• Annonssamarbete Albert •

Hej, Albert!

Matte har aldrig varit min starka sida – eller något jag varit intresserad av. Men jag försöker verkligen att inte föra över den inställningen till mina barn. Det är ett sådant handikapp att känna stark aversion mot något som är så pass viktigt.

Men medan de flesta andra skolämnen har förnyats genom åren – hur man undervisar och övar på dem – känns det som att matten har sett likadan ut fram tills nu. Efter genomgång på tavlan räknar man själv med sin bok. Och roligare än så blir det liksom inte.

Därför uppskattar jag alla initiativ som gör räknandet mer stimulerande. Som Albert! Jag har fått möjligheten att testa den digitala matteläraren Albert tillsammans med Bertil och Folke. En svensk innovation med mål att hjälpa elever till bättre skolresultat. Genom att göra inlärningen enklare, roligare och mer begriplig.

Jag skapade ett konto på hemsidan och Bertil satte genast igång att spela med Folke. De försjönk direkt. Uppgifterna är enkla och pedagogiska och momenten färgglatt och fint illustrerade. “Det känns inte som att jag räknar matte på riktigt, mamma” var omdömet som kom. Ja, tänk vad skönt att räkna matte utan att man riktigt tänker på att det är det som man gör…

Men Albert är inte bara ett spel utan kan också fungera som en läxhjälp. Den är kopplad till läroplanen och vet vilka mål barnet behöver uppnå i varje årskurs. Kör barnet fast med en uppgift i sin mattebok eller ett matematiskt område så kan Albert hjälpa till med just det genom att pedagogiskt förklara problemen och hjälpa barnet att förstå och hitta lösningen. Bra om man har lite större barn och ungdomar som räknar en matte man själv knappt förstår sig på.

Albert för barn över nio år kan användas på mobilen eller surfplattan. och för barn under nio år är det dator eller läsplatta som gäller. Det tycker jag är bra, med större skärm för dem minsta. Mina barns läsplatta är dock trasig så de fick köra på min dator istället – tur att det också går bra! Det fina med Albert är att det anpassat för barn från 3-17 år. Så barn i alla åldrar kan ändå använda tjänsten. Och man kan själv styra vad man vill och behöver öva mer på. Talföljd, geometri, algebra eller tals användning…

Vill du och ditt barn testa Albert? Just nu har jag ett erbjudande som ger dig 30 dagars kostnadsfri provperiod. Allt du behöver göra är att skapa ett konto via den särskilda sidan för mina följare, det gör du HÄR!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Hej, Albert!”

 1. Hej. Intressant läsning. Jag vill bara säga att du nog menar surfplatta i inlägget. En läsplatta går inte riktigt att surfa på, den är bäst att bara läsa böcker på.

  1. Ingen kritik, men är inte läsplatta det mer ”officiella” namnet (om man vill undvika märkesmannen, typ iPad). Surfplatta har jag aldrig hört sägas…

   1. Nej, en läsplatta är en särskild platta som används för att läsa böcker och bygger på teknik som använder elektroniskt bläck. En surfplatta är mer av en multiprodukt med många användningsområden oavsett tillverkare. /Bibliotekarien och läsplatteägaren

 2. Låter jättebra! 😃 Förresten, om det blir en till gosse så passar Albert mycket bra ihop med Jakob, Clara, Bertil, Folke och Melker. 😃 (Fast jag tror ju att det blir en dotter. )

 3. Hej!
  En tanke kring ordvalet ”handikapp” – begreppet handikapp anses ha en nedvärderande ton, varför jag som mamma till ett barn med en funktionsvariation/funktionshinder (han har en allvarlig muskelsjukdom) hoppas få fler att följa med i den språkliga utveckling kring ordet handikappad. Socialstyrelsen tog bort begreppet handikappad 2007, men jag ser många medier som använder och skriver om personer som ”handikappade” och hör det väldigt ofta i vardagligt tal, på grund av okunskap såklart. Det går att googla på begreppet handikappad och det finns massor att läsa om varför utvecklingen av språket ändrats. Genom att använda handikappande i din text, legitimeras begreppet även i andra sammanhang enligt mig. Jag tänker att det finns andra sätt att beskriva det du vill förmedla. Tex ”det är så begränsande att känna…” En tanke, och en viktig fråga som jag brinner för. 🙂

  Vänliga hälsningar
  En Lejonmamma

 4. Haha såg rubriken och tänkte glatt “Nu har det kommit en bebis!”
  Men så var det ju inte…(fast jag tror det iaf egentligen).

 5. Hej Clara!
  Nu är det så att din bild av dagens undervisning i matematik inte riktigt stämmer. Nya läromedel är anpassade till dagens läroplan och det innebär inte “bara matteboken” utan även mycket pröva och testa och digitala läromedel som till exempel Skolplus.
  Men det finns något nedärvt magiskt med matteboken som många av eleverna älskar så det gäller att som mattelärare att kämpa för olika stilar och sätt för inlärningen.
  Bra att du tipsar om nya digitala läromedel!
  Hälsningar från en mattematiklärare som just nu arbetar med 9-åringar!
  PS Visa dina pojkar “Livet i mattelandet” som du hittar på UR.

  1. Tack för att du nyanserar, Marie-Louise! Och tipsar om Livet i mattelandet! (Haha! Min dator “rättade” matte-landet till mått-eländet).

   Vill också tillägga, att bland det viktigaste föräldrar kan förmedla till sina barn, är att kunskap (framför allt i matematik) har betydligt mer med ansträngning och uthållighet att göra, än “fallenhet” eller liknande. Vilket Claras citat “Matte har aldrig varit min starka sida – eller något jag varit intresserad av. Men jag försöker verkligen att inte föra över den inställningen till mina barn” också framhåller. När man ger komplimanger/uppmuntran till barn, är det till exempel betydligt mer utvecklande att säga “Jag ser att du verkligen har jobbat med detta/ansträngt dig…” och liknande, än “Vad duktig du är!”. Kunskap är inte statiskt. Kunskap växer fram av att processa.

 6. Albert har varit kanon när vi försökt hjälpa dottern när hon kört fast med läxorna och vi inte kunnat förklara på ett vettigt sätt. Trots att både jag och min man är högutbildade och har bra jobb så står vi ibland handfallna när det gäller viss högstadie- och gymnasiematte! Det är kanon att kunna få väldigt specifik hjälp med just exakt den läxuppgiften som hon sitter med just där och då. Hon kan använda Albert själv men ofta gör vi det tillsammans ändå för det är något speciellt med att finnas med vid läxläsning även när barnen blir äldre. Det blir ofta en stund av mycket samtal och reflektion över många saker i livet, stort som smått, och det är så värdefullt!

 7. Hej! tyvärr funkar den inte för de extra logiska barnen ( läs de inom autismspektrum) då två hästar plus en bli aldrog kan bli tre glassar? Helt ologiskt, två hästar plus en häst möjligtvis..

 8. Vi har testat Albert med våra 7-åringar och de tyckte det var kul första gångerna. Sedan fick de tillgång till Bingel via skolan som är så mkt bättre och även inkluderar läs och skrivförståelse och har en mycket smartare motivator inbyggt där de får poäng som de kan handla för i spelet till sin lilla persona. De blev helt fast och efter att ha följt båda så är Bingel smartare och roligare uppbyggt än Albert