Dystopier har aldrig varit en bokgenre jag sökt mig till. Tvärtom har jag skytt den som pesten, bara av baksidestexterna. Det som krävdes för att jag tillslut skulle lockas var att Jakob (när vi var nyförälskade) nämnde Oryx and Crake som en av sina favoritböcker. Vad skulle jag göra? Det var ju bara att bita i det sura dystopi-äpplet och läsa! Man kan ju inte förhålla sig så kallsinnig till det som ens älskade älskar. Och det har jag aldrig ångrat. Oryx and Crake blev nämligen min väg in till Margaret Atwood.

Ändå hade jag inte läst hennes Handmaid’s Tale när den blev serie hos HBO. Men så fort jag sett första säsongen slukade jag också boken. Den gav mersmak och jag har funderat mycket på vad som egentligen hände med Offred efter att hon åkt iväg i den där skåpbilen – anklagad av Anföraren och hans hustru. Hur slutade alltihop? Nu ska vi äntligen ska vi få veta! För trettiofyra år efter att Handmaid’s tale släpptes kommer nu Atwoods uppföljare Gileads Döttrar. Och jag har precis fått hem den. Vet vad jag kommer syssla med närmsta kvällarna i alla fall. Någon fler än jag som är peppad?

Har i ärlighetens namn inte läst mer än sju sidor hittills – men det verkar VÄLDIGT lovande. Böckerna känns ju mer aktuella än någonsin – influerade av den kristna amerikanska högern som är på sådan frammarsch just nu.

Om du gillade första boken – klicka hem Gileads döttrar på Adlibris. Och har du inte läst Handmaid’s tale så klicka hem den också. Den svenska titeln är Tjänarinnans Berättelse. Tänk vilken dröm att läsa båda två i ett svep? Avundsjuk på dig som får göra det för första gången…mmmm.

Men nu till det bästa! Jag har ett SIGNERAT ex av ”Gileads döttrar” på engelska (The testaments) att tävla ut till någon av mina följare. Hur roligt vore inte det att vinna? Lämna en motivering i kommentarsfältet till varför just du ska vinna boken!

(Tävlingen pågår fram till den 1 oktober kl 12:00. Vinnaren blir kontaktad via mail. Adlibris utser vinnaren)