Oktober är en dubbel månad för mig. Jag är glad att Rosa Bandet uppmärksammar den viktiga cancerforskningnen samtidigt som jag kan känna mig extra låg och orolig den här tiden på året. Det känns som att faran finns överallt. Samtidigt är det så otroligt viktigt att vi pratar om det här – och hjälps åt att samla in pengar. Cancerforskningen klarar sig inte utan privata bidrag och gåvor.

Kommer ni ihåg att kolla era bröst och känna efter knölar? Jag avskyr att göra det. Min mamma dog i bröstcancer och bara tanken på att själv leta efter knölar får mig att rysa. Försöker ändå komma ihåg att undersöka. Avdramatisera det otäcka. Ett sätt att komma ihåg det är att förknippa det med något annat man ändå måste göra. Som att borsta tänderna. Kanske kan du komma ihåg att undersöka sina bröst i samband med att du öppnar en ny tandkrämstub – eller byter till en ny tandborste? På Cancerfondens Bröstskola finns en guide till hur du lär sig undersöka brösten efter knölar. Gör det!

Många företag hjälper också till med den viktiga insamlingen av pengar. Som Sensodyne som mellan 17 september och 11 november skänker 10% av intäkterna, från all tandkräm som de säljer på ICA, till Rosa Bandet. Sensodyne är en tandkräm mot ilningar som ger långvarigt skydd med tandborstning två gånger dagligen. Det gör mig glad att de är med i kampen.

Undersök brösten, köp ett Rosa Band och välj Rosa Band-mäkta varor i affären. Tillsammans kan vi bekämpa cancer!