Planlösningen pĂ„ vĂ„r övervĂ„ning Ă€r inte ultimat. Vi har för mĂ„nga behov pĂ„ för dĂ„ligt planerad yta. Mitt och Jakobs arbetsrum Ă€r till exempel intrĂ€ngt i en liten vrĂ„. Bertil och Folke i sin tur delar bĂ„de sĂ€ng och sovrum för nĂ€rvarande. Det gĂ„r fint, men pĂ„ sikt ska de sĂ„klart fĂ„ egna rum. Och i det allra största rummet har Jakob en yogastudio i kombination med lekrum. Om nĂ„got Ă„r ska vi bygga ett separat hus pĂ„ gĂ„rden som kan vara en riktig yogastudio – men tills dess fĂ„r vi samsas om saligheten. Och det innebĂ€r att vi just nu faktiskt inte har nĂ„got extra rum över till Ulf.

Men började jag tĂ€nka. Kunde Ulf kanske flytta in i min garderob? Den Ă€r minimal – alltsĂ„ typ 1 x 1,40 m. Och först kĂ€ndes det nĂ€stan lite hemskt att han skulle sova dĂ€r som pĂ„ undantag. Men sedan tĂ€nkte jag lite till. Ulf behöver inget lekrum. Han har ju redan ett tillsammmans med brorsorna. Det enda han behöver Ă€r en mörk, lugn plats att sova pĂ„. DĂ€r han inte blir störd av resten av familjen. KlĂ€dkammaren Ă€r med andra ord helt perfekt. Den ligger dessutom i direkt anslutning till vĂ„rt sovrum och har faktiskt mest varit ett utrymme dĂ€r skrĂ€p hopar sig.

AlltsÄ. Garderoben fick bli ett barnrum.

Tada! Smulfens rum. Stort Àr det inte men fyller sin funktion gör det definitivt.

Golvet i klĂ€dkammaren har en sluttande kant pĂ„ ena kortsidan, sĂ„ att stĂ€lla en sĂ€ng direkt pĂ„ golvet Ă€r omöjligt. Det enda sĂ€ttet Ă€r att bygga en platĂ„ som den kan stĂ„ pĂ„. Först provade vi att stĂ€lla spjĂ€lsĂ€ngen ovanpĂ„ platĂ„n – men det blev sĂ„ himla högt. SĂ„ istĂ€llet tog vi loss ena lĂ„ngsidan av spjĂ€lsĂ€ngen och skruvade fast den. SĂ„ att platĂ„n blev en sĂ€ngbotten.

Först tÀnkte jag mÄla den. Men jag vill inte att han ska ligga och sova i fÀrgÄngor sÄ jag tror att jag kanske kommer hÀfta fast ett tyg pÄ den sÄ smÄningom. Liksom klÀ in den.

Tapeten pÄ vÀggen Àr himla gammal. Jag har fÄtt den av min faster som hade nÄgra rullar över. En pysslig natt för cirka Ätta Är sedan satte jag upp den i min garderob. Och nu Àr jag extra glad för det för nu gör den barnkammaren sÄ ombonad och mysig.

SĂ„ inreder du en gammaldags barnkammare

Skolplanchen Àr ett loppisfynd och stringhyllan har Jakob hittat i sin mormors ladugÄrd.

HÀr sover nu Smulfen vÀldigt gott. Det Àr tyst och mörkt precis som han föredrar. Och jag Àr lika nöjd, jag. Som lyckades trolla fram en barnkammare av en gammal garderob. För noll kronor.

HÀr, hÀr, hÀr och hÀr hittar ni förresten fler bilder pÄ Bertil och Folkes barnrum genom Ären.