig utan bil. Hoppas att ni får en fin sommar!

 17. Jag studerar i Borås men har inte hittat så många loppisar än. Bara en secondhand butik. Var ska jag leta ☺?

  1. Hej Isa,
   Myrorna och Emmaüs finns i Knalleland och Röda korset ligger nära vintage butiken mitt i stan.
   Annars ligger de flesta lite “roligare” loppisarna utanför stan. I frufällan finns “Det blå huset” till exempel. Jag har dålig koll på de utanför stan då jag lämnade Borås för nästan 25 år sen och är bara tillbaka sporadiskt…

  2. Du har även Erikshjälpen på andra sidan järnvägen vid Ica city, samt Biståndscenter brevid byggmax (uppdelat i två hus ej vägg i vägg dock så fråga personalen vart det andra ligger så du hittar rätt)
   Borta vid gässlösa finns det två st, åter i bruk samt farmors secondhand.
   Du har även en på åsbogatan Ge Ting.
   Ligger även en mellan Viskafors och Svaneholm (tror det är fotbollsklubben som har den)
   Sen finns det en på Hulta vid cirkle K macken, men den är gratis! Man lämnar in en pryl och får ta en pryl win,win!
   Samt då redan nämnda Emmaus och myrorna i knalleland och frufällan.
   Sen har du secondhandgruvan Limmared, 3mil från Borås men värt att kolla in. De har många små secondhandbutiker samt en större ned lägre priser (återbruket)
   Det var dem jag kom på nu..
   jo just det 1:a maj får du inte missa storloppisen på Åhaga, den brukar vara toppen!

   Ses ute bland fynden!:)

 18. Två dagar på ALV är lagom men ett absolut minimum. Jag älskar det stället! Vi hyrde privat boende via Vimmerby turistbyrå. Smidigt och vi hyrde en mysig stuga av en familj nära parken men ändå lugnt och privat.

 19. Två dagar på ALV är nog lagom. Man kan ju kombinera med high chaparall och hälsa på Indianer

 20. Har varit på ALV över dagen med halvstora barn. Tror de var ca 8 & 12 om jag minns rätt. Yngsta hade en jämnårig kompis o funkade då att vara ensam vuxen. Annars är det nog bra att räkna en vuxen/ barn om de är små.
  Låg säsong får vägas mot de teatrar man vill se men det brukar stå på hemsidan. Bra park med många fina miljöer ur AL- böckerna. Bra lunch till hyfsat pris och bra flyt vid lunch vad jag minns. Eftersom jag var ensam vuxen minskades packningen ganska mycket och vi hade bara med fika o dricka.

  En eller flera dagar får väl vägas mot hur mycket upplevelse man kan ta in och hur långt man har att åka… Åker man långt är väl två dagar att föredra.

  Tänk på att vissa teatrar eller karaktärer kan vara lite skrämmande för små barn, ex Bröderna Lejonhjärtas Tengils män.
  Hoppas ni får en riktigt trevlig resa.

 21. Tycker ni ska köra till Lycksele över dagen och bada vid Lyckan. Så fin strand med en sandbank som skjuter ut just under ytan som en platå…svårt att förklara men barnen älskar det stället. Och passa på att köpa hem kaffebönor från Buddhas och strosa på Gammplatsen.

 22. Två dagar på ALV är perfekt, vi bodde i campingstuga bredvid med ngn deal där det ingick frukost i parken. Det funkade klockrent. Lunch åt vi på restaurang i parken båda dagarna, bra restauranger där. Sen tror jag dock att det är ett roligt ställe iaf till 10-12 år om det finns lite leksinne kvar.

 23. Vi har hyrt ut vårt hus till alv-gäster ibland. Tjugo minuter från ALV. Maila för mer info!

 24. Vi var på ALV i fjol med barnen, sonen var då 10 och vi trodde att det skulle vara gränsfall men han tyckte det var toppen och sa senast idag “dit måste vi åka igen, det var så sjukt häftigt” 😂 Så än har ni nog tid på er! Vi hyrde ett litet men fantastiskt charmigt Airbnb i Vimmerby, Munthes drogstuga, som det gick att promenera från på ca 20 minuter.

 25. Låter helt ljuvligt! Så fantastiskt att kunna “semestra” runt i så vackra omgivningar och hus som är inom släkten.

 26. Astrid Lindgrens värld: Välj datum med omsorg. Mitt i juli får ni bara stå i kö och trängas ihjäl er. Ta lite försäsong eller slutsäsong. Räkna två dagar för att få se och uppleva allt – om ni vill gå på de olika teatrarna och ägna tid åt lek i de olika miljöerna. Där är underbart. Men som sagt, trångt i turistsäsongen. De har en höstmarknad som vi brukar åka på. Då är inte allt aktivt, med alla teatrar. Men pippi brukar vara där och Emil. Det har räckt långt för våra små.

 27. När jag jobbade på Astrid Lindgrens Värld så rekomenderades det att minst köpa 2-dagars pass, men parken har ju vuxit mycket sedan dess. Men två dagar vore nog vara bra nu också, när ni är där första gången. Det är sjukt mycket att se där, föreställningarna framför allt, och massa lek. Bertil verkar vara perfekt ålder för Bröderna Lejonhjärta och Ronjas skulle jag tro. Och allt är fantastiskt för vuxna också! Om ni inte vill betala för boende nära parken (deras eget eller annat i Vimmerby) (min syrra hyrde ett missionshus en gång) så försök hitta något någon mil bort. Boende i Vimmerby är ju lämpligt pga promenadavstånd och jag själv tycker deras eget är lämpligt och man kan stanna i parken länge på kvällen och leka. Bara höra av dig om du undrar nåt mer 🙂

 28. Det är så kort bit att åka om du bor på vandrarhem inte kisa. Bara 40 min med bil så det går att bo rätt långt ifrån och parkeringen är överraskande billig. Köerna var korta även under värsta högsäsongen och det finns yta att röra sig på. Vissa saker var det lite mycket folk på. Tex Pippi och sådant de flesta yngsta barnen väljer men annats var det lugnt. Det är verkligen ett kand byggt på lek så, det går bra för föräldrar med bebisar att amma medan barnen leker på luffarens höskulle osv.

 29. Vilka underbara plaster du visar och berättar om…. Så underbart att ha sånt att åka till. Jag hoppas verkligen du kommer iväg på åtminstone någon av dom med dina barn ♥

 30. Vi var på ALV i somras, med barn i många olika åldrar.
  Två dagar, vilket är lagom om det inte är så noga vad man hinner med. Flera olika föreställningar visas ofta samtidigt – och det är en stor park – så vill man se mkt kan det bli svårt med logistiken. Dessutom är det ofta fullt om man kommer i sista sekunden. Så god planering av vilka föreställningar man vill se, och gärna en dag extra.
  Jag tror inte du behöver bekymra dig för att barnen blir för gamla! Det finns anpassat för alla åldrar. De yngsta gillade Pippi, Emil & andra ’snälla’ föreställningar. För de äldsta (10-11 år) var Ronja & Bröderna Lejonhjärta uppskattat och lagom spännande. Även vi vuxna var mäkta imponerade av Katla! Väl värt att se. Kan rekommendera att dela på gruppen om det är saker som krockar, så alla barn får se det de vill.
  Vi hyrde 3 stugor på den intilliggande campingen, vilket var helt perfekt. Lagom avstånd till parken, och samtidigt nära hem om nån blir less.

 31. ALV – boka deras 4-bäddsstuga med badrum + inträde för 2 dagar! Stugorna är jättefina och alla har en liten veranda. Finns frukost att boka på en av restaurangerna om man önskar det. På lågsäsong är Pippi, Karlsson och Emil där och det är tre olika föreställningar per karaktär/dag. Jag har varit där i maj vid två tillfällen – älskar det! Inte så mycket folk och man hinner gott och väl med allt man önskar göra. Stället är barnvagnsvänligt och det finns pannkaksbuffé i en av restaurangerna! Glöm inte att besöka bokhandeln! Ni kommer inte ångra ett besök på ALV!

 32. Skulle absolut rekommendera Astrid Lindgrens värld som är otroligt mysig. Man får räkna med att barnen gärna vill lägga lite tid på att åka rutschkanor och se sig omkring, gå balans ana etc bortsett från all teater som visas. Jag har faktiskt bara varit där under försäsong vilket är super. Inte lika många teaterföreställningar men ändå fullt tillräckligt med de mest klassiska. Då klarar man sig på en dag. Vill man se mer föreställningar än 2-3 stycken och kunna ta det med ro bär man nog vara där två dagar. Tåget stannar precis utanför om man vill ta tåget. Kan dock inte säga något om boende då jag inte stannat över.

 33. Astrid Lindgrens värld är fantastiskt! Det är bra med två dagar för att besöka parken. Vi bodde på Eriksgården i Vimmerby, där fick barnen hjälpa till med djuren på gården, vilket blev en upplevelse i sig!

 34. Alltså Astrid Lindgrens värld är ju underbar! Vi hade årskort ett år när barnen var mindre (är 11 och 13 nu) vi var där på dagsutflykter (bor 1,5 h bort med bil). ALV är kul för hela familjen, med mycket äventyr om man gillar att leka i skogen vid t.ex. Ronja Rövardotter i Mattisborgen som även passar äldre barn. Det finns ändå nåt för alla åldrar. Skådelspelarna är kvar mellan akterna och leker med barnen och är i karaktärerna, det är helt fantastiskt. Vi var även där på höstlovet när barnen var 7 och 11 och de tyckte fortfarande att det var lika kul så jag tror det är lugnt med Bertil också. Om man åker dit en gång tänker jag minst 2 dagar, säkert gärna 3 för det är mycket kul att se och skönt om man slipper stressa mellan barnens olika viljor och allt roligt. Jag är ju 34 och tycker det är jättekul där så kanske att jag ska kolla med mina barn om de vill dit en dag igen i vår 🙂

 35. Astrid Lindgrens värld! Våra vänner lärde oss detta. 2-3 nätter beroende på när man kommer men 2 heldagar behövs.
  Bo i ALVs stugby, självhushåll, men ät frukost, tidiga sittningen 7.30-8.30, på deras restaurang. Ingen särskilt med den egentligen MEN efter man har ätit så får man gå rätt in i parken. Då har inga teatrar börjat så då hinner msn leka i alla hus och på lekplatser innan portarna till parken öppnas kl 10. Så kan man lägga krut på teatrarna sen.
  Rekommenderar oxå som flera andra att ha med lunchkorg/grillmat( finns tillgång till grillar, kol och tändvätska ) in i parken så kan man laga mat i stugan sen till middag Ha så kul!

 36. Vi var på Astrid Lindgrens värld en dag. Och det tyckte vi räckte för oss.
  Fast då var vi där från öppning tills det stängde. Vi hann gå runt och titta på allt och sen se två teatershower vi valde ut. Är man en lång dag kan man bo längre bort och åka någon timma i båda riktningarna. Finns inget ställe vi varit på mer än en dag (Liseberg, Kolmården, Legoland,) vi blir trötta av att gå runt och massa folk samt tröttnar nog rätt fort så tycker en dag är lagom men då kan man inte stanna och leka flera timmar på ett ställe utan går omkring för att se allt.

 37. Vi var där ifjol och tyckte två dagar var lagom i parken, både vuxna och barn hade det så mysigt. Vi bodde i stuga på ett ställe som hette smålandsbyn, supermysigt och prisvärt tyckte vi. Nära till parken, och boendet var en sån bonus, barnen strövade runt och lekte på området där vi bodde och träffade flera kompisar i stugorna bredvid oss.

 38. Åh min långa kommentar försvann. Jag börjar om.
  Astrid Lindgrens värld är världens bästa ställe!! Ni måste verkligen åka dit.
  Vi har varit där oräkneliga gånger, både före vi fick barn och hela deras uppväxt. I snitt vart annat år typ. I somras var vi där två dagar, då var grabbarna 15 och 12 år. Vi älskar det hela familjen, fortfarande. Sönerna är nu mera förstora för de flesta lekgrejer men Astrid Lindgrens värld lockar fram leklust hos de flesta, och det finns bland annat mycket ytor att köra parkour och annat även när man är större.
  Men även utan lektid så behövs minst två dagar för all fantastisk teater. De är verkligen så bra! Fint, fantastiskt och proffsigt. Nu har de ett nytt upplägg hos bland annat Bröderna Lejonhjärta, där man vid olika tider under dagen får följa olika delar av berättelsen. Genom de olika världarna och på olika scener. Dock är den sista teatern den enda som är åldersrekommendation, för Katla kommer faktiskt, och sprutar eld – på riktigt. Eller som hos Emil, så fantastiskt, nästan en hel dag går åt så man inte missar någon föreställning.
  Alltså teatrarna är verkligen SÅ BRA! När man sen börjar räkna på hur mycket högkvalitativ teater man sett, ja då känns inte entrén så dyr längre.

  Tips: Åk dit minst, MINST, två dagar. Åk dock inte dit en tisdag, det är alltid mest folk på tisdagar, söndag – måndag är bäst.
  Det spelas en fotbollscup varje år i Vimmerby, kolla upp när den är och åk inte dit då. Sjukt mycket folk.
  Om ni vill handla, gör det på morgonen dag två och gå ut med det till bilen. Straxt före stängning är det sjukt mycket folk i butikerna nära entrén. Många är ganska trötta då så risken är att det blir en tråkig avslutning om man ska trängas i varm butik då.
  Det finns typ ingenting annat att göra i Vimmerby, jättetråkigt, och inte särskilt många matställen i staden. Så besök ALV och titta sedan vidare i övriga Småland.

  Vi har testat många olika boendealternativ i och runt Vimmerby. Ja det är både dyrt och svårt att få tag på boende, det måste man nog svälja annars blir man lätt sur.
  I somras bodde vi för första gången i parkens egna stugby. Mycket liten stuga, men rent och fräscht. Men framförallt så otroligt vackra hus, fasader, fönsterluckor, snickarglädje och planteringar i den lilla staden. Jag gick och fotade massor! Så vackert. Jag tror säkert att du kommer gilla det.

  Det finns riktigt bra mat inne i ALV, svensk husmanskost, ingen snabbmat någonstans. Vill man ha mer mat när man ätit upp, då går man bara och ber om påfyllning. Kaffet får man serverat i gamla koppar med en egen porslinskaffekanna om man vill, eller i pappmugg om man vill vandra vidare. Enda nackdelen är att det är väldigt mycket folk som vill äta där och majoriteten är småbarn med hög ljudvolym, dvs en katastrof för ett utmattat huvud. Tipset är att försöka hamna i otakt med majoriteten, typ äta tidig lunch, men det vill många småbarnsfamiljer göra, så en bättre strategi är att äta förstärkd förmiddagsmatsäck och sedan äta sen lunch.
  Ja, efter några besök så lär man sig knepen… 😉

 39. Vill varmt rekommendera Oxgården i Vimmerby, ligger nära Astrid Lindgrens Näs o va 5-10 minuters gångväg från ALV. Kunde ha bilen parkerad, jättefint och fräscht boende med eget kök o badrum vilket vi ville ha. Med en mysig innergård så barnen kunde springa in o ut som de ville. Man kunde grilla och sitta ute på kvällarna o välja till frukostkorg. Vi va på världen i två hela dagar med en 6-och 3-åring, det behövdes för att kunna se många teatrar som va det mina barn uppskattade mest.

 40. Drömmen att besöka Astrid Lindgrens värld som barn! För de vuxnas skull skulle jag också se till att besöka Astrid Lindgrens Näs, fantastiska trädgårdar och underbart hus som visas med guide! Småland är så fint, lite som ett bördigare Norrland med mörka, djupa granskogar. Vet att Johanna i Kulla har hyrt ut ett hus tidigare år, kolla med henne 🙂

 41. Två dagar på ALV är lagom! Bor ni på t ex Stadshotellet eller Oxgården klarar ni er utan bil, vi tog tåget från Göteborg förra sommaren med våra barn på 7 och 5 år. Kombinerade med ett stopp i Linköping som var väldigt trevligt och mysigt.

 42. Vi var på Astrid Lindgrens värld i somras med vår ettåring och fyraåring. Känner absolut att dina barn är i mer rimlig ålder, Bertil kommer säkert ha kanonkul! Vi fixade ett riktigt märkligt boende – vi tältade i ett naturreservat (där man fick tälta) utanför Eksjö.
  Otroligt fint men såklart bökigt med bebis.

 43. som en dröm att läsa om sommaren. Det riktigt värker i kroppen efter naken bad och ljusa nätter, cykla på grusväg. Att känna livet i sig

 44. Vad mysigt att sommarplanera! <3 😀 Har inte alls tänkt så långt själv… men egentligen tycker jag att våren är den allra bästa årstiden, den känns som ett löfte om sommaren och man har alla planer framför sig…

 45. 2-3 dagar på ALV är lagom. Vi har ibland varit 3 familjer som har delat på ett hus tillsammans. 12 pers. Någon gång hyrt en vecka en annan gång bara två nätter, via Vimmerby turistbyrå. Inget krav heller att man går 2 dagar i rad på en tvådagarsbiljett utan man kan dela upp det lite som man vill. Finns ju också annat mys man kan göra i området, som att besöka det riktiga Katthult, Bullerbyn och karamellkokeriet i Mariannelund osv.
  Du har rätt, om Bertil ska tycka att det är kul är det hög tid. Skulle säga att optimal ålder är 5- 6 år, och den absolut bästa gången vi var där var när våra killar var 5 resp 9 – då var vi där faktiskt 3 hela dagar i rad 🙂
  Åkte den gången lite senare på säsongen. I mitten av augusti.

 46. Hej Clara!
  Jag vill verkligen rekommendera Astrid Lindgrens Värld. Vi har varit där 2 gånger. Första gången var det Maj och lågsäsong, vi bodde i campingstuga då och det var vi jättenöjda med. Eftersom jag (42) älskade föreställningarna ville jag även åka dit under högsäsong. (Föreställningarna var förre under lågsäsong, men fantastiska) Så i somras åkte vi dit igen, den här gången med tält och campade på en camping i närheten. Vi var på ALV två hela dagar och hann ändå inte se allt. Alltså, jag älskar ALV, fantastisk miljö, barnen får leka överallt, fantastiska föreställningar. Bra med plats att sitta och äta medhavd matsäck på, mysiga butiker och ett litet karamellkokeri. En fantastisk plats för stora och små! Ha det fint! Therese!☀️

 47. 2-3 dagar på Astrid Lindgrens Värld är lagom. Vi har ibland varit 3 familjer som har delat på ett hus tillsammans. 12 pers. Någon gång hyrt en vecka en annan gång bara två nätter, via Vimmerby turistbyrå. Inget krav heller att man går 2 dagar i rad på en tvådagarsbiljett utan man kan dela upp det lite som man vill. Finns ju också annat mys man kan göra i området, som att besöka det riktiga Katthult, Bullerbyn och karamellkokeriet i Mariannelund osv.
  Du har rätt, om Bertil ska tycka att det är kul är det hög tid. Skulle säga att optimal ålder är 5- 6 år, och den absolut bästa gången vi var där var när våra killar var 5 resp 9 – då var vi där faktiskt 3 hela dagar i rad 🙂
  Åkte den gången lite senare på säsongen. I mitten av augusti.

 48. Min pojk var 7 när vi var där i höstas och han älskade det. Inte alls för stor som jag trodde. Han ville se alla föreställningar men var inte lika intresserad av att leka som mindre barn så vi hann se nästan alla (lågsäsong hösten så ej Ronja och Bröderna Lejonhjärta). Mitt tips är att välja ut de bästa föreställningarna, en av varje karaktär, kolla upp tider via schemat och försöka sakta ta sig emellan. (Sämst enligt mig var Saltkråkantåget så ej värt om lång kö). Vi var där i 1,5 dag så 2 nätter och det var lagom. Åkte tidigt på morgonen från Gbg så vi var där typ 11. Med flera barn så kanske ena kan gå med de mindre på nån föreställning och de äldre på en annan.

  Åk, fantastiska skådespelare och så mysig park som verkligen känns genuin.

 49. ALV-tips!
  Ring Vimmerby Turistbyrå så kan ni få hjälp med olika boendealternativ i Vimmerby med omnejd. Det finns många fina alternativ som hyrs ut privat genom Turistbyrån.
  Åk veckan innan skolstart så brukar det vara mindre folk men fortfarande fullt program.
  Ett måste är allsången med Fröken Prusselius & Kling & Klang.
  Barn är barn… upptäcker de t ex inte-nudda-marken-banan så kan ni bli där en lång stund. Det är inte alltid så att barnen är lika intresserade av föreställningarna som vi vuxna.😉 Stanna minst 2 dagar för att inte behöva konkurrera om vad ni vill se och uppleva.
  Efter föreställningarna får barnen träffa Emil eller Pippi, så planera inte föreställningsschemat för tight. Att få träffa karraktärerna kan vara den finaste upplevelsen av alla.
  Ta med matsäck och ät senare lunch
  Ta med extrakläder om barnen plumsar i vattnet eller vill leka vid ”gråtande stenarna”!

  P.S. Vill ni uppleva mer så finns inspelningsplatserna för Emil & Barnen i Bullerbyn att besöka, Filmbyn, Astrid Lindgrens Näs, Nils Holgerssons Värld, loppisar och mycket mer… bara några mil från Vimmerby.

  Välkomna till Småland!

 50. Vi bodde på Ingebo hagar nära ALV. http://ingebohagar.com. Caféet verkar ha stängt men väldigt mysigt! Nära med bil från ALV och barnen uppskattade gården med alla djur och att promenera till sjön i närheten. Vi var där när de hade sin konsert som det står om på hemsidan och kan absolut rekommendera. Om sommaren blir lika het i år skulle jag fråga om det finns fläkt i stugorna.

 51. Oh, Astrid Lindgrens Värld er fantastisk! Vi var der 2 hele dager, men kunne gjerne vært der i 3-4 dager. Mine barn elsker teater da, og vi det var mye vi ikke rakk å se. Mine gutter var da 3 og 8år gamle. Vi drar gjerne dit igjen; og nå er de 6 og 11!
  Anbefaler også Bullerbyn og Lönneberga ❤️
  (Min venninnes barn syntes det var kjedelig, og at 2 dager var alt for mye 😉)

 52. Bertil och Folke är i precis lagom ålder. Många åker dit för tidigt (man vill ju att barnen skall minnas resan) Unna er ett riktigt bra boende på ett bra hotell i Vimmerby och boka i tid! Det är så värt med lite lyx eftersom det är tröttande om än helt fantastiskt i parken . Är säker på att du kommer att ha lika kul som ungarna.

 53. Vi har varit på ALV under höstlov. Då de har småländsmarknad. Höstdekoretat hela parken och har eldkorgar överallt. Mysigt att ta med dig korv att grilla vid deras grillplatser. De har även kvällsteater som kan passa när man soveröver. Jätte härligt och då har ni ju även något roligt att se fram emot när det börjar bli grått ute.

 54. Älskar Astrid Lindgrens värld, sååå fint och välgjort. Stort så det känns aldrig trångt och underbara miljöer. Jag har tips på bästa bästa boendet om man vill att boendet ska vara en del av upplevelsen. soderhult.se. På gården söderhult 10 min från ALV får man vara med och pyssla med djuren på gården om man vill eller bara njuta en god middag och gunga i trädgården. Sååå mysigt och välkomnande boende! Hälsningar Sandra

 55. Jag är uppvuxen i Vimmerby och kan väl därför räknas som partisk – men ALV är lätt den finaste familjeparken i Sverige! Så genomtänkt på alla sätt! Allt från teatrarna, miljöerna till odlingar och mat i restaurangerna. Inga pizzor och burgare utan genomtänkt Småländsk husmanskost med närodlade produkter.

  Besöker man parken en gång i livet ska man absolut ha två dagar! Annars stressar man igenom och är på dåligt humör. Med två dagar kan man unna sig att strosa runt och låta barnen stanna länge i en miljö de gillar extra mycket. Mitt i sommaren är det alldeles för mycket folk så satsa på försäsong eller slutet på högsäsong. På försäsong finns tyvärr inte Ronja och Lejonhjärta som är extra kul för de lite äldre.
  Det finns många boenden (hotell och stugor) i och utanför Vimmerby och även mycket privata uthyrare.
  Om man har bil är det mysigt att stanna några extra dagar och besöka inspelningsplatserna Katthult och Bullerbyn. Då får man samtidigt se lite av den idylliska Småländska landsbygden.

 56. Vi var där förra året och ska dit igen. Mitten av juni var perfekt tid, lagom mycket folk. Det är verkligen underbart för både stora och små. Vi hyrde en stuga i stugbyn tillsammans med en annan familj, inte superdyrt men hur mysigt som helst! Två dagar behovs för att hinna se det man vill se.

 57. Åh jag älskar alv! Vi brukar stanna två dagar och bo på Smålandsbyn där man sover i fina stugor. Vi brukar hyra villa Linnéa! Kan varmt rekommendera det!

  Snälla gör en loppisguid i Borås! Jag bor här men har noll koll 😂

  1. Ser att flera efterlyst en loppisguide till Borås. Det finns ett äldre inlägg, Loppistur i tid, från den 20 juni 2018. Bland kommentarerna till det finns tips från Clara syster Anna om loppisar i Boråstrakten!

 58. ALV 2 dagar. Föreställningarna är fantastiska så de vill ni inte missa. 1 dag blir jäktigt. Hotellen i Vimmerby är fullbokade på nolltid och stugbyn på ALV snordyr. Åker man dit i bil är mitt tips att bo 2-3 mil ifrån. Mer kvalitet för pengarna!
  Men det bästa av allt enligt mig är astrids barndomshem inne i Vimmerby som nu är museum. Ännu bättre än parken! Även roligt att åka runt och se inspelningsplatserna sevedstorp etc.

 59. Ja, åh!! Nu blev man ju sommarsugen. Astrid Lindgrens Värld. Mina hemtrakter! Om det är krångel med boende så kan ni nog alltid få plats på Lönneberga Vandrarhem. Inget exklusivt jippo, men pålitligt, med trevlig omgivning och god frukost om morgonen. Finns till och med kanoter att hyra på vandrarhemmet, så kan ni paddla runt i vackra Lönneberga och Silverdalen några vändor! 🙂 Men även på lilla Lönneberga vandrarhem ska en nog vara ute i relativt god tid, om det är högsäsong.

  Jag skulle säga att Astrid Lingrens Värld kan uppskattas av nästan alla åldrar. Kanske inte tonåringarna är de som hurrar mest, men… Jag själv som vuxen tycker det är hur magiskt som helst. Mycket är utbyggt och utvecklat så att det håller riktigt hög kvalité! En 9:åring tror jag absolut skulle kunna gilla det fortfarande.

 60. Hej!

  Jag går lite mot strömmen, jag tyckte ALV var en besvikelse. Vi valde en sen dag på säsongen, men ändå med alla shower igång. Köer o proppfullt av gnälliga barn, getingar o överfulla soptunnor.

  Törnrosdalen var sevärd, övriga teatrar var rätt dåliga o samma barnskådespelarna gjorde samma onaturliga gester som både Ronja o Madicken.

  Vi var lättade när vi lämnade ALV efter en dag o ingen var sugen på dag 2.

  Vi fick mycket mer utav en uppsättning av Ronja i Falkenberg samma sommar – skådisarna var väldigt proffsiga, både barn o vuxna.

 61. Astrid Lindgrens värld är helt underbart. Vi har varit där 10 år i rad. Våra döttrar är idag 6, 11 & 13 år och vår äldsta tycker fortfarande att det är lika mysigt. Teatrarna har hon sett massor av gånger så det hon nu gillar mest är att bara ströva runt i miljöerna och övernatta i stuga i stugbyn. Vi brukar bo i de enklaste stugorna (Enetorp) som bara kostar typ 300 kr för en hel familj och är utan egen dusch och toalett, servicehuset är fräscht. Men kan även rekommendera de nybyggda husen i “Den lilla staden”. Fantastiskt charmigt! Vi köper alltid 2-dagars biljett för att hinna se så mycket som möjligt. Bättre ställe för barn får man leta efter!

 62. ALV är fantastiskt för alla, både stora och små. Två dagar krävs och jag skulle rekommendera att åka innan eller efter högsässong. Även lättare att få boende då. De har jättefin vällagad mat på restaurangerna men även en enkel korv med bröd går att köpa i korvkiosken. Överallt i parken finns saker att uppleva mellan föreställningarna och skådespelarna rör sig i karaktär runt omkring och bjuder på upptåg och skratt. Vi är där varje år och tröttnar aldrig.

 63. Stanna en natt och boka en av stugorna på området. Så himla mysigt! Nästan det bästa med hela besöket 😉 för oss vuxna.

 64. Vi var på ALV i mitten av augusti förra sommaren, väldigt få i parken då så vi kunde lätt njuta av pannkaksbuffen som var underbar. Äldsta fyllde 4 när vi var där = gratis inträde för födelsedagsbarnet. Vi var i parken 14-18 första dagen samt ett gäng timmar dag två, det räckte gott. Två nätter på boendet i närheten som har som en innergård med lägenheter runt om, mysigt (tillhörde inte ALV). Rekommenderar både ALV och boendet. Käckt att kunna dela upp sig lite om en har två eller flera barn som är intresserade av olika delar. Längtar nästan själv tillbaka 🙂

 65. När jag var liten hyrde vi Mellangården i Bullerbyn och hade som utgångspunkt för besök i Astrid Lindgrens värld, Lönneberga etc. Kan du tänka dig vilken dröm det var att få känna sig som ett äkta Bullerbybarn några dagar?! 😀 Nu verkar det inte som att gårdarna hyrs ut längre men kanske det finns något annat boende i närheten. Byn heter egentligen Sevedstorp. Oavsett om där finns boende eller inte så är det värt ett besök och en fika!

  Är fantastiskt att uppleva de riktiga inspelningsplatserna samtidigt som man besöker Astrid Lindgrens värld. Så satsa på att åka runt lite, det är inga större avstånd mellan platserna.

 66. Astrid Lindgrens Värld är ett alldeles, alldeles underbart ställe. Så genuint, så glatt och vi föräldrar njuter nog lika mycket som barnen. Det finns massor föreställningar, båda schemalagda och ”spontana”, och varenda show är lysande. Inte minst när någon, kanske Pippi eller Karlsson, springer förbi en där man sitter i gräset och äter glass. De pratar med alla, spelar skådespel både på scen men också i korvkön. Jag lovar att de vuxnas ögon tindrar i kapp med barnens. Miljön är fantastisk men alla små hus där de vuxna inte kommer in, och mellan världarna står de småländska träden kvar. Jag lovar att du kommer älska det!!

  Gällande boende så har vi aldrig bott över, för vi har köpt oss ett eget sommartorp 20 min bort med bil. Vi hyr ut det i början och slutet av sommaren, när vi själva inte är där. Säg till om du vill hyra 🙂 Gott om plats för två familjer och gamla leksaker som ärvts med huset.

  Man behöver förresten absolut 2 heldagar på ALV eftersom det finns så mkt att se och njuta av. Vi köper årskort så det brukar bli 6-7 besök, helt underbart. Ibland bara för att leka i deras inte-nudda-marken-bana.

  Hoppas ni kommer till ALV, tror både du och barnen skulle älska det! Kanske allra helst i sällskap med några fler barn eller vuxna, så du får sitta på en bänk i skogen och njuta emellanåt, med bebisen i famnen.

  Ett förresten till; undvik gärna juli månad så blir det mer luft i parken. Mycket skönare.

 67. Besökte ALV förra sommaren, en dag räckte gott för oss då. Men mina barn är lite mindre, 4 och 1 förra sommaren. En dag var alltså ungefär vad de orkade med då det är ganska intensivt. Men vi planerar att åka dit igen, då kan vi upptäcka de andra sagorna. Bodde på pensionat Solhöjden i Mariannelund, verkligen ett jätte trevligt ställe. Inte så långt bort och inte speciellt dyrt. Köpte lite mat i byn åt i trädgården på kvällen, skönt att inte behöva försöka få 1-åringen att uppföra sig på restaurang. När barnen hade somnat kunde vi vuxna sitta i trädgården eller i sällskapsrum precis utanför och småprata utan att störa barnen och samtidigt kunna ha uppsikt om någon skulle vakna och vara ledsen. Kombinerade ALV med att besöka det riktiga katthult och riktiga Bullerbyn dagen innan. Också något jag varmt rekommenderar!

 68. Oj HJÄLP! Så många bra råd och tips. Tack för all input. Verkar som att vi får prioritera Astrid i sommar 😉

 69. ALV är en hit, räcker skulle jag säga med en heldag. Tipsar om mina vänners boende ca 1 timmes bilfärd bort mellan Västervik och Oskarshamn, dom hyr ut sitt megafina hus i Tribbhults Skola. Bäst läge att åka till ALV skulle jag säga är i början av säsongen innan det blir för hektiskt med folk.
  https://www.instagram.com/tribbhultsskola/

 70. 2000 spänn för min familj att komma in när vi har semester , alltså bara i inträde?! Billigaste övernattningen, en liten bod på området för 1750 kr (i augusti)?
  Gissar att maten på området har samma höga prisläge.
  Nej tack. Men helt uppenbart är ni många medelklassfamiljer som har råd och tycker detta rimmar fint med Astrid Lindgrens budskap.

  1. Man får ta med sig egen mat och det är inte svårt att hitta stugor som hyrs ut på sommaren runt Vimmerby, mycket billigare. Inträdet kostar pengar, men inga upplevelser innanför portarna kostar. Tycker nog att det är lite fräckt att tro att det skulle vara gratis med allt arbete som pågår och hur extremt fint det är där inne. Man behöver inte köpa grejer, det gör aldrig jag, åker dit varje år med numera 7, 4 och 1 åring. Det är värt att göra det till ända sommarutflykten.
   Mvh
   låginkomsttagare som prioriterar Astrid Lindgrens Värld

   1. Jag har inte sagt att det ska vara gratis, bara att det för dyrt. Jag förstår också att man kan göra det billigare med andra alternativ, men deras egna lösningar är för dyra för oss. Bo i en liten trälåda för 1700 kr natten tycker jag är hutlöst och inget jag vill vara en del av.

 71. NI MÅSTE ÅKA FÖRBI ASTRID LINDGRENS VÄRLD! DET ÄR FANTASTISKT
  Skulle bara säga det 🙂

 72. Det som kan ta lite tid på ALV är teatrarna. Och där blir det också ganska snabbt ont om sittplatser på allt utom Emilscenen. Skicka en vuxen i förväg för att markera plats med en filt så kan barnen leka ett tag till och komma närmare spelstarten av en föreställning. Kolla in dagsprogrammet och låt barnen kompromissa så alla får se sin favorit eller dela på er och gå på olika föreställningar. Maten i parken är bra men bra mat kostar. Med matsäck sparar man ju en hel del pengar och vet att ungarna kommer äta så de orkar härja. Våra barn har inte haft ro att sitta ner och stoppa i sig en hel lunch/middag när det finns så mycket som lockar så vi har kört små påfyllningar under hela dagen för att behålla orken. Och med egen kaffetermos kan man avnjuta det medan barnen fastnar i någon av alla lekmiljöerna som finns i parken. Skulle verkligen rekommendera två dagar så man inte behöver klämma in allt på en dag och bli helt slut. En dag funkar men det är inte så njutbart för någon!

 73. Som den sköna kille Bertil verkar vara, så kommer han förmodligen älska ALV så länge han lever. Precis som du, precis som jag!