En alldeles strålande lördag

Vilken mysig helg vi har haft. Jakob är i Bern hos sin yogalärare så jag har varit själv med barnen. Som tur var kom både min svärmor och min svägerska Johanna ut och hälsade på.

Jag vaknade på lördagsmorgon helt häpen och nöjd. Ulf hade nämligen sovit till halv sju. Detta var tredje natten i rad som han sovit tolv timmar i sträck i sin egen säng utan att ge ifrån sig ett knyst. Började projekt kura barn i tisdags. Och nu detta? Är så glad och tacksam.

Han med. Skönt att få sova hela nätterna igenom.

Vi tassade ner medan resten av huset sov. Gjorde eld i vedspisen…

och satte igång att öva på att stå. Stå vid kista. Bra aktivitet. Trots snavigt, långt nattlinne.

Jag kippade på mig träskor och gick ut för att ta in tidningen. Läsa morgontidning läänge på helgen är en viktig tradition. Kolla förresten vad fin häcken är! Häggmispel får världens vackraste höstfärger.

Morgonljus i oktober. Stämningsfullt.

Och alla gula träd som brinner mot himlen

Jaja. Kallt som tusan i morgonrock och tofflor så jag skyndade mig in i värme igen. Kokade kaffe, tände ljus och läste tidningen.

Snart kom morgontrötta rufsiga barn tassande ner för trappan. Vi åt frukost och gullade med Ulf och sedan fick jag ägna mig åt något jag längtat efter men som man sällan får när man har bebis. Nämligen arbeta ostört!

Så här kaosigt var det på verandan

Och trädgården var väldigt mycket i det här stuket. Så det var hög tid att städa!

Satte igång att kånka bort utemöbler, tömma krukorna på bron, bära in möbler och bord i garaget och samla ihop bollar och leksaker som låg utspridda överallt. Samtidigt pratade jag i telefon med min syster i typ 90 minuter. Vi gör så ganska ofta. Ringer upp och hänger kvar i luren med varandra när den ena städar trädgården och den andra städar huset. Fint att få sällskap. Man måste inte alltid prata så mycket. Fast vi pratade också mycket i ärlighetens namn. Samtalsämnen lider vi ej brist på.

Deppiga blommor på väg mot deponi.

Jag lånar alltid Jakobs kläder när han inte är hemma. Luktar så gott och känns så tryggt. Hade hans rejäla arbetsoverall

Den “piffiga” snusnäsduken var dock min egen.

Ulf sov ute i sin vagn medan jag arbetade.

När verandan tömts på skräp så dammsög jag golvet och såpskurade så det skvätte! Härligt att såpskura oisolerade golv där man kan blaska på ordentligt.

Tänkte tillbaka på när jag stökade fram allting i våras. Dagarna innan barnvälsignelsen. Allt fint vi hade att se fram emot då. Och allt roligt vi haft sedan dess.

Därefter gick jag in och påbörjade omstyling av köket. Är SÅ less på hur det ser ut där. Så jag skruvade ner hyllor och lampor och gardiner. Under tiden gjorde Bertil läxor med farmor. Trevligt att göra läxor med sin alldeles egna lågstadiefröken.

Till middag fixade jag pizza

Och sedan kröp vi upp i soffan. Barnen, faster, farmor och lilla hunden som också var på besök. Och såg på film tillsammans. Det blev Mästerkatten i Stövlar. Fast vi ville ju se Bäst i test. PANIKEN när de plockat bort detta eminenta program från SVT Play. Och ingenstans kan man streama det heller?!

Förutom den lilla missräkningen hade vi en alldeles strålande lördag. Hoppas ni hade det med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “En alldeles strålande lördag”

 1. Grattis till goda nätter! Världens bästa grej då bebisarna blir äldre och sover bättre.

 2. Tänk att det kan vara så olika- ditt favoritprogram har jag tittat på en gång och jag stod inte ens ut att se klart. Klassfesten däremot tycker jag är trevligt att se och vad gäller draman ser jag Hjärtats vägar SVT play – en riktigt stygg , snygg och omogen hjärtläkare med många sköna karaktärer i hans omgivning.

 3. Kan du förklara hur just du “kurat”? Vet att det finns en viss ”manual” men jag förstår inte hur man får den att funka. Att gå från att samsova och amma till sömns är så himla stort steg till att sova i egen säng hela natten, när jag testat har bägge mina barn protesterat hejvilt. Med protestera menar jag gråta och skrika tills som blir blå i ansiktet. Att dom skulle lägga sig och sova efter det var bara att glömma. Men det verkar ha funkat för alla dina så jag är nyfiken på hur du gjort! Vet att folk ofta hetsar upp sig vid sånna diskussioner, men skulle gärna höra hur just du gör.

  1. Nu var ju inte frågan ställd till mig men jag läste boken ”Somna utan gråt” när mina barn var bebisar och kan verkligen rekommendera den. Den utger sig inte på något sätt för att vara en mirakelkur a la SHN utan är helt enkelt en lite mjukare approach. Passade mig som inte ville höra mina barn gråta men ändå få lite bättre sömn. Kanske kan vara något?

     1. +1 på “Somna utan gråt!” Vi samsover fortfarande hela familjen men stora barnet nattammar inte längre utan sover hela natten.

  2. Jag rekommenderar att läsa boken “Sova hela natten” av Anna Wahlgren. Och läsa den många gånger, för den är lite virrig vid första läsningen. Det handlar om att få in några av grundtankarna, och verkligen vara förberedd när man börjar. Sätta upp tydliga rutiner och så tro på sig själv. Inte “testa” utan verkligen göra, eftersom det bygger på att föräldrarna ska vara en trygghet för barnet när det ska lära sig att somna själv. Barnen ska inte gråta eller skrika tills de blir blå, utan man ska lugna dem på plats i sängen med “buffning” och sedan utanför rummet med en “gonattramsa”. Det finns också ett forum på nätet för Anna Wahlgrens kur, även om jag personligen tycker att tonen i det forumet tyvärr är ganska hård. Så ta det med en nypa salt… är mitt råd. Det går att modifiera kuren efter sitt eget sätt men jag tror att det viktiga är att man är konsekvent. 🙂 Vi har kurat våra 3 barn, efter 3-5 nätter har alla sovit hela nätter, från 6 månaders ålder.

   1. Det är just det där med att buffa i spjälsängen som inte går. Dom blir jätteledsna/arga/förtvivlade om jag inte plockat upp dom. Mina barn kanske är extra explosiva, har aldrig funkat det där med att lugna dom i sängen…….

    1. Jag vill också gärna höra hur du gör Clara, har en liten tjej som helst av allt vill snutta hela nätterna igenom och skulle vilja bli lite inspirerad till att kura henne, gärna utan att lämna henne skrikande. Så om du orkar och vill så är det ett önskeinlågg från mig med. Kram och hurra för att få sova hela natten!

    1. Den som säger så har missuppfattat metoden, är min erfarenhet. Det handlar verkligen inte om att lämna barnet eller tvinga dem till något, mer visa och guida.

     1. @Sara: “Lägg den lilla att sova i vagn för natten. När hon så vaknar och skriker på mat, sätt igång och vagna. Säg ingenting och undvik att röra vid barnet.
      Dra med både långa och snabba, stadiga tag, fram och tillbaka, fram och tillbaka. Hela din arms fulla längd ska nyttjas när du skjuter armen ifrån dig och tempot vara snabbt. Det är alltså inte fråga om några små snåla, försiktiga, gulliga rörelser (då kan du få stå där hela natten. Barnet tycker det är underbart! Men vi vill att den lilla älsklingen ska få korn på sin förmåga att sova och somna om själv). Skriker barnet rejält, får du också ta i rejält. En ordentlig knyck ska påbörja varje drag, ungefär som om du högg vagnen i sista sekunden för att hindra den från att trilla nerför ett stup.
      Det tar en stund innan barnet somnar om, eftersom det aldrig hänt förut i hela långa lilla livet att man inte fått mat så fort man bett om det. Förvåningen är större än hungern. Dra på stadigt, rytmiskt! Framhärda. Det skär i hjärtat på dig, men betänk att det spädbarn som inte av sig självt sover över vid månadsskarven sällan gör det senare heller. Nattklubben sträcks ut i det oändliga, därför att barnet kommer att fortsätta att vänta på din hjälp. Efter ca tjugo minuter, så här allra första gången, sover den lilla igen. Då har du slutat dra vagnen strax innan, dvs så fort den lilla tystnat och blivit stilla. Sluta mjukt, med några små, snabba skakningar i handtaget.”

      Det här skriver Anna Wahlgren själv på sin hemsida när man läser under “sova hela natten “. Det hon beskriver ovan tycker hon att man skall göra på en 8-veckors bebis. När bebisen vaknar på natten och skriker efter mat, lägg barnet i vagnen, dra hårt framochtillbaka, prata inte med barnet, ta inte upp, ge inte mat, ignorera tills bebisen somnar om. Kan ta en 20 minuter enligt AW. Upprepa så många gånger det behövs, men nattmålet skall bort. Finns inte så mycket att missuppfatta, tycker jag.
      Man kan också googla på Anna Wahlgren demonstrerar buffning. Ingen skulle någonsin få göra på mitt barn det hon gör med den bebisen. Jag vet inte om du såg videon med “tryckpressen” som hon lade ut för några år sedan? En förtvivlat skrikande bebis som hon drar i vagn samtidigt som hon med hela handen pressar ner bebisens huvud och rygg i underlaget. Bebisen skriker så den nästan inte får luft, men AW trycker på, minut efter minut. Att en förälder kunde stå bredvid och låta detta hända övergår mitt förstånd.

     2. Är man inte orolig att barnet ska få små hjärnblödningar av att ruska vagnen så hårt? Låter som “shaken baby” tycker jag? De flesta vuxna vill ju inte sova ensamma så är väl inte så konstigt att små bebisar nya i denna värld vill sova nära sin anknytningsperson? Samsovning är för övrigt supermysigt tycker jag, men det är ju upp till var och en att bestämma själv.

 4. Ja Ulf ser verkligen nöjd och utvilad ut! Jag har ett barnbarn boende hos mig en tid, och nätterna är helt osannolikt galna. Föräldrarna vill inget hellre än att jag hjälper den utmattade lillen att sova, men hur kurar man? Hur gjorde du? Seriöst tacksam för svar!

  1. Bara en tanke till alla som upplever “osannolikt galna nätter”. Har barnet varit hos en erfaren öron näs och hals läkare på koll för att utesluta vätska i mellanörat eller något annat fysiskt problem som påverkar sömnen? Snälla kolla upp era barn först om de har allvarligare sömnsvårigheter innan ni börjar med olika metoder. Har haft både egna och närstående barn där felet var fysiskt och lätt åtgärdat av en erfaren läkare.

   1. Barnet fyller 1år om två veckor. Får ingen utredning kring fysiska saker ifall de påverkar sömnen. Tro mig jag har försökt. Från BUM hänvisade man till BUP, som i sin tur rekommenderade avlastningsfamilj för att få sova.. så nej, det är inte så lätt att utreda innan man provar något. Jag gav upp att prova saker vid 3mån och accepterar att min son är en sån som vaknar i varje sömnskarv..

 5. PS/ Som mormor och flera småbarn i erfarenhetsbagaget kanske jag “borde” veta själv, men helt ärligt kan jag säga att mina har sovit som stockar från 4-5 mån, det gick att ställa klockan efter dem utan att jag gjorde nåt alls. De bara sov.

 6. Snälla KAN inte du berätta om detta med hur ni ”kurat” barnen för att sova nätterna igenom?

 7. Jag vet inte hur du gör det, men du får vardagliga saker att verka så oerhört härliga. Tänk om man kunde se sin egen vardag på samma sätt. 🙄

 8. Hej Clara! Blir helt varm av att läsa och se bilder från er vardag. Barnen är så fina! Du och huset också! Saknar Melker på bilderna. Hur tänker ni med ny hund? Är så avundsjuk på er som har ”hemmakontor” och har möjlighet att ha hund. Det är verkligen kompletterande för en familj. Ha en fin höst!

 9. Känner igen paniken. Är exakt lika förtvivlad att de tagit bort call the midwife! Och på Netflix också!! Blä 😱😱😱😱

 10. Hej, kan inte du berätta mer om att ”kura barn”, hur du gått tillväga osv 🙂 har en 1,5 åring som alltid vaknar minst en gång under natten. Vi ska dessutom få en till bebis om en månad. Så kan behöva lite tips…

 11. Ursäkta för tråkig kommentar, men filten över vagnen? Är den helt tät eller har den hål? Du kanske hade en öppning på andra sidan som inte syns på bilden. De kan bli väldigt varmt för babyn under en filt. Även på hösten/vintern om det är typ en fleecefilt…
  Ja vill inte såra eller schama bara upplysa om att de kan bli för varmt för barnet.

  1. Tar inte illa vid mig. En rimlig fråga. Det är inte lufttätt utan luftigt och svalt i vagnen 🙂

  2. Har du provat att temperaturen i en täckt vagn? Min dotter kunde bara sova så och jag råkade ut för många “vänliga” kommentarer om att mitt barn minsann höll på att dö av värmeslag därinne. Tro mig, det framfördes väldigt “vänligt” med hysterisk röst av personer som inte provat mäta temperaturen. I het sommarvärme höjdes aldrig temperaturen mer än två grader och normalt skilde ca 0,5 grader. Vinter, höst och vår kan skillnaden vara högre men inte varmare än normal inomhustemperatur. Ja, täcker du en hel barnvagn med en mycket tjock filt kan du säkert få till högre temperaturer men med tex ett lakan eller en tunn filt så är det betydligt svårare att åstadkomma något som orsakar problem för barnet.

 12. Kan du snälla berätta om projekt kura bebis?! Min fem månaders bebis och jag skulle också vilja (och behöva) sova längre nätter.

  Och ja, BiT är så bra!