Min svärmor är en del av en trogen skara människor som utanför stadshuset i Umeå strejkat för klimatet varje fredag under ett helt år. När de stått där och pratat med politikerna som passerat har de fått höra “kom tillbaka när ni är några hundra som står här ute varje fredag. Då kommer vi att lyssna.”

Umeå kommun reviderar just nu sina klimatmål. Kommunen har en befolkning på 127 000 människor så här finns stora klimatbesparingar att göra – om de styrande bara vill och vågar. Nu på fredag hålls vad som förmodas bli världens största manifestation för klimatet. Barn och vuxna över hela världen planerar att strejka för att påverka ledare och beslutsfattare och få dem att inse allvaret. Det handlar om globalt miljöarbete. Men också lokalt.

På fredag tar jag barnen ur förskola och skola och åker in till Umeå och demonstrerar. Både för att visa Umeå kommuns politiker att vi är många som bryr oss om dessa frågor – men också för att vara en liten del i den enorma manifestation som planeras. För att det är viktigt på riktigt. Och när mina barn blir stora och frågar vad vi gjorde under den historiska demonstrationen kommer jag vara glad att kunna säga att vi inte satt hemma på byn och hade en helt vanlig fredag – utan faktiskt deltog. Och vi kan kolla på bilderna från det tillfället – precis som jag nu kan se på på bilderna från när pappa på sextiotalet demonstrerade för USA ut ur Vietnam.

Jag hoppas ni är många som vill vara med och strejka på fredag. Skriva historia. Ingen politiker som vill bli omvald vågar fatta obekväma beslut. Men om vi är tillräckligt många kanske vi kan ge dem råg i ryggen att ta ansvar för klimatet. Och förstå att allting annat är att göra sig djupt obekväm.

Nu händer det.

( Information om din lokala klimatdemonstration kan du hitta genom att söka på facebook eller genom att googla fridaysforfuture + din ort. Mer om eventet i Umeå kan du läsa här)