Det finns nÄgonting sÄ himla retrohÀrligt med en smörgÄstÄrta! Det symmetriskt dekorerade, de milda smakerna och det lite vÀlbekant trygga och snÀlla. Jag gillar smörgÄstÄrta för att det Àr superenkelt att göra om man vÀljer rÀtt fyllning och ett gott bröd!

Jag brukar göra mina pÄ Polarbröd. De har flera kakor som passar till ÀndamÄlet. Som jubileumskaka, Lantkaka och inte minst JulhjÀrtan bakade pÄ vete. Dessutom har de egna vindkraftverk som producerar lika mycket grön el som bagerierna anvÀnder och med helt Ätervinningsbara förpackningar baserade pÄ sockerrör. Ett riktigt rejÀlt norrlÀndskt familjeföretag i femte generationen!

HĂ€r kommer ett recept pĂ„ en enkel, smidig och inte minst supergod smörgĂ„stĂ„rta att bjuda pĂ„ till nĂ„gon av alla festligheter kring jul. Vill du göra all fyllning frĂ„n grunden gör du ocksĂ„ mimosasalladen sjĂ€lv – jag tog dock en genvĂ€g och köpte den fĂ€rdig. Funkar precis lika bra!

Julig smörgÄstÄrta

Portioner

6 bitar

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 100 g kokt skinka

  • œ dl Creme fraiche

  • 2 msk MajonĂ€s

  • 1 msk riven pepparrot tub

  • 1 dl riven vĂ€sterbottensost

  • 1/2 finhackad rödlök

  • Svartpeppar

  • Mellersta lagret
  • 200 g mimosasallad

  • Översta lagret
  • œ dl Creme fraiche

  • œ dl MajonĂ€s

  • 50 g FĂ€rskost

  • Lite salt

  • Dekoration
  • Skinka

  • GrönkĂ„l

  • BlĂ„ vindruvor

  • Physalis

  • Coctailtomater

  • GrĂ€slök

Gör sÄ hÀr

  • LĂ€gg ut en kaka JulhjĂ€rta pĂ„ en assiett eller skĂ€rbrĂ€da.
  • Gör sedan röran till första lagret genom att strimla skinkan och blanda med creme fraiche, majonĂ€s, pepparrot, vĂ€sterbottensost och finhackad rödlök. Smaka av med svarteppar.
  • Bred blandningen över första lagret bröd. LĂ€gg ett lager bröd ovanpĂ„. Bred mimosasalladen över det lagret och avsluta med ett sista bröd.
  • Blanda creme fraiche, majonĂ€s och fĂ€rskost och smaka av med salt. Bred pĂ„ det översta lagret.
  • Snurra ihop skinkskivor och lĂ€gg runt kanten pĂ„ tĂ„rtan. LĂ€gg strimlad grönkĂ„l i mitten och placera sedan ut tomater, physalis och svarta vindruvor. Du kan ocksĂ„ skĂ€ra rullar av ost och lĂ€gga ovanpĂ„.
  • Avsluta med att köra nĂ„gra varv med pepparkvarnen och strö över lite klipp grĂ€slök.
    LÄt smörgÄstÄrtan stÄ nÄgra timmar och safta till sig innan servering.

Ät och njut!