Jag köper hem mycket socker den här tiden på året. Det behövs ju till allt! För att koka sylten till saffranspannkakan, grava laxen och inte minst för att göra det bästa julgodiset.
är det socker jag väljer i butiken. För till skillnad från nästan allt annat socker så odlas det i Sverige, närmare bestämt på skånska åkrar. Sedan förädlas sockerbetorna på fabriken i Arlöv som i år fyller . Det firar Dansukker med retropåsar till sina tvåkilospaket.
Det finns idag en rad olika sockertyper att använda när du bakar och lagar mat. Ljust muscavadosocker ger en kolasmak, medan mörkt muscavadosocker nästan har en ton av lakrits. Råsocker smakar karamell och har vacker färg medan flytande glykossirap är perfekt för en len och fin konsistens utan kännbara sockerkristaller.
Sockret gör glassen len och kakorna spröda. Det fungerar konserverande på frukt och bär och ger näring till jästen när man bakar. En riktigt viktig ingrediens med andra ord!
Nu tänkte jag tipsa om två riktigt smarriga julgodisarecept. Som du kan göra själv eller tillsammans med barnen. Att baka ihop är ju en härlig aktivitet.
Dels får du receptet på en mjuk chokladkola med smak av kaffe och rostade hasselnötter. Och dessutom gammaldags mandelflarn på lite nytt sätt. Häng med!
Klassiska gammaldags knäckflarn är delikata till fruktsallad eller glass. Görs de som flarn kan man låta dem svalna runt skaftet på en skurkäpp för att få en böjd fin form. Här har jag istället gjort mandelflarnen till ett julgodis. Genom att grädda smeten i en enda stor platta som jag sedan bryter sönder när den stelnat.
Rosta mandeln gyllene men utan att den bränns. Rostningen ger en lite bitter ton till knäckflarnen och lyfter den till nya höjder!
Knäckflarnsgodis med flagad mandel
ca 30-50
ca 20 minuter
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Rosta den flagade mandeln i en stekpanna. Rör försiktigt så att inte mandeln går sönder eller bränns.
- Blanda smör, socker och glykossirap i en kastrull och låt koka upp så att det tjocknar. Det går på någon eller några minuter. Tillsätt sedan mandeln och dra av spisen. Rör försiktigt – mandeln ska inte gå sönder.
- Klicka ut smeten på en plåt. I ganska täta klickar som flyter ihop under gräddning. Grädda i ca fem minuter eller tills de blir svalt gyllenbruna.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna. Bryt i mindre bitar och förvara flarnen i lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager. Njut till julgodisbuffen eller ihop med glögg.
En mjuk, seg chokladkola med kaffeton och ett krispigt lager av rostade hasselnötter. Hur gott låter inte det? Vanlig kola kan ibland kännas väl söt och tillsätter man då en nöt med lite bitter ton så balanserar det kolans smaker på ett alldeles underbart sätt.
Du kan välja att hälla ut kolan på en stor plåt för riktigt tunna bitar – eller i en lasagneform med kanter. Då blir kolan lite högre och bitarna tjockare. Jag valde det senare alternativet. Tänk bara på att det tar lite längre tid för kolan att stelna när den är tjockare.
Chokladkola med smak av kaffe och rostade hasselnötter
Tid: ca 20-30 minuter
Portioner: ca 50 kolor
Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl Dansukker strösocker
2 dl Dansukker ljus sirap
100 g smör
4 msk kakao
4 msk riktigt starkt bryggt espressokaffe
1 1/2 dl rostade hasselnötter
Gör så här
- Ta fram en tjockbottnad kastrull. Mät upp alla ingredienserna utom hasselnötterna och lägg i kastrullen. Koka upp under omrörning. Sänk sedan temperaturen och låt puttra tills smeten klarar ett kulprov.
- Medan smeten kokar tar du fram hasselnötterna. Lägg i en stekpanna och rosta lätt. Ta upp nötterna och lägg i en handduk och massera så att skalet släpper. Lägg tillbaka i pannan och rosta gyllenbruna. Låt svalna och grovhacka.
- När kolan klarar ett kulprov häller du över den i en form klädd med bakplåtspapper. Strö sedan över hasselnötterna. Låt svalna ordentligt och skär upp i mindre bitar. Kolan kan förvaras i kyl eller frys fram till servering
8 svar
Hej, tycker om dina recepten och din blogg. Tycker inte så mycket om när det berömmas socker… Även om jag bakar en del själv.
Dansukker har också ekologiskt socker!
Ja så bra! Tyvärr inte svenskt ännu men jag har hört rykten om att det kan vara på gång 😋
Nja, nog är det främst i Örtofta som betorna förädlas och blir socker. Sen blir det specialprodukter som sirap, florsocker, glykos och sånt i Arlöv. Inte för att det är så många mil mellan orterna, men en skåning kan ju ändå få lov att vara lite petig. Och inget luktar höst så tydligt som när betkampanjen drar igång och sockerbruket startar upp. Det är en alldeles speciell doft som sprider sig över landskapet då och hur morgontrött jag än är så är det helt omöjligt att missa när tåget rullar genom Örtofta! Bilisterna muttrar mest över alla bet-transporter som kör långsamt på landsvägarna och tappar lite betor i rondellerna.
Mm, vilka underbara recept! Jag kommer dock inte göra något julgodis i år eftersom jag själv inte äter godis. Kanske att jag kokar något till barnen i och för sig, men då blir det vanlig chokladkola. Jag visste inte att Dansukker är svenskt, hur bra som helst ju!
Vilket perfekt och mysigt samarbete så här i juletid. Och så fina förpackningar. Blev riktigt sugen på att baka lite julgodis nu 😍
Jag rostade mandlar med mörkt muscovado häromdagen, blev jättegott och en liten hint lakrits!
Hur förvarar du kolorna så att de inte kladdar ihop?