En av de roligaste sakerna med att samarbeta med annonsörer på bloggen – det är att lära känna och få en bättre bild av människorna bakom företagen. Oftast är det ju helt vanligt folk, som likt en själv har en dröm om att skapa någonting vettigt för andra att kunna ta del av. Som Arta och Salman – som startade mattematikappen Albert. Jag tog en liten pratstund med dem för att ni också ska få veta vilka killarna bakom Albert är!

Arta och Salman är två kompisar som växte upp tillsammans i en förort till Göteborg. Båda med iranska föräldrar, som verkligen betonade vikten av utbildning.
-Vi har följts åt genom uppväxten och utbildningssystemet, säger Salman. Från mellanstadiet till universitetsstudierna på Chalmers, där vi båda tog examen som civilingenjörer. Snart gjorde vi karriär inom skilda branscher. Men även om vi hade stimulerande jobb så fyllde de inte något högre syfte. Vi kände båda att något saknades.
Tanken väcktes på att byta inriktning och skapa någonting som kunde bidra med samhällsnytta. Socialt entreprenörskap var inte främmande för någon av dem. Arta hade tidigare startat en verksamhet som hjälpte kvinnor i Tanzania att driva företag. Salman å sin sida hade länge arbetat med mentorskap och studiehjälp i Sverige.
-Vi började bolla olika idéer mellan oss – och snart blev det tydligt att vi ville göra någonting som fokuserar på utbildning. Framförallt matte som är ett ämne som tusentals elever underkänns i. En stor utmaning på samhällsnivå. Samtidigt är ju du Salman något av ett mattegeni och var med och hjälpte hundratals elever ideellt med matematik under åren på Chalmers, säger Arta.
Salman fick där med egna ögon se hur mycket elever som får individuell hjälp och handledning kan utvecklas. Men den typer av tjänster är dyra och svårtillgängliga för de flesta familjer. Så duon bestämde sig för att försöka skapa en digital variant som fler skulle ha råd med. Så föddes Albert!

Arta och Salman började arbetet med att köpa in alla skolmatteböcker på marknaden och kartlägga deras innehåll. Vad skulle det finnas för typ av uppgifter i appen? Hur skulle den utformas? Så småningom tog de lärare, matematiker och tekniker till hjälp för att skapa Albert. En app som var intelligent, följde skolplanen och som med AI faktiskt kunde besvara barnens mattefrågor.
Idag används appen av tusentals svenska barn. Samtidigt som både Salman och Arta blivit föräldrar och själva får uppleva utmaningarna med att hjälpa sina barn att utvecklas.
-Jag hade som liten svårt att förstå varför man måste göra på ett visst sätt. Som tur var hade jag ett bra minne och kunde memorera det mesta – utan att riktigt förstå varför jag behövde göra det. Jag är nog det där barnet som hade behövt matteappen Albert som förklarade….
-Och jag är Albert, säger Salman med ett skratt. Albert är en digital version av min hjärna! Jag var alltid en riktig mattenörd som älskade att räkna. Och visionen med Albert är att han ska bli världens bästa mattelärare. Anpassad för varje enskild användare. På det sättet tror vi att man på riktigt kan demokratisera kunskap och utbildning.


-Vi är helt övertygade om att alla barn i hela världen kan bli duktiga på matematik – om bara pedagogiken kan anpassa sig optimalt efter varje elevs inlärningsförmåga, säger Arta och lyser upp

Visst är det inspirerande att höra människor berätta om sin företagsresa? Jag blir glad – och lite modigare! Och så avslutar jag med ett hälsning från Albert. Vill du och ditt barn testa matteappen som passar barn mellan 3-17 års ålder? Just nu har jag ett erbjudande som ger dig 30 dagars kostnadsfri provperiod. Allt du behöver göra är att skapa ett konto via den särskilda sidan för mina följare – det gör du HÄR!