Jag hade en vÀldigt arbetsam mamma som alltid gick an och donade med nÄgot. NÀr hon blev sjuk förÀndrades det. Dels var hon hemma nÀr jag kom efter skolan. Det var tÀnt i huset och kanske fanns det fika fÀrdigt. Ibland lÄg hon i sÀngen och lÀste och det var det mysigaste. Att fÄ krypa ner bredvid henne, dra en filt över benen. BlÀddra i Sköna Hem och smÄprata om dagen som varit. Det var otroligt vÀrdefulla stunder. Ja, jag tror att det var bra för hela familjen att min mamma sÀnkte tempot.

Det tĂ€nker jag pĂ„ sjĂ€lv nu med tre barn – att min vila Ă€r vĂ€rdefull för familjen. Först var jag utmattad och nĂ„gra Ă„r senare gravid. Sedan kom Ulf och sammantaget har det blivit ganska mĂ„nga timmar i vilolĂ€ge sedan dess. Och visst – i perioder har vi nog alla varit trött pĂ„ frasen mamma vilar. Men nu nĂ€r det Ă€r lite mer jĂ€mnvikt mellan arbete och vila sĂ„ tycker jag att vilan Ă€r viktigare Ă€n nĂ„gonsin.

Jag Ă€r noga med att vĂ€rna stunderna av vila. Att fĂ„ dricka mitt kaffe i stillhet. Att ligga och blĂ€ddra i en tidning i lugn och ro. Och barnen vet att de gĂ€rna fĂ„r vara med mig dĂ„ – men bara om de Ă€r lugna. Jag vill visa mina barn att man bĂ„de fĂ„r och kan ta det lugnt. Och att mammor ocksĂ„ Ă€r mĂ€nniskor som blir ledsna och trötta nĂ€r de sover för lite. Som tappar tĂ„lamodet om de aldrig fĂ„r vila.

Nu nÀr Bertil inte lÀngre gÄr pÄ fritids alla dagar utan cyklar hem sjÀlv frÄn skolan. DÄ hÀnder det att han kommer precis nÀr Ulf sover middag och jag tar en liten vilopaus i sÀngen. DÄ kryper han ner hos mig och sÄ pratar vi om vad som hÀnt under dagen. Alldagliga samtal. Men med hÄrpill och kramar och jag som har tid att lyssna klart. Och han som fÄr del av mitt lugn.

Finns det en bĂ€ttre kĂ€nsla som barn Ă€n nĂ€r mamma och pappa Ă€r lugna och trygga och har tid att lyssna? FörĂ€ldrarnas lugn Ă€r nog den största gĂ„van man kan fĂ„ som liten. För nĂ€r mamma och pappa Ă€r arga, stressade och brĂ„kar Ă€r det nĂ€stan omöjligt att kĂ€nna lugn – man Ă€r ju sĂ„ emotionellt beroende av dem.

Lugn och vila och nĂ€rvaro. Det vill jag ge mina barn i överflöd. DĂ€rför Ă€r det sĂ„ tydligt för mig att jag aldrig mer kan arbeta heltid. Det GÅR bara inte. Jag tĂ€nker inte göra karriĂ€r ifall jag inte har tid att dofta barnen i hĂ„ret en vanlig onsdagsgeftermiddag. Det Ă€r inte vĂ€rt det.

Vikten av vila

Det hÀnder nÀr du vilar

Är du bra pĂ„ att vila?

Ett rum för ÄterhÀmtning och vila