Jag älskar att hålla på med påskmaten. Den är inte riktigt lika tung och traditionstyngd som julmaten – bara supergod och härlig! Särskilt fisken i alla former och då inte minst sill. Den KAN jag bara inte kan vara utan. Jag gör både egna sillröror och köper färdiga inläggningar.

Jag gillar ju verkligen Abba-sillen Earl Grey så den har jag köpt hem igen. Den har en frisk ton av citrus och honung. Mums!

När jag gör mina egna röror utgår jag ifrån färdig Abba 5-minuterssill som jag bara kryddar upp efter tycke och smak. Låter sillbitarna rinna av ordentligt i ett durkslag först. Och så delar jag dem i ännu mindre bitar – på hälften ungefär.

Sillröra med färska örter

Min vårfriska sillröra med färska örter och vitlök passar perfekt till en härlig påsklunch!

Ingredienser

  • 1 pkt Abba 5-minuterssill

  • 1 dl gräddfil

  • 1 dl majonnäs

  • 3 tsk kapris

  • 1 fint hackad vitlöksklyfta

  • Saften och det yttersta gula skalet från 1/2 citron

  • Några rejäla knippen färska kryddor. Jag tog basilika och gräslök

  • Svartpeppar

Gör så här

  • Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar. Blanda gräddfil, majonäs, kapris och hackad vitlök.
  • Tvätta en citron och riv av det yttersta gula skalet och pressa ner saften. Hacka i de färska kryddorna och peppra.
  • Blanda med sillen och låt stå och dra svalt någon timme innan servering.

Ägghalvor tycker jag är ett måste till sillen Här på ett vackert fat med en klick av samma röra som jag gjorde till sillen. Fast utan just sillen. Men det kan man såklart också ha om man vill…

Gillar också att göra tilltugg av potatis. Bara koka små fina potatisar (på sommaren gärna färskpotatisar) och skiva i centimetertjocka bitar. Låt svalna och lägg en klick sillröra ovanpå.

Jag dukade ut en tidig påsklunch på verandan härom dagen. När solen gassade och vi mitt i vabben ville skämma bort oss med en försmak av påskhelgen.

Sjukt mysigt!

Lurade till och med kräsna femåringen att prova mina potatissnittar med sill – succé!

Till påsk liksom alla andra högtider letar jag efter vettiga märkningarna när jag handlar mat. Och det känns så bra att all sill från Abba är MSC-märkt, vilket innebär att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt fiskebestånd och har fiskats med minimal påverkan på havsmiljön.

Botanisera gärna runt på för fler recept!