Morsans funderingar

Lugnet har sänkt sig. Maten är undanstökad. Jakob har tagit storbarnen på skidträning i byn. Bara Ulf och jag hemma och han kryper runt nöjd.

Jag snor åt mig några minuter för mig själv. En kopp te och några godisar ur Surt & Blandat påsen. Snart ska jag bre smörgåsar och skala mandariner så att kvällsfikat är färdigt när barnen kommer hem igen. Men just nu ska jag ingenting. Vi har haft en höst med alldeles för många sena kvällar. Det funkar väl okej under sommarhalvåret när det är ljust. Men den här tiden blir det bara gråt och tandagnisslan av trötthet. Nu får vi vrida tillbaka igen. Senast klockan halv åtta ska barnen ligga i sängen. Helst tidigare. Vi började redan igår med resultatet att storbarnen glada hoppade ur sängen imorse. Lovar gott för ikväll.

Tänk att jag är en sådan himla morsa nu? Som har barnens kompisar på middag. Och svänger ihop en gratäng på överbliven köttfärsås och trötta makaroner. Som kommer ihåg att köpa hem frukt till fruktstunden. Som ser till att alla kommer iväg på skidträningen och att lillen tar sina D-droppar. Det har tagit ett tag att landa i rollen. Men nu efter tredje barnet så sitter den.

Igår storstädade jag och barnen deras rum. När vi skurat och fejat och sorterat leksaker fick de julpyntandet som belöning. De små nissehusen i trä blev en del av ett tomtelandskap tillsammans med alla mina gamla porslinstomtar. Resten av eftermiddagen lektes det i tomtevärlden.

Jag funderar på vad jag egentligen tänkte blogga om? Såhär alldeles i slutet av texten inser jag att jag tappat tråden. Ville väl mest bara skriva något om det hjärtat är fullt av. Hur skönt det är med en ensam timme på kvällen. Godis från godisgömman, en kopp te och så bloggen. Den här platsen betyder jättemycket för mig även om jag förstår att den för er som läser bara är en av de hundratals saker ni fäster uppmärksamheten på varje dag. Trots den asymmetrin är jag väldigt, väldigt glad för att ni gör just det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

52 kommentarer på “Morsans funderingar”

 1. Din blogg är min såna stund som du beskriver i texten, mitt andningshål, mina hett eftertraktade minuter för mig själv. För mig betyder den (också) jättemycket!

 2. Clara! Jag älskar din blogg! Och dina texter blir bara bättre och bättre. Upptäckte er podd idag och det är så trevligt att få en röst på någon vars blogg man läst i många år.

  Fick min första son 21/3 och tycker det är så kul att följa dig och Ulf. Min sambo har studerat ekologisk grönsaksodling och vi letar efter en gård på landet. Drömmen vore en social by med skola. Lite som ni bor. Kram!!

 3. Okej det här låter väl helt sjukt men jag har läst din blogg sedan jag var elva år och du var med i ett reportage i Hembakat. Det var den första blogg jag började läsa och den har varit min favorit sedan dess! Din livsstil och -situation är ju väldigt olika min egen men jag älskar att få en liten inblick i ditt liv. Jag älskar blandningen av olika inlägg och er podd är också fantastisk. Jag är så glad att du vill fortsätta skriva den här bloggen och producera så mycket fint material!

 4. Även om din blogg bara är en av hundratals saker som fäster min uppmärksamhet var dag är det få saker som jag ägnar så regelbunden uppmärksamhet åt som din blogg. Tror jag har varit inne här snudd på varje dag de senaste 7 åren och jag tänker då inte sluta. Uppskattar så mycket dig och dina texter!

 5. Älskar att läsa dina fina och kloka funderingar, högt som lågt. Bästa bloggen utan tvekan!

 6. Att läsa din blogg är pure joy! Du har en sådan fin förmåga att beskriva vardagen , där vardagen rättmätigt spelar huvudrollen. All heder åt dig! Kram

 7. Har fått mitt tredje barn och känner mer och mer att det bara känns övermäktigt stundtals. Räcker inte till. Massa konflikter överallt. Mellan barnen mellan mig och barnen och mellan oss vuxna. Suck! Har tyckt att jag är en toppenmamma men just nu känns det mest som att jag suger vad jag än gör. Och ingen ork öht. Det var min måndsgskänsla. Slut på gnället.

  1. Till Ellie: “Det är inte så lätt att va männ’ska som folk tror” sa min goa farmor. Känns väldans sant när allt är upp o ner o man själv helst vill slänga sig på första bästa golv o skrika som en “trotsåring”. Styrka till dig!

  2. Hej Ellie!
   Åh det är verkligen tufft att ha ständiga konflikter. Har haft det likadant med våra tvillingar, är helt vansinnigt dränerande.

   Du ÄR en toppenmamma bara genom att orka fortsätta med vardagens alla sysslor trots det konstanta bråkandet. Guldmedalj till dig för att du kämpar på, ibland är den största insatsen helt enkelt att stå ut.

   Med det sagt så vill jag ge dig två tips som underlättat vårt liv. Det första är att dela upp barnen så mkt det går (ett barn följer med o handlar, ett är hos en kompis/granne och ett är med föräldern hemma). Mitt andra tips, ta hem kompisar. Gruppdynamiken ändras med fler barn, låt barn plus kompis leka i ett rum och låt andra barnet vara med dig lite själv i köket.

   Och be om hjälp! Är utmattande och stressigt att ständigt medla i konflikter. Kan släkting hämta från skola/förskola nån gång ibland så ni får en paus? Kan ni arra lekdejter med andra föräldrar så inte alla barn är hemma samtidigt jämt?

   Många styrkekramar, vi är många som har det precis som ni. Det kommer bli bättre!

 8. Din blogg är den enda jag verkligen följer. Podden är också klockren. Jag har svårt för dålig/ ojämn ljudkvalitet ( hör lite dåligt) och reklampauser. Alltid hög kvalitet på innehåll ( texter, ljud och bilder) och väldigt bra sällskap ensamma kvällar. Stort tack Clara!

 9. Kära Clara
  Tusen tack för en fin blogg och en underbar podd.
  Och varmt tack för den snillrika julkalendern, jag älskar den redan! Det är genialiskt! ❤️
  Varma hälsningar,
  Julia

 10. Ja, din blogg är en av alla saker som tar uppmärksamhet och ger intryck i vardagen. Men den är också det som pausar åtminstone min vardag för ett litet tag. Ett tillfälle att zooma ut från ens egen verklighet en stund och bara vila ögonen på välarbetade texter och oerhört vackra bilder. Påminnas om vad livet verkligen är värt då jag ofta kommer in på tankarna att min familj och hemmamiljö ju är det som betyder allra mest för mig i slutändan. Allt annat är i mitt liv bara små biroller som gör lite inspel då och då i det verkligt fina.

 11. Din blogg är en av endast två bloggar som jag följer. Och er podd den enda jag lyssnar på(förutom så funkar det som jag och mannen lyssnar på i bilen) och som jag fortfarande tycker är så bra. Så hos mig är besöket hos dig inte bara ett av många. Det är ett att få!

   1. Jag följer Juliak.nu (Julia Khouri) också. Kan rekommendera. En blogg som är helt annorlunda mot denna men som också blandar inredning med personliga saker och tankar. Julia har ett barn med alopeci och ett med diabetes och hon delar med sig en del av hur det är.

 12. Kan bara hålla med övriga här; din blogg är en oas att landa i när man har några minuter för sig själv. Blev extra tydligt nu förra veckan där hela bloggvärlden höll på att explodera av vansinnig reklam för Black Friday… men här inne visste jag att det skulle gå att andas. Så fortsätt skriva om det som hjärtat är fullt av, om tappade trådar och allt annat som bara du kan göra.

 13. Hei Clara!
  Det stemmer at dine tekster er en av veldig mange jeg leser i løpet av en dag – men det er en av favorittene! <3

 14. För mig betyder den här platsen också jättemycket, av en massa olika anledningar. Ville bara säga det.

 15. Godisgömma❤
  Du skriver SÅ vackert! Mitt hjärta ömmar för alla mammor där ute. Som vi kämpar! För att landa i rollen och att få allt att fungera. Varje dag. Är själv pojkmamma. Förlorade min egen mamma alldeles för tidigt, långt innan barnen. Det är tomt men man kämpar på. Clara du har skapat en fantastiskt varm plats här, som en extra vän som håller en i handen lite ibland. Tack❤

 16. Din blogg betyder jättemycket!
  Det är där jag hämtar stora delar av min mammaenergi – och typ alla bakrecept ❤️

 17. Din blogg betyder mycket för mig. Jag tänker på min mormor, familjelivet, hemmet och allt som är viktigt i livet när jag läser den. Du inspirerar mig på många olika sätt. Om jag bara fick beöka en sida på nätet skulle jag välja din.

 18. Jag läser ytterst få bloggar eller lyssnar på poddar eller instagrammar, så känn dig utvald din blogg är viktig för mig 🥰 Vi är lite lika du och jag, och det är fint att ibland se vardagen med ett glimmer som du sprider. Jag miste min mamma i cancer nyss och nu står första julen utan henne här, men om jag skulle gräva ner mig så skulle mamma bli galen ” jag kommer väl inte tillbaka för att du deppar ihop” skulle hon säga. Hon skulle också fråga om kaffet smakar bra. Ja skulle jag svara och hon skulle säga ” så länge kaffe smakar bra är livet värt att leva”. Så av någon konstig anledning har jag julfrid nu, jag lever lite extra, njuter lite mer och minns min fina mamma i varje andetag. Jag läser din blogg och du hjälper mig med julfrid, saknad och vardagsglimmer. Tack fina du ❤️ kram Jennie

 19. Åh, underbara Clara, du är mitt ankare i vardagen och visar mig så mycket vackra saker i livet det och din hjärtevärmande klokhet bär jag med mig. Bland allt som kräver min uppmärksamhet varje dag så är du den som gör mig glad, sorgsen, fundersam, trygg och lycklig. Tack.

 20. Hej Clara!

  Har följt din blogg i flera år och berörs ofta av dina fina texter. Du är verkligen fenomenal på att skriva. Har aldrig skrivit till dig inser jag men detta inlägget berörde mig lite extra. Har 2 små underbara men älskar den där lilla stunden för mig själv, återhämtas och andas.

  Tack för att du är så bjussig på din blogg!

  God jul!

 21. Har läst din blogg sen 2007. Andra bloggar har kommit och gått och ju äldre jag blivit har jag sorterat bort väldigt många som inte ger så mycket men din har stannat i alla år. Din är en av få som jag prioriterar och går in på varje dag.

 22. Clara, du skapar min favoritplats på nätet och fyller själen med ett hemtrevligt lugn. Så tack själv! 💕

 23. Din blogg är ett av mina andningshål. Och podden! En av de få jag lyssnar på. Eventuellt den enda.

 24. Jag har tänkt på en sak. Själv har jag bara ett barn än, men vi är i samma ålder. Och jag tycker det är åldern som gjort mammarollen lättare. Man blir inte lika översiggiven, man är bättra på det här med Keep calm & carry on (underbara uttryck!). Man kan, som jag börjat göra efter trettio, njuta av att avsätta tid till en storhandling och en veckomatsedel. Njuta av rutiner. Känner inte som att de tar frihet längre utan ger, så kände jag aldrig som yngre.

  Däremot tycker jag alla mina vänner förklarar sin ökade mognad med händelser i det egna livet (fler barn, första barnet, sjuk förälder, chefskap). Fast det kanske egentligen är en ganska naturlig utveckling oavsett.

 25. Och jag är så glad för att du tar dig tid och skriva sådana där saker… Du inspirerar mig till att leva fullt ut och dina ord är alltid som balsam för själen. Efter år i bloggvärlden är din den enda som jag fortfarande följer och läser. Kram

 26. Din blogg Clara, och Malin Wollins, är mina andningshål på nätet. Mina källor för inspiration, där högt och lågt ryms. Tack för att du skriver!

 27. Den här platsen är min egna lilla oas. Lugn, fin, vacker och behaglig och den ger utrymme för mina tankar. Jag har följt dig sen jag hörde dig pyssla på p3 och kommer ihåg känslan av lycka när jag hittade bloggen! Satt och log för mig själv på golvet i vardagsrummet och gick igenom arkivet och alla recept. Har även själv blivit en riktig morsa under det här decenniet och jag älskar det!
  Så ett innerligt tack för alla fina stunder du har gett mig!

 28. Din blogg är min favoritplats på internet. Älskar att krypa ner i en fåtölj, kanske med en kaffe i handen, och omsorgsfullt läsa igenom det senaste inlägget.

 29. För någon som har följt dig sedan ni precis flyttade till huset och målade allt vitt, genom alla olika frisyrer och underbara klänningar och även kan sakna Sixten ibland (ja jag vet nära på att bli lite stalkervarning) så betyder bloggen väldigt mycket även för mig som läsare. En plats att slå sig ned och insupa energi, inspiration, tänkvärda ryt och skratt. Älskar allt du bjuder på och är så oerhört glad att du vill vara så generös år efter år!

  Kram Hanna

 30. Om du undrar vad du levererar så är inlägg som dessa de bästa🤗😍 Känner ofta igen mig i dig, på landet, tre små barn, en förälder för lite i livet, intressen och vardagen. Jag känner mig ofta stärkt av dig. Tack för allt du ger! Varm adventskram till dig och din fina familj

 31. För mig är inlägg som dessa de bästa jag vet. När det inte handlar om något speciellt men du skriver så levande så de känns i hela kroppen hur tex de där små snabba godisbitarna slinker in mitt i livets vardag 🙂

 32. Tack för alla era fantastiska kommentarer på det här inlägget. Sparar det ni säger i en liten ask längst inne. Blir både glad stolt och berörd.