Middag för kallt väder

Igår hade vi matlag hos oss. Det var nästan tjugo minusgrader ute så jag hade förberett mat som värmde. Köttsoppa med klimp och nybakt bröd.

Satte älgbenen på kokning för att göra buljong och sedan kokade de nästan hela dagen. Köket var helt immigt efteråt.

Så mysigt att fylla huset med stearinljus och bara kura inne

Bjöd på detta goda bröd som jag varmt kan rekommendera.

Och köttsoppa ur min sjuliterskastrull.

Barnen åt mest av klimpen

Och jag med! Klimp är det bästa jag vet – näst rabarberkräm.

Perfekt matlagsmat på ruskigt kall dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Middag för kallt väder”

 1. Åh, vad gott det låter! Har du något speciellt recept på köttsoppa på älg eller kan man byta ut märgben i vanliga recept mot älgben?

  1. En mycket tjock redning på mjöl,mjölk,ägg med smak av mandel. Lägger i soppan å så smälter det ihop 👌

   1. Åh? Så spännande! Vet att det finns många recept varianter! I vår klimp är det bara ägg, salt och mjöl. Som blir som klumpar i soppan och tar smak av buljong!

 2. Är väldigt nyfiken på recept på soppan med klimp. Har 20 kg älgben i frysen… har kokt en omgång buljong, men vore kul med nytt recept.

  1. Lite som svenska dumplings 🙂 Man gör en smet på mjölk, salt och mjöl (jag brukar ha i ägg också för att få upp proteinet eftersom kidsen här hos oss också helst skippar soppan och bara äter klimpen), och så klickar man den i soppan medan den kokar! Mättar bra, är gott och superenkelt!

  1. Ett brödrecept. Inte Claras bröd kanske, men mitt. Och himla gott!

   1 l vatten (max 37 grader varmt)
   50g jäst
   5 dl grovt rågmjöl
   1 dl vetekross
   2 finrivna morötter
   salt
   Blanda!

   Ha sedan i vetemjöl tills degen släpper från bunken om du bakar i degblandarmaskin, eller tills degen känns okladdig men inte torr om du bakar för hand i bunke (gör då halv sats). Låt jäsa under bakduk i sin bunke i minst 60 minuter. Baka sedan ut genom att lägga upp degen på mjölat bakbord och knåda lite. Dela i fyra delar och forma till korvar. Dela upp med hjälp av kniv eller degskrapa i lämpliga stycken och lägg att jäsa på plåt. Sätt på ugnen på 225 grader när ditt bröd jäst i 10 minuter. Sätt in första plåten när ugnen är varm (vilket tar ca 15 minuter). Grädda i mitten av ugnen i ca 16-20 minuter beroende på storlek på dina bröd. Kontrollera att bröden är klara genom att ta ut ett och knacka på undersidan. Låter det ihåligt så är det klart! Lägg att svalna på galler, utan bakduk.

   Lycka till!

 3. Å klimp – vad gott! Min mamma gjorde så god oxsvanssoppa med klimp när jag var barn.

 4. Ditt hem ser så magiskt ut. Som att om man stiger in där så blir allt bra. Känslan som man fick när man kom hem till föräldrarna eller farmor. Som en stor kram. 😀

 5. Ser mysigt ut! En fråga, du som bor i gammalt hus precis som jag, har du några tips på hur man får bort hemskt golvdrag? Eller ni kanske inte har det problemet.

  1. Golvdrag, inte längre! Ta bort listerna o spruta in fogmassa, observera det expanderar! o täpper till ordentligt. Har gjort i nedre våningen med bästa resultat! Lycka till!

   1. Ett lite sent tack, ska försöka täta på nåt vis i alla fall. Synd att lida i onödan liksom 🙂

 6. Kul att läsa om klimp i kommentarerna! Ditt vackra bord får mig att tänka på att jag förra helgen för första gången såg lummel växa vilt. Det är ju fridlyst på vissa ställen i landet men jag fotade marken och la på minnet var det växer för att kunna titta fler gånger.