Jag planterade en bärhäggmispelhäck förra sommaren. Som lä-skapare och insynsskydd. Häckplantorna har fått enorma mängder bär i år.
Häcken viker sig nästan dubbel mot marken – av tyngden från bärklasararna
Eftersom vi fått sådana mängder bär har jag varit smått besatt av att plocka in och hitta användningsområden för dem.
Jag har vetat att bären är ätliga – men inte vad man egentligen gör av dem. När jag letat efter recept har jag inte funnit några riktigt bra. I Sverige är bären inte så vanliga att äta nämligen – men däremot i USA och Kanada. Där kallas de för Saskatoon.
Bären från Bärhäggmispel smakar gott. Men på grund av deras likhet med blåbär och svartvinbär kan man bli lite förvånad över smaken – nästan tycka att de smakar ”fel”. Plockade direkt från busken har bären visserligen en likhet, men värmer man dem får de en mandelaktig smak med en ton av äpple. Och så försvinner nästan all syra i bären.
Bären har låg C-vitaminhalt men är rika på B-vitamin och mineraler. Som magnesium, mangan och järn. Dessutom innehåller de antioxiderande antocyaniner som anses ge flera hälsofördelar. De vildväxande bären har varit en viktig föda för Creeindiannerna och sedemera nybyggarna som kom till Amerika. Torkade har bären framförallt använts som medicinalväxter.
Bärhäggmispeln är en lättsam och snabbväxande buske för trädgården. Som passar utmärkt som häck och insynsskydd. Den blir hög med tiden – vår häck ska vi släppa upp ungefär tre meter. Men den kan bli uppemot fyra meter hög! Har du inga egna buskar kan du hitta bärhäggmispel i många offentliga planteringar och parker. Ibland också förvildade i naturen. Alla arter av häggmispel har ätbara bär – men det är Bärhäggmispeln som smakar bäst.
Jag har nu roat mig med att försöka försvenska Saskatoon-recepten och hitta flera användningsområden för bären. Hittills har jag fastnat för sylt på bärhäggmispel – då med ganska mycket citron tillsatt för att få lite mer syra. Jag har helt enkelt kokat enligt samma proportioner som blåbärssylt – men tillsatt citron. Supergott!
Allra godast blev dock smulpaj med Bärhäggmispel. Jag rensade en liter bär och la i botten på en form.
Sedan gjorde jag en vanlig smuldeg.
Som jag varvade i formen innan gräddning.
Och sedan serverade jag pajen ljummen med lättvispad grädde. Riktigt gott och lite annorlunda mot alla andra smulpajer jag ätit. Här kommer mitt recept!
Smulpaj med bärhäggmispel
ca 6 bitar
ca 30 – 40 minuter
Ingredienser
- Smuldeg
250 gram kallt smör
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
- Fyllning
1 l rensade mogna bärhäggmispelbär
2 citroner (det yttersta gula skalet)
1/2 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
Gör så här
- Skär smöret i kuber och lägg i en skål med resten av smuldegsingredienserna. Nyp ihop till en smulig deg.
- Smöra en pajform och lägg bären på botten av den. Strö över socker och det rivna skalet från citronerna. Dofta över majsstärkelsen (tex genom att använda en tekula) och rör om.
- Strö smuldegen över bären och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Servera ljummen med glass eller grädde.
17 svar
Åhhh, en mannagrynspuddingform! Mormor gjorde SÅ god.
Må gott!
Åhå, det ska jag plantera om jag kommer över en! Roligt med denna sortens tips!
Tack för tipset! Jag hade ingen som helst aning om att de kunde ätas, kul att lära sig. Kanske kan vara en idé för en framtida häck.
Tack för tipset! Är på jakt efter häck-inspo och gillar ju starkt tanken på att även kunna äta från den.
Kul att du lyfter fram häggmispeln! Både häck och något att äta är ju optimalt. Här i Sydsverige har jag hört att en del säger att de ”plockar korinter” när de plockar just häggmispel. Vet inte, men kanske används de förr som en sorts ”fattigmanskorinter” (bara min alldeles egna lilla spekulation).
Åt mina första häggmispelbär nu i sommar. Så goda! Det märks dock att vi bor i ett avlångt land. Här i Skåne är tiden förbi för bären men till nästa sommar ska jag prova ditt recept!
Vad gott. Måste göra en äppelpaj snart. Blev så sugen. Bland det bästa jag vet.
Bären passar bra till saft också.
Har du något recept?
Saskatoon har jag odlat i flera år på min odlingslott. I år blev det mycket bär men det gör inget för de är så goda. Förr brukade jag koka saft man behövde ju inte ha nå socker i den men numera fryser jag in bären direkt bra att lägga i gröten. Sedan är de ju lika nyttiga som blåbär och jag tycker de är godare också.
Vilken vacker kjol/förkläde. Vad är det för någon? Älskar tyget. =)
Tack ☺️ En gammal förklädeskjol jag ärvt av farmor
Alltså fantastisk felläsning av mig. Läste att det stod 11 häggmispelbär och tyckte att det var fasligt specifikt och samtidigt vansinnigt lite bär till en hel paj. Hahaha.
Hej!
Hela min tomt på drygt 900 kvm är omgärdad av häggmispel så jag drunknar i bär varje år. Precis som du skriver försvinner syran helt när de upphettas så jag har också kombinerat med citron tidigare. I år testade jag istället röda vinbär och vilken succé det blev! Godaste saften jag någonsin gjort!
Hej
Jag brukar göra snaps på bären, det brukar bli riktigt gott. Sen kan man ju tillsätta socker så blir det likör
Vad spännande! Har du något recept du utgår ifrån?
Jag vill gärna få ditt recept! 😊