• annonssamarbete ACO •

Min besvärliga hud

Det skrivs spaltmeter i modetidningar och beautybloggar om hur man får den perfekta hyn med det perfekta glowet. Mindre skrivs om oss som upplever hudproblem som begränsar hela vår vardag. Vare sig det är utslag, flammande kinder eller plitor som känns som det enda folk ser när de pratar med en. Känner du igen dig?

Ibland har mina hudeksem fått folk att rygga tillbaka. Värst är det på händerna där eksemen i perioder varit förfärliga. Såriga, rinniga, röda. Som tur är har jag nästan aldrig några besvär på sommarhalvåret. Desto värre kan det bli under vintrarna. I perioder har jag både fått laga mat och duscha med handskar som skydd.

Och förutom den rent fysiska smärtan så har jag lidit av hur det ser ut. När skoven varit som värst har jag gömt händerna i tröjärmarna eller tejpat plåster runt fingrarna. Och jag som gestikulerar när jag pratar, har försökt dämpat mig och hålla händerna under bordet istället. Många i min närhet vet faktiskt knappt om att jag har de här problemen eftersom jag alltid dolt dem på olika sätt.

Det här tror jag är ett ganska vanligt beteende kring hudproblem. Att man gör allt för att dölja. Och ibland dessutom nästan blir fixerad och tycker att alla stirrar på just det man själv inte kan göra någonting åt. ACO har valt att lyfta några vanliga hudproblem i en film – och med hjälp av smink gestaltat hur iögonfallande hudåkommor kan kännas för kvinnorna som har dem. Vare sig det är psoriasis, acne, atopiska eksem eller rosacea.

Samtidigt bad ACO mig som har hudbesvär att göra likadant. Och precis så här iögonfallande känns det när eksemen är som värst. Vilket jag inser säkert verkar fånigt och överdrivet från min sida. Men precis som Astrid, Sarra och Elin i filmen beskriver – har det varit som att skicket på min hud bestämt hur jag är och vad jag gör. Så dumt! Men så mänsklig känsla ändå.

ACO har startat initiativet #minhud för att belysa hudproblem och hur de begränsar oss – men också hur vi kan arbeta på att inte låta oss begränsas. Därför är jag med och stöttar #minhud. Jag har skämts färdigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “Min besvärliga hud”

 1. Hej vackra Klara,
  Exemen kommer alltid från en obalans inifrån. Krämer kanske löser något tillfälligt, men det läker inte grundorsaken. För mig handlade mina utslag om de år av sorg och stress som i sin tur påverkat min matsmältning. När nu den funkar bra har jag inga utslag. Min kroniskt sjuka sons utslag läkte också ut väldigt snabbt tack vare hjälp med hans lever och sänkt stressnivå.
  Min systers psoriasis har läkt ut helt sedan 10 år. Vi går till vår kinesiolog, som tar reda på grundorsaken. ACOs krämer löser ingenting.

  1. Så kan det säkert vara, men det känns väl magstarkt att skriva alltid?? Har väldigt svårt att tro att min 2-åring som får eksem vintertid lider av obalans inifrån…

   1. Eller hur…. Min 6-åring med atopisk hud har säkert lidit av svår stress sedan 6 månaders ålder då hans eksem dök upp….

   2. Varför är det svårt att tro? Är du så kunnig och utb så du med säkerhet kan säga att ingenting i hans kost påverkar hans hud?
    Tarmarnas betydelse för vår hälsa är enorm. Deg kan exempelvis vara så att kroppen reder ut det i sommarklimat men kombinationen av hans kost och vinterklimatet utifrån blir för stor.
    Hudvårdsprodukter spelar också roll för det påverkar också. Naturliga produkter som Waleda, Loelle mfl är att föredra men man måste det som passar individen. Precis som att alla föda inte passar alla kroppar så fungerar inte all huvdvård på alla bara för att det är naturliga ingredienser.
    Allt hänger ihop och när belastningen blir för stor syns symptom. Det betyder inte att man kan vifta bort en del som ex insidans stress och kostbelastning.
    Att byta hudvård, få resultat och hävda att det var hudvårdens fel är naivt och förenklat. Om du behållt hudvården men bytt kostvanor eller stressbelastning kunde resultatet bli detsamma. Det är den totala belastningen av kroppen som ger resultatet. Och insidan räknas faktiskt redan från man föds.

    1. @L: Jag vet inte om din kommentar var riktad mot mig, men jag svarar ändå. Min son helammades första halvåret. Har aldrig fått välling. Var både mjölkprotein- och äggallergiker, så han åt inget med mjölk, soja eller ägg under sina första 4 år. Sötsaker etc var han länge helt ointresserad av, intresset för t ex lördagsgodis, tårta på kalas etc dök upp när han var ca 5 år. Dvs hans kost var 100% fri från mjölkprodukter, soja, ägg, all form av raffinerat socker, palmolja etc i många, många år. Han åt inte glutenfritt (varför skulle han?) och han är/var inte vegan, för det är väl typ det nästa steg skulle ha varit? Hans hudbesvär har i takt med att han blir äldre blivit bättre och bättre. Vi smörjer sporadiskt knä- och armveck vintertid. Och ändå äter han både mjölkprodukter, ägg och lördagsgodis nu. Jag tror att kosten KAN spela stor roll för diverse sjukdomar och symtom. Jag tror dock inte att kosten alltid är orsaken till alla sjukdomar och symtom hos alla. Speciellt inte när det gäller hudproblem.

     1. Många har obalans i tarmfloran idag och tester som kollar celiaki visar inte alltid rätt! Så glutenfritt kan vara ett alternativ för dem med hudproblem. Testa åtminstone, det skadar inte! Sen finns det hormonella problem, sköldkörtelinflammation osv, och histaminintolerans… orsakerna till hudproblem kan vara många, flera än man först tänker. Så testa er fram, kontakt en dermatolog, och använd milda hudvårdsprodukter, är mitt tips.

   3. Dock är det bevisat att barn som har mindre diversifierad tarmflora i högre utsträckning har eksem, så det kan absolut komma inifrån.

    Till exempel tror läkarna att min bror som hade mycket eksem som barn (och fortfarande har det) kan ha fått det till följd av kejsarsnitt (som inte ger samma kolonisering av bakterier i tarmen).

    1. Jag läste i Dagens medicin om en stor brittisk studie vars resultat visade att det var väldigt liten skillnad i tarmfloran hos vaginalt födda barns och barn som förlösts med kejsarsnitt. De fann överhuvudtaget inga slidbakterier i tarmen hos vaginalt födda barn. Vid 1-2 års ålder hade de små skillnader i testpersonernas tarmflora försvunnit helt.

  2. Stress kan säkert påverka till viss del och göra att utbrotten blir värre, men att utgå ifrån att det gäller för alla personer med eksem är rent felaktigt.

  3. As within – so without. Hur vi mår på insidan speglas på utsidan. Exakt vad som är orsaken är ju svår att säga, men det behöver behandlas från insidan för att komma åt rotorsaken.

   Jag har haft problem med acne i många år och det var inte förrän jag slutade med mejeriprodukter (inklusive smör) som jag blev av med acnen.

   Har plöjt mycket litteratur om dagens sjukvårdssystem, hur det fungerar och hör man på hur det fungerar (har ingen erfarenhet själv) så verkar det ju inge vidare ställt. Sjukvården kan inte bota våra sjukdomar, framför allt inte kroniska, utan det är symptomdämpande medel eller antibiotika som gäller. Hur hållbart är det? Problemet är att det inte finns ekonomiska incitament för forskning på rotorsaker. Om vi blir friska, hur ska läkemedelsbolag då tjäna pengar?

   Ralf Sundberg och Lars Bern bland andra tar upp detta problem. Så vad är då lösningen? Kosten skulle jag säga är nummer ett. Bort med socker, alla gifter (alkohol, bekämpningsmedel, konserveringsmedel mm.), och allt inflammatoriskt (socker , omega 6 – vilket vi får i oss i för stora mängder i förhållande till omega 3, vilket vi får i oss för litet av i allmänhet – , spannmål, kasein A1 – finns i mejeriprodukter från arterna Holstein, Friesian, Ayrshire, and British Shorthorn och beror på en mutation), ät bra och näringsrikt kött, gärna från alla delar av djuret (lever är det mest näringsrika födan som finns sett till vitamininnehåll). Animalier behöver, precis som vi, äta artegen föda (dvs. gräs) och inte innehålla antibiotika osv. Ät närodlade grönsaker i säsong. För huvudet och hormoner bl.a. behöver i också mycket fett, omega 3 och kolesterol. Viktigaste fettet för oss behöver vara mättat vilket innebär animaliskt fett för att det ska innehålla omega 3. Fisk är kanon, men som många vet svårt att få tag på bra, fet fisk. Inte helt lätt att äta så här längre, men det förklarar också till stor del att vi mår som vi mår. Tänk er hur man levde för 100 000 år sedan, vad kan man ha ätit då och hur åt an det? Jordbruket började vi med för endast 10 000 år sedan, medan våra kroppar är likadana som för 40 000 år sedan. Vi har alltså inte hunnit anpassa oss för spannmål, där många grödor idag, bl.a. majs och soja, (dock inte i Sverige dock) GMO:as.

   Vad ska man äta då? Svenskt kött och grönsaker i säsong, säger jag. Det finns ändå inga essentiella kolhydrater. Dessutom, läser man om de som blivit av med cancer är det lågkolhydratkost som hjälper. Exempel: Lars Bern, Sven Erik Nordin m fl. För många går kostnamnet under ketogen kost, för den intresserade. Enligt Erik Enby är cancer svamp, inte konstigt att den göds av socker om så är fallet.

   Att det finns ett samband mellan kost och sjukdom tror jag de flesta börjar inse. Frågan är varför då läkare bara har 12 timmars kostutbildning under sina år.. och varför nutrition och dietister är en separat utbildning. Det svara bl.a. Lars Bern och Ralf Sundberg på i sina böcker “Den metabola pandemin” och “Forskningsfusket”.

   Let food be thy medicine and medicine thy food. Tyvärr är det fortfarande kontroversiellt att så skulle vara fallet.

    1. Hej Anna. De här är en kommentar (om än lång), inte en studie. Dessutom finns massa källor i böckerna jag refererar till.

     Varför en så krävande och till synes illvillig kommentar? Jag vill bara dela med mig om vad jag har läst, begäran inte något av någon. Varför begär du källor av mig, på en kommentar i en blogg?

     Ha en fin dag.

    1. Hej K.

     Vad som är en trovärdig källa idag är, som du säkert vet, subjektivt. Vilket ju är ologiskt, men så verkar det vara. Jag kan dela min källa till dig, men du verkar redan ha bestämt dig för att du redan vet svaret så lönar sig inte att visa källan. Många studier publiceras inte och de som publiceras är ofta finansierade en intressenter. Därför finns det mycket opublicerade forskning som bl.a. det medicinska etablissemanget inte vill kännas vid. Sorgligt tycker jag, för det finns så oerhört mycket mer kunskap, men så länge ingen kan tjäna pengar på den tystas den ofta ned.

     Ha en fin dag.

     1. Det där är ett typiskt icke-svar som tyder på att du vet att din källa inte håller måttet, annars hade du inte haft något problem med att presentera den.

 2. Jag tycker att det känns ännu värre än det ser ut med färgen. Färg är ju ändå lite kul.
  Fnasiga, kliiga, såriga exem och utslag är pestigare.
  Bea

 3. Känslig hy och / eller eksem är JOBBIGT. Speciellt nu när det går mot kalla tider är vi några i familjen som blir beroende av krämer med kortison, och överhuvudtaget… krämer. Smörja och åter smörja. Skönt att du delar med dig, även av det svåra. Uppskattas ❤️Önskar dig en fin söndag, här är det frost på marken men sol🍁

 4. Hej!
  Jag har haft mycket problem med eksem som barn och tonåring och min äldsta dotter hade en del torreksem i ansiktet som liten. Det som verkligen funkade för oss var två saker:
  Hemgjord salva av rapsolja, mandelolja och bivax. Helt fantastisk. Jag kokar en ny sats salva varje höst och den hjälper perfekt mot torr hud och håller alla eksem borta på oss. Köpesalvor innehåller ofta vatten vilket skadar huden om man smörjer i samband med att huden utsätts för kyla, vilket den ju gör så fort man går ut under vinterhalvåret.
  Galltvål är det andra tipset. Att tvätta eksemdrabbad hud verkar hjälpa många med atopiskt eksem och det har även hjälpt mig. Vet inte exakt varför men det tycks återställa hudens balans på något sätt.

  Hoppas du kan få slippa dina eksem! Jobbigt när det kliar och gör ont ju.

  1. Tack för att du delar med dig. Det där med galltvål var något helt nytt för mig!

   1. Aleppotvål är också bra! Med olivolja och lagerbär. Och skriver under på bivaxssalva, härligt och läkande att smörja på.

 5. Hej Clara! Jag har sen ca 10 år tillbaka enbart använt hudvård och smink från svenska Maria Åkerberg. Till håret använder jag nu schampo och balsam från Grön Lycka. Efter ca 6 veckors användande var jag av med mina atopiska hudproblem och min extremt torra hud. Idag använder jag inte ens hudkräm sommartid. Smörjer in benen max varannan dag vintertid. Huden reparerade och läkte sig själv när jag gick över till naturliga produkter utan tillsatser. Kan vara värt att prova! 💙

  1. Och så kan det förstås vara tvärtom. Mina hudproblem började med Maria Åkerberg! Ekologiskt funkar tyvärr inte alls för mig. Skonsam tvätt morgon och kväll (och då varje, oavsett trötthet) och sedan Clarins santal oil blandat med deras toning lotion håller rosacean i schack. Oklart varför men funkar gör det!

 6. Och jag slår ett slag för honung! Använder det som ansiktsmask och som kur på händerna. Lindar klåda, hjälper mot torrhet och lugnar min rosacea (mild variant men ändå). Så nöjd med att jag följde ett råd jag fick att testa.

   1. Ja faktiskt! I ansiktet brukar jag ha honung som en ansiktsmask, på rengjord hud. Låt sitta kanske 15 min och skölj av med ljummet vatten.

    Viktigt att det är ren honung utan en massa tillsatser.

 7. Hej! Eksem och andra hudåkommor mår bäst av att bli påtittade av en hudläkare. Be din VC skicka en remiss till Hud på närmaste sjukhus, ACO är bra för mjukgörande salvor som man bör smörja kontinuerligt med för att undvika att huden blir torr. Att vissa som kommenterar här pratar om obalans i kroppen och cancer som svamp som göds av socker eller att västerländsk medicin ej kan bota “grundorsaken” av kroniska sjukdomar är vad jag skulle vilja kalla foliehatteri, lika illa som Trumps fake news. Det är viktigt att veta att svensk sjukvård baseras på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Mitt tips är som sagt att gå till en hudläkare och få ett behandlingsschema med kortisonsalvor för att hämma inflammationen och sedan underhålla med mjukgörande från ACO tex.
  Hjälp finns verkligen att få, lycka till!
  /Emma