Kalaslördag för nioåringen

Idag hade vi släktkalas för nioåringen. Inget barnkalas däremot – lyckades finta bort det genom att istället utlova Paradisbadet med bästa kompisarna. Phew!

Släktkalas däremot. Det ordnar jag gärna. Chokladbollar är givet

Liksom kladdkakemuffins

Och marängtårta. Fast först åt vi varmkorv med bröd. Man behöver alltid en stödkorv på kalas.

Smakade på varje sort.

Uffe var finklädd med sin pappa. Så roligt att nästa kalas är för att fira hans ettårsdag. Älskar hur barnens födelsedagar blivit nya högtidsdagar på vårt år. Det tänkte jag aldrig på innan barnen kom. Hur de där födelsedagarna skulle bli återkommande, lysande färgklickar under året.

Perfekt att ha ett barn som fyller år i början av februari och ett i slutet av mars och sedan dessutom ett riktigt sommarbarn!

Underbara gulliga unge.

Ammade inte mina andra barn så här länge…

så jag är inte helt van vid att ha en bebis som så tydligt kan kommunicera vad han vill.

Födelsedagsbarnet hade valt “kalaskläder” efter eget huvud. Jaja. På sitt eget kalas måste man väl i allsindar få bestämma klädsel själv. Även om den är fleecejacka och ullmössa.

I vanlig ordning får alla barn paket när ett barn fyller år hemma hos oss. Något litet bara. Älskar den traditionen!

I present fick Bertil bland annat ett mikroskop, Ninjago-lego, en örn som kan hålla balansen på ett finger. En squishy, nya vantar, pysselsaker och ett fotbollsspel…som morfar såklart genast la beslag på och började spela.

Resten av kvällen ägnades åt fotbollsturnering där Jakob gjorde mos av mig fullkomligt . Måste öva i smyg och ta revansch för hans självförtroende får inte bli för stort. Och barnen får inte tro att mammor inte kan det här med fotbollsspel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Kalaslördag för nioåringen”

 1. Så fint kalas. Själv tycker jag att barnens barnkalas med kompisar var några av höjdpunkterna under året. Vi har fyra barn så det blev några stycken. Vi har oftast haft kalasen på förmiddagen och bara haft det ca 11/2 timma, de har alltid gjort att barnen hållit humöret på topp hela tiden. Att sedan de äldre syskonen hållit i en lek i väntan på fiskdamm har varit roligt för alla. Direkt när alla kommit har vi haft presentöppning och även det som en lek, med tärning och rockring. Sedan har det varit korv med bröd och jag har alltid vit pappersduk på bordet och kritor, så när barnen ätit klart målar de på duken. Ett sätt att få alla barn att sitta kvar och äta i lugn och ro. Sedan lite lek under tiden som jag plockar bort och tar fram glass, maränger, strössel, bär och olika såser. När barnen ätit klart håller äldsta syskonen i någon lek, oftast hunden och benet. Fiskdamm, slut. Intensivt kanske och det kanske inte fungerar för andra, men för oss har det varit toppen. Tycker inte man behöver ha det så länge eller så avancerat. Det svåraste ör när föräldrar behöver vara kvar och man känner att man måste ta lite ansvar för dem också.

  1. Blev nyfiken! Vad är hunden och benet? Tips på andra lekar till kalas?!
   Tack på förhand 😃

 2. Vilket underbart inlägg Clara. Har följt dig sedan tidernas begynnelse (känns det som!) men har liksom halkat av hela dethärade bloggläseriet. Din blogg är den enda jag håller fast vid. Det är lite lyx att kika in här ibland och läsa ikapp ett par, tre inlägg. Tack för – som alltid – fina bilder och härliga texter 🙂

 3. Hej och tack för en fin blogg som vanligt! Jag funderar över det du skrev om att alla barn får paket när ett fyller år. Jag är så himla kluven till det och har alltid stört mig på när min mamma tvunget skulle ge mina syskonbarn presenter på det sättet när ett fyllde år. Nu har jag själv barn och har bett dem bara köpa till den som fyller år och det respekterar alla. Min tanke har varit att de skäms bort och inte lär sig glädjas med den som fyller. Hur tänker du kring det där? Förstår så klart att det inte behöver vara så och tänker att du har mer erfarenhet som har äldre barn.

  1. Jag är icke alls kluven i frågan. Den som fyller år får paket!
   Vi andra får vara med och mumsa tårta och hylla jubilaren!

  2. Jag tänker också att den som fyller år får presenter, ingen annan. Då får man öva på att glädjas med någon annan och träna på att vara glad över att ge bort saker, inte bara få. De andra barnen får ju vara med på kalas, leka, fika och kanske får de låna och prova syskonets presenter. Det tycker jag är fint. Men man måste ju göra det som passar bäst i sin egen familj såklart 🙂

 4. Oj vilket mysigt kalas! Visst är det så, att barnens födelsedagar blir nya högtider, stämmer ju så bra som du säger! Älskar att vår äldsta är född i juni, då det blommar som allra vackrast, vårt mellanbarn sista november, då man får börja vänta på julen,och vår minsta i oktober, då det finns trattkantareller i skogen och hösten är som allra vackrast, om vädret tillåter vill säga ; )

 5. Åh vilket fint kalas! Kul att ha lite spridning på kalasen på året och få fira både på sommaren och vintern!

 6. Vilket fint kalas!
  Det kan vara väldigt kul att amma ett större barn som sen till och med kan prata om hur gott och mysigt det är att amma.
  Jag hade ingen tanke på att amma “länge”, nu har jag lärt mig att Who rekommenderar 2 års amning eller mer (oavsett var man bor, i land u land) och att människan i historien ammat uppskattningsvis mellan 2 och 7 år!
  Om det finns fler långtidsammare här så rekommenderar jag Facebookgruppen “mamma jag vill amma, att jag är stor nu gör detsamma” för dom som ammar barn äldre än 1 år 🙂

 7. Vilket fint inlägg! Älskar släktkalas. Våra barn två pojkar har sedan de börjat skolan inte velat ha kompiskalas. Det har gjort att vi satsar lite extra på släktkalasen med lunch, fika och lekar. Godispåsar med lite extragrejer i till alla kusinbarn och våra egna, någon liten leksak som kulor eller annat. Vi har också att födelsedagsbarnet får välja middag och familjeaktivitet (spela spel, hyra film, bio, gå på museum eller skogsutflykt brukar vara vanliga val). Så mysigt och jag håller verkligen med årets höjdpunkter.