Superstjärnan Ägget. När vi hade höns på gården fick jag ofta frågor om allt som har med hönsraser, tuppar och kycklingar att göra från er läsare. Mycket har jag svarat på men faktiskt inte skrivit så mycket om ägg. Så nu rundar jag av mitt äggtema med några fakta om just ägget.

Hur länge håller sig ett ägg? Ofta längre än vad det står på förpackningen är min erfarenhet. Det finns tester som visar att ägg håller sig fräscha i upp till 10 veckor i vid 4 graders temperatur (som ett kallt kylskåp). Färska ägg är naturligtvis nyttigast, när jag själv plockat in ägg direkt från hönshuset på gården har de hållit i upp emot en månad i vanlig rumstemperatur.

Varför är inte alla ägg vita? Det beror på hönan, hennes genetik och beteende. En del raser värper mer bruna ägg, andra mer vita. Men samma höna kan faktiskt värpa ägg i olika färger under sitt liv. Forskning har visat att färgen blir till i hönans skalkörtel. Det är en knapp decimeter lång körtel där ägget ligger inuti hönan i ungefär 20 timmar. Ju längre äggen är kvar i skalkörteln innan hönan värper ut det, desto djuprare blir färgen.

Hur kommer det sig att vita ägg är vanligast? För att vi människor valt värphöns som mest värper vita ägg, de äggen är lättare att lysa igenom och kontrollera.

Varför har en del ägg tjockare skal? Hönans kropp satsar lika mycket kalk på varje ägg oavsett hur stort det är. Ett större ägg kan alltså ha tunnare skal än ett mindre. Unga hönor värper i regel mindre ägg och äldre hönor större ägg.

Hur länge och ofta värper en höna ägg?
Naturligt värper en höna bara ägg under sin häckningstid och har sedan paus. Men vi människor har avlat fram höns som kan lägga ägg året runt. Att vara så produktiv är så klart slitsamt och gör året-runt-värparen bara blir ungefär 18 månader innan den slaktas. En vild höna kan bli ungefär sex år.

Varför är en del ägg är buckliga i toppen? Det kan tyda på att hönan varit stressad, det visar forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet

Vad är tuppens jobb? Förutom att vara stilig och försvara sina hönor är tuppens jobb förstås att befrukta hönans ägg så att det kan bli nya kycklingar. När tuppen befruktat ägget ändras hönans hormoner så hon vet att ägget kan bli en kyckling. Det gör att hon ruvar ägget så att det håller sig varmt. Vare sig det finns en tupp eller inte, så värper hönan ägg. Det är som med människokroppen, de ägg som inte befruktas gör sig kroppen av med.

Under skalet på ett ägg

Mina bästa äggrecept

Hur du kokar ett perfekt ägg

Festligt Grekiskt äggbröd till påsk

Källa: Livsmedelsverket, Forskning&Framsteg, Tidningen Land och SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.