Oavsett vad man arbetar med och i vilken bransch sÄ Àr det otroligt viktigt att lÀra sig att förstÄ sin kreativa metod och nÀr man funkar som bÀst. För alla Àr olika. Det blev sÄ tydligt för mig nÀr jag skrev HjÀlp jag Àr utmattad med Erica. Hon skriver nÀmligen ganska lÄngsamt jÀmfört med mig. Men hon skriver nÀstan aldrig om. Hon funderar, suddar, skriver igen. Sedan Àr texten sÄ gott som fÀrdig. SjÀlv skriver jag hejdlöst. KrÀks ur mig tecken. Tömmer hela skallen. Behöver ett jÀttestort rÄmaterial som jag sedan skalar av, klipper i och rensar pÄ onödiga ord. För mitt inre ser det ungefÀr ut som att jag skalar en morot tills det bara Àr den dÀr tunna saftiga kÀrnan kvar. Den metoden stÀller ganska mycket krav pÄ mÀngden material att utgÄ frÄn. Om rÄmaterialet Àr för litet finns ingenting kvar nÀr jag börjat skala av. Dessutom tar min metod i slutÀndan lÀngre tid Àn Ericas.

Det Àr ingen perfekt metod. Men det Àr min metod.

Jag har blivit fotograferad av mÄnga olika fotografer genom Ären. Min favorit Àr de lugna, trygga som funderar en stund och sedan knÀpper tre bilder under stor koncentration. Bilder som man vet blir skitbra allihop. Men nÀr jag fotograferar tar jag istÀllet enorma mÀngder bilder. Att fota ett bloggsamarbete med tre bilder kan innebÀra att jag har sexhundra bilder pÄ minneskortet att gÄ igenom nÀr jag Àr fÀrdig. Och oftast Àr de sista bÀst. DÀrför gÄr jag alltid igenom bildmaterialet bakifrÄn. Tar de sista bilderna frÄn varje sekvens och bedömer dem. DÄ hittar jag snabbt de bÀsta. Men jag hade aldrig kommit fram till de dÀr bra bilderna ifall jag inte först gjort alla dÄliga. I text likvÀl som bild Àr min metod att utgÄ frÄn ett stort rÄmaterial.

Det Àr ingen perfekt metod. Men det Àr min metod.

Jag pratade om det hĂ€r med arbetsprocesser med min syster idag. Hon skriver pĂ„ sin avhandling om mode. Och kĂ€mpar för att hitta sina arbetsmetoder och att respektera dem. Även om de kanske Ă€r lite udda. Som att hon bara lĂ€ser böcker sittande i en hĂ€ngstol – eftersom rörelse under lĂ€sning Ă€r enda sĂ€ttet att fĂ„ lĂ€sro. Och eftersom hon tycker att text kĂ€nns otydlig i en dator skriver hon ut och nĂ„lar fast texten pĂ„ en stor vĂ€gg dĂ€r hemma. För att fĂ„ översyn.

Det Ă€r hennes metod och den funkar bra. Men för mig skulle nĂ„got annat funka bĂ€ttre. Och du skulle vilja göra pĂ„ ytterligare ett annat sĂ€tt. Och visst kan man inspireras och fĂ„ tips av att se hur andra gör. Men det Ă€r ocksĂ„ lĂ€tt att tro att man borde efterapa dem. Borde göra pĂ„ det sĂ€tt som de andra gör saker pĂ„. Men Ă€r man kreatör tror jag pĂ„ att alltid vĂ€rna sin egen metod. Och sĂ€tta en Ă€ra i att nörda ner sig i den och förfina processen. Äga hur man Ă€r istĂ€llet för att försöka förĂ€ndra det.