• annonssamarbete Neato •

En ny familjemedlem

Säg hej till vår nya familjemedlem. En robotdammsugare som heter Neato D7. Min man Jakobs stående julklappsönskning i flera år har nämligen varit en robotdammsugare. Själv har jag inte varit sugen. Jag är nämligen en late adopter av all form av teknik. Tycker att det är läskigt och jobbigt att behöva lära mig nya tekniska prylar. Och dessutom har jag haft en massa farhågor om robotdammsugare. Som att

 • De inte klarar av att köra över våra trösklar hemma
 • De är jobbiga att installera
 • De ändå inte kommer lyckas suga rent överallt. Hur ska den liksom ta sig mellan alla bordsben, blomsterpiedestaler och leksaker som står framme?
 • Jag kommer inte kunna ha kvar mina älskade trasmattor. För dammsugaren kommer bara fastna i dem.
 • De är jättefula och laddningsstationen kommer ta massa plats.

Nåja. Jag trodde ju att det skulle bli mindre att städa nu när vi inte längre har hund. Och visst är det mindre hundhår i soffan. Men under matbordet är det smuligare än någonsin sedan vår lilla städtant försvunnit. Dessutom drar barnen in oheumla mängder med grus.

Så. Till min mans stora glädje har vi alltså införskaffat en robotdammsugare. Den stod ouppackad i hallen i en vecka. På grund av ovan nämnda teknikskräck. Men när Jakob förstod vad som var i den bruna lådan så rev han upp den och ställde iordning allt på nolltid. Han är nämligen min motsats. Han älskar tekniska prylar och nya innovationer.

Här under bor den. Och den syns ju knappt ovanifrån. Men som ni ser på de vita häggblomsterbladen på golvet så har den en hel del att hugga in på med en gång.

Om man hukar lite syns den tydligare. Och det får ju räknas som helt okej. Vår gamla dammsugare har ju ofta stått framme och drällt i dagar efter avslutad städning. Och den är betydligt mer iögonfallande.

Jakob satte den på laddning och tankade sedan hem appen och började läsa på. Det var fort gjort. Jag hann bara gå på toaletten och när jag var tillbaka var allting ordnat.

Neato D7 är alltså namnet på roboten. Neato är varumärket – och modellen vi valt är D7. Den är anpassad för lite större boenden och kan användas på båda våningsplanen. Dessutom kan man ställa in den på energisparande ECO eller högeffektiv turbo. Och har man ett extra känsligt rum kan man ställa in att den tar hänsyn också till det.

Robotdammsugaren kan man slå på manuellt direkt på dammsugaren. Eller via den här appen. Man kan programmera den att starta mitt i natten eller när man är på jobbet. För oss blir det nog nattstädning, eftersom den inte kommer höras till övervåningen och således inte stör någon.

Nu återstår bara att testa dammsugaren ordentligt. För den har hittills bara tagit en liten snabb lov över köksgolvet. Och kors i taket – den gled över trasmattan utan att haka upp sig eller fastna ett dugg. Det bådar gott.

Okej. Återkommer igen när jag testat min Neato D7!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “En ny familjemedlem”

 1. Grattis till roboten!
  Vi har en robotdammsugare och det är ett av våra bästa köp någonsin! Den är inte så bra på att dammsuga så man får köra den ofta men golven är relativt rena hela tiden. Inte som tidigare när det var dammråttor överallt de där dagarna innan någon dammsög. Med två små barn som leker på golvet blev jag galen på att det var dammigt, jag ville helt enkelt inte att barnen och vi skulle behöva sitta i dammet och leka. Nu kör vi den mest när vi inte är hemma men när vi är hemma kan jag stänga in den i ett sovrum och låta den köra där. Även om inte hela hemmet blir städat så blir det i alla fall städat där.
  Det har inträffat två incidenter med roboten – det ena var att den drog upp trasor ur en trasmatta som inte var så tätt vävt. Nåja det gjorde inte så mycket . Tyvärr drog den också tag i fransarna på en trasmatta som var bra vävt och lyckades på något sätt dra av några trådar av mattvarpen. Det går att laga men jag är noga med att vika in mattfransarna nuförtiden.

  Hoppas att ni blir nöjda med er robot!

 2. Vårt bästa köp hemma också😊barnen har döpt den till Billy😂när den syns i tv-reklam utbrister de: Kolla, det är Billy!

 3. Hej Clara! När man läser din blogg via RSS-feed (jag läser tex via feedly) så följer inte annonsmärkningen med. Jag tycker att du är toppen på att göra samarbeten, men vill gärna veta att det är reklam jag läser. Går det att fixa tror du?

 4. Verkar spännande! Jag är lite som du där, vill inte ha onödiga maskiner till allt. Funderar på hur den skulle fungera med mina långhåriga vovvar som tappar päls lite varstans. Har man Cavalier King Charles Spaniel som jag har, så är det dammsugning minst en gång om dagen som gäller! Hade varit jätteskönt med en robot men jag känner mig som sagt tveksam till hur den kan omhänderta hundhår!
  //Berith

  1. Har haft robotdammsugare i flera år. Har fyra katter som hårar väldigt mycket (två långhåriga) och som drar ut kattsand på golvet i tid och otid. Är sjukt nöjd över vår robotdammsugare, den fungerar perfekt och underlättar verkligen städningen. Katthår är inga problem så kan inte se att det skulle vara annorlunda med hundhår. V har en Neato

 5. Vill gärna veta hur den klarar höga (äldre) trösklar! Enda anledningen till att jag ännu inte skaffat robotdammsugare.

  1. +1

   Skulle gärna skaffa robot om jag bara visste att den klarar våra höga trösklar från 20-talet.
   Ser fram emot en recension!

 6. Vår heter Medusa och jag funderar allvarligt på att skilja mig från maken och gifta mig med dammsugaren istället!

 7. Vi har samma lika, dock fick vi lov att ta bort vår trasmatta då roboten (som den så fyndigt heter..) fastnade/åt upp fransarna. I övrigt extremt nöjda med roboten! Hoppas det går bättre hos er med trasmattorna.

 8. Låter toppen, men vad tror ni om att dessa dammsugare precis som all modern teknik kan hackas, och nyttjas till att göra inbrott…var uppe på nyheterna härom veckan. Den som inte ska ha det kan få stenkoll på ditt hem, känns ju halvbra…

  1. Så just en dammsugare skulle vara skiten som får det att tippa över med alla himla tekniska prylar vi har i våra hem? Väldigt tveksam.

   Och den som vill ha koll på Claras hem kan väl bara läsa bloggen? Stenkoll 😀

 9. Hur funkar den när den ska användas på två våningsplan? Har man laddststion på båda våningarna? Hur gör man för att den inte ska ramla ner för trappan?

  1. Vi flyttar bara vår (Städobot) och så får den köra till batteriet tar slut. Sedan flyttar vi tillbaka den till laddstationen igen. Den har inga problem att känna av trappor men däremot är flera av våra trösklar för höga (ca 5cm) för att den ska kunna komma över.

  2. Vi har haft Neato i flera år. Vi bär den mellan våningarna, den har ett litet handtag. Den har dessutom trappsensor, så den ramlar inte. Man kan till och med dammsuga soffan om man vill.

 10. Hej! Älskar din blogg. Landar här ofta och får andrum. Det finns däremot en sak jag saknar. Jag vet att vi alla vill göra gott och vara goda människor. Vi vill gärna berätta och dela det som är bra och gott. Du har delat en del om jobbiga saker också som utmattning och krav som ställs osv. Men fortfarande på den nivån att du är en god människa. Nu till det jag saknar. I mig bor en liten djävul också. En ond sida. Jag önskar att fler kunde prata om den. Har du en ond sida? En djävul. Skriker du på din man? Känner du hat ibland? Det där skamfulla skiten som man vill dölja men som sipprar ut då och då och får oss att hata oss själva. Är det så att du lämnar plastetiketten på din avokado när du slänger den i komposten för att du är lat och orkar inte vara god och bry dig om allt så vill jag veta. Jag vill ha en mänsklig bloggare. TACK för bra innehåll. Hälsningar, Felicia

  1. Jag tycker det vore intressant att höra Claras svar på dina frågor men vill gärna ge mina tankar utifrån din kommentar:

   Jag tycker faktiskt att Clara visar även de mindre smickrande sidorna av sig själv. Hon har visat upp sitt ostädade hem i en film, hon har haft flera inlägg om hur hon ändrat uppfattning om saker, hon har många gånger beskrivit hur tung hon kan tycka vardagen är (om än inte just dessa månader efter att lilla bebisen är född, men det speglar ju hennes mående just nu). Dessutom bjuder hon på exempel kring hur hon kan ge sina barn chokladbollar INNAN maten, bara för att det är kul. För att nämna några exempel. Nog tusan finns där en liten ”djävul” som tittar fram emellanåt.

   Jag tänker att anledningen till att du kanske inte upptäcker dessa mindre smickrande/ ”lyckade” beskrivningar av sig själv som Clara ger, är att Clara själv verkar ganska trygg i att även hon är en sammansatt människa. Och att hon därför inte har så dåligt samvete för sina ovanor – och då blir det liksom svårt att upptäcka dem när vi läser. Vi gillar henne bara ännu mer.

  2. Har du lyssnat på En underbar pod? 😂 Där finns massa kul om Claras mindre smickrande sidor. Älskar!

  3. Och har du sett videon med det stökiga hemmet? Älskvärd även den! Jag tänker också att det är lite mycket begärt att en person ska blotta alla sina sidor inför tusentals främlingar på nätet. Ens onda och fula drag är ju inte något man så gärna skyltar med.

 11. Vi köpte en robotdammsugare för några år sedan eftersom ingen av oss tycker att det är roligt att dammsuga (som ca 99,9% av världens befolkning). Vår sög i sig mattfransarna och pep efter hjälp i tid och otid, och sedan tappade den sin navigationsförmåga. Med vi tyckte att R2D2 gjorde ett sådant bra jobb att vi härdade ut. Tills jag slutade att tömma det pyttelilla facket dit allt skräp sögs in. Med en långhårig hund, två långhåriga katter och en mängd textilier har vi alltid dammigt, och facket fylldes på nolltid. Nu har R2D2 fått flytta in på kattvinden, och så dammsuger vi på vanligt sätt igen.

 12. Vi har haft robotdammsugare i nästan 10 år nu, och jag älskar den! Här är vad jag har lärt mig:
  – Den ”äter upp” småsaker och snurrar upp snören (värst är paketsnöre och snören till dragleksaker). Det gör att barnen lär sig plocka upp från golvet på nolltid 🙂 Och det som ätits upp går att rädda ur dammfacket när man tömmer den.
  – Den dammsuger inte perfekt, men eftersom vi kör den på timer alla dagar vi inte är hemma så blir resultatet ändå bra. Den dammsuger även under sängar, soffor och sånt tills det tar slut på damm. Själv är jag betydligt latare där…
  – När den fått köra regelbundet har vi inte bara renare golv, det är inte så dammigt på andra ytor högre upp heller, typ hyllor, tv-skärm och sånt.
  – Vi bor i ett gammalt hus med några höga trösklar. Ibland klarar den dem, ibland inte. Den behöver också viss frigång under möbler annars kan den fastna där. Numera köper vi bara möbler som den kan köra under, eller sätter högre ben på de möbler vi har. Man måste också fästa sladdar och kablar.
  – Efter några års användning har vi blivit tvungna att byta batteripack, sen har den funkar lika länge till. Därefter har i allmänhet även annat gått sönder och vi har köpt en ny.
  – Man behöver fortfarande en ”vanlig” dammsugare om man vill dammsuga trappor, spillt mjöl, radiatorer.
  – Förutom när jag spillt mjöl eller liknande dammsuger jag typ en gång per månad manuellt, och dammtorkar kanske 4 gånger per år. Vi har två barn men inga djur.

 13. Vår hette Edgar. Som i Edgar Hoover. Han är tyvärr död nu, men jag älskade honom så länge han levde.

 14. Vi har en likadan – Tore! Fredagsnöje att kolla på honom när han städar. Lyckan när han hittar en raksträcka och kan gasa på lite extra 🙂