Att köra fram längs vita vintervägar kan vara fridfullt och härligt. Men det kan också vara förfärligt. Som förra vecka när jag lämnat min syster på Kallax Flygplats och skulle köra de 25 milen hem till mig. Själv med Ulf i bilen. Det var en mörk kväll med den märkliga kombinationen snörök och blöt nedebörd. Ulf gallskrek och jag låg bakom en långtradare och kisade för att se vägen. Samtidigt som jag matade in smågodis i munnen för att hålla uppe energin.

Jag passerade en personbil som krockat med mitträcket och en lastbil som åkt av vägen. Och kände hur jag verkligen hatar att köra efter E4an med all tung trafik och bilar som försöker pressa sig förbi. Och mörkret, den begränsade sikten och Ulf som samtidigt gallskrek gav mig nästan panik!

Jag är mer van att köra inlandsväg. Det är lugnt och skönt. Där är jag aldrig rädd – även om det förstås finns andra faror. Som att det saknas viltstängsel och att man kan köra många mil utan att möta en enda människa. Och därmed också står helt utan hjälp ifall bilen skulle krångla. Har man ingen täckning på mobilen kan man ju bli sittande där i timmar! Det hände fler än en gång under min barndom. Under vinterkörningar innan mobiltelefonernas tid.

Att vara förberedd är verkligen A och O när man är ute på vinterväg. Jag har ALLTID varma kläder till hela familjen i bilen. Täckbyxor, täckjacka och gärna filt. En snöskyffel är också viktig om man behöver kunna gräva loss bilen. Och förstås reflexvästar om man måste ut i mörkret på en trafikerad väg.

Men det viktigaste är förstås att anpassa farten till underlaget. Det är ju alltid bättre att komma sent än att inte komma alls. De vanligaste vinterolyckorna är att man åker av vägen eller blir påkörd bakifrån. Men man kan också råka krocka med vilt. Då är en sänkt hastighet helt avgörande för hur väl man klarar kollisionen.

har en för vad man ska tänka på för tryggare körning i vinter. Här har jag sammanställt de viktigaste tipsen.

Knepen för en säkrare vinterkörning

-Ha bra vinterdäck på bilen.

-Anpassa hastigheten efter väglaget

-Lägg undan mobiltelefonen

-Se till att alla i familjen är korrekt fastspända

-Kör inte när du är trött

-Sänk farten vid vattendrag, skuggiga partier eller sänkor. Samt vid broar och dalgångar där kan marken vara isig fast vägen i övrigt ser bra ut.

-Om möjligt, försök att undvika körning på trafikintensiva dagar. Att komma en dag tidigare till julfirandet eller stanna en dag längre än alla andra gör resan betydligt behagligare.

-Och för de där tillfällena när olyckan ändå är framme: ha varma kläder, reflexväxt, skyffel, pannlampa, startkablar och bogserlina redo i bilen.