• Reklamsamarbete Lindex •

Garderoben jag inte tröttnar på

Jag är SÅ KÄR i min nya våroutfit! Känner mig fin, ung och liksom levande?! Jo, men faktiskt. Trots att vi fortfarande har snö på gatorna vill jag bara hoppa i mina gympaskor och dra ut på stan och äta pinnglass. Kan jeansen vara en del i det hela? Det var min syster Anna som sa åt mig att jag inte bara kan gå och klaga på att jag växte ur mina favoritjeans 2015. Utan att det var hög tid att skaffa ett nytt par. I rätt storlek. Sagt och gjort!

Har förresten börjat sporta en helt ny frisyr – nämligen pippilotter. Har inte burit det regelbundet sedan jag var liten typ. Men med den hårlängd jag har nu är det ju den perfekta frillan.

De ursköna jeansen Hanna liksom toppen kommer från Lindex. Lindex har ett koncept som de kallar för Your Smart Wardrobe (YSW) som är tänkt att hjälpa en att bygga sin smarta garderob där alla plagg passar ihop med varandra. Lindex har faktiskt seglat upp som min favorit bland kedjorna senaste åren. Går ofta ett extra varv där och klämmer på deras fina koftor och kappor.

Toppen sitter som en smäck! Jag har letat efter något med liknande snitt länge men oftast sitter de illa och halkar ner från axlarna. Fast inte den här. Kommer bli så fin till alla mina sommarkjolar också. Har ju en hel hög med kjolar som jag tar fram på våren när strumpbyxesäsongen är över. Vissa kjolmodeller är ju bäst till bara ben.

Plaggen i Lindex vårkollektion är gjorda av mer miljövänliga material så som tencel, linne, ekologisk bomull och återvunnen polyester. Fina att kombinera med varandra och att bära om och om igen. Vilket också stämmer in på Lindex koncept Your Smart Wardrobe. Jag tror förresten starkt på linnets återkomst på bred front. Efter en mer undanskymd tillvaro på kulturtanten under många år.

Materialvalet är en viktig hållbarhetaspekt – plaggens livslängd en annan. Den största klimatpåverkan sker ju under tillverkningen av kläderna. Så ju mer vi kan förlänga tiden vi bär plaggen – desto bättre är det.

Just blusar av olika slag är en viktig komponent i min garderob. Jag köper sälla toppar av trikåtyg utan försöker välja vävt när det kommer till överdelar. Vävda material håller formen på ett suveränt sätt om man bara är noga med att tvätta rätt och ta hand om dem. Den här blusen har dragsko i fållen om man vill dra ihop den och markera midjan. Eller så låter man den bara hänga och fladdra lite som den vill.

Så kommer vi till twilljackan från Lindex med lite oversize passform som fick mig att hoppa högt! Känner mig som sex år igen när jag bär den. På ett bra sätt alltså. För jag minns när min bästa kompis fyllde år och fick precis en sådan här boxig jacka fast i rosa med matchande kjol. Det var bara några dagar efter att jag själv fyllt år och gud vad avundsjuk jag var! Särskilt som jag förstod att det var för sent att önska mig något liknande…

Perfekta vårjackan alltså. Bara någon meter snö som ska smälta bort här innan vi går ut i solen tillsammans…

Jakten på en bra garderob med beståndsdelar som passar ihop med varandra känns evighetslång. Ända sedan jag fick hela barnbidraget i gymnasiet och själv började ansvara för alla klädinköp. Problemet för mig har varit att de där klassiska tipsen om en basgarderob inte passar mig. Ni vet – Omönstrat. Enkla snitt. Dova färger. Jag som gillar att ha färg har väldigt lite användning av en massa svarta skjortor eller stilrena slacks. Därför tycker jag att det är klokt att istället prata om en smart garderob. Som inte alls behöver bestå av basplagg. Jag har nämligen störst användning av en knallig blus som går att matcha till mina blommiga kjolar. Eller en kofta i någon mustig färg som återfinns i alla mina mönstrade klänningar. Tricket för en smart garderob tror jag är att hitta några snitt på plagg man vet att man gillar och som klär en. Och sedan hålla sig till de snitten men variera färg och mönster på plaggen. För hittar man sin ultimata kjolmodell eller byxan som alltid funkar – ja då går det ju lätt att lära sig vilken typ av överdel som passar ihop på ett bra sätt.

Ett av mina smartaste köp och mest använda plagg genom tiderna är nog min blå omlottkjol med små blommor på. Passar faktiskt till ALLT och jag har haft den i många, många år.

Nu undrar jag bara – vilket är ditt smartaste klädköp?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

50 kommentarer på “Garderoben jag inte tröttnar på”

 1. Wow så fin du var i allt! Känns ovanligt att se dig i den stilen men det var bara så fint😍 ingen aning om vilket mitt smartaste klädköp är, kan mest räkna upp osmarta🤪

 2. Mina smartaste klädköp är de där plaggen som man behöver mest och använder oftast, och när man hittar ett sådant plagg som man gillar och som håller hög kvalitet så att det kan användas över lång tid. T.ex. min Fjällräven-jacka som jag köpte på rea år 2012 och har använt dagligen under månaderna november-april sedan dess. Eller mina Kavat-vinterskor som används dagligen under samma månader. Mitt första par använde jag i sju år, nu har jag ersatt dem med ett nytt identiskt par. Älskar när varumärken fortsätter producera en viss modell över lång tid så att man kan ersätta sitt favoritplagg/sina favoritskede i det skede man är tvungen att ersätta det!

  1. ….så att man kan ersätta sitt favoritplagg/sina favoritskor med ett likadant, i det skede man är tvungen, skulle det stå 🙂

  2. Jag älskar Kavat, köpte mina första för 6-7 år sedan och har likt du använt dom flitigt.. Till slut höll dom ju på att rasa samman.

   Köpte ett par nya i samma modell inför den gångna vintern.
   Fann på Kavats hemsida att dom hade reparationsservice.
   Skickade in mitt gamla par och dom är typ i bättre skick än mina nyinköpta..
   Ny inner- och yttersula, lagning av sömmar invändigt och en REJÄL infettning.
   Ett tips!

   , Sara.

 3. Jag har två smarta plaggtyper: miss Clarity omlottklänningar och en blustyp från Comma som jag känner mig, och är!, så fin i! ”Samma” plagg fast i olika mönster 🥰

 4. Kan du snälla börja märka dina reklaminlägg i själva inlägget, den märkningen du kör nu följer inte med i RSS-läsare som tex bloglovin. Inget ont om samarbeten, men det är tråkigt och känns lite som att försöka undgå reglerna när man måste klicka vidare in till bloggen för att se om ett inlägg är ett samarbete eller genuint tips.

  1. Jo, jag håller just nu på att bygga om bloggen och då är det en sak vi ska kika på. Det visade sig dock inte vara så lätt med den nuvarande layouten så det måste i sådana fall byggas om i grunden.

   1. Tack för att du svarar! Jag vill också gärna se att reklammärkningen följer med när man scrollar ned på själva bloggen. Vill heller inte säga något negativt om samarbetena, de är mycket bra!

 5. Mitt mest använda plagg är nog en Haglöfsjacka som är tio år ungefär. Redan när jag köpte den hade modellen utgått men jag hade tur och fick tag på en i min storlek. Jag använder den från mars till november varje år. Den är tunn men vindtät och jag får plats med en tjock tröja under. Den är snygg nog för att ha till jobbet men fungerar även när man seglar eller vandrar. Dyr var den, men har betalat sig många gånger.

  För något år sen gav dragkedjan upp, jag lämnade in den för att byta och fick rabatt på arbetet när jag berättade hur gammal jackan var, skräddaren blev så glad för att jag lagade ett så gammalt plagg istället för att kassera den.

  Nu är jag sugen på luftigt linne jag med! Men det måste vara skrynkligt. Strykbehov går bort.

 6. Bara en heads up om återvunnen polyester:
  Plagg som görs av återvunnen plast slutar sin återvinningscykel där och då. T ex om plagg görs av återvunna plastflaskor kan de inte göras om till något annat när man tröttnat på eller slitit ut plagget, medan man däremot kunnat göra dem till nya flaskor eller förpackningar som kunnat fortsätta sin återvinningscykel om man inte hade gjort textil av plasten. Dessutom pumpar man upp ny olja för att göra nya flaskor och förpackningar som annars hade kunnat göras av större andel återvunnen plast som nu tagits in i textilindustrin. Dessutom har vi hela grejen med mikroplaster, ett annat men också angeläget problem.
  Alltså: jättebra med material som linne och tencel, men polyester ska man passa sig för, även när den är återvunnen.

 7. Måste vara en kofta som jag haft i säkert 15 år och nu ger vidare till min mamma – enbart för att jag tröttnat, den är ännu i skick som ny. 😃 Nu har jag en lurvig tröja som jag använder typ jämt hemma vid minsta kalldrag, det enda jag ångrar med den är att jag inte köpte fler, i andra färger.

 8. Mina miss Clarity i omlottmodel! Speciellt de 2 första jag köpte, som känns lite vardagliga i mönster och färg ( en blå och en grön) de är mitt säkra kort när jag inte vet vad jag ska ha på mig och jag känner mig alltid fin och bekväm i dem:)

  Och sen min turkosa fjällräven dunjacka… dyraste plagget jag nånsin köpt -trots rea! Men jag har verkligen bott i den de två senaste vintrarna och kännt mig varm och färgglad i den:)

 9. Superfina bilder som vanligt, så fina toppar och frisyr, sommarlätt! Jag gillar linjer och former och har väldigt, väldigt svårt för boxiga jackor och avklippta för korta byxor. Jag vill inte se ut som sex år utan som en kvinna. Sen är jag 180 lång och rätt vältränad så det är sjukt osmickrande för just mig. Det hör väl till att alla ungdomar måste får en fas med opassande mode så att de kan cringa över sina bilder om tio är =) Jag behöver verkligen linjerna och det mjuka fallet, som i era vackra klänningar, och jag önskar att det hade varit modernt 1993 när jag var 16 istället för a-linjetröjor, cykelbyxor och usa-strumpor… argh! Så jag har medlidande med dagens 16-åringar, de vet bara inte om det än. Sen på ett sätt kan jag gilla detta anti-mode som får kropparna att inte synas eller se fulare ut, ta udden av skönhetsidealen genom att ta kontrollen över formen. Mer stil än snygghet? Lindex ja, jättefint på dam, men barnkollektionen… över strl 128 så ska visst tjejerna se ut som mini-tonåringar, inte min grej. Inte en klättervänlig byxa på hela avdelningen.

  1. Jag är 157 cm och inte ett dugg vältränad men har heller inget till övers för den här boxiga stilen som tydligen är poppis nu… Kommer på mig själv med att gå runt och skaka på huvudet och muttra sånt som “dagens ungdom” vid anblicken av horderna av unga tjejer med denna i mitt tycke oerhört missklädsamma klädstil… Misstänker att jag håller på att bli gammal…

   1. Vilken tur då att ingen, varken unga tjejer eller andra, behöver klä sig så att andra tycker de ser snygga ut. Så sluta muttra du.

 10. Så fin du är i jeansen och så söt du är i tofsarna! Du ser lite ut som Teddy och Freddy i Saltkråkan.

 11. Så fint!! Den vita blusen ser tillräckligt lång ut på dig men på produktbilderna ser den misstänkt kort ut…visst är du också lång? Vill inte att lilla bilringen på magen skall kika ut under volangen 😉 hälsar en som är 177 cm

 12. Alla de där kläderna ser ut att vara i barn- eller tonårsmodell? Jag tycker du klär bättre i en mognare stil. Du har ett allmänt värdigt utseende med längden, figuren och den krökta näsan, som gör att du kan bära upp betydligt mäktigare plagg. Den här looken var jag inget fan av. Men för att faktiskt svara på vad du frågade efter så är mitt smartaste köp de klänningar jag hittat genom åren i Elaine-stil, alltså såna Julia Louis Dreyfus har på sig i Seinfeld. Typ den här: https://wearethemuseumcollective.files.wordpress.com/2015/03/tumblr_ngoybrtnhg1th6utdo2_1280.png Otroligt lätt att känna sig välklädd och bekväm på samma gång i såna klänningar.

  1. Oj, vilken tantklänning. Väldigt svår att bära upp, verkligen inte alla som klarar det, kul ifall du får till det snyggt. Nu vet ju jag inte vilken typ av figur du själv har? eller hur din näsa ser ut för den delen?

   Personligen tycker jag att det är otroligt uppfriskande att se hur mycket olika typer v plagg du passar i Clara. Keep it up!

   Kram

 13. Jag blir lite beklämd av att läsa kommentarer som utvärderar stilen, hur du Clara ser ut i den. Frågan var ju vad ens egna favoritköp var. Inte vad vi tyckte om det här. Jag vet att det låter…barnsligt att säga, men det är faktiskt inte snällt! Clara är uppenbarligen nöjd och känner sig fin, då är det bra så! Sen kan var och en välja om den vill ha en liknande stil eller inte.

  Vad härligt att du hittat bra kläder som du trivs och passar i!

  1. Ja verkligen, tycker Clara är skitsnygg i de här kläderna och det är väl härligt att som hon skriver känna sig fin, ung och framförallt levande? Det bästa med kläder är väl att det går att skapa så många olika uttryck.

 14. Två enfärgade klänningar från Monki som jag köpte för flera år sedan. Täcker när vågen visar 90 och passar lika bra när vågen visar 75. Känner mig alltid fin i dem, och får fortfarande nästan alltid en komplimang eller två för dem. Behöver ej strykas eller fjäskas med☺️En svart och en grön. Mina favvofärger dessutom.

  1. Ett av mina smartaste klädköp var en vintageklänning med rosor, har använt den vid så många tillfällen! Allt ifrån presentationer och föreläsningar till födelsedagsfiranden💐

   Är väldigt restriktiv med att köpa nytt, men mina två William Morris klänningar från H&Ms samarbete med Morris & co. är två älsklingar som letade sig in i garderoben förra hösten 😍 William Morris är en stor inspirationskälla och klänningarna har blivit två riktiga guldkorn i garderoben.

   Så kul att du hittat plagg som du trivs i Clara. Jag gillade särskilt den påskgula tröjan! Trevlig helg!

 15. Mitt smartaste klädskåp är troligen mina vinterkängor som egentligen är ett par rejäla vandringskängor. Jag har haft dem i tio år. Jag har underhållt dem väl men ändå, tänk att det finns skor som håller så länge.
  Det köp som jag blir gladast av är en blommig vårkappa från Desigual. Jag känner mig så fin i den och får alltid komplimanger när jag har den.

 16. Mina smartaste plagg är mina sportiga hoodies från Nike, använder de jämt! Men samma sak med mina klänningar. Klänning känner jag mig alltid fin i. Älskar jeansen, de vill jag ha!

 17. När min son var 1,5 slog jag till och köpte ett par ordentliga skinnkängor som kändes både snygga att ha på jobbet och som kunde funka på lekplatsen även när det var riktigt skitväder. Tyckte de var så fruktansvärt dyra då, men min son blir 10 i år och skorna fick jag tyvärr kassera i höstas. Sulan var i princip som vid köp, däremot hade skinnet blivit väldigt slitet. Hade säkert lätt kunnat ha kängorna 5 år till om jag varit lite bättre på att ta hand om dom. Men är ändå extremt nöjd med priset per användning eftersom jag använt skorna i princip varje dag varje år från september till maj.

 18. Mitt smartaste klädköp – min långa Didriksonjacka som jag köpte för 7-8 år sedan, innan de tyvärr började tillverka mer slimmade modeller. Vindtät, vattentät och med ganska tunn fyllning vilket gör den perfekt för västgötska vintrar. Massor med rymliga, smart placerade fickor. Älskar att ha den på resor – i den har jag känslan av att vara trygg och hemma var jag än är! Använder den 6 månader om året och förutom att resåren i muddarna börjar ge sig är den som när jag köpte den.

 19. Har precis flyttat ut ur min lägenhet och konstaterat att jag har så mycket kläder jag knappt använder. Tycker att det är svårt att rensa men vill verkligen få bort mycket kläder. Så ska tänka mer på hur jag får en smart garderob och inte en basgarderob, för som du säger känns det tråkigt att bara ha basplagg (även fast jag ofta går klädd i helsvart).

  Mina smartaste klädköp är nog second hand jeans. Älskar Levi’s och de funkar till min gulligare stil men också när jag känner mig lite rockigare och sportig.

 20. Mitt smartaste “köp” var att sluta köpa färdiga kläder och istället börja sy själv. Inte för att det blir billigare, tyg kan vara dyrt. Men för att jag numera får kläder som passar mig perfekt.

  Jag vet inte om jag är extra känslig och kinkig men jag tyckte aldrig att jag hittade kläder som satt snyggt och var bekväma.

  Jag är absolut inget proffs vid symaskinen och jag har heller ingen värsting-maskin. Men jag har hittat ett litet antal mönster som jag modifierat lite och så håller jag mig till dem.

  Variation får jag genom att använda olika tyger. En tunika i enfärgat vinrött ger ett helt annorlunda intryck än en tunika i brunt med stora orange blommor trots att modellen är precis densamma.

 21. Efter att ha läst alla kommentarer blir jag så förvånad över vur många som blir provocerade(?) av hur andra klär sig. Varför är det så laddat? Gå omkring och tänka håhåjaja vad ungdomar klär sig förfärligt och att jag minsann klär mig värdigt och stilfullt. Jag tappar nästan orden av detta tönteri. Skämmes tamejfan säger jag till er. Och ni vet väl själva vilka ni är.
  I övrigt, jättefina nya kläder clara. Roligt att du fått en liten kick av dem.

  1. Oj, jag behärskar visst inte inte konsten att skriva i kommentarsfält. Jag (med dagens ungdom-kommentaren) försökte skriva något skämtsamt självironiskt, men när jag läser nu i efterhand hör jag ju att jag bara låter grinig och odräglig… För att förtydliga: jag tycker att folk får klä sig som de vill och ser ofta ut som en slashas själv. Men jag tycker att kläder är intressanta. Och jag tycker att det rådande modet är konstigt. Men det är inget som håller mig sömnlös om nätterna. 🙂

   1. Jag förstod det skämtsamma i din kommentar, tycker inte du lät odräglig. Och visst får man ha åsikter om olika mode, konstigt vore annars.

  2. Jag tycker det är lika töntigt att anse att det bara finns ett godkänt sätt att reagera när folk visar upp sin stil – att säga att den är jättefin. Hur skulle man kunna tycka att alla stilar är lika fina? Då skulle ju Clara likagärna kunna ta på sig en sopsäck och sträcka på sig, och så skulle vi alla här heja på och berömma hennes jättefina stil, för det är den enda reaktionen som inte är töntig.

   1. Tycker det handlar om respekt och ordval snarare än att alla såklart har olika klädsmak. Skillnaden mellan att respektera andras smak fastän man inte förstår den och att använda nedvärderande uttryck är hårfin.

 22. Åh vilket kul och intressant inlägg! Lindex har verkligen stigit i mina ögon de senaste åren – nu känns det självklart att gå dit först när jag letar efter något specifikt som passar min kropp. Vad du är vacker/cool/fin Clara!

 23. Köpte en halvlång vår/höstkappa från HM på Kupan i Ramsele för 10 kr .Har haft den i typ 10 år, lagat fickorna någon gång men annars som ny. Får fortfarande komplimanger för den. 🙂 Klart bästa köpet!

 24. Vad fina kläder! Har köpt fina barnkläder hos Lindex till mina syskonbarn men nu blev jag inspirerad och slog till och handlade till mig själv. Jättekul! Är annars mest intresserad av inredning och kan tycka att vuxenkläder är lite tråkigt och lite svårt. Tack för din blogg med inspiration inom så många olika områden!