Jag köper hem mycket socker den hÀr tiden pÄ Äret. Det behövs ju till allt! För att koka sylten till saffranspannkakan, grava laxen och inte minst för att göra det bÀsta julgodiset.

Dansukker Àr det socker jag vÀljer i butiken. För till skillnad frÄn nÀstan allt annat socker sÄ odlas det i Sverige, nÀrmare bestÀmt pÄ skÄnska Äkrar. Sedan förÀdlas sockerbetorna pÄ fabriken i Arlöv som i Är fyller 150 Är. Det firar Dansukker med retropÄsar till sina tvÄkilospaket.

Det finns idag en rad olika sockertyper att anvÀnda nÀr du bakar och lagar mat. Ljust muscavadosocker ger en kolasmak, medan mörkt muscavadosocker nÀstan har en ton av lakrits. RÄsocker smakar karamell och har vacker fÀrg medan flytande glykossirap Àr perfekt för en len och fin konsistens utan kÀnnbara sockerkristaller.

Sockret gör glassen len och kakorna spröda. Det fungerar konserverande pÄ frukt och bÀr och ger nÀring till jÀsten nÀr man bakar. En riktigt viktig ingrediens med andra ord!

Nu tÀnkte jag tipsa om tvÄ riktigt smarriga julgodisarecept. Som du kan göra sjÀlv eller tillsammans med barnen. Att baka ihop Àr ju en hÀrlig aktivitet.

Dels fÄr du receptet pÄ en mjuk chokladkola med smak av kaffe och rostade hasselnötter. Och dessutom gammaldags mandelflarn pÄ lite nytt sÀtt. HÀng med!

Klassiska gammaldags knÀckflarn Àr delikata till fruktsallad eller glass. Görs de som flarn kan man lÄta dem svalna runt skaftet pÄ en skurkÀpp för att fÄ en böjd fin form. HÀr har jag istÀllet gjort mandelflarnen till ett julgodis. Genom att grÀdda smeten i en enda stor platta som jag sedan bryter sönder nÀr den stelnat.

Rosta mandeln gyllene men utan att den brÀnns. Rostningen ger en lite bitter ton till knÀckflarnen och lyfter den till nya höjder!

KnÀckflarnsgodis med flagad mandel

Antal bitar

ca 30-50

Tid

ca 20 minuter

Ingredienser

 • 2 dl flagad mandel

 • 100 g smör

 • 1 dl Dansukker strösocker

 • 6 msk Dansukker glykossirap

Gör sÄ hÀr

 • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader
 • Rosta den flagade mandeln i en stekpanna. Rör försiktigt sĂ„ att inte mandeln gĂ„r sönder eller brĂ€nns.
 • Blanda smör, socker och glykossirap i en kastrull och lĂ„t koka upp sĂ„ att det tjocknar. Det gĂ„r pĂ„ nĂ„gon eller nĂ„gra minuter. TillsĂ€tt sedan mandeln och dra av spisen. Rör försiktigt – mandeln ska inte gĂ„ sönder.
 • Klicka ut smeten pĂ„ en plĂ„t. I ganska tĂ€ta klickar som flyter ihop under grĂ€ddning. GrĂ€dda i ca fem minuter eller tills de blir svalt gyllenbruna.
 • Ta ut ur ugnen och lĂ„t svalna. Bryt i mindre bitar och förvara flarnen i lufttĂ€t burk med bakplĂ„tspapper mellan varje lager. Njut till julgodisbuffen eller ihop med glögg.

En mjuk, seg chokladkola med kaffeton och ett krispigt lager av rostade hasselnötter. Hur gott lÄter inte det? Vanlig kola kan ibland kÀnnas vÀl söt och tillsÀtter man dÄ en nöt med lite bitter ton sÄ balanserar det kolans smaker pÄ ett alldeles underbart sÀtt.

Du kan vĂ€lja att hĂ€lla ut kolan pĂ„ en stor plĂ„t för riktigt tunna bitar – eller i en lasagneform med kanter. DĂ„ blir kolan lite högre och bitarna tjockare. Jag valde det senare alternativet. TĂ€nk bara pĂ„ att det tar lite lĂ€ngre tid för kolan att stelna nĂ€r den Ă€r tjockare.

Chokladkola med smak av kaffe och rostade hasselnötter

Tid: ca 20-30 minuter

Portioner: ca 50 kolor

Ingredienser

 • 2 dl vispgrĂ€dde

 • 2 dl Dansukker strösocker

 • 2 dl Dansukker ljus sirap

 • 100 g smör

 • 4 msk kakao

 • 4 msk riktigt starkt bryggt espressokaffe

 • 1 1/2 dl rostade hasselnötter

Gör sÄ hÀr

 • Ta fram en tjockbottnad kastrull. MĂ€t upp alla ingredienserna utom hasselnötterna och lĂ€gg i kastrullen. Koka upp under omrörning. SĂ€nk sedan temperaturen och lĂ„t puttra tills smeten klarar ett kulprov.
 • Medan smeten kokar tar du fram hasselnötterna. LĂ€gg i en stekpanna och rosta lĂ€tt. Ta upp nötterna och lĂ€gg i en handduk och massera sĂ„ att skalet slĂ€pper. LĂ€gg tillbaka i pannan och rosta gyllenbruna. LĂ„t svalna och grovhacka.
 • NĂ€r kolan klarar ett kulprov hĂ€ller du över den i en form klĂ€dd med bakplĂ„tspapper. Strö sedan över hasselnötterna. LĂ„t svalna ordentligt och skĂ€r upp i mindre bitar. Kolan kan förvaras i kyl eller frys fram till servering

Julkola med tÀcke av choklad