Jag har gått och hållit utkik efter en lågkonjuktur. Inbillat mig att någon kan hinna upptäcka den i tid. Men medan vi alla tittade åt sidan för en sekund gjorde den entre med en hård smocka. Det kommer bli en tuff tid för alla. Jag lider när jag läser om stora varsel och permitteringar. Jag har flera vänner som förlorat sina jobb och företag. Eller som förstår att det snart kommer hända. Och själv tjänar jag pengar i en väldigt konjunkturkänslig bransch, där inkomsterna minst sagt varierar. Därför inser jag att framtiden kommer ha sina utmaningar.

Vi började leta hus kring finanskrisen 2008 och i början av 2009 köpte vi den här gården. Det var egentligen inte vår drömgård. Men huset var billigt och det var viktigast. En anledning till att vi flyttade hit var nämligen att vi ville bo så att vi aldrig skulle behöva oroa oss om någon blev sjukskriven eller arbetslös. Och aldrig behöva arbeta heltid om vi inte hade lust.

Jag hör nu att det låter som en ganska ängslig och deppig inställning när man är i tjugoårsåldern. Särskilt som jag i backspegeln har gjort karriär och velat arbeta mycket. Men det var ingenting jag visste när vi flyttade hit. Jag hade precis varit sjukskriven efter att mamma dött. Jag tänkte att jag nog aldrig skulle återfå full arbetsförmåga. Och att det viktigaste i mitt liv var att rigga så att vi skulle kunna ha det gott ändå.

Vi flyttade hit för att få utrymme att leva. Odla för husbehov. Bli mindre beroende av ett samhälle som kändes skört. Jag drömde om proppfull frysbox och jordkällare, precis som hemma hos mormor. Som inte hade några pengar men däremot potatis, kött och fisk i överflöd.

Jag funderar på hur det hade varit om den här pandemin kommit på femtiotalet? För det första hade det dröjt innan den ens hunnit sprida sig hit. Men sedan skulle folk ha en annan grundtrygghet. Jag menar inte att romantisera, för visst var sjukvårdens möjligheter begränsade. Liksom många andra områden. Men i vardagen var människor mindre känsliga för världskriser än idag. Här på byn skulle folk fortfarande ha sina två kossor, en gris och några hönor. Sin potatisåker och fisken i sjön. Folk var mer redo att reda sig själv om så krävdes. Och att man förlorade sitt arbete betydde inte att man behövde gå sysslolös.

Jakob påminde mig om det här igår. Om att vi riggade för det här för elva år sedan. Tryggheten i små utgifter snarare än stora inkomster. Och nu har vi proppfulla frysboxar och odlar vår egen mat. Mycket blir inställt i vår – men aldrig odlingen. Oavsett vad som händer i världen ska potatisen gro och kålen försås. Morotsrader ska ordnas, jorden gödslas och vi ska stängsla nya betesmarker till våra får. Ingen vet hur det kommer bli med vare sig hälsan eller ekonomin. Men det kommer alltid en tid för sådd och en tid för skörd.