Nu är vi igång med ätandet ordentligt. Fortfarande är amningen basen – men annat står allt oftare på menyn. Havregröt är en klar favorit. Gärna med lite mosad banan i. Eller några av trädgårdens svarta vinbär. Och så den riktiga maten. Fisk, potatis, pasta med broccoli. Den är ett äventyr! Varje ny smak föranleder tefatsstora ögon och skeptiska rynkor. Men redan tugga tre slinker bättre ner…

Jag tycker att det är bra att använda två skedar när man matar. En till mig och en till bebisen att hålla i. Det blir kladdigt värre förstås. Men efter maten duschar jag oftast av honom i badkaret. Och om jag inte har två skedar bruka jag låta honom hålla någonting ätbart i handen samtidigt. En stor bit mjukkokt morot eller en hård skalm surdegsbröd (som inte går att få loss bitar av). Någonting att gnaga på och undersöka.

Jag brukar dela upp måltiderna så att lillen äter sina egna mer “ordentliga” mål mat under dagen. Då matar jag i lugn och ro och fullt fokus ligger på mättnad och näringsinnehåll. Sedan vid våra familjemåltider får han sitta med vid bordet och då kan han få något litet att plocka med själv. Som stavar av mjukkokta grönsaker. Eller något från vår måltid – potatis, pasta, avokado. Viktigt att det är mjukt såklart – och inte går att sätta i halsen.

På det sätter får han både upptäcka mat i egen takt samtidigt som jag håller lite koll på att han faktiskt får i sig ordentliga mål mat några gånger om dagen.

Att få vara med sin flock vid måltiderna tror jag är viktigt – också för små sexmånaders bebisar!

Idag stod HiPPs fiskgryta med pasta och grösaker på menyn. All HiPPs fisk är MSC-märkt. Det innebär fisken kommer från ett välskött fiske och att den fångats med minimal inverkan på marina ekosystem. Hållbara fiskemetoder främjas och bidrar till ett levande hav. Du kan läsa mer om märkningen här.

Jag väljer såklart alltid ekologiskt och MSC-märkt till lillen – precis som till alla i familjen. HiPPs mat är noga kontrollerad, innehåller alla viktiga näringsämnen och till skillnad från mycket annan barnmat så smakar den faktiskt någonting. Den är liksom kryddad! Viktigt tycker jag. Vem gillar egentligen smaklös mat?!

För dig som är i samma fas som mig och håller på att introducera mat till din bebis kan jag tipsa om att HiPP har många matnyttiga råd på sin hemsida. Här hittar du mer att läsa – riktat till barn i just din ålder. Och för dig som gillar att laga bebismat vill jag slå ett slag för HiPPs utmärkta (och välbesökta) receptbank. Där finns bland annat recept på egna smarriga fiskrätter att göra till de små. Som Gröna Fisken!