Bästa sortens retreat

Vad fint ni delade med er i förra inlägget. Är rörd över att få höra era berättelser om sorg och saknad och alla olika sätt vi människor försöker hantera det på. Det får mig att tänka att vi människor sitter ihop och är mer lika varandra än olika ändå. Tack för det!

På fredagar brukar jag ju lägga upp bilder från Underbaraboning – alltid på ett särskilt tema. Denna fredag har jag dock så långsamt internet att det bara inte går. Så här får ni några bilder från vår vardag här istället. Som jag lyckades tanka upp när jag åkte in till närmsta bibliotek igår.

Varje morgon börjar med detta. Snabbt som tusan göra upp eld i vedspisen och i pannan. Lyssna på ljudet och känna sig nöjd över att vedlåren är fylld med torr, bra björkved.

Duka fram frukost. Lussekatter, klådda, kaffe OCH the. Vi dricker självklart båda parallellt. Enda rimliga.

Utsikten från mormors köksbänk går inte av för hackor

Det är så mysigt och ovanligt för oss att vara två systrar på en bebis. Han får så mycket kärlek att det inte är klokt. Stå på kökssoffan och pilla på ljusstaken är en favoritsysselsättning.

Samt kolla på traktorn som kör förbi och som skyms helt av snöröken

Sedan tar vi en förmiddagslur. Med den snötäckta häggen på vakt utanför fönstret.

Glad nyvaken unge.

Om det snöat måste vi skotta. Både biten ner till vägen och biten till vedboden.

Smulf sitter nedbäddad under fårskinn i vagnen och tittar på.

Sedan in med veden. Många varv blir det.

Och kanske en promenad på byn om det inte känns för kallt ute.

Medan Anna jobbar med sin avhandling jobbar jag med att skriva och måla. Har tagit matrummet i anspråk och brett ut alla mina grejer. Så härligt att inte behöva plocka fram och bort utan låta allting ligga kvar.

Viktigt med trefikat när vi är här. Trefikat tummade mormor aldrig på. Oftast sju sorters kakor. Vi nöjer oss med två. I ullunderställ och tjocksockar – med trettio stearinljus tända.

Att vara här är lite som att vara på ett retreat av bästa sort!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Bästa sortens retreat”

 1. För oss ocksâ i dagens oroliga internationella värld. 🙂 Som att komma hem för oss sökaande andar. 🙂 Tack för det !

 2. Så underbart vackert ni har det med snö, ljus och varandra ❤. Jag bara älskar Ulfs smeknamn 😍

 3. Så underbart mysigt ni verkar ha det och så stämningsfulla bilder. Hur gör ni med mormors hus när ni inte är där? Har ni på nån form av grundvärme? Så härligt att kunna dyka ner i svunnen tid.

 4. Hej Clara! Det är så underbart med en bloggare som värnar om förfäder och traditioner. I synnerhet om julen! Jag vill därför verkligen tipsa om boken Nordisk Jul av folklivsforskaren Hilding Celander. Han reste runt i stugorna under tidigt 1900-tal och intervjuade de gamla om deras jultraditioner. Fantastisk läsning samtidigt som man blir ledsen av hur mycket som är borta idag. Boken brukar gå att få tag på på Bokbörsen.

  1. Tack för tips! Jag gillar att läsa om gamla traditioner. Men jag blir aldrig ledsen över att gamla traditioner försvinner och nya kommer till, tvärtom. Jag blir snarast fängslad och lite hänförd över alla de tusen och åter tusen år vi människor funnits, hur vi levt vår stund på jorden med de traditioner och vanor vi funnit som självklara under den tid vi levt. Och att sakta men säkert har och kommer våra vanor att sippra ut i sanden och ersättas av nya traditioner, århundrade efter århundrade framåt och bakåt…. Är det inte fascinerande så säg? Och ingenting att vara ledsen över utan snarast tacksam. Allt förändras, traditioner, språk, vanor, sedvänjor…. En svensk från 200 år tillbaka i tiden skulle inte känna sig så hemma i dagens samhälle, lika lite som vi skulle känna oss som hemma om vi reste 200 år framåt i tiden. Men jag har alltid funnit oerhört stor tröst i historien, parat med stor ödmjukhet. Vår stund på jorden! Precis lika mycket värd med våra traditioner, inte bättre, inte sämre, bara annorlunda precis som det skall vara.

 5. Visst är bibliotek det bästa som har hänt? Är arbetslös och utan internet hemma sedan typ augusti. Spenderar alla mina dagar på bibblan.

 6. Ah, skulle kunnat gjort nästan vad som helst för att trollat mig upp till er ett dygn eller två. Vädret, miljön, stugan, ja allt skulle jag vilja uppleva. Hälsning från ett milt blåsigt Skåne.

 7. Åh vad härligt. Njut av den relativt ”orörliga” tiden med gulle-Ulf. Du vet ju hur det är, som flerbarnsmor, men det är så JÄKLA jobbigt med en 1.5 åring som springer, flänger, klänger, drar, klättrar. NON STOP! Jag behöver ett norrländskt retreat jag också 😅

 8. Så ofta jag önskar krypa in i dina bloggbilder och texter! Så mycket som påminner mig om min barndom på landet och alla ljuvliga jular, lov och andra studer hos min mormor och morfar. Men varken mitt barndomshem eller mormor och morfars paradis finns kvar.. Och jag bor inte på landet. Men någonstans finns drömmen om att på något sätt återskapa och återuppleva. I din blogg påminns jag om detta och jag känner den där stämningen som jag saknar så mycket.. Tack Clara!

 9. Hög Mysfaktor!!
  Fina inlägg att få ta del av, Tack för du delar så levande o fint!
  Det blir spännande o se vad för alster du gjort på din retreat.
  Kram

 10. Herregud så fint! Snön, naturen, julpyntet och ljusen, samvaron. Jag tänkte skriva “sömnen, maten” etc men insåg att du inte nämnt det här utan att det bara var i min fantasti som ALLT var fint hos er denna vecka 🙂

 11. Hej. Blir helt lyrisk över dina vackra foton. Om du har lust att göra ett inlägg över hur du tänker , vilka objektiv och vilken teknik du än vänder dig av när du fotar till bloggen skulle vara jätteroligt.

 12. Åh så mysigt, ladugårdar i enplan täckta med snö & gula boningshus. Det påminner så mycket om min farmors ställe som syrran numer har tagit över Norrbotten är fantastiskt.