En slags måndagsmorgon

Klockan ringde vid halv sju. Jag väckte Ulf och hämtade över honom till min säng. En halvtimmes ammande och bebisgos när jag halvsov. Sen gick vi in till pojkarna. Jag la Ulf mellan dem och lät hans krafsande och klättrande väcka dem till liv. Lillebror blir man inte arg på. Hans dreggliga pussmun och joller är en perfekt väckarklocka.

Det är sömniga mornar nu. Man märker vintern i antågande. Trötta, bleka barn som helst bara vill sova vidare. Försöker göra morgonen mild. Stryker benen med mjuka händer under täcket. För handen genom håret. Hämtar byxor och tröjor så att de kan klä sig i sängen och slipper bli så kalla. Sedan varm havregrynsgröt med stora klickar smör. Tända ljus. Lugn musik. Om man kan ge en varm, trygg stund hemma så tänker jag att den känslan följer med en hela dagen.

Vi började samskjutsa med matlaget för ett halvår sedan. Det är den bästa idé vi kommit på. Min familj hämtar och lämnar nu två dagar i veckan istället för fem. Man slipper he sig iväg på morgonen och själv bli stressad. Kan istället tjofsa runt i morgonrock och tjocksockar medan man fyller väskan med frukt och gympapåsar. Nu när jag är hemma med barn – men också annars eftersom jag ofta jobbar hemifrån och aldrig lägger in tidiga möten. Det är min vardagslyx.

Nu sover Ulf i vagnen på verandan. Jag kokar morgonens andra kopp kaffe och ska strax ta ett telefonsamtal med en annonsör. Det här blir en fin dag. Banne mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “En slags måndagsmorgon”

 1. Finns det inte skolskjuts där ni bor? Är det föräldrars ansvar att barnen kommer till skolan?

  1. Där jag kommer ifrån fick man skolskjuts/busskort om man bodde tillräckligt långt från skolan, tror att det var 4 kilometer. I andra fall var det föräldrarnas uppgift att lösa att barnen kunde ta sig till skolan.

   1. Man har rätt till skolskjuts om man bor tillräckligt långt ifrån. Det gör inte vi. Men heller inte så nära att barnen kan ta sig dit själv varje morgon. Även om vi tänkte försöka börja med det från och med nästa år. Lite knepigt och då är det bra att kunna lösa det på det här sättet =)

 2. Vaknade på fel sida idag efter en jobbig natt. Legat och dragit mig, omotiverad att gå upp. Ditt inlägg lyckades vända min inställning. Tack, nu ska jag göra det här till en bra dag. Banne mig 😊

 3. Är de generösa med vistelsetider hos er? Här är det väldigt noga att det är arbetstid + restid som styr och det går t ex ej att stanna en stund längre på fritids för att följa med en kompis hem vars förälder hämtar senare.

  1. (Obs, menar inte att antyda “mygel” eller liknande utan är bara nyfiken på hur det funkar att få ihop flera familjers scheman/tider så att det passar. Låter ju supersmidigt när det går!)

  2. Jag måste bara inflika att så är det inte alls i Norge. Både på förskolan och fritids hämtar man när man vill i öppningstiderna. Läser mycket svenska bloggar och upplever att ert system även gör att folk blir mer dömande. I Norge är det ingen diskussion om folk som leverar barn “fast dom är hemma/hos frisören/vad som”. Nu läste jag inte din kommentar så, jag bara kom att tänka på detta. Här är det ansett vara bra att hämta tidigt och att barnen inte får låååånga dagar jämt, men dom flesta bryr sig inte om man t ex handlar lite på vägen eller gör någonting annat nån gång.

 4. Så himla bra med samåkning! Det är framtidens melodi med gedigna gammeldags anor och värdering 👍💕

  1. Gammeldagsa värderingar? Ger mig dåliga vibbar 😆 men jag antar att det inte är så du menar.

   1. Gammaldags värderingar som tar sig uttryck i att man samarbetar och hjälps åt får gärna komma tillbaka för min del!

 5. Åh! Jag hade bokstavligt talat en skitmorgon då det råkade vara stängt till kattens låda och han valde Ikea-påsen med rentvätten ist. Dessutom hade jag en p-bot på rutan. Tack för inlägget.. behövde lite vackert idag 🙄

 6. Det är underbart när barnen sover! Jag har Randi, sex månader, som övar sig i att stå, krypa och sitta om nätterna… Är det Anna Wahlgrens sova-hela-natten-kur du menar när du säger “kura”?

 7. Låter som en bra slags måndagsmorgon. ♥️
  Här steg jag upp 06.10 och barnen vaknade strax därefter. Alla vardagsmorgnar är det en välsignelse att ha väldigt morgonpigga barn😊
  (Dock inte lika mycket under sommarlov, föräldraledigheter och helger.. Föredrar dock ändå att vardagen flyter framför allt.)

  Jag bodde 8 km från skolan som liten, så det var bara att hoppa på den lilla skolbussen vid våra grindstolpar från 6-års ålder, livrädd för alla JÄTTEstora barn i bussen. Chauffören Christina bjöd på Toy tuggummi om man hade tur.

 8. Oj vilka fina minnen det väcker från min egen barndom. Mamma som gav mig så mycket tid varje morgon då hon killade ryggen/fingrarna och pillade håret. Mys i hennes knä vid frukosten som gjorde att resten av dagen blev precis som varm och mysig som du beskriver. Mams har berättat att jag var svår att tas med hela dagen om jag inte fick min mysstund på morgonen. Först som vuxen kom jag mig för att tacka henne för det. Bättre sent än aldrig! <3

 9. Vi måste gå upp tidigare nu, väcker barnen 6:15 istället för 6:45, så det är lite nya rutiner som måste sättas. Tre väskor ska packas, katten matas, kaninerna matas, frukosten plockas undan, tre par barntänder ska borstas, lilltjejens hår ska borstas, strumpor ska passa och inte vara fel, lilltjejen ska absolut ha samma byxor femte dagen i rad, var det något instrument som skulle med idag? Gympakläder? Har jag borstat mina egna tänder? Mitt hår!? Bilens rutor är isiga, tusan också.

  Jag hade den sämsta morgonen hittills igår (måndag) sen vi flyttade.
  När det var dags att åka så var extranyckeln borta (jag ringde och skrek på sambon, som skrek tillbaka, vilket inte löste någonting), så jag fick lämna dörren olåst så att killarna kunde komma in efter skolan, och det fanns inte tid att skrapa rutorna särskilt bra (klart det var sån där EXTRA jobbig is på rutorna), körde i illfart till bussen och hoppades att inga hjortar eller rävar skulle hoppa upp framför bilen. Det värsta jag vet är verkligen att vara sen. Fick skrapa klart rutorna när vi väntade på bussen. Jag tror att den åksjuka sonen fick på sig sina armband själv.

  Om killarna hade missat bussen så hade jag fått skjutsa dem till skolan efter jag lämnat tjejen på förskolan, vilket är en omväg för mig på väg till jobbet (pga broreparation tar det 10 minuter extra enkel väg till skolan). Men jag måste nog lära mig slappna av. Jag är egenföretagare, så strunt samma om jag kommer till jobbet en halvtimme senare en dag….

  Blev inspirerad av dig men är så sjukt morgontrött så det är nog en uppförsbacke att komma till din härliga morgonkänsla. Igår kväll gjorde vi i ordning så mycket som möjligt (dukade bordet, tog fram mössor och vantar mm) och det gick precis. Men inget får strula på vägen. Nästan tur lilltjejen vägrar bajsa, för då blir det inga plötsliga blöjbyten iallafall. Hoho..

 10. Läser om tänker; ”Stackars mina barn! De borde få byta mamma…” På riktigt!
  Usch! Mitt tålamod, min energi och min tid tryter… De bråkar med varandra och jag skriker ”TYYYSTAAA!”.