• annonssamarbete Dansukker •

Två riktigt smarriga julgodisrecept

Jag köper hem mycket socker den här tiden på året. Det behövs ju till allt! För att koka sylten till saffranspannkakan, grava laxen och inte minst för att göra det bästa julgodiset.

Dansukker är det socker jag väljer i butiken. För till skillnad från nästan allt annat socker så odlas det i Sverige, närmare bestämt på skånska åkrar. Sedan förädlas sockerbetorna på fabriken i Arlöv som i år fyller 150 år. Det firar Dansukker med retropåsar till sina tvåkilospaket.

Det finns idag en rad olika sockertyper att använda när du bakar och lagar mat. Ljust muscavadosocker ger en kolasmak, medan mörkt muscavadosocker nästan har en ton av lakrits. Råsocker smakar karamell och har vacker färg medan flytande glykossirap är perfekt för en len och fin konsistens utan kännbara sockerkristaller.

Sockret gör glassen len och kakorna spröda. Det fungerar konserverande på frukt och bär och ger näring till jästen när man bakar. En riktigt viktig ingrediens med andra ord!

Nu tänkte jag tipsa om två riktigt smarriga julgodisarecept. Som du kan göra själv eller tillsammans med barnen. Att baka ihop är ju en härlig aktivitet.

Dels får du receptet på en mjuk chokladkola med smak av kaffe och rostade hasselnötter. Och dessutom gammaldags mandelflarn på lite nytt sätt. Häng med!

Klassiska gammaldags knäckflarn är delikata till fruktsallad eller glass. Görs de som flarn kan man låta dem svalna runt skaftet på en skurkäpp för att få en böjd fin form. Här har jag istället gjort mandelflarnen till ett julgodis. Genom att grädda smeten i en enda stor platta som jag sedan bryter sönder när den stelnat.

Rosta mandeln gyllene men utan att den bränns. Rostningen ger en lite bitter ton till knäckflarnen och lyfter den till nya höjder!

Knäckflarnsgodis med flagad mandel

Du behöver

2 dl flagad mandel

100 g smör

1 dl Dansukker strösocker

6 msk Dansukker glykossirap

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader

Rosta den flagade mandeln i en stekpanna. Rör försiktigt så att inte mandeln går sönder eller bränns.

Blanda smör, socker och glykossirap i en kastrull och låt koka upp så att det tjocknar. Det går på någon eller några minuter. Tillsätt sedan mandeln och dra av spisen. Rör försiktigt – mandeln ska inte gå sönder.

Klicka ut smeten på en plåt. I ganska täta klickar som flyter ihop under gräddning. Grädda i ca fem minuter eller tills de blir svalt gyllenbruna.

Ta ut ur ugnen och låt svalna. Bryt i mindre bitar och förvara flarnen i lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager. Njut till julgodisbuffen eller ihop med glögg.

En mjuk, seg chokladkola med kaffeton och ett krispigt lager av rostade hasselnötter. Hur gott låter inte det? Vanlig kola kan ibland kännas väl söt och tillsätter man då en nöt med lite bitter ton så balanserar det kolans smaker på ett alldeles underbart sätt.

Du kan välja att hälla ut kolan på en stor plåt för riktigt tunna bitar – eller i en lasagneform med kanter. Då blir kolan lite högre och bitarna tjockare. Jag valde det senare alternativet. Tänk bara på att det tar lite längre tid för kolan att stelna när den är tjockare.

Chokladkola med smak av kaffe och rostade hasselnötter

Du behöver (ca 50 kolor)

2 dl vispgrädde

2 dl Dansukker strösocker

2 dl Dansukker ljus sirap

100 g smör

4 msk kakao

4 msk riktigt starkt bryggt espressokaffe

1 1/2 dl rostade hasselnötter

Gör så här

Ta fram en tjockbottnad kastrull. Mät upp alla ingredienserna utom hasselnötterna och lägg i kastrullen. Koka upp under omrörning. Sänk sedan temperaturen och låt puttra tills smeten klarar ett kulprov.

Medan smeten kokar tar du fram hasselnötterna. Lägg i en stekpanna och rosta lätt. Ta upp nötterna och lägg i en handduk och massera så att skalet släpper. Lägg tillbaka i pannan och rosta gyllenbruna. Låt svalna och grovhacka.

När kolan klarar ett kulprov häller du över den i en form klädd med bakplåtspapper. Strö sedan över hasselnötterna. Låt svalna ordentligt och skär upp i mindre bitar. Kolan kan förvaras i kyl eller frys fram till servering

I samband med att Dansukker firar 150 år tävlar de ut två fina sett med koppar och fat av serien Berså från Gustavsberg (som syns här i inlägget) plus ett kitt med massa sockerprodukter från Dansukker, perfekta till julbaket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer på “Två riktigt smarriga julgodisrecept”

  1. Hej, tycker om dina recepten och din blogg. Tycker inte så mycket om när det berömmas socker… Även om jag bakar en del själv.

    1. Ja så bra! Tyvärr inte svenskt ännu men jag har hört rykten om att det kan vara på gång 😋

  2. Nja, nog är det främst i Örtofta som betorna förädlas och blir socker. Sen blir det specialprodukter som sirap, florsocker, glykos och sånt i Arlöv. Inte för att det är så många mil mellan orterna, men en skåning kan ju ändå få lov att vara lite petig. Och inget luktar höst så tydligt som när betkampanjen drar igång och sockerbruket startar upp. Det är en alldeles speciell doft som sprider sig över landskapet då och hur morgontrött jag än är så är det helt omöjligt att missa när tåget rullar genom Örtofta! Bilisterna muttrar mest över alla bet-transporter som kör långsamt på landsvägarna och tappar lite betor i rondellerna.

  3. Mm, vilka underbara recept! Jag kommer dock inte göra något julgodis i år eftersom jag själv inte äter godis. Kanske att jag kokar något till barnen i och för sig, men då blir det vanlig chokladkola. Jag visste inte att Dansukker är svenskt, hur bra som helst ju!

  4. Jag rostade mandlar med mörkt muscovado häromdagen, blev jättegott och en liten hint lakrits!