• annonssamarbete seventh generation •

Från tvättkaos till tvättfrid

Det tråkiga med att ha tvättstugan i hallen på övervåningen är att det ständigt hänger framme tvätt. Det roliga är att hallen är husets soligaste rum och att det är betydligt trevligare att sköta tvätten här än i källaren där maskinen förut stod.

Nu har jag testat Seventh Generations tvättmedel i snart två månader. Märket lanseras i Sverige under våren och de erbjuder en serie effektiva städ och tvättprodukter. Som till 97 procent är växtbaserade och helt utan syntetiska parfymer eller färgämnen. Märkta med EU EcoLabel och såklart inte testade på djur. Det fina är också att förpackningarna är gjorda av upp till 100% återvunnen plast. Hur bra som helst ju!

Jag har satt tvättmedlet på prov genom att tvätta bebisens tygblöjor. De fläckarna kan vara väldigt envisa så jag är både nöjd och imponerad att ett ekotvättmedel lyckades få bort alltihop.

Några saker att tänka på för att tvätta miljövänligare

 • Tvätta bara fulla maskiner.
 • Tvätta inte plagg i onödan. Ta bort små fläckar som hamnat på plaggen med en trasa med lite milt diskmedel. Skölj sedan fläcken och häng plagget på tork.
 • Vädra plagg istället för att tvätta dem. Naturmaterial som ull rengör sig själv om det hängs ut på luftning över natten.
 • Torktumla inte utan hängtorka tvätten. Torktumling är dåligt för plaggen och maskinen drar mycket energi.
 • Använd alltid ekotvättmedel.

Jag är förresten så sjukt nöjd med vårt nya tvättsystem som tagit oss från tvättkaos till tvättfrid här hemma. Det här kanske är en självklarhet för många – men vi har tilldelat alla i familjen en egen tvättkorg (fast storbarnen delar på sin). Plus att vi har en gemensam tvättkorg för tvätt som handdukar och sängkläder.

Våra individuella tvättkorgar står i sovrummen. Så att smutstvätten läggs i korgen när man klär av sig på kvällen – och de rena använda kläderna läggs tillbaka i garderoben. På det sättet slipper man smutstvättshögarna som ligger överallt, i väntan på att bäras till korgen i tvättstugan. Dessutom blir det mycket mer överskådligt vad som behöver tvättas.

När min hylla för rena underkläder ekar tom så tar jag bara min egen tvättkorg och fyller maskinen. Finns det någon plats över stoppar jag in mer av samma färg från den gemensamma tvättkorgen. När jag sedan hängt tvätten och viker in den är det nästan inget sorterande – eftersom 90 procent av just den tvättkorgen är sånt som ska tillbaka i min egen garderob.

Ett annat lifehack (möjligtvis lite extremt) är att alla familjemedlemmar har fått EN strumpmodell var. Alla gamla slitna, mönstrade strumpor har sorterats bort. Och så köpte vi ny laddning strumpor till alla i familjen. Typ 15 par var på ett bräde. (Det var lika bra eftersom vi knappt hade några hela strumpor kvar). Och så har Bertil tilldelats strumpfärgen svart, Jakob strumpfärgen blå och jag strumpfärgen mörkgrå. Folke har en egen modell – halksockar med marint mönster.

Och nu behöver vi ALDRIG mer stå och sortera och para ihop strumpor. Alla lösa svarta sockar slängs i Bertils låda, och alla lösa blå sockar slängs i Jakobs…. Hur enkelt som helst och otroligt tidsbesparande. Tappar man bort en är det heller inte hela världen eftersom de alltid finns fler likadana i lådan. Aldrig mer en udda strumpa!

En annan sak vi gör nu för tiden är att strunta i att färgsortera barnens kläder. Deras kläder tvättas ändå så ofta att de slutat färga av sig. Vitt kan tvättas med svart och det händer ingenting alls. Plus att det är lättare att få ihop fulla maskiner på det sättet.

Ja. Det var mina five cents om miljö och familjevänlig tvätt, det!

Seventh Generation säljs i helt vanliga matbutiker och ligger bra i pris. Förutom tvättmedel har de både handdiskmedel, wc-rengöring, badrumsrengöring, maskindiskmedel och allrengöring i sitt sortiment. Det ska varken vara dyrt eller svårt att tvätta och städa med vettiga produkter! Utan bara ett enkelt litet steg mot en renare planet. Du kan läsa mer om Seventh Generation här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Från tvättkaos till tvättfrid”

 1. Ja det här med att inte behöva färgsortera så noga borde fler pröva! Jag kör bara fulla maskiner, och med två små smutsiga förskolebarn i familjen blir det två 40 graders maskiner, en med dova/mörka färger (svart, grått, mörkblått, rött) och en med vita och klara färger (vitt, ljusblått, rosa, även starkt ceriserosa). O så motsvarande uppdelning på 60, underkläder o handdukar. Har aldrig haft ett missfärgat plagg, upplever att många delar upp färger o så blir det fler halvfulla maskiner.

 2. Testade kökssprayen efter ditt första inlägg om det här märket och är supernöjd. Roligt att du är nöjd med tvättmedlet, ska testa det nu också o se vad jag tycker. Kul med eko som finns på vårt lilla Coop 👌

 3. Började fundera lite bara på hur du löser det med varje familjemedlems underkläder? Står du och sorterar ut det och tvättar tillsammans eller tvättar du alla kläder i 60 grader också? Har testat städ produkterna och diskmedlet och älskar dem 😍

 4. Att blanda kulört och vitt gör jag aldrig! Möjligtvis att mycket ljusa färger kan slinka med om det behövs för att fylla maskinen. Tvättar hellre ljusblått med mörkblått osv. Främsta anledningen är att jag tvättar kulört mycket skonsammare än vitt. Jag har olika tvättmedel och sänker temperaturen för färgat.
  Jag har helt skippat färgade underlakan, har bara vitt nu. Förenklar och känns fräscht.

 5. Hej! Blir så nyfiken på det här med tvättstugan i hallen. Har du skrivit något inlägg om det tidigare? Skulle gärna se bilder på hur ni löst det 🙂

 6. Vilken temperatur tvättar du på? Hur besparar du tid med att sortera egna korgar, tvättar du alla plagg likadant?

 7. Jag delar bara upp tvätten i 40 resp 60 grader (ibland 30 för känsliga tyger) blandar alla färger! Slänger in en sån färgfångarduk om det är nåt nytt mörkt plagg med! Funkar fint!
  Superbra tips för att få bort fläckar på vita plagg, häng upp i fönster när solen gassar så bleks ex barnmatsfläckar bort på några timmar!!👍👍

 8. Smart att ha tvättkorgar till hela familjen så där och att ha olika färger på strumporna till varje familjemedlem. Att sortera strumpor är ju så galet tidsödande.

 9. Lösningen med en tvättkorg var kan jag skriva under på! Den har hos oss dessutom fått den fina fördelen att barnen, som har varsin, tvättar sin tvätt själva när korgen är full.

  Helt utan yttre föräldrapåverkan måste jag tillägga 😁 Det var lillasyster som började och storasyster tog efter.

  Min man och jag delar korg och har jag tur hinner han före och tvättar allt åt oss båda.

  Strumptricket med bara en sort har jag kört i alla år, lärde mig som barn av min pappa. Alla strumpor är svarta och av samma sort. Likförbaskat har de en förmåga att utveckla sina egna personligheter efter ett tag, några blir mer slitna, några slappare i resåren osv. Tillslut står jag där ändå och måste para ihop dem. Då minsann är det ingen fördel att alla ser likadana ut 🤪

  1. Hej! Jag tycker det är så kul att läsa om hur andra gör helt vardagliga saker, även om jag gör lite annorlunda själv 😊. Vi har två tvättkorgar, en för 40, en för 60, (samt en påse i 40-korgen för känsligare 30-plagg). Eftersom jag tvättar handdukar, lakan och barnens och mannens underkläder i 60 går det fortast att ha det uppdelat tycker jag. Dock är jag helt med på idén om samma strumpor, så kör vi också, 11-åringen har svarta, jag med men med “uddkant”, tonåringen har korta och mannen eh stora 😆..
   Jag tvättar ofta men anpassar tvättprogrammen, en halv tvätt kan man ju köra på ett riktigt kort program, vissa tvättar blir kanske inte fulla innan man behöver plaggen igen. Mörk 40 blir det mest av, med alla träningskläder och toppar/t-shirts. Nu bor vi i lägenhet så ingen har ju långt till tvättkorgarna och jag gillar att ha tvätten samlad men man har ju lite olika behov 😊.

   1. (Hoppsan Carina, det var inte meningen att detta skulle hamna som svar under just ditt 😊!)

 10. Vill bara tipsa om Sonett också som ett annat miljövänligt alternativ som är mycket bra och håller hög kvalitet. Får prova Seventh Generation nu också då 🙂

 11. Här kör vi också en strumpfärg per familjemedlem och bara från samma märke. Tvättar dem i tvättpåsar också ibland. Strl 25-27 i grått, stl 28-39 i mörkblått och vuxna har stl 40-42 i svart. Har ibland undrat om de på dagis tror att barnen har samma strumpor i en månad :). Innan vi började med det hittade jag en gång 40 omaka barnstrumpor. Kommer fortsätt med samma gällande fingervantar och sånt. Så ovärt att det alltid är 2 par med olika mönster i förpackningar. Skulle vara mycket bättre med 4 lika.
  Gillade förresten inlägget om figurer.

 12. Jag har fått rådet att tvätta vitt för sig eftersom det annars med tiden blir lite “dassig” färg på det. Men vet inte riktigt hur mycket skillnad det gör.

 13. Något som förändrat hela min vardag är sockmaster.
  Vi gjorde ett försök med bara en sorts stumpor men det funkar inte för oss. Vi behövde med högs skaft, ankelsockar, träningsstrumpor, ljusa, mörka osv. Meeeen sockmaster är små clips som parar ihop strumporna. Hänger på tvättkorgen och alla i familjen har varsin färg på sina clips. Så innan stumporna åker i tvätten sätts de ihop med en färgad clips. Sitter kvar genom hela tvätten och skadar inte plaggen det minsta. Helt underbar vardagslösning.

 14. Hmm, hur luktar deras toarent? Jag har så svårt för i princip alla “vanliga”. Citrus har förstört nöjet med bubbelvatten med citrussmak. Värst är tallbarsdofter som jag tycker luktar mögel…
  Luktar deras toarent liksom gott? I så fall är jag på!

  1. jag har änglamarks toarengöring, den luktar liksom … rent? oparfymerad. finns bara på coop då men jag brukar passa på och köpa två när jag ändå är där. kör änglamarks flytande handtvål också. växlar mellan grumme och änglamark på tvätt- och maskindiskmedel.

 15. Oh, varsin tvättkorg, det var det bästa jag kom på till våra barn.
  Innan dess slängdes allt ner när som helst ner i källartrappan, stora högar av knappt använda kläder, men 10åringarna ville inte ha samma igen……
  Köpte 3 rätt små fina förvaringskorgar, talade om att – nu barn, får ni tvätta era kläder själva, och så här gör ni….
  Sen minskade tvättberget rejält, vi hjälpte till att hänga tvätten dock.
  Kort program 40, räcker för det mesta.

  1. Tvättade ni allt i 40 grader även underkläder? Bara nyfiken, är liksom inlärt att underkläder måste tvättas i 60 men bör kanske tänka om?

 16. Aldrig mer sortera strumpor? Jag måste smälta den här informationen lite.
  Tyvärr såg jag inlägg på IG om flera allergener i Seventh Generations innehållsförteckning; jag kan själv för lite om sådant här men förstod att personen som skrev inte alls ansåg att detta var så särskilt bra produkter. Ibland vet man inte vad och vem man ska lita på men du brukar ju ha klockrena samarbeten, så jag blev lite konfunderad.

 17. Jag var löst sorteringsproblemet genom att alla i familjen fått varsin tvättpåse. Modell större. Alla strumpor och trosor åker ner i den och tvättas och tumlas för att sedan enkelt ösas ner i rätt persons låda. Inga strumpor försvinner och vi slipper kolla storlek på tjejernas trosor… Barnen ska bara lära sig att sträcka ut hopkorvade strumpor innan de läggs i påsen så att de blir ordentligt rena och torra.

 18. Jag har inte sett detta märke i affären, det kanske inte har hunnit komma hit upp till norr ännu.. om det inte är dyrt kan jag testa, tycker de flesta eko tvättmedel är så dyra.

 19. Mina barn har sedan de va små varit med i tvättstugan och ansvarat över att sortera sina strumpor (nu viker de all sin tvätt och även handdukar mm), sonen ansåg från när han va 5-6 år att sorterandet va helt överflödigt så han slängde ner strumporna lösa i lådan. Varje morgon fiskade han upp de två översta och “rockade sockar” på det viset i säkert 4 år. Nu är han 11 och tycker att det är värt sorterandet igen 🙂

 20. Nja, håller inte med om att man kan blanda allt🤔Av den anledningen att vitt har en tendens att bli grådaskigt om man tvättar med mörka färger🙂

 21. Underbart lifehack! Vår 8-åring har dock som princip att alltid ha rocka sockor dagen och vill absolut inte ha strumpor som matchar. Förenklar vikningen 😀

 22. Mitt bästa tips om man inte är en ”finlirare” är att dela strumpor med sambon. Vi kör båda svarta strumpor stl 40-43 tror jag det är (men det är lite blandade storlekar). Sorterar dem inte alls utan man tar två svarta helt enkelt 🙂 skiljer säkert tre skostorlekar mellan oss, men ingen av oss är särskilt petig med passformen.

 23. Älskar strump-hacket! Har en känsla av att det kommer förändra mitt liv, ska genast genomföra en övertalningskampanj här hemma…
  Med vänlig hälsning, Josefin