Hur jag tänker med bloggen

Nu tänkte jag skriva ett inlägg som handlar om hur jag tänker när jag skriver inlägg. Kanske är det mest intressant för er som själva bloggar? Eller så är det också intressant för er som bara följer mig. Hoppas det!

Jag tänker väldigt mycket på min blogg och hur jag ska publicera mig för att det ska kännas roligt, omväxlande och lite oväntat för er som läser. Ibland går det bra, ibland lyckas jag sämre. Men så här tänker jag när jag bloggar.

 • Jag försöker mixa korta inlägg med långa. En bildrik dokumentation av en hel dag, efterföljt av ett inlägg med en enda bild på en skål med vackra ägg och någon kort mening om det. Den där tempomixen är viktig och härlig. Bloggen får inte bli som en slät gröt.
 • Jag skriver en del inlägg helt utan bilder. Vet att vissa tycker att det är ett big no no. Men jag tycker att det är en del i den viktiga mixen. Jag älskar själv långa textinlägg från mina favoritbloggare. Det känns bjussigt och överdådigt. Att få en stunds längre läsning och inte bara bildscroll.
 • Jag försöker att inte ha för många bilder på samma motiv. Kill your darlings, liksom. Ingen vill se fem bilder i rad på min outfit, bara för att jag inte kan välja vilken bild jag är snyggast på. Max tre bilder ska det vara. Och då ska någon vara helfigur och någon detaljbild. För mixens skull.
 • Jag är med på bild så ofta som jag bara orkar. Men eftersom jag fotar 97 procent av bilderna till bloggen själv, så är det alltid ett extra moment när jag ska vara i bild. Måste arbeta med fjärrkontroll och stativ. Men försöker ändå. Att få se någons ansikte är ju en del av att ha en relation med någon.
 • Jag bloggar (typ) i realtid. Försöker vara snabb. Blogginlägget med Valborgsfirandet la jag ut vid åttatiden på morgonen den första maj. Min julafton kom dokumenterad på juldagen. Inlägg som dokumenterar en särskild dag eller tidpunkt ska helst komma ut samma dag eller dagen efter. Det kräver lite extra från mig som bloggar – men jag är själv väldigt glad när bloggare jag följer är snabba. Undantaget är tidlösa inlägg. De får komma när de vill. Samt sponsrade inlägg. Där behöver jag framförhållning för kundens skull.
 • De inlägg som genererar flest nya läsare och som sprids mest är inlägg från kategorin Clara ryter ifrån. Men dessa inlägg kommer inte så lätt för mig. De måste verkligen handla om något jag går igång på, för att jag ska orka med backlashen. Man får inte känna sig skör eller tveksam när man sticker ut hakan.
 • Jag försöker göra blogginläggens teman varierande. Så här kan temaföljden se ut: Ett recept, en reflekterande text, vardagsbestyr med många bilder, odling eller jordbruk, på kontoret, inredningsinlägg, livet med barn….och så rullar det på. Det låter kanske styrt, men oftast planerar jag inte mer än 1-2 inlägg i förväg. Det viktigaste är ändå att det känns varierande.
 • Jag använder i stort sett bara mina egna bilder. Egentligen är det bara i kategorin Underbaraboning som jag lånar andras bildmaterial. Jag vill ju att mitt bildspråk ska genomsyra bloggen!
 • Jag har valt bort adlinks. Tycker det blir nog mycket reklam ändå. Och även om jag är helt för sponsrade blogginlägg tycker jag att det känns svårsmält att jag ska få en kickback på det ni shoppar. Har svårt att förstå vari skillnaden egentligen ligger för mig. Men då adlinks inte känns bra i magen avstår jag. Även om det kanske inte är ett helt logiskt beslut.
 • Jag vill att du som läser både ska ha glädje och nytta av bloggen. Så att du hittar det bästa semmelreceptet här när det är fettisdag, eller städtipset när det är dags att putsa fönster. Om något jag gör i min vardag får ge kunskap, nytta eller inspiration till dig. Då blir jag glad!
 • Jag har ett dokument där jag skriver upp mina blogginläggsidéer. Där hamnar främst inlägg som är mer tidlösa. Som jag vill skriva om vid något tillfälle, men inte har tid eller inspiration till just nu. I min nuvarande lista med inläggsideer står lite kryptiska punkter som “Lökarna res” “Vad saknas, bra trosor?!” “Figurfrågan” “Hedniskt firande” “dop resp barnvälsign” “klasshat” osv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

45 kommentarer på “Hur jag tänker med bloggen”

 1. Jag tycker ditt blogg-koncept är toppen! Kör på! (Om inlägget som ska heta ”lökarna res” handlar om de där 650 lökarna du planterat längtar jag enormt mycket efter det!! Vill se bilder, bilder, bilder! 🙂)
  När du skriver om att blogga direkt efter en händelse tänker jag på Malin Wollin som oftast bloggar om jul/påsk/midsommar flera dagar/veckor senare😂 Och jag tycket inte det gör ett dugg! Det är bara härligt med olika typer av blogg-stilar i flödet.

  1. Verkligen! Mitt sätt att blogga är inte “rätt”. Det finns många sätt som kan bli bra. Jag tror det handlar om förväntningar. Är man van att någon bloggar mer sällan så gör det ingenting att midsommarbilder kommer två veckor i efterskott =) då köper man de premisserna. Älskar också Malins blogg <3 inget får mig att skratta mer

 2. Intressant inlägg, kul att du delar med dig. Skulle du vilja berätta vilka som du läser och gillar? Jag har tröttnat på de flesta stora bloggarna, verkar inte hitta nåt intressant på sistone. Eller om du redan delat en lista och jag missat, kanske andra läsare kan skicka mig dit? Tack för en fin blogg.

 3. Tack för att du delar med dig!

  Jag tycker du är så fruktansvärt bra på att skriva kortare inlägg och gå rakt på sak. Många bloggare väver in texter i långa intron som gör att jag tappar intresset. Det är något med din ton som gör att det alltid känns lätt att ta det till sig.

  Jag känner mig inspirerad av ditt sätt att skriva när jag själv skriver! Kram <3

 4. Jag älskar att du bloggar snabbt. De bloggar jag oftast ger upp att följa efter ett tag är de som ligger långt efter i tiden. Särskilt om samma person redan lagt ut på Instagram i realtid. Då känns ju allt redan läst när det kommer på bloggen.

  1. Jamen precis. Eller när det kommer sammanfattningar av en vecka eller en månad och man redan sett alla bilder minst en gång…

 5. Jag tycker så mycket om att du skriver så mycket. Lite bilder är visst roligt, framför allt så vackra som dina, men långa inlägg med bara bildscroll tycker jag är jobbigt och ointressant. Och din blandning av olika inlägg är jättebra tycker jag.

 6. Följt dig i 5 år nu! Blir aldrig tråkigt o enformigt! Tycker det är en sådan bra mix på inlägg och vettiga reklamsamarbeten! Tycker det känns ärligt och är glad att du håller integritet kring ditt innersta privatliv! Det inger respekt! Du tar ljuvliga bilder o ditt bildspråk är så vackert!
  🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱😘

 7. Har inte tänkt på att du inte har adlinks förrän nu när du säger det, men inser nu att det är så skönt att slippa dom! Så, tack för att du valt bort dem!

 8. Så himla bra! Speciellt att det ska vara tidssynkat! Jag vill absolut inte läsa om påsken under valborg. Eller om julen efter nyår! Hojja! Då är jag totalt över förra högtiden och har börjat på nästa.

 9. Håller med de andra som kommenterat och plussar på med ditt språk ..är underskönt att läsa, en ren njutning och särskilt sista tiden, om jag inte tar alldeles fel nu men har för mig att du har författare som Torgny Lindgren,Sara Lidman i din släkt. Ä int avensjuk …näe då😁 Hursom dina texter👍🏻

 10. Jag vet att jag har sagt det tidigare men det tål att sägas igen: det senaste året har din blogg varit helt fantastisk! Inte för att den inte var underbar tidigare men nu har det liksom lagts till ett extra lager och det känns som att du har blommat ut på något sätt.
  Alla inlägg är som små karameller i en skål som man plockar en efter en, jag blir på så himla bra humör när jag kommer in hit.

  Jag uppskattar verkligen det upplägget du har som du beskriver i det här inlägget, det är blandingen mellan stort och smått och högt och lågt som gör det intressant, och också gör din blogg till mer än “bara” en blogg.

 11. Vilket intressant inlägg! Även fast jag inte själv bloggar och inte har planer på att börja var det väldigt lärorikt. Jag tycker att din blogg blivit ännu bättre än tidigare på senaste tiden, då har jag ändå läst den sedan strax innan Bertil föddes. Är det kanske för att Erika börjat hjälpa till mer och kunnat avlasta dig?

 12. Roligt att läsa även för en som inte bloggar själv. Du skriver så fantastiskt bra, medryckande och levande. Har bara följt dig sedan i höstas, men känner att det är alltid upplyftande att komma hit. En blir liksom avslappnad i sinnet…
  Underbara bilder och så fina texter. Och intressanta ämnen, även när det inte handlar om dig och det närmaste. Lagom blandat och lagom med bilder, tycker jag 🙂

  Tack för en vilsam och inspirerande plats!

 13. Åh Clara, ditt språk är helt underbart att läsa. Är skönt felfritt, flyter fram som en porlande bäck med små spännande krökar. Man blir nyfiken.
  För att inte tala om dina bilder. Andas djupt i glädje över allt vackert som du presenterar för oss. Ännu mer glädje gav ditt härliga hemma-i-hallen-bildspel. Gav mig en lugn känsla att även du med all skönhet har det naturliga stöket. 💕

 14. Vackert språkbruk! 🙂

  Tack för fin & intressant blogg Clara – den enda jag läser dagligen!

  Undrar om ditt val av ‘gammeldags’ språkbruk är medvetet i skriven form för att låta vackert eller kommer det naturligt för dig även i tal? Hur tänker du kring detta? 🙂

  1. “Gammaldags språkbruk?” Nu känner jag mig som ett stort frågetecken. Har aldrig upplevt Claras språk som gammaldags? Och särskilt inte här?

 15. Intressant inlägg!

  Och som fotograf tycker jag att det är grymt att du kan välja ich prioritera bland bilder. Har aldrig fattat bloggrejen med att ha massa snarlika varianter på samma motiv.

  Gillar mixen. Nästan mer textinläggen än långa inlägg med bilder från en hel dag. Fast omväxling förnöjer som sagt.

  Din blogg är trevlig, reklekterande, ofta sätter du ord på saker jag känt men inte formulerat.

  Ända minuset är att jag saknar bloggen: men det är bra att längta också. Och bra att du tar dig tid att vara lite mer föräldraledig. Kram

 16. Jag läser en del bloggar och kan konstatera att du helt enkelt är bäst! Det är fina och inspirerande bilder och du skriver så proffsigt och personligt. Heja Clara!

 17. Önskar du funnits när jag var ung…..
  Tror jag hade gjort en del andra val då….
  Älskar din blogg fast jag är en generation upp från dig…
  Den är så välgjord och bra på alla sätt och vis.
  Generös är du också.
  Kram
  ❤️

 18. Jätteintressant inlägg! Så roligt att få läsa dina tankar om bloggar och influensers 😊 Som så många andra säger så håller jag med om att du bara blir bättre och bättre. Jag tycker jättemycket om din blog Clara ❤️

 19. Tack för allt jobb du lägger ner, inte konstigt att du vann bästa magasin! När jag såg det på listan insåg jag att jag verkligen uppskattar att du uppdaterar tätt inpå, det känns så himla mycket mer genuint! Din blogg är den jag läser sist, först plöjer jag några som lite halvt intresserar, och sin kommer som grädden på moset, för jag vet att det alltid är något läsvärt!

 20. Jag tycker att bloggen har blivit så mycket bättre sedan den blev “helt din egen” och hoppas att den fortsätter såhär. Känns så genuin och trevlig!

 21. Älskar att läsa om ditt jobb! Det jag sysslar med är inte i närheten av ditt jobb och därför är det så roligt att få en inblick bakom dina kulisser. Väldigt nyfiken på rubriken “dop resp barnvälsignelse” hoppas du skriver om det! Och så skulle det vara roligt att få veta vilka bloggar du läser 🙂 (Fast det kanske du redan har skrivit om…?)

 22. Clara, kul att få läsa hur du resonerar och planerar! Klokt och vettigt tycker jag. Din blogg är den enda icke arbetsrelaterade jag läser (och nu följt i många år). Så hemtrevlig och nära på ett trevligt personligt sätt. Du är väldigt bra på att fotografera. Underbara bilder! Och du skriver toppentexter. Fortsätt såhär!
  Varma hälsningar från ett vårtvekande Stockholm

 23. Clara , din blogg är den enda jag läser och under de senaste året har den bara blivit bättre och bättre. Du tänker så rätt, lagom av allt. Lagom personligt blandat med recept, ögongodis och praktiska tips och tänkvärdheter. Jag tycker- bara fortsätt- bloggen är perfekt😊

 24. Exakt det du punktat upp är det som gör att jag älskar din blogg och att det är den jag följt överlägset längst. En perfekt blandning av korta och långa inlägg, bildsköna inlägg mot viktiga texter mm mm. Stort Tack för allt du delar med dig av!

 25. Så skönt att du valt bort adlinks. Ogillar dessa mycket! De känns som ett märkligt mellanting av sponsrat och eget.

 26. Tack så mycket för dina bloggråd Clara! Himla bra att förstå strategin bakom de härligt omväxlande inläggen. Bloggar själv, har haft uppehåll men är tillbaka nu och behövde tips och råd för att få igång min inspiration. Jag har läst din blogg under säkert 10 år nu och har alltid älskat den för dess inriktning. Din jordnära hållning till livet och det lantliga är bara bäst. Glad också att se att du tänker lika som jag om att inte skriva för framtiden, utan här och nu. Trevlig helg!

 27. Hej! Jag har läst din blogg i många år (kan det vara 10 år???) och tröttnar aldrig. Den blir snarare bättre och bättre. Kanonbra innehåll och fina bilder. Jag håller med den som skrev att dina inlägg är som karameller i en godispåse. Din blogg ingår i min dagliga surf-rutin (Insta, Facebook, dagstidningarna, Underbara Clara) Tempot i bloggen nu är som en fest för oss läsare. Jag gillar att du är så transparent med ditt liv med utmattning och allt och att bloggen hela tiden förändras i takt med vad som händer i ditt liv. Heja dig Clara!

 28. Superkul inlägg även för en obloggande läsare! Det är ju alltid roligt att få lite insyn i folks jobb.

 29. Jag vill bara säga tack för att du inte har adlinks! Det känns mycket bättre att läsa ett blogginlägg där du visserligen gör reklam för och länkar till produkter, men där du får betalt av företaget även om jag bara läser rakt av utan en massa klickande hit och dit. Uppenbarligen är det lönsamt för företagen att nå ut till dina läsare även om de som klickar på länkarna “bara” är de som faktiskt är intresserade av att eventuellt köpa produkten (vilket ju är logiskt, för vad vinner de på en massa slöklickande utan köptanke?). Sedan är dina sponsrade inlägg mer genomarbetade än vad adlink-inlägg oftast är, vilket är bra. Tack i allmänhet för att du tänker så mycket på dina läsare! <3

 30. Väldigt bra och intressant inlägg, tusen tack fina Clara! Jag har precis startat upp mitt bloggande igen i ny form. Tidigare bloggande jag om föräldralivet, nu har jag fokus på mitt arbete som sångerska och att komma tillbaka till frilanslivet efter ett tungt år med sjukdom. För mig är det inspirerande att veta hur andra planerar och tänker runt sitt bloggande. TACK!

 31. Åh vilket intressant inlägg! Och det roliga är att jag precis innan jag satte mig och läste detta gick och tänkte på en annan blogg jag följer, Malin Wollins, och tänkte att hon har nog inte (längre?) så mycket tanke bakom sin blogg, hon måste ha sin huvudsakliga försörjning från annat håll. Att din blogg är väldigt genomtänkt kanske beror på att det är den som är det huvudsakliga jobbet så att säga. Medan andra inte alls har samma tanke bakom den. Men att du har sådan tanke bakom den märkt och känns, och uppskattas!

  Sen måste jag bara säga att jag aldrig någonsin tänkt tanken att en blogg behöver många bilder på bloggaren. Det är för mig helt oviktig. 🙂

  Detta med mängd bilder är så klokt tänkt. För jag går in på olika bloggar ibland för jag hör om att de ska vara bra. Men ledsnar alltid. För att det antingen är en sida nedsållad med reklam (dvs reklam från själva ägaren av sidan) eller så är det en miljard bilder på samma saker (Paula Uribe som jag läst lite grann tex eller House of Philia). Jag läser bloggar för texternas skull, och lyssnar inte på poddar just för att de inte går att läsa. 🙂 Jag har också tänkt den tanken kring din blogg att för mig är den en sån avkoppling att precis som att jag tar en runda i min trädgård en sommarkväll eller sätter mig och läser en bra bok eller trädgårdstidning, så läser jag din blogg. För att den ger mig ro i själen. Alltså läser jag aldrig din blogg på stående fot, en stressig tisdag eller så utan jag läser veckans inlägg på en helgmorgon med en kopp kaffe till. Avkoppling!

 32. Du gör ett gediget arbete och jag har följt din blogg sen 2011. Tycker om att läsa din blogg just på grund av mixen. Hos dig får jag som sekelskiftesromantiker/nästan-månskensbonde/idyllskapare/hemmapysslare/ precis rätta blandningen! ❤

 33. Tack för alla era fantastiska kommentarer. Blir både glad och stolt när jag läser. Och mer bloggpeppad än någonsin <3 så fint att ni tar er tid att formulera allt detta till mig. Det är så otroligt värdefullt.

 34. Du har ju lyckats väldigt bra, din blogg är som en skål karameller, söta som syrliga ger de mersmak….