• annonssamarbete Sensodyne •

Låt oktober gå i rosa

Oktober är en dubbel månad för mig. Jag är glad att Rosa Bandet uppmärksammar den viktiga cancerforskningnen samtidigt som jag kan känna mig extra låg och orolig den här tiden på året. Det känns som att faran finns överallt. Samtidigt är det så otroligt viktigt att vi pratar om det här – och hjälps åt att samla in pengar. Cancerforskningen klarar sig inte utan privata bidrag och gåvor.

Kommer ni ihåg att kolla era bröst och känna efter knölar? Jag avskyr att göra det. Min mamma dog i bröstcancer och bara tanken på att själv leta efter knölar får mig att rysa. Försöker ändå komma ihåg att undersöka. Avdramatisera det otäcka. Ett sätt att komma ihåg det är att förknippa det med något annat man ändå måste göra. Som att borsta tänderna. Kanske kan du komma ihåg att undersöka sina bröst i samband med att du öppnar en ny tandkrämstub – eller byter till en ny tandborste? På Cancerfondens Bröstskola finns en guide till hur du lär sig undersöka brösten efter knölar. Gör det!

Många företag hjälper också till med den viktiga insamlingen av pengar. Som Sensodyne som mellan 17 september och 11 november skänker 10% av intäkterna, från all tandkräm som de säljer på ICA, till Rosa Bandet. Sensodyne är en tandkräm mot ilningar som ger långvarigt skydd med tandborstning två gånger dagligen. Det gör mig glad att de är med i kampen.

Undersök brösten, köp ett Rosa Band och välj Rosa Band-mäkta varor i affären. Tillsammans kan vi bekämpa cancer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “Låt oktober gå i rosa”

 1. Min mamma gick också bort i bröstcancer för några år sen. Jag är överdrivet rädd och känner ofta efter knölar (typ alltid när jag duschar) och går på mammografi trots att jag bara är 35 år gammal.
  Jag och mamma har tillsammans varit på cancergalan flera gånger. Men sen mamma gick bort är oktober bara en mörk och jobbig månad. Orkar inte ens titta på cancergalan på TV längre.
  Däremot känner jag att forskningen kring cancer är otroligt viktigt och därför skänker jag pengar fortfarande och försöker köpa ”rosa” varor så ofta jag kan. Tillsammans mot cancer!

 2. Ett försök att uppdatera er som bara läser main stream media:

  “..fd vice ordförande i Cancerfonden: Ge inga mer pengar till fonden!

  ..Före detta vice ordförande i Cancerfonden Lars Bern varnar för att Cancerfonden “totalt spårat ur” när fonden genomför en kampanj för Rosa Bandet tillsammans med Fazer ett godisföretag som marknadsför kraftigt sockrade produkter.

  ..All modern forskning på cancerområdet visar att det inte finns något enskilt livsmedel som är så nära knutet till uppkomst av cancer, cancerförekomst och spridning av cancertumörer som socker och andra lättförbrända kolhydrater.

  Den som p.g.a. sitt för stora intag av socker och andra lättförbrända kolhydrater såsom mjölprodukter får diabetes [2], löper sedan en tre gånger så stor risk att drabbas av cancer…”

  Genom att undvika snabba kolhydrater sänks kraftigt blodsockret och det leder till att cancerceller sätts på svältkur. Ketogen kost (smör, grädde, fett kött/fisk, kokosolja, olivolja etc) minimerar ytterligare blodsockret. Cancern svälter ihjäl, poängterar Bern.

  ..Trots dessa vetenskapliga fakta marknadsför sig Cancerfonden med hjälp av godis som nästan bara består av socker. Ett ytterst cyniskt hyckleri med andra ord. Det är helt uppenbart att Cancerfonden till varje pris vill förhindra att cancerförekomsten i samhället minskar.

  Källa: https://www.tv-helse.se/lars-bern-cancerfonden-inga-pengar/

  För den mer intresserade rekommenderar jag Riksföreningen för Metabol Hälsa och boken “Den metabola pandemin”.

  1. Läste om Lars Bern på Wikipedia. Det räckte för att tappa intresset för hans teorier och åsikter. Finns nog mer än en anledning till att han har svårt att göra sig hörd i ”mainstreammedia”. Inte minst att han inte verkar ha någon som helst medicinsk utbildning.

  2. Kanske har han rätt i det han säger, vad vet jag. I mainstreammedia hade Cancerfonden åtminstone fått bemöta det som sägs i artikeln du citerat och länkat, vilket de inte fått här.

   Mitt tips för att känna efter knölar är att göra det varje gång man duschar. Då avdramatiseras det. Man kan också titta i spegeln när man höjer och sänker armarna och passa på att ge sin kropp lite kärlek genom att tänka positiva tankar.

   Sedan vet jag inte om jag “känner rätt”. Hoppas det.

   1. Fast det är nog bättre att göra det en gång/månad. Bäst efter mensen, då brösten är “som vanligt”. För känner man varje gång man duschar kan man missa förändringen.

    Liksom att när man träffar en person varje dag “märker” man inte ex. att håret växer på samma sätt som om man träffar nån med mer mellanrum.

  3. Sånt fult sätt att kapa ett viktigt blogginlägg. Vill egentligen inte ge dig mer utrymme men måste ändå bemöta. Den här Lars är han medicinskt kunnig? Sitter han på information som andra inte har.
   Jobbar med cancerpatienter och har ännu inte fått någon att ta fram evidens på att det stämmer. Det kan hända att vi vet mer framöver men tills dess så sluta sprid information som inte är vetenskapligt bevisad.

  4. Så du menar att vi ska sluta skänka pengar till forskningen för att ett företag som Fazer skänker en del av sin vinst till forskningen? Var det dummaste jag hört. Forskning behövs, hur ska vi annars kunna hitta behandlingar, botemedel ovs?

  5. Man kan köpa rosabandetsallad och rosabandetdisktrasor och allt möjligt. Återigen kommer sammelsurium”vetenskap” och visar sitt fula tryne. Det är såna dom du som tror tandkräm med flour är farligt också. SCHAS!

  1. Det här blev jag nyfiken på, är det någon viss tid i månaden då det är bäst att undersöka utifrån menscykeln?

   1. Och gå på era mammografier när tiden är inne. Min cancer upptäcktes där tidigare än jag kunde känna knölen. Avslutat behandling som blev operation cellgiftsbehandling strålning och herceptin. Den typ av cancer jag hade har nu mycket bra prognos tack vare herceptin. Jag tränade är inte överviktig alltid ätit nyttigt. Faktiskt inte fått något svar på varför just jag drabbades. Tror inte på Lars Bern.

   2. Ja, precis efter mens! Före mens kan brösten vara knöliga på grund av hormoner, så då kan man bli rädd i onödan om man ”hittar” något. Lite knöliga är bröst alltid förstås, eftersom man har mjölkkörtlar i dem 😊

  1. Jag skulle gärna vilja gå, men blev nekad pga “för ung” och för att jag inte kände någon “specifik knöl”… Men nojig är jag då och då…

 3. Hur gör man när man ammar? Har ammat i 4 år nu och brösten är ju alltid lite knöliga och ändrar sig.