Säg hej till vår nya familjemedlem. En robotdammsugare som heter Neato D7. Min man Jakobs stående julklappsönskning i flera år har nämligen varit en robotdammsugare. Själv har jag inte varit sugen. Jag är nämligen en late adopter av all form av teknik. Tycker att det är läskigt och jobbigt att behöva lära mig nya tekniska prylar. Och dessutom har jag haft en massa farhågor om robotdammsugare. Som att

  • De inte klarar av att köra över våra trösklar hemma
  • De är jobbiga att installera
  • De ändå inte kommer lyckas suga rent överallt. Hur ska den liksom ta sig mellan alla bordsben, blomsterpiedestaler och leksaker som står framme?
  • Jag kommer inte kunna ha kvar mina älskade trasmattor. För dammsugaren kommer bara fastna i dem.
  • De är jättefula och laddningsstationen kommer ta massa plats.

Nåja. Jag trodde ju att det skulle bli mindre att städa nu när vi inte längre har hund. Och visst är det mindre hundhår i soffan. Men under matbordet är det smuligare än någonsin sedan vår lilla städtant försvunnit. Dessutom drar barnen in oheumla mängder med grus.

Så. Till min mans stora glädje har vi alltså införskaffat en robotdammsugare. Den stod ouppackad i hallen i en vecka. På grund av ovan nämnda teknikskräck. Men när Jakob förstod vad som var i den bruna lådan så rev han upp den och ställde iordning allt på nolltid. Han är nämligen min motsats. Han älskar tekniska prylar och nya innovationer.

Här under bor den. Och den syns ju knappt ovanifrån. Men som ni ser på de vita häggblomsterbladen på golvet så har den en hel del att hugga in på med en gång.

Om man hukar lite syns den tydligare. Och det får ju räknas som helt okej. Vår gamla dammsugare har ju ofta stått framme och drällt i dagar efter avslutad städning. Och den är betydligt mer iögonfallande.

Jakob satte den på laddning och tankade sedan hem appen och började läsa på. Det var fort gjort. Jag hann bara gå på toaletten och när jag var tillbaka var allting ordnat.

Neato D7 är alltså namnet på roboten. Neato är varumärket – och modellen vi valt är D7. Den är anpassad för lite större boenden och kan användas på båda våningsplanen. Dessutom kan man ställa in den på energisparande ECO eller högeffektiv turbo. Och har man ett extra känsligt rum kan man ställa in att den tar hänsyn också till det.

Robotdammsugaren kan man slå på manuellt direkt på dammsugaren. Eller via den här appen. Man kan programmera den att starta mitt i natten eller när man är på jobbet. För oss blir det nog nattstädning, eftersom den inte kommer höras till övervåningen och således inte stör någon.

Nu återstår bara att testa dammsugaren ordentligt. För den har hittills bara tagit en liten snabb lov över köksgolvet. Och kors i taket – den gled över trasmattan utan att haka upp sig eller fastna ett dugg. Det bådar gott.

Okej. Återkommer igen när jag testat min Neato D7!