Julefrid från soffkanten

Jag får alltid lite njutångerst den här tiden på året. För att jag tycker att allt är så mysigt och för att jag inte vill att det ska ta slut. Imorse vaknade jag och kände mig kanonförkyld. Så istället för att gå i luciatåg som jag tänkt blev det en lugn inomhusdag. Först blev jag besviken på att inte få lussa. Men när jag accepterat läget kom jag på att en hemmadag kanske var ett ännu bättre sätt att fånga det här stämningsfulla julmyset. Och medan Jakob var ute och körde in ved med traktor kröp vi upp i soffan och såg Jul med Ernst i flera timmar. Mina barn var oerhört fascinerande. Nu har jag i och för sig kritiserat Ernst renoveringsstil i en hel Expressenkrönika. Men vad beträffar Ernst som person så har jag inga kritiska synpunkter. Dessutom är ju julprogrammet bara pyssel och mys. Inte renovering. Så jag störde mig nästan inte ett dugg. Mest tycker jag att det är bra för min pyssliga, mjuka och ovanligt långa son att se en farbror på tv som också är pysslig, mjuk och ovanligt lång. Ja, ni fattar.

När vi ätit lördagsgodis och vilat middag hoppade jag och alla barn ner i vårt stora gjutjärnskar. Ungarna är härdade så jag kan ha riktigt varmt vatten. Sedan pluppade vi ner en julig badbomb från Lush som doftade himmelrike. Och så plaskade vi loss i bortemot en timme.

Ikväll har vi sett Ture Sventon på Öppet Arkiv. Den underbara gamla julkalendern. Såg att det kommit en ny filmatisering och den måste vi såklart också se. Men först den gamla godingen. Man vill ju inte att barnen ska präglas fel. Indoktrinering ska ske i rätt ordning. Avgudar för övrigt Åke Holmbergs alla barnböcker. På loppis har jag hittat flera andra gamla titlar som Skuggornas Hus och Ett äventyr i Stockholm. Han är ju vansinnigt rolig och underhållande. Tips, tips!

Nu ska jag koka lite glöggte och micra en lussekatt från gårdagens bak. Och så ska jag se om jag hittar något mysigt, juligt att tomglo på på Netflix…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Julefrid från soffkanten”

 1. Ett Netflixtips är Norska serien Home for Christmas! Rolig och mysig, bara 6 avsnitt så går snabbt att se..

 2. Mitt bästa och mysigaste att tom-glo (underbart ord, det ska jag börja använda!) på så här års är julavsnitten från mina favoritserier. Jag bläddrar igenom vad som finns på playtjänsterna och så letar jag upp just julavsnitten. Supermysigt! Vänner, Bones, Big Bang Theory, Gilmore girls, How I met your mother, New girl, Glee! Underbart att bara plocka julgodbitarna att titta på.

 3. Den bästa julfriden, och friden överhuvudtaget, det är ju just att stanna upp. Och vad är då bättre, och mysigare än soffan? Hos mig skriver jag ofta om det det oerhört vanliga problemet stress. Men också att försöka lugna ner sig, och inse att det man är ute efter egentligen inte är några futtiga minuter hit och dit, utan närvaron i stunden. Men det måste man…just det, stanna upp, för att få😉
  Här har jag nyss kollat på julkalendern med min yngsta,(gillar den utmattade tomten, där har jag själv varit), och nu blir det brödbak. Önskar dig, och alla andra, en fin tredje advent✨❤️

 4. I går såg jag en fin film på Netflix, Holiday in the wild. Där finns romantik, fina afrikabilder och en inblick i hur man räddar elefanter.
  Filmen Holiday tror jag nog jag har sett flera gånger! Och håller med om att Home for christmas är ett bra tips!

 5. Nya ”hjem til jul” på Netflix var förvånansvärt bra tycker jag! Och så såg jag Arthur och julklappsrushen för första gången igår. Har du inte sett den är det ett tips att se den med barnen 🙂

 6. Sällar mig till skaran som tipsar om Home for christmas (Hjem till jul), men obs! viktigt att byta till norskt orginalljud för annars blir det dubbat till engelska och det vill man ju inte!

 7. Serien Home fore christmas måste du se på Netflix. En norsk, helt fantastisk, julig serie med typ fem avsnitt. Underbart bra!

 8. Mys! Och ÅH – Ett äventyr i Stockholm! Den minns jag som helt magisk. Ska försöka hitta den på bokbörsen.. Tack för påminnelsen!

 9. Tips på mysig julfilm på Netflix: Klaus! Herregud vad jag grät och skrattade! Handlar om hur tomten blev just tomten.

 10. Tråkigt att du blivit förkyld 🤧 luciatåget blev lyckat. Vi sjöng för dig också 😍
  Nytt försök nästa år 😊
  Krya på dig. Kram Kerstin

 11. Åh vad mysigt det låter. Vilken badbomb från Lush hade ni? Jag jobbar där, så blir nyfiken 🙂

 12. För mig var Pelle Svanslös julkalender den heliga graalen, kanske mest för att det var två video kassetter som farmor spelat in o skickat till oss barnbarn i Singapore.