Hösten är en bra tid att ta tag i nya vanor. Några nya vanor vi (peppar peppar) förhoppningsvis lyckas hålla i höst är att barnen ska “plocka” innan läggdags. Alla leksaker ska ner i lådorna, alla kläder vikas ihop. Ordning och reda, veckopeng på fredag. Kanske är detta självklarheter i mer uppstyrda hem? Men inte hemma hos oss.

Min nya vana är att försöka äta en riktig lagad lunch. Jag märker att jag är orimligt trött just nu. Det blir lätt tre koppar extra kaffe och en snålt tilltagen lunch i farten. För att jag inte orkar annat. Vilket i sin tur får blodsockret att dippa kort därefter. Det funkar inte för mig. Sömnbrist ihop med hunger ger mig ångestkänningar.

Adlibris har just nu en Hälsokampanj som ger inspiration till välmående -genom att lyfta böcker inom matlagning, hälsa och hälsosam livsstil. Det ges ju ut mycket litteratur på det området – med många olika läror. Själv är jag inte trogen någon. Jag är en typisk sån där som tycker att lagom är bäst. Däremot läser jag gärna böcker med olika inriktingar för att hitta inspiration och nya infallsvinklar.

Vego i Värdsklass innehåller 120 närings- och klimatberäknade veganska och lakto-ovo vegetariska recept. På alltifrån snabba mellanmål till smarta storkok. Det fina är att boken riktar sig lite extra till personer som tränar och lever ett aktivt liv. Och som kanske vill ställa om till mer hållbara matvanor – men undrar om den maten verkligen ger tillräcklig energi och mättnad? I boken får man svaret!

Förutom massa recept får man smarta tips och råd på hur maten kan tillagas mer klimatsmart. Samt en hel del grundläggande näringslära och fakta om hur träning och näringsbehov hänger ihop.

En annan nyhet (supersnygg sådan!) är Food Pharmacy – Näringsjägaren. Med undertiteln En berättelse om hur du curlar planeten och din hälsa genom att ta näringsjägarexamen.

Titeln är egentligen självförklarande. Succéduon bakom Food Pharmacys nya bok handlar om hur vi kan äta för att få en bättre hälsa samtidigt som vi gör gott för planeten. Jag gillar verkligen den lite pladdriga, roliga tonen och alla bjussiga sådär i-farten-tips! Vrålsnygga bilder och recept som känns annorlunda och kul.

Båda böckerna är bra läsning för mig som behöver uppdatera min repertoar på vegetariska rätter. Vi äter ju vegetariskt mer än hälften av veckans alla dagar. Men min inspiration och fantasi är inte på topp.

En annan bok (som jag dock ännu inte hunnit fördjupa mig i) är Keto av bloggaren och biohackern Martina Johansson. Hon förespråkar en ketogen kost för en bättre hälsa. Men det jag framförallt är intresserad av i den här boken är hennes tankar om att äta mer inälvsmat och fler delar av djuret. Om man nu ändå ska äta kött så känns det rimligt. Och eftersom vi har egna köttdjur är det extra relevant.

Slutligen klickade jag hem Bli Hälsoklok av Lovisa Sandström – en bok helt utan bilder, träningsprogram och dieter.

Istället är den fylld med PT-Lofsans bästa tips och lärdomar om sömn, kost och motion. Hon slår hål på hälsomyter och försöker på ett lättfattligt vis hjälpa “vanligt folk” till en mer hållbar livsstil. STORT PLUS för att boken är fylld med hänvisningar till forskningsrön och vetenskapliga artiklar!

På Adlibris finns Hälsoböcker med alla inriktningar. Som fokuserar på alltifrån sömnens betydelse, till vikten av begränsad skärmtid och ensamhetens effekter på hälsan. Klicka in och låt dig inspireras.