Veckans guldstunder

Här kommer några guldstunder från veckan som gått. På tisdagar har vi i vanlig ordning matlag. Den här gången var vi hemma hos oss. Tacos på en tisdag med fina vänner – det är inte kattskit inte. Och plötsligt händer det – första gången på flera månader är det inte kolsvart vid middagstid!

Så mysigt också att ha en bebis vid bordet. Albin och Ulrika har precis fått en liten skrutt som vi turas om att sitta och hålla och ooah och aaah över.

Stearinljus i färg har gett mig obehagsrysningar i flera år. Men plötsligt en dag bara ändrar man sig. Tror jag har Colorelles alla fina dukningar att tacka för den saken. Beställde hem ett gäng i påskiga färger.

En dag hittade Folke en stor istapp. Isglass! Han har haft en massa besvär med hur vi ska förvara den för att den inte ska smälta bort innan han hunnit äta upp den. Äta is? Klart man får! När man bor på landet….

På onsdag kom gammor och hälsade på i vanlig ordning. Barnen läste sin favoritbok Rum för Kidsen av Isabell Mcallister och Jenny Brandt. De pekade ut allt de vill ha och önskar sig. Förstår precis deras längtan. Hade dött om jag fått läsa den där inredningsboken som liten.

Det byggdes med klossar, lades pussel, spelades spel och lektes ute i snön.

Jag bakade Kärleksmums.

Fick akutcravings så det var bara att lyda.

Och barnen kalasade på plättar och sylt till lunch.

Jag får så många frågor om hur de lediga onsdagarna egentligen går till, med hänsyn till skolplikten. Men det är inget vi har hittat på själva – i förskoleklass och årskurs ett är barnen helt enkelt lediga från undervisningen. De timmarna fördelas istället på veckans andra dagar, så att de blir lite längre.

Så här har man gjort på grund av att vi bor på landet och skolan har en stor mängd skjutsbarn som måste åka långt. Skolverket har granskat upplägget och godkänt det så ingen behöver vara orolig att mina barn får för lite skolgång! Själv är jag jätteglad för den här lösningen. Det passar våra barn perfekt att gå två dar i skolan, vila en dag och sedan gå två dagar till för att sedan ta helg. Inte tycker jag heller att veckans andra skoldagar blir särskilt långa. Det känns väldigt balanserat och bra. Och jag ser hur mina barn njuter av onsdagarna med gammor. Att bara vara hemma, leka med varandra och pilla på med sina egna projekt. Önskar fler fick den möjligheten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Veckans guldstunder”

 1. Jag antar dock att de flesta inte får en ledig dag hemma utan behöver vara på fritids? eller menar du att där uppe är bönder och är hemma och kan vara hemma med barnen?

  1. Nej många får vara på fritids. Och det är ju också ett härligt avbrott från skolbänken att ha en hel dag att leka och hinna vara ute mer . Onsdagarna är mångas favoritdag

  2. Även om man är bonde innebär det inte per automatik att man kan ha små barn med sig på arbetet. Ett jordbruk kan vara en farlig arbetsplats med tunga maskiner och stora djur. (Källa som stöd: arbetsmiljöverkets statistik visar att jord/skogsbruk/fiske ligger bland de yrkeskategorier som har flest dödsfall de senaste 10 åren: https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbetsmiljostatistik-officiell-arbetsskadestatstik/statistik-om-dodsolyckor-i-arbetet/ )

 2. Underbart! Vår äldsta går i sexårs och är hemma varje fredag, så fint. Önskar att vi alltid skulle få ha det så.

 3. Är antagligen lite hormonstinn men jag känner mig KÄÄÄÄÄÄÄR i din blogg! Får liksom pirr och rys av dina rubriker och dina fina och mysiga bilder. Blir så glad av den i mitt föräldralediga kaos med tvåårsstök och nyföddskräk, jag tackar dig från djupet av min själ!! <3

 4. En stor eloge till dig som orkar svara på samma fråga om och om och om igen. Jag tycker att du har förklarat uttömmande rätt många gånger nu om hur onsdagarna fungerar… Tycker för övrigt att det verkar toppen!

  1. Alla läser inte kommentatorsfältet (och även om man läser kommentarerna är många frågor och svar lätta att missa i alla fall). Så är det en fråga som upprepas ofta så är det nog smartast att som här ta det i ett blogginlägg så det når flera.

 5. Låter superhärligt med ledig onsdag! Skulle ju vara drömmen med en paus mitt i veckan vare sig man är skolbarn eller i arbetslivet.

 6. Vad är det för bytta du har? Den med äggen i. Är det en praktisk avhällare? Låter ju i så fall väldigt smart!?

 7. Jag har tidigare arbetat i en byskola och där hade förskoleklass och åk 1 samma upplägg. Förövrigt så är ju “Gammor” kanske världens bästa och gulligaste ord!

 8. Med 5 år inom skolväsendet i ryggsäcken och som nuvarande barnskötare på förskola kan jag av erfarenhet säga att det bästa för barnen, vilket man alltid ska utgå ifrån, inte alltid är de traditionella schemana som vi är vana vid. Föräldrar jobbar inte alltid mån-fre 8-16 och det är inte alltid att barn klarar av att vara hela dagarna på förskolan. Samtidigt så finns det barn som för sin utvecklings skull bör bara mer i denna lärande miljö som kanske inte erbjuds hemma. Ser mycket positivt på att skolorna/förskolorna hittar en lösning som passar både barn och deras vårdnadshavare för att barnen ska få en så lätt vardag som möjligt!
  Kram på dig!

 9. Åh önskar verkligen att vår tjej skulle ha möjlighet att vara ledig en dag i veckan när hon börjar förskoleklass i höst! Här är det dock fem dagar i veckan som gäller. Hon ser såååå mycket fram emot att börja skolan så jag hoppas hoppas att det kommer att bli bra för henne <3

  1. Rätta mig om jag har fel, men jag tror inte det är skolplikt i förskoleklass, så första året är det möjligt att ta ledigt som man vill 🙂

   1. Och när jag nu kollar upp det ser jag att det numera är skolplikt, så bortse från kommentaren!

 10. Vilken fin gammor ni har! Med matchande örhängen och allt! Smakfullt och lixom ungdomlig stil. Borde anstränga mig mer vad det gäller hur jag klär och piffar mig känner jag nu…

 11. Hej Clara! Ville bara fråga om kulören på era köksluckor som du nämnt tidigare. Hur vet du att det är den exakta färgkoden när du skriver att de har sin orginalfärg? Är så förtjust i färgen och ska själv måla om funkisluckor här hemma men vill ju ha samma färg. Hör gärna av dig. Hälsningar Frida

  1. Jadå. Det är den exakta koden. Vi bättringsmålade nämligen alla luckor ett varv med den när vi tog över köket 🙂

 12. Tror de flesta (även vuxna) skulle må bra av den möjligheten. Om jag kan arbetar jag kortare dag på onsdag, men längre på fredagen. Då är det ju ändå helg snart.

 13. Vilken helt galet bra lösning! Ljuvliga bilder! Guldstunderna känns i hjärtat <3

  Kram från Emmeli nere i Höga kusten!

 14. Vad härligt! På vår by skola här utanför Hässleholm så är förskoleklassen och 1:orna lediga på fredagar. Så jag har valt att gå ner till 80% för att kunna vara hemma med den ena och hämta den andra direkt efter skolans slut, vardagslyx för oss 😀

 15. Jag hade lediga onsdagar när båda barnen gick i förskola. Nu har dottern börjat förskoleklass och måste iväg varje dag. Hade önskat att vi haft er lösning här i Värmland också, så härligt var det med lediga onsdagar!!

 16. Varför sitter barnen nakna framför sina måltider? Det är inte en moralisk fråga (även om jag anser att minst T-skjorta gäller framför ett matbord), men jag får inte ihop det. Du skriver om tjocksockor, frusna barntår i sängen men så plötsligt är det barmagevarmt vid måltider)??.