Nypon-dieten

Efter en graviditet där jag i stort sett saknat aptit är det ljuvligt att vilja äta igen. Och som jag äter! En klassiker efter alla förlossningar är några veckor med nyponsoppa-diet. Äter nyponsoppa till varje mellanmål. Med grädde och mandelbiskvier. Iskall ska den vara. Det är så gott att jag nästan svimmar. Det sötsyrliga, gräddiga, krispiga ihop. Den enorma mängden kalorier samt massa vätska som man annars ständigt lider brist på när man producerar mjölk. Bästa melliset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Nypon-dieten”

 1. Åh fick alltid hos mormor när vi var små! Fast jag tycker den ska vara varm?? Kall nyponsoppa tycker jag är ledsamt.
  Själv kör jag mellanmål på varm choklad med grädde i och massa marsmallows på 🤗🤗

 2. Åh, väntar mitt första barn i dagarna och den senaste tidens craving har varit varm nyponsoppa med mandelbiskvier – så gott 😋

 3. Håller med om att jag tycker soppan ska vara varm! Är en så härlig kontrast mellan den varma soppan och den kalla grädden. Som varm choklad med vispgrädde.

 4. Under båda graviditeterna levde jag periodvis på nyponsoppa, piggelin och banan. Varm nyponsoppa med vispad grädde.
  Har serverat nyponsoppa här hemma några gånger vid sjukdom men min tvååring tokdissar.

 5. Varje gång jag blir sjuk och tappar matlusten vill jag bara ha nyponsoppa, men helst då varm med frukostknäcke med smör och ost som jag doppar i. Haha! Skulle aldrig få för mig att äta det annars.

 6. Jag frös in vindruvor, melon, frukter, bär och gick runt och åt/sög på när jag ammade. Jag var sååååå grymt törstig hela tiden och inget kunde stilla min törst förutom att ha något fryst i munnen att smaska på hela tiden.

 7. Nyponsoppa är gott! Själv var jag så sugen på jul/påskmust när jag ammade. Drack litervis…. 😅

 8. Grattis Clara till hela din fina familj. Nyponsoppan minns jag oxå från BB även om det är 17 år sedan. Man kunde gå upp på natten och få skorpa och nyponsoppa. Det smakade ljuvligt minns jag. Stor kram

  1. Jag jobbade i sjukhuskök för många år sedan o vi levererade ständigt efterrättsoppor till BB. De tillagades i köket o förvarades i dagar i kylen. Ibland var kantinerna som staplades inte helt torra, det var rester av sköljvattnet kvar. Det var bråttom o hej o hå, tror att somliga bara hivade i soppa i de lätt illaluktande kantinerna. Jag är sedan dess mycket skeptisk till allt som kommer från restauranger o storkök.

 9. Älskar beskrivningen att det är så gott att du nästan svimmar 🙂 Och även om jag aldrig ätit nyponsoppa på detta sätt så ser det ju gott ut.
  Själv ser jag fram emot det mesta i matväg efter ett antal veckor på “deff-diet”. Påsken, here I come!

 10. Haha, jag avslöjade häromdagen för min nya pojkvän att om vi hade träffats för typ 15 år sedan hade det där varit min standarddiet. Till middag alltså. Fast med glass, inte grädde 😀 Han tycker nämligen att jag är så himla bra på att laga mat. Han bara inte förstår att det är fejk, jag låtsas bara kunna laga mat, egentligen tycker jag att nyponsoppa och glass är den ultimata maträtten.

 11. Åh det låter helt ljuvligt gott när du beskriver det så, med grädden och biskvierna! Men jag tycker verkligen inte om nyponsoppa, önskar att jag gjorde det men har svårt för alla slags frukt/bärsoppor. Jag har också en hookup nu när jag ammar, naturell yoghurt som jag ringlar över honung, kastar i en näve blåbär från frysen och toppar med Frebacos persiska och hallon müsli. Äter detta flera gånger om dagen, sååå gott!

 12. Som gravid med fruktansvärt illamående var nyponsoppa med mandelbiskvier min räddning. En av de få saker jag fick ner utan att kräkas upp. Så jag förstår precis vad du menar. Nu som icke-gravid föredrar jag vaniljglass i min varma nyponsoppa, men ska absolut testa grädde också. Det är ju perfekt nu i påsklovstider!

 13. När du skrev om den speciella stämningen som är på BB fick jag tillbakalängt. Så speciella dagar som man hasade fram i korridoren med sin nya bebis i plastbaljan. Och nyponsoppan!! Dock utan grädde och biskvier, men kall och god med mjölk. Älskar mina dagar på BB – alla tre gånger.

  1. Så lustigt!
   När jag fick mitt barn blev vi utskrivna 7 timmar efter födseln – direkt från förlossningen. Vi satte aldrig foten på BB. Jag tyckte det var sååå skönt att få komma hem – vet inte vad jag skulle ha gjort på sjukhuset?! För oss kändes det så bra att få komma hem och starta om det nya livet i vår vanliga miljö, utan inblandning av utomstående. De första dagarna kom “BB på väg” och gjorde hembesök.
   Men jag vet ju verkligen inte vad jag gått miste om, eftersom jag saknar erfarenheten. 🙂

 14. Bara tanken på Mormors hemlagade tjocka tjocka osötade nyponsoppa får det att klia i halsen men glassen och mandelbiskvierna, som serverades till, gjorde det ändå till en delvis uppskattad efterrätt. Sen jag fick smaka köpt tunn och söt nyponsoppa…kan periodvis dricka mängder av det 😜 *guilty pleasure*

 15. Jag kan inte låta bli att skriva en kommentar och uppmärksamma dig om att man faktiskt kan vara allergisk mot nypon och så allergisk att man får en anafylaktisk chock om man äter något med nypon i som jag förstår är det en ovanlig allergi men den finns och jag är drabbad av den….

  för mig blir det jobbigare och jobbigare att försöka undvika nypon då det anses vara så nyttigt o finns nu även i kosttillskott men även mer o mer i mat som te musli iste bröd m.m

  självklart tycker jag att man ska få äta vad man vill och mår bra men ät det hemma o tänk gärna på att folk faktiskt kan vara allergiska

  1. Vad exakt är syftet med din kommentar? “..ät det hemma..”
   Jättekonstig. Folk är ju allergiska mot allt möjligt. Även luftburet mot ex. ägg, fisk o nötter. Och därtill även parfym, rök osv. Det är upp till den personen att upplysa sin omgivning om det. Så att det då tas hänsyn. (Såklart.) Och att ha med akutmedicin. De som ännu inte vet om sin allergi är svårt att göra något åt.

 16. Kall nyponsoppa med keso och mandelbiskvier, det levde jag på när jag växte upp, sjukt gott! Våga prova vetja!

 17. Varför inte lite protein osså ? Kvarg o F
  alu rutknäcke är jävligt gott i nyponsoppa. För att kor ska leverera bra mjölk så kollar man fodersammansättning. Ibland tror jag att man borde snegla lite på djurfoder innan man gör människomat. Visserligen har både kor o hundar andra magar o andra idealkoster än människor. Men hade man matat sina husdjur med korv ketchup glass o godis så hade alla förfasat sig, man kunde anmälts till länsstyrelsen för djurplågeri. Vi matar våra barn på sånt vis och gör det med kärlek….

 18. Men mums, det var på tok för länge sedan vi åt det. Jag vill dock ha soppan kokhet och serverad med vaniljglass och mandelbiskvier😍🌞