• annonssamarbete seventh generation •

Rent på riktigt

Det dåliga med våren är att allt grus och lera som man sluppit under vintern, plötsligt tinar fram. Barnen drar in ett hel sandlåda varje gång de kommer innanför dörren. Det är liksom ingen idé att ställa undan dammsugaren. Den behövs ändå jämt.

Jag har skrivit mycket om miljövänlig städning genom åren, och delat många husmorstips. Jag är ju noga med vad jag använder och att det ska innehålla så skonsamma ämnen som möjligt. Som inte förpestar miljön eller mitt hem. Jag städar ju för att det ska bli renare – inte tvärtom! Dessutom ogillar jag starkt luktande rengöringsmedel eftersom jag får ont i huvudet av dem.

Ibland får jag frågan om jag kan tipsa om ekologiska alternativ till konventionella rengöringprodukter som exempelvis toalettrengöring. Där har jag inte haft så mycket att komma med tidigare. Men som tur är sker utveckling på marknaden – och nu lanseras Seventh Generation i Sverige. En serie effektiva städprodukter som till 97 procent är växtbaserade. Utan syntetiska parfymer eller färgämnen. Märkta med EU EcoLabel.

Namnet Seventh Generation kommer ifrån tanken om att hur vi lever och agerar nu ska vara hållbart för sju generationer framåt. Med den principen i åtanke har produkterna tagits fram.

Seventh Generation gör rengöringsmedel för hemmet – så som diskmedel, maskindiskmedel, allrengöringsspray och toalettrengöring. Men också tvättmedel för kläder. Deras produkter finns både med parfym och utan. Något jag verkligen uppskattar eftersom jag är känslig för starka dofter.

Jag har inte hunnit testa tvättmedlet ännu, så där får jag återkomma. Däremot sattes städprodukterna på prov när jag och Jakob veckostädade härom dagen! Började med att byta ut mitt vanliga starka handdiskmedel mot det ekologiska Free & Clear. Det tidigare saknade vid närmare inspektion helt miljömärkningar. Uppenbarligen en blind fläck för mig! Jag upplevde att diskmedlet var drygt och effektivt och löddrade riktigt bra!

Jag brukar droppa några droppar diskmedel i en bunke med ljummet vatten när jag ska dammtorka. Och sedan doppa trasan i bunken. Då får man den fettlösande effekten på köpet. Men nu testade jag också allrengöringsmedlet Free & Clear. En typ av produkt jag aldrig tidigare använt. Men den var suverän. Väldigt effektiv när jag skulle dammtorka i köket, där damm blandat med stekos och fett är svårt att få bort. Jag rengjorde också toaletterna med WC-rengöringen. Och ÄNTLIGEN en toalettrengöring som inte gör mig snurrig av sin skarpa lukt. De parfymerade produkterna har nämligen en mild doft, som inte stör eller tar över.

Seventh Generation säljs i helt vanliga matbutiker och ligger bra till prismässigt – så att det inte behöver vara krångligt eller dyrt att städa hemmet med vettiga produkter. Ett litet, enkelt steg mot en renare planet. Du kan läsa mer om Seventh Generation här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Rent på riktigt”

 1. Kanske låter jätte konstigt men skulle du inte kunna skriva ett inlägg om hur du rengör steg för steg i typ kök, vardagsrum eller dagligen? Du har skrivit förr att du ofta torkar en fläck med strumpan men uppenbarligen städar du ju till och från 🙂 det där med städning är ju ganska jobbigt och jag uppfattar alltid att allas hem är renare än mitt! Hehe. Blir det så ibland för er att ni tex inte (glömt/ignorerat) torka badrummet i någon vecka eller två?! (Bara jag?) eller inte våt torkat golvet på nån månad??? Hade jag inte haft min robot dammsugare hade det nog också gått lätt en vecka mellan dammsugningen…

  1. Jag brukar alltid städa innan gästerna kommer. Även om det är folk jag känt sen länge. Inte för att jag skäms för hur det ser ut, utan mer för att det ger mig en spark i baken. Så vänner och familj tror nog vi har det sådär fint jämt. Det har vi INTE, haha 😉 Jag tror inte dina kompisar har det så himla välstädat heller jämt, om jag får gissa 😀

 2. Jag är också väldigt känslig för starka lukter av rengöringsmedel, tvålar och tvättmedel bland annat. Produkterna du visar är säkert bra, själv använder jag Sonetts grovrengöring plus ättika till alla typer av rengöring hemma. Jag använder även Sonetts tvättmedel och naturligtvis inget sköljmedel. Finns det något jag avskyr så är det sköljmedel. Doften är hemsk, tvätten blir fet och naturen förstörs. Blandar ättika med lite vatten och tillsätter i maskinen när jag tvättar träningskläder, annan typ av tvätt så räcker det med enbart lite tvättmedel. Sonett har ett tvättmedel framtaget för ullkläder, den doften blir man liksom glad av. Så mild. Kan också rekommendera fast schampokaka från Jordklok istället för flytande schampo, den ser ut som en vanlig tvål men gör håret fantastiskt.

  1. Kör också det dr med ättika. ALDRIG SKÖLJMEDEL! Så bra med tips på ulltvättmedel – tack. Jag har så mycket bebisplagg och underställ med ull, och det medel som jag hade har tagit slut.

  2. Jag köpte en sådan där schampokaka/puck men jag vet inte om jag gjorde “fel” för hur noga jag än sköljde så kändes det inte riktigt rent eller fanns rester kvar. Det kändes tråkigt då jag gillar idén med kaka/puck.

 3. Jag är så nyfiken och spänd på Miss Claritys sommarkollektion som väl kommer om en månad ungefär? Man kan inte få någon sneak peak på tyger eller modeller? Fast du kanske är bortkopplas just nu i och med mammaledighet.

 4. Ja, men det är klart, Alex, att det går nån vecka eller två utan att jag orkar städa badrummen… Och ja, lätt några månader mellan att jag våttorkar golven. Men när jag väl gör det känner jag mig himla nöjd! I den ideala världen städas badrummen varje vecka och golven torkas typ ja, varannan vecka, kanske? Men jag lever tydligen i den vanliga världen och inte den ideala.

  Och jag använder grumme såpa till både badrum och golv.

 5. Vanlig grön eller gul såpa funkar till toaletten. Billigt, miljövänligt och utan stickig doft 🙂

 6. Min söner har så mycket eksem och jag har svårt att hitta tvättmedel som inte gör eksemen värre. Tror du att det här tvättmedlet är bra för känslig hud?

  1. Har du provat tvättnötter?
   Dom är helt naturliga och kanske skulle kunna funka (om du nu inte redan prövat dem såklart!)

  2. Vi har använt Seventh Generation Free and Clear tvättmedel i många år. Bor i USA där det finns att köpa i mataffärerna. Både jag o dotterns har problem med känslig hud, allergi och eksem. Det har inte varit några problem så här långt.