Längtan i mars

Vi har haft en underbar helg med alltifrån badhusbesök till slalomåkning. Är helt slut i kroppen nu – på ett skönt sätt. Har avslutat söndagen med att ligga i badkaret i över två timmar ikväll och lyssna på radioföljetong och spela Gummy drop. Nu är jag russinskrynklig över hela kroppen och borde verkligen gå och sova. För imorgon stundar en ny arbetsvecka och Erica kommer hit för att spelar in pod.

Men när jag låg där i badet gled tankarna iväg till sånt jag drömmer och längtar efter lite extra. Så jag var tvungen att blogga istället.

Jag drömmer om första badet när isen släppt. Fyra grader i vattnet och liv rusande genom hela kroppen.

Jag drömmer om ett rejält vårregn. Efter en snöig vinter är det något helt otroligt över det första riktiga regnet. Som smälter bort snön. Som doftar vår. Som smattrar mot rutan. Jag vill bara ligga inne och mysa i pyjamas och äta smågodis och läsa Maria Lang.

Jag längtar efter att solen ska lysa starkt och värma verandan så att man kan sitta där ute i marskvällen och spela spel i nattlinne.

Eller för all del sitta där i den ljusa majnatten och läsa under en varm filt, med fotogenlampa som enda belysning. Med sjöns tusen fågelljud som hörs lika starkt som om jag vore utomhus.

Jag längtar efter att hänga första tvätten ute och låta torka i vinden. Ta in och bädda och känna klorofyllet ända in i drömmen…

Och så längtar jag efter att få dra på mig blåstället och gå ut på gården och bli riktigt lerig, skitig och trött i ryggen av allt arbete. Fy farao vad jag längtar!

Tur att allt det bästa ligger framför oss. Som en stor chokladkaka som man ännu inte öppnat men snart ska få hugga in på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Längtan i mars”

 1. Badhus? Har inte badhusen stängts i Sverige? Här i Norge är allt stängt för att begränsa/försena spridningen av corona så att vården inte blir överbelastad. Oroväckande att inte Sverige agerar tycker jag.

  1. Fast att säga att inte Sverige agerar är väl lite väl att ta i. Sverige agerar men inte på samma sätt som Norge. Vad som är rätt och vad som är fel sätt kan väl ingen ännu säga. Norge har lika många smittade som Sverige än och ändå har bi inte stängt skolor o gränser ännu men agerat det har Sverige gjort.

   1. Sverige testar inga längre. Lite Tjernobyl-varning då att påstå att vi inte har så många smittade när vi inte har någon möjlighet att räkna dem…

    1. Fast poängen med att alla inte testas är att resurserna inom sjukvården bör läggas på de drabbade i behov av vård. Att testa alla vore som att testa alla som får den vanliga influensan, vilken de flesta klarar sig igenom utan sjukvård. Testen ska reserveras för riskgrupper och sjukvårdspersonal, där det handlar om liv och död. Enligt vissa forskare kommer upp emot 70% av befolkningen smittas, och det är inte realistiskt att testa alla då. Dessutom, även om man testas positivt så är det inte mycket annat man kan göra än att vila hemma och vänta ut sjukdomsförloppet, om man är en annars frisk person, då det inte finns medicin mot corona.
     Att likna det vid Tjernobyl är bara löjligt, det är ingen som försöker mörka att antalet smittade ökar eller kommer öka i framtiden. Det bästa vi kan göra är att lita på att myndigheterna fattar välgrundade beslut och följa deras direktiv, och att konsumera nyheter från tillförlitliga media.

    2. Jag tycker nog att det är rimligt att inte lägga begränsade resurser på att testa på bredden just nu. Det handlar ju inte om att mörka någon statistik utan om att prioritera klokt i ett svårt läge.

  2. En del ställen har stängt. Exemplevis är det badhus stängda i Skåne (där jag bor), simskola och dansskola är inställda liksom de flesta inomshussporter. Här är fler smittade än i norra delen av landet. Sverige agerar även om inte landet har stängt ner allt eller stängt sina gränser. Det finns inga vetenskapliga belägg för att stänga ner ett helt land, iaf inte för den fas i pandemin som Sverige befinner sig i nu. Våra experter förordar inte det. Sverige agerar ungefär som Storbritannien. Så tycker inte att du behöver vara orolig.

  3. Jag håller med Emma, i det här läget finns inget facit. Det man som privatperson bör göra är att följa myndigheternas rekommendationer, och att lita på att de baseras på information från personer med kompetens inom området. Jag har förtroende för att myndigheterna stänger ned grejer om det blir nödvändigt, och tror att allmänheten är mycket försiktig nu, alla vet vad som gäller. Ingen vet hur det kommer utveckla sig, så man får avvakta och försöka att hålla huvudet kallt.

 2. Åh, så mycket längt! Morgonkaffe utomhus och tvätt på tvättlina i trädgården är det jag längtar mest efter. Och glada barn i kvällssol i trädgården.

 3. Jag var ute och grävde i rabatten i helgen. Härligt! Men måste fråga, är det fler som blir vansinnigt trötta den här årstiden, och vad beror det på? Jag kan sova 10 timmar, ha en lugn dag hemma och ändå vilja ta en gubbvila med filt på eftermiddagen. What…?

  1. Jag drabbas alltid av vårtrötthet under just den perioden när vårsolen kommer som starkast, men det ännu inte finns skyddande löv på träden. Oftast i april när alla andra är superpigga och vårpeppiga… Brukar ha ett enormt sömnbehov, men ändå vara helt slut av trötthet. Ibland går det med en känsla av nedstämdhet, men inte alltid. Går över på några dagar, ibland har det tagit ett par veckor. Jag hör till de personer som inte påverkas av höst- och vintermörker i någon större utsträckning, däremot verkar min kropp inte fixa ljuschocken särskilt bra. 🙂

   1. Ok hoppas att det ger sig snart då innan pollensäsongen börjar! Jag påverkas även av vintermörkret tyvärr, extra detta snöfattiga år så min prime time är väl juni-oktober… 😂

 4. Härligt inlägg! Ni bloggare gör en stor insats just nu, när ni påminner oss om de ljusa bilderna i livet. Tack!

 5. Vilket härligt inlägg, fick mysrys av tanken på vårregn och hur gott hela världen luktar efteråt.

  1. Vilket roligt tips! Tack för det! Kanske ämne för ett framtida poddavsnitt. Vilka böcker återkommer du till varje år? För mig är fler av Tove Janssons årliga omläsningar. Trollvinter i januari, Sommarboken och Pappan och havet på sommaren, Sent i november i oktober. Vore spännande att höra andras årstidsfavoriter.

 6. Längtar till storspovens ankomst till oss i norr.Dess karaktäristiska rytmiska drillande sång som börjar med några ödsliga och dystra toner. Det om något ger en känsla om våren.

  1. Ja det är vår! Så vemodigt och vackert 🙂 tillsammans med doften av snö som smälter och majbrasor och folk som bränner gammalt gräs.

 7. Så härliga bilder!!
  Just denna längtan och skiftningarna under årstiderna (framförallt nu, tidig vår) är det jag saknar allra mest under mina år i Afrika!
  Men… skiftningarna finns här med. Fast på ett annat sätt!

 8. Jag längtar efter att flytta! På torsdag är det slutbesiktning för vårt nybyggda hus och jag hoppas att byggnadsinspektören godkänner så att vi kan flytta in. Som vi har slitit och kämpat hela familjen. Själva bygget har hantverkare gjort men allt runt omkring plus två tillfälliga boenden under byggtiden har tagit ut sin rätt för oss alla. Men nu äntligen snart snart flyttar vi till eget hus med stor tomt och granne med åkrar och skog. Då ska jag lyssna på fågelsång, titta på stjärnhimlen och se hur energin sipprar in i familjen igen. Som vi längtar allihop.

 9. Åh jag längtar också efter jord och regn. Vi har typ tre meter snö och det känns hopplöst! Har förstått frön som grott och tänker ”när ska jag kunna få ut dessa?!” I juni antar jag… blä.

  Ditt underbara inlägg gör mig lite deppig eftersom det är såå länge kvar….!

 10. Jag sa till maken för några dagar sedan att jag längtar efter att gå i sneakers! Frågade om det är rimligt att längta så mycket efter en så enkel sak vid 41 års ålder.

 11. Tack för ditt inlägg! Känns viktigare än vad du kanske förstår. Mitt i all oro står naturen kvar. Årstiderna som växlar och vi kan njuta av. Tack för påminnelsen! Fortsätt gärna! ❤

 12. Underbart inlägg. Kom hit för att få andas lite från den dystopiska stämningen och detta hjälpte verkligen. Har vabbat en vecka med förkyld tre-åring och igår var det superfint väder på eftermiddagen så man kunde sitta vid ladans södervägg och bara värma sig.
  (Det där regnet du pratar om har vi dock haft ända sedan augusti och det har orsakat vattenskador här och där så det kan jag gott vara utan men till och med det LÅTER underbart ;))