• annonssamarbete Adlibris •

En ny bra vana

Hösten är en bra tid att ta tag i nya vanor. Några nya vanor vi (peppar peppar) förhoppningsvis lyckas hålla i höst är att barnen ska “plocka” innan läggdags. Alla leksaker ska ner i lådorna, alla kläder vikas ihop. Ordning och reda, veckopeng på fredag. Kanske är detta självklarheter i mer uppstyrda hem? Men inte hemma hos oss.

Min nya vana är att försöka äta en riktig lagad lunch. Jag märker att jag är orimligt trött just nu. Det blir lätt tre koppar extra kaffe och en snålt tilltagen lunch i farten. För att jag inte orkar annat. Vilket i sin tur får blodsockret att dippa kort därefter. Det funkar inte för mig. Sömnbrist ihop med hunger ger mig ångestkänningar.

Adlibris har just nu en Hälsokampanj som ger inspiration till välmående -genom att lyfta böcker inom matlagning, hälsa och hälsosam livsstil. Det ges ju ut mycket litteratur på det området – med många olika läror. Själv är jag inte trogen någon. Jag är en typisk sån där som tycker att lagom är bäst. Däremot läser jag gärna böcker med olika inriktingar för att hitta inspiration och nya infallsvinklar.

Vego i Värdsklass innehåller 120 närings- och klimatberäknade veganska och lakto-ovo vegetariska recept. På alltifrån snabba mellanmål till smarta storkok. Det fina är att boken riktar sig lite extra till personer som tränar och lever ett aktivt liv. Och som kanske vill ställa om till mer hållbara matvanor – men undrar om den maten verkligen ger tillräcklig energi och mättnad? I boken får man svaret!

Förutom massa recept får man smarta tips och råd på hur maten kan tillagas mer klimatsmart. Samt en hel del grundläggande näringslära och fakta om hur träning och näringsbehov hänger ihop.

En annan nyhet (supersnygg sådan!) är Food Pharmacy – Näringsjägaren. Med undertiteln En berättelse om hur du curlar planeten och din hälsa genom att ta näringsjägarexamen.

Titeln är egentligen självförklarande. Succéduon bakom Food Pharmacys nya bok handlar om hur vi kan äta för att få en bättre hälsa samtidigt som vi gör gott för planeten. Jag gillar verkligen den lite pladdriga, roliga tonen och alla bjussiga sådär i-farten-tips! Vrålsnygga bilder och recept som känns annorlunda och kul.

Båda böckerna är bra läsning för mig som behöver uppdatera min repertoar på vegetariska rätter. Vi äter ju vegetariskt mer än hälften av veckans alla dagar. Men min inspiration och fantasi är inte på topp.

En annan bok (som jag dock ännu inte hunnit fördjupa mig i) är Keto av bloggaren och biohackern Martina Johansson. Hon förespråkar en ketogen kost för en bättre hälsa. Men det jag framförallt är intresserad av i den här boken är hennes tankar om att äta mer inälvsmat och fler delar av djuret. Om man nu ändå ska äta kött så känns det rimligt. Och eftersom vi har egna köttdjur är det extra relevant.

Slutligen klickade jag hem Bli Hälsoklok av Lovisa Sandström – en bok helt utan bilder, träningsprogram och dieter.

Istället är den fylld med PT-Lofsans bästa tips och lärdomar om sömn, kost och motion. Hon slår hål på hälsomyter och försöker på ett lättfattligt vis hjälpa “vanligt folk” till en mer hållbar livsstil. STORT PLUS för att boken är fylld med hänvisningar till forskningsrön och vetenskapliga artiklar!

På Adlibris finns Hälsoböcker med alla inriktningar. Som fokuserar på alltifrån sömnens betydelse, till vikten av begränsad skärmtid och ensamhetens effekter på hälsan. Klicka in och låt dig inspireras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “En ny bra vana”

 1. Jag hade höga förväntningar på “Vego i världsklass” Kanske för höga. Jag tycker faktadelen är jättebra! Men för min del innehåller recepten alldeles för mycket tofu och liknande produkter. Om jag inte hade hoppats på mer svenska bönor kanske jag inte blivit besviken. Jag upplever att de som är skeptiska till vegetarisk mat är skeptisk till just tofu och tänkte att här skulle det komma en bok som visade hur bra, god vegetarisk mat man kan äta – utan tofu.

  1. Då går den helt bort för mig. Jag var vegetarian under 11 år men valde sedan att äta kött igen även om vi äter en del vegetariskt eller nära vegetariskt. Jag råkade äta för gammal tofu en gång under min vegetariska tid och jäklar vad sjuk jag blev, jag har inte ännu lärt mig att inte tänka att det gör mig sjuk efter alla år. Det går bra i saker där jag inte ser det men inte tex en stekt skiva tofu.

 2. Mitt tips till dig är att räkna med lunchportioner när du lagar middag. Simsalabim så har du lunchen löst! Bara att värma på dagen efter.

 3. Tyvärr kommer jag inte handla fler gånger på Adlibris. De har skött de senaste leveranserna förfärligt dåligt. Alltså de, inte leverantören. Baj baj, riktig bokhandel is back!

 4. kan tipsa om “discostädning”!
  det gjorde vi var kväll när våra var små och plockandet urtråkigt

  på med bästa discolåten och alla plocka så mycket dom bara kan under den låten.
  när låten är slut är det förhoppningsvis mer städat än innan
  i bland får man dra vuxenkortet och välja en längre mixad låt för att få det mer städat, ha ha

  1. Åh vilket bra tips. Då blir ju städningen lite roligare för alla parter och kanske jag kan få mina rätt så stora barn att hjälpa till om man vi kör lite disco. 🙂

 5. Jag gillar verkligen Adlibris sortiment men jag gillar inte deras system vad gäller att skicka böckerna. Tar alldeles för lång tid tycker jag att få det man beställt. Kul att se Keto av Martina här i din blogg. Har läst hennes blogg i sisådär två år nu och gillar hennes approach till hälsa. Jag har köpt keto jag med och har de tidigare böckerna också. Hon är suverän på det hon gör.

 6. ÅH vad roligt med Martinas bok här också!
  Era två bloggar är de jag följt absolut längst och är de som jag klickar in på och läser varje dag.
  Nu senast har även Fru Efficient Badass kommit in på min lista av ”läsavarjedag”-bloggarna.
  Känns som en toppenmix; Martina om hälsa och biohack, du om livserfarenheter, lugn och fina vardagsbetraktelser och Fru EB om privatekonomi.

 7. Martina Johansson – klok Biohacker som så många smarta tankar om hälsa o kost. Hon har nyligen gett ut en hälsoguide-bok tillsammans med dr Ralf Sundberg. “Dämpa inflammation – en prakisk guide till ett friskare liv. Jag tycker att jag fått väldigt mycket bra information och stöd i vardagen från boken.

 8. Martinas kunskaper är grymma, har lärt mig oerhört mycket av henne gällande bl.a. kost men också så mycket mer gällande hälsa. Kroppen är så oerhört komplex och vi vet så extremt litet om det. Vi är många som mest använder kroppen för att bära runt på vår fettklump och vet inte vad både kropp och hjärna behöver gällande näring och energi.

 9. Jag tipsar om äggröra till lunch, och stek på lite tomater och lök samtidigt. Släng på vad grönt ni råkar ha i säsong hemma.

 10. Påtal om att äta alla delar av djuret. Det finns inte längre blodpudding med svenskt ursprung i affärerna. Gör ibland själv enligt receptet i “vår kokbok” men svårt att få tag i huvudingrediensen. Har frågat runt där jag bor men nej. Har bara hittat hos en saluhall inne i Göteborg.