En sommarlovsdag extra allt

Så glad över att få vara hemma och ha sommarlovsvardag. Vi bor ju i ett litet sommarparadis med allting som barnen behöver och önskar på armlängds avstånd. Jag har lovat mig själv att fylla sommaren med massa god mat, lådcyklande, häng med vänner, bad och trädgårdspyssel. Igår prickade jag in allt på listan utom trädgårdspyssel. Och då blev det ju en osedvanligt trevlig dag också.

Efter en förmiddag på BVC med vaccinering för lillen kom jag hem och proppade ner barnen i lådcykeln. Sedan hojade jag till Frida som bjöd mig och Stina på lunch.

Hon har ett så himla fint hus!

Gick husesyn och fick kika på hennes nytapetserade barnrum.

Otroligt mysigt!

Våra barn lekte loss på övervåningen

Medan vi smet ut på verandan. Visst är den fin? Det är Ulrika som ritat den! Hon ritade också vår veranda. Praktiskt att va vän med jätteduktiga arkitekter och byggnadsvårdare!

Här lyssnar jag intensivt på Frida. Oklart vad det gäller. Korvbröd? Badtemperatur? Planerade ommöbleringar?

Mmmmmm….gunga inomhus. Drömmer om detta.

Frida bjöd i vanlig ordning på supersmarrig mat.

Ulf övade nackmusklerna och att hålla tungan rätt i mun.

Efter några timmars riktigt trevligt häng cyklade vi hem igen. Men först stannade vi på handelsboden och köpte mjölk och annat nödvändigt. Älskar att lådcykeln har en kombinerad sittbänk/låda där man kan få ner matkassarna.

När det blev eftermiddag var det dags för matlag. Hopp upp på cykeln igen!

Swish, swosh

Det var hos Albin och Ulrika den här gången. Albin och Stina stod och lagade mat när vi kom. Maten var på temat libanesiskt. Typ

Fint dukat med loppat porslin.

Jag skalade pistagenötter till efterrätten som skulle bli baklava.

Albin hade gjort massa olika sorters röror jag inte ens vet namnet på. Och vet vi namnet uttalar vi det fel. Det har vi nu blivit varse efter att Malek (som jobbar i vårt jordbruk) och kommer från Syrien skrattat gott åt oss.

Gurka och myntasallad.

Gott, gott gott! Och vackert.

Ulf fick prova Ylva-Karins hoppgunga. Nöjdhetsgraden syns i ögonen.

Sedan åt vi.

Och så somnade Ulf och Jakob på soffan.

Medan vi gick för att ta ett kvällsdopp nere vid sjön.

Barfotabarn i högt gräs. Tur att jag ännu aldrig sett en fästing här uppe.

Inte fult så att det gör något precis.

Vi slängde av oss paltorna och hoppade i.

Och barnen simmade ut och visade allt de lärt sig på simskolan förra veckan. Det känns väldigt skönt att alla barn nu klarat simborgarmärket och vattenprovet. Inte Folke såklart. Men de stora barnen. Blir lite lugnare att ta med dem alla och bada då.

Efter badet sa jag hej till fåren som nu går och betar nere vid vattnet. Snällis ville som vanligt komma fram och bli klappad.

Titta vilket fint garage Albin och Ulrika ritat och byggt. Albin är ju förutom bonde arkitekt så han har ritat också vårt garage. Finns ett klart släktskap mellan husen.

När vi kom in var vi så kalla att vi gjorde eld i kaminen och kokade te.

Ulrika gräddade bröd och vi kvällsfikade i vardagsrummet.

Ada med ett stycke påbyltad Ylva-Karin.

Sedan hängde vi här tills klockan var efter elva och det var dags att cykla hem igen.

Stoppade ner barnen i cykelkärran och bredde om dem med ett täcke. Sedan swishade vi hem genom den ljusa sommarnatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer på “En sommarlovsdag extra allt”

 1. Hej Clara, jag önskar jag finge hänga med i era härliga dagar och vara en del i er härliga gemenskap. Blir varm i hjärtat och själen av dina sago-dagar.

  Kram från Mia i Uppsala

 2. Hej Clara,
  Måste först och främst säga att jag ÄLSKAR din blogg! Älskar allt med den, den är så genuin och så drömmig 😍 en sak jag reagerade på var att barnen åkte utan hjälm i lådcykeln (inga pekpinnar eller att jag leker polis!!). Jag har själv likadan lådcykel och barnen vill inte alltid ha hjälm, speciellt när det ibland är uppåt 30 grader. Vill så gärna låta de skippa men lagen säger väl att barn under 15 år skall ha hjälm, gäller detta även i lådcykel? Vad säger ni andra kloka som brukar hänga här i Claras underbara blogg? Snälla säg nej, så att mitt kluvna mammahjärta kan säga ”ja, ni behöver inte hjälmen när vi tar lådcykeln” till barnen när det är 30 grader ute 🙂

  1. Tack snälla ☺️🙏🏼

   Barnen har alltid hjälm. Den här gången hade de dock glömt sina hjälmar och cyklar hos sin kompis så vi fick åka utan. Själv har jag varit alldeles för fåfäng för hjälm. Inte ägt en sedan lågstadiet. Men tänker skaffa. Är så rädd om min kropp så jag vill inte utsätta den för onödiga risker

   1. Tack för svar! Då är det hjälm oavsett väder 🙂 har själv en Hövding, varmt om halsen men är iaf snygg i håret, haha… Detta eviga i-landsproblem!! Önskar dig en trevlig sommar!

    1. Och vill man känna vinden i håret när man cyklar (det vill jag!) kan man skaffa en Hövding, en hjälm man har om halsen och som fälls ut som typ en airbag om huvudet om ramlar.

     1. Precis min anledning också till att köpa Hövding. Hade aldrig hjälm innan, av anledningen att jag inte gillar saker på huvudet när jag cyklar utan vill känna vinden i håret. Hela grejen på sommaren ju..:)
      Älskar sommarlovsinläggen på denna bloggen för övrigt.

   2. Dina barn har inte alls alltid hjälm. Du har precis cyklat med dem till dina vänner. Jag skulle inte vilja ha på samvetet om mina barn skadades av att låta dem åka cykel utan hjälm om gå/åka bil fanns som alternativ bara för det är ”en härlig kväll”.
    Jag började med cykelhjälm efter en REJÄL vurpa där jag hade änglavakt och bara fick skrubbsår på örat, tolv år sen nu. Jag höll då upp cyklandet den sommaren för jag ville inte ta cykelhjälm till krogen (pinigt som 20-åring). Men har varit stenhård mot mig själv! I början tyckt jag det var jobbigt, ledde cykeln sista biten om jag skulle till stan. Men aldrig av med hjälmen och fortsätta cykla sista biten utan. Tillslut vande jag mig och idag gör det ont i mig när jag ser andra cykla utan hjälm. Känslan av håret fladdrande i vinden går alltså över tillslut:) Jag kan fortfarande tänka att det är härligt men lika fort vänder min känsla till obehag.

    Skulle jag börja med hjälm idag skulle det nog inte ta 12 år att få hjälm att kännas så naturligt, hjälm är vanligare nu och jag är nog en liten gnutta mindre fåfäng fyra barn senare! Vänta inte en dag till med att införskaffa en!

  2. https://utebarn.se/cykelreglercykelhjalm/
   Hittade det här och var även inne på transportstyrelsens hemsida där jag gjorde samma tolkning. Tycker dock inte man behöver säga det till sina barn utan stå på sig med cykelhjälm så länge cykel är inblandad;) Jag fasar redan över den dagen mina barn blir så stora att de kommer strunta i hjälmen!:(

 3. Underbart! Frågor om cyklandet: hur långt är det mellan era olika vänner? Några hundra meter eller flera kilometer? Tungt att cykla med tre barn och matkasse?

  1. Vi har elcykel så det är inte så tungt. Vi har inte längre än två kilometer till någon kompis så det hade förstås gått bra även utan elen. Men hade inte orkat alla barn då tror jag =)

 4. Det är så härligt att få hänga med här… mina “barn” är vuxna idag och här får jag återuppleva allt mys som man hade med dem i dina större barns ålder.
  Underbar läsning och bilder och så schysst att du delar med dig !
  / Vendela

 5. Sååå underbart! ❤ Lådcykeln är verkligen pricken över i:et i all denna sommaridyll!

 6. Det ser verkligen ut som en idyll! Avundas dig lite som kan swisha runt med en lådcykel mellan olika ställen både låter och ser ut som en “bullerby-idyll”
  Hoppas du får många, många fler dagar som du beskriver med fantastisk mat, lådcyklande, härliga besök hos vänner, bad och trädgårdspyssel. Jag längar sjukt mycket efter min semester nu och då skall jag göra ungefär samma!
  //Berith

  1. Tack snälla! För den här och alla andra fina kommentarer du alltid tar dig tid att lämna ☺️💚

 7. Låter som ni hade en perfekt och underbar sommardag! 🙂

  Önskar mig också en lådcykel, men den el-lådisen var lite läskigt att styra med i stadstrafiken så måste testa nån mer innan jag samlar mod och pengar att köpa en egen.

  Glad sommar!

  1. Rekommenderar att testa en tvåhjulig lastcykel om du inte gjort det. Tycker trehjulingarna är skitläskiga att svänga med, men vår tvåhjuling är precis som att cykla en vanlig cykel (förutom att den är längre dårå).

   1. Vågar jag köra barn i en tvåhjuling tror du Ylva? Tänker att det blir något vingligare att stanna vid trafikljus men säkert lättare att svänga. Tack för tips! 😊

    1. Jadå, vi kör vår son i den varje dag och har testat att skjutsa två barn i lådan också, vilket nästan fungerade bättre. Lådan och cykeln blir stadigare när den är packad med barn och grejer är min upplevelse. Det är pyttelite vingligare vid start än med trehjuling, men så länge man växlar ner och har lite elassistans så blir man snabbt säker med cykeln. Bästa tipset när man börjar cykla med så lång cykel är att inte titta på framhjulet! Det är väl det tipset man får när man lär sig cykla vanlig cykel också iofs 🙂

 8. Sådan där hoppgunga hoppade alla barnbarn till mina morföräldrar. Av någon anledning kallades den för Roland. 🤔

 9. Men alltså, har ni högsommar värme i norr? Ni lever livet med shorts och massa bad men här hos mig fryser en ihjäl.. bör jag flytta eller vad?!

  1. Som uppvuxen på Umeås breddgrader minns jag att det bara var att gilla läget, kall sommar eller inte. Var badvattnet 15-16 grader (havsbad, insjö fanns inte) räknades det som varmt och den som inte fixade det kunde heller inte bada på hela sommaren… Shorts och klänning hade vi även om temperaturen inte alltid var att skryta med. Man fick gilla läget helt enkelt och jobba med det man hade temperaturmässigt. 🙂

  2. Det är nog olika hur man är… i Umeå går många i kortärmat/ klänning nu, men jag bara fryser.. så även när man bor närmare Clara geografiskt så kan det vara så att man inte alls känner igen sig.

 10. Det låter helt ljuvligt! Vill också ha ett matlag, men vi är ganska nyinflyttade i byn och det går lite trögt att få nya vänner.

  1. Så mysigt med matlag och vänner som verkar ha hittat sin plats! Där jag bor flyttar folk hela tiden, omöjligt att hitta relationer som varar en längre tid.

 11. Har jag missat det färdiga garaget? Tror du skrev att Jacob hade gjort klart det när ni kom hem från ALV, men du har inte visat något. Eller? Gärna före och efter bilder om man får önska, det är så roligt när du gjort det.
  Tack för en bra blogg som är en del av mitt liv sedan många år.

 12. Så otroligt härliga bilder 😍 njuter verkligen när jag tittar på dem. Svensk sommar när den är som bäst. Tycker det är en så himla fin idé med matlag😊

 13. Som en dansk film. Snygga hem, kläder, mat och människor. Har ngn av er ett fult hem och foppatofflor? Fy vad detta lät bittert. Det är min pms som skriver.
  Älskar din bjussiga blogg.

 14. Det sägs att sociala medier är en stor anledning till dagens psykiska ohälsa. Och visst kan man bli avundsjuk när man ser ”alla” andras perfekta liv på bild.
  Men fasen Clara, jag älskar din blogg. Jag älskar dina bilder och texten du skriver. Jag blir avslappnad och får en ro i kroppen. Det finns liksom ingen missunnsamhet eller avundsjuka, blir bara inspirerad och motiverad. Tack för det 🥰

 15. Vilken nostalgitripp när jag såg porslinet, det hade vi hemma när jag växte upp för 30-40 år sedan. Tror en skål finns kvar men inte resten.