Det tråkiga med att ha tvättstugan i hallen på övervåningen är att det ständigt hänger framme tvätt. Det roliga är att hallen är husets soligaste rum och att det är betydligt trevligare att sköta tvätten här än i källaren där maskinen förut stod.

Nu har jag testat Seventh Generations tvättmedel i snart två månader. Märket lanseras i Sverige under våren och de erbjuder en serie effektiva städ och tvättprodukter. Som till 97 procent är växtbaserade och helt utan syntetiska parfymer eller färgämnen. Märkta med EU EcoLabel och såklart inte testade på djur. Det fina är också att förpackningarna är gjorda av upp till 100% återvunnen plast. Hur bra som helst ju!

Jag har satt tvättmedlet på prov genom att tvätta bebisens tygblöjor. De fläckarna kan vara väldigt envisa så jag är både nöjd och imponerad att ett ekotvättmedel lyckades få bort alltihop.

Några saker att tänka på för att tvätta miljövänligare

  • Tvätta bara fulla maskiner.
  • Tvätta inte plagg i onödan. Ta bort små fläckar som hamnat på plaggen med en trasa med lite milt diskmedel. Skölj sedan fläcken och häng plagget på tork.
  • Vädra plagg istället för att tvätta dem. Naturmaterial som ull rengör sig själv om det hängs ut på luftning över natten.
  • Torktumla inte utan hängtorka tvätten. Torktumling är dåligt för plaggen och maskinen drar mycket energi.
  • Använd alltid ekotvättmedel.

Jag är förresten så sjukt nöjd med vårt nya tvättsystem som tagit oss från tvättkaos till tvättfrid här hemma. Det här kanske är en självklarhet för många – men vi har tilldelat alla i familjen en egen tvättkorg (fast storbarnen delar på sin). Plus att vi har en gemensam tvättkorg för tvätt som handdukar och sängkläder.

Våra individuella tvättkorgar står i sovrummen. Så att smutstvätten läggs i korgen när man klär av sig på kvällen – och de rena använda kläderna läggs tillbaka i garderoben. På det sättet slipper man smutstvättshögarna som ligger överallt, i väntan på att bäras till korgen i tvättstugan. Dessutom blir det mycket mer överskådligt vad som behöver tvättas.

När min hylla för rena underkläder ekar tom så tar jag bara min egen tvättkorg och fyller maskinen. Finns det någon plats över stoppar jag in mer av samma färg från den gemensamma tvättkorgen. När jag sedan hängt tvätten och viker in den är det nästan inget sorterande – eftersom 90 procent av just den tvättkorgen är sånt som ska tillbaka i min egen garderob.

Ett annat lifehack (möjligtvis lite extremt) är att alla familjemedlemmar har fått EN strumpmodell var. Alla gamla slitna, mönstrade strumpor har sorterats bort. Och så köpte vi ny laddning strumpor till alla i familjen. Typ 15 par var på ett bräde. (Det var lika bra eftersom vi knappt hade några hela strumpor kvar). Och så har Bertil tilldelats strumpfärgen svart, Jakob strumpfärgen blå och jag strumpfärgen mörkgrå. Folke har en egen modell – halksockar med marint mönster.

Och nu behöver vi ALDRIG mer stå och sortera och para ihop strumpor. Alla lösa svarta sockar slängs i Bertils låda, och alla lösa blå sockar slängs i Jakobs…. Hur enkelt som helst och otroligt tidsbesparande. Tappar man bort en är det heller inte hela världen eftersom de alltid finns fler likadana i lådan. Aldrig mer en udda strumpa!

En annan sak vi gör nu för tiden är att strunta i att färgsortera barnens kläder. Deras kläder tvättas ändå så ofta att de slutat färga av sig. Vitt kan tvättas med svart och det händer ingenting alls. Plus att det är lättare att få ihop fulla maskiner på det sättet.

Ja. Det var mina five cents om miljö och familjevänlig tvätt, det!

Seventh Generation säljs i helt vanliga matbutiker och ligger bra i pris. Förutom tvättmedel har de både handdiskmedel, wc-rengöring, badrumsrengöring, maskindiskmedel och allrengöring i sitt sortiment. Det ska varken vara dyrt eller svårt att tvätta och städa med vettiga produkter! Utan bara ett enkelt litet steg mot en renare planet. Du kan läsa mer om Seventh Generation här.