Lite äggstra fakta…

Superstjärnan Ägget. När vi hade höns på gården fick jag ofta frågor om allt som har med hönsraser, tuppar och kycklingar att göra från er läsare. Mycket har jag svarat på men faktiskt inte skrivit så mycket om ägg. Så nu rundar jag av mitt äggtema med några fakta om just ägget.

Hur länge håller sig ett ägg? Ofta längre än vad det står på förpackningen är min erfarenhet. Det finns tester som visar att ägg håller sig fräscha i upp till 10 veckor i vid 4 graders temperatur (som ett kallt kylskåp). Färska ägg är naturligtvis nyttigast, när jag själv plockat in ägg direkt från hönshuset på gården har de hållit i upp emot en månad i vanlig rumstemperatur.

Varför är inte alla ägg vita? Det beror på hönan, hennes genetik och beteende. En del raser värper mer bruna ägg, andra mer vita. Men samma höna kan faktiskt värpa ägg i olika färger under sitt liv. Forskning har visat att färgen blir till i hönans skalkörtel. Det är en knapp decimeter lång körtel där ägget ligger inuti hönan i ungefär 20 timmar. Ju längre äggen är kvar i skalkörteln innan hönan värper ut det, desto djuprare blir färgen.

Hur kommer det sig att vita ägg är vanligast? För att vi människor valt värphöns som mest värper vita ägg, de äggen är lättare att lysa igenom och kontrollera.

Varför har en del ägg tjockare skal? Hönans kropp satsar lika mycket kalk på varje ägg oavsett hur stort det är. Ett större ägg kan alltså ha tunnare skal än ett mindre. Unga hönor värper i regel mindre ägg och äldre hönor större ägg.

Hur länge och ofta värper en höna ägg?
Naturligt värper en höna bara ägg under sin häckningstid och har sedan paus. Men vi människor har avlat fram höns som kan lägga ägg året runt. Att vara så produktiv är så klart slitsamt och gör året-runt-värparen bara blir ungefär 18 månader innan den slaktas. En vild höna kan bli ungefär sex år.

Varför är en del ägg är buckliga i toppen? Det kan tyda på att hönan varit stressad, det visar forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet

Vad är tuppens jobb? Förutom att vara stilig och försvara sina hönor är tuppens jobb förstås att befrukta hönans ägg så att det kan bli nya kycklingar. När tuppen befruktat ägget ändras hönans hormoner så hon vet att ägget kan bli en kyckling. Det gör att hon ruvar ägget så att det håller sig varmt. Vare sig det finns en tupp eller inte, så värper hönan ägg. Det är som med människokroppen, de ägg som inte befruktas gör sig kroppen av med.

Under skalet på ett ägg

Mina bästa äggrecept

Hur du kokar ett perfekt ägg

Festligt Grekiskt äggbröd till påsk

Källa: Livsmedelsverket, Forskning&Framsteg, Tidningen Land och SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Lite äggstra fakta…”

 1. Min farmor sa alltid att de bruna äggen var godast, vet inte om det finns någon vetenskap kring det men hon var bestämd i sin uppfattning… 😅🐣

 2. Håller med bruna ägg är godast 😁 Jag tror i och för sig att det bara är inbillning egentligen men de ser godare ut.

  Roligast är ägg med andra vackra färger. En gång fick vi en kartong av en vän som då hade egna höns. Äggen var turkosa, ljusgröna och rosa. Jag tyckte de såg ut att vara värpta av höns från en Disneyfilm. Smakade dock precis som vilka färska goda ägg som helst.

  Jätteintressant Clara det du skriver om ägg!

  Min mormor, född 1920 i Ångermanland, berättade för mig när jag var liten att alla hönans ägg fanns där från början. Alltså alla hon skall värpa under sitt liv och säkert några till. Man kunde se det om man slaktade en höna. Längst ner finns ägget som är färdigt att värpas. Ovanför det sitter alla framtida ägg som på ett träd eller vindruvsklase. Mindre och mindre ju längre upp de sitter.

  Jag har aldrig sett detta själv men tänker att det stämmer. Mormors mamma hade visat henne när hon var liten. Tror faktiskt det är samma med oss däggdjur.

  Vet Clara?

  Glad påskhelg önskas er alla!

  1. Carina, det är samma med oss människor 🙂
   Vill lägga till att bäst-före-datum gäller i rumstemperatur. Förvarar man dem i kyl eller kallskafferi så håller de i alla fall en månad till … eller längre…

  2. Hej Carina! Vilken fin kommentar =) ang äggen så tror jag din mormor berättade helt sant. Även på oss kvinnor så finns ju ägganlagen redan från födseln så det är inte otroligt att det också gäller hönsen

   Glad påsk på dig. Hoppas den blir frisk och vilsam

 3. När jag var liten sa någon till mig att de bruna äggen kommer från tuppen – vilket jag trodde lite för länge! 😂

 4. Hej,
  Roliga ägginlägg!
  Varför är ett nyvärpt ägg nyttigare än ett äldre ägg?
  //Cecilia

 5. Här i Skottland är alla ägg från matvaruaffärer bruna. Det finns inte vita ägg att få tag på alls. Undrar varför det är så olika norm i olika länder!

 6. Jag brukar bara köpa (ekologiska) vita ägg när jag köper från butik eftersom de bruna värphönsen är aggressivare än de vita. Det innebär mer fjäderhackning och risk för skador hos hönsen. Detta gäller alltså de hybrider som finns i vanlig äggproduktion, inte andra raser så där spelar äggfärgen ingen roll 🙂