VĂ„ren och sommaren Ă€r hemmafixarens högsĂ€song. Kanske sĂ€rskilt i Ă„r nĂ€r mĂ€nniskor spenderar mer tid Ă€n nĂ„gonsin i sina hem? Vi har sjĂ€lva en hel del saker som ska fĂ€rdigstĂ€llas pĂ„ gĂ„rden nĂ€rmsta tiden. Som garderoberna nere i hallen och vĂ„rt energihus som ska fĂ„ panel och mĂ„las. TyvĂ€rr handlar det ju inte bara om att renovera det man har lust med utan ocksĂ„ att lyssna pĂ„ huset och börja med det mest akuta. Det Ă€r ju inte sĂ€kert att de tvĂ„ sakerna sammanfaller…

Ett av sommarens projekt blir att mÄla hus

Men. NÀr du stÄr inför att renovera eller bygga nytt Àr det superviktigt att förhöra dig om hur du ska göra för att det ska blir rÀtt enligt Boverkets byggregler. För om du inte följer deras rekommendationer sÄ kan det bli svÄrt eller ibland faktiskt omöjligt att fÄ ut nÄgot pÄ försÀkringen vid en skada.

Hos finns . Hos dem finns smarta tips och rekommendationer men ocksĂ„ lĂ€nkar till regler och förordningar samlade – för att du enkelt ska kunna göra rĂ€tt.

Garderobsdörrar blir vÄrens byggprojekt

Och Àr du minsta osÀker pÄ hur du ska utföra reparationer korrekt sjÀlv Àr det bÀst att anlita en fackman.

HÀr Àr nÄgra generella rÄd för dig som hemmafixare

  • Följ Boverkets byggregler och gĂ€llande branschregler.
  • Anlita endast branschanslutna företag…
  • …och vĂ€lj hantverkare med omsorg. Du ska kunna kĂ€nna förtroende för den du anlitar.
  • StĂ€ll krav pĂ„ att material och utrustning Ă€r provad och godkĂ€nd för sitt anvĂ€ndningsomrĂ„de.
  • Alla garantier, besiktningsprotokoll, provtryckningsprotokoll och kvalitetsdokument ska lĂ€mnas till dig som bestĂ€llare nĂ€r entreprenaden Ă€r slutförd.
  • Passa pĂ„ att byta ut gamla rör och ledningar nĂ€r du renoverar kök och vĂ„tutrymme. Gamla rör av gjutjĂ€rn rostar inifrĂ„n men Ă€ven rör av senare datum har begrĂ€nsad livstid.
  • Kom ihĂ„g att meddela ditt försĂ€kringsbolag nĂ€r du gjort betydande renoveringar inomhus eller tillbyggnader. SĂ„ att din fastighet Ă€r rĂ€tt försĂ€krad vid en skada. Det kan till exempel handla om en altan, ett garage  eller att ni inrett vinden (dĂ„ blir boytan större)

Förutom detta kan du ocksĂ„ sjĂ€lv skademinimera i hemmet med skyddande Ă„tgĂ€rder. De Ă€r en extra sĂ€kerhet bĂ„de i en nyrenoverad bostad och en Ă€ldre och kanske lite “opĂ„litligt” fastighet. Du kan för bara nĂ„gra hundralappar installera ett under diskbĂ€nken – en plats i huset som orsakar mĂ„nga vattenskador. Det kan ocksĂ„ vara klokt att köpa en vattenfelsbrytare som stĂ€nger av inkommande vatten ifall en lĂ€cka detekteras. Det kostar en slant (6000-11 000 kronor) men Ă€r billigt jĂ€mfört med vad en vattenskada kostar. LĂ€nsförsĂ€kringar VĂ€sterbotten erbjuder faktiskt ett bidrag pĂ„ 2000 kronor till de försĂ€kringskunder som installerar ett sĂ„dant. Dessutom fĂ„r du rabatt pĂ„ din hemförsĂ€kringspremie. De har ocksĂ„ en dĂ€r du hittar smarta saker som höjer sĂ€kerheten i ditt hem. LĂ€nsförsĂ€kringar VĂ€sterbotten Ă€r ett kundĂ€gt försĂ€kringsbolag dĂ€r inga vinster gĂ„r till externa aktieĂ€gare utan regleras genom sĂ€nkta avgifter för kunderna. SĂ„ bra!

Hoppas nu att du fĂ„r en hĂ€rlig, hemmafixig vĂ„r med flyt i arbetet och lagom mycket att göra. Och Ă€r du osĂ€ker pĂ„ nĂ„got som rör renoveringar och vad man fĂ„r och inte fĂ„r göra – ja dĂ„ kan du alltid ringa försĂ€kringsbolaget för rĂ„dgivning. Hellre frĂ„ga om rĂ„d en gĂ„ng för mycket Ă€n en gĂ„ng för lite!