Valborg med dopp

Hade ni en fin Valborg igår? Här i byn hade de ställt in det stora firandet – vilket är helt rimligt såklart. Men vi sågs i matlaget. Man får hitta de ljusglimtar som finns ändå. Och eftersom Albin och Ulrika hade mest ris att elda samlades vi där.

Ylva-Karin måste vara världens gladaste unge. Bevis 1

Bevis 2

Bevis 3

Barnen fick äta vid eget bord

Och vi vuxna vid ett annat.

Jag hade gjort aioli, foccacia..

Och krossad potatis med timjan och smör. Bland mycket annat gott som bjöds

Efter maten gick vi ut och satte fyr

Stå och titta in i en brasa och känna hur framsidan av kroppen steks och baksidan av kroppen förfryses. Det är Valborg för mig!

Fåren fattade ingenting

Alla barn hjälptes åt att dra dit mer ris för att mata elden med…

Förresten inte bara barn – finns vuxna som gillar att elda också.

Vi sjöng vårsånger, somliga skålade i punsch och andra grillade marshmallows

Medan barnen härjade och sprang runt – sjövilda av glädje och vårkänslor…

Jag var så nöjd för att jag för en gångs skull lyckats klä på mig tillräckligt med kläder! Ullkalsonger, ullkoftor och ullstrumpor…

Så blånade och rodnade himlen allt mer

Men inte tänkte vi gå in utan att några av de modigaste fått avsluta med ett kvällsdopp!

Så vi traskade ner till sjön. Och tog ett bad innan kvällen blivit helt mörk. Det skreks, hoppades och flaxades en hel del innan vi huttrande kunde återvända.

Där hemma hade Stina gjort efterrätt och Albin eldat varmt i kaminen. Så vi kröp ner i varsin fåtölj och åt efterätt och värmde oss. Och när vi bröt upp någon timme senare hade alla fyra storbarn somnat bredvid varandra i samma säng.

Och det var den välsignade Valborgsaftonen, det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Valborg med dopp”

 1. Tack Clara! För att dina berättelser och bilder tar mig tillbaka till min egen barndom, och till generationers före det. Den där tryggheten och gemenskapen vid en eld i skymningen på våren, dofterna, känslan av äventyr och fest utan stora arrangemang. Jag önskar alla barn fick uppleva det!

 2. Drömde att jag badade i natt och vaknade med en känsla av att ha gjort det vilket aldrig skulle hända så här års. Och så hittar jag det här härliga inlägget.

 3. Tänker på “barnen i Bullerbyn” när jag läser om gemenskapen i ert matlag. Låter så idylliskt med barnens relationer, lite som barnen där i de olika husen i Bullerbyn ♥️ måste vara otroligt värdefullt att ha det så. 😊

  1. Det ÄR väldigt värdefullt. Kärnfamiljen är en oerhört bräcklig konstruktion och jag tror på att leva mer kollektivt och våga dela vardagen med andra vuxna 🙂 kram och tack för din kommentar

 4. Oj vad dina barn ska minnas sin barndom med värme. Jag fylls till bredden av den och då är jag inte ens där.

  ♥️

 5. Fascinerande att storbarnen aldrig är mer sugna på att spela Mario Kart än att dra runt på pinnar…

  1. Mario Kart har mina barn aldrig hört talas om. Minecraft däremot – det gillar dom! Men jag skulle aldrig låta ungarna sitta och spela datorspel på Valborg när vi ska umgås och vara ute.

   Skärmtid har mina barn efter middagen fram tills läggdags. Ca 60-90 minuter. På helgen också en bonustimme efter frukost. Är vi bortbjudna blir det oftast ingen skärmtid alls.

   1. Bra svar! Det handlar ju mycket om vad man låter dem göra. Jag upplever att många föräldrar hela tiden frågar sina barn vad de vill göra istället för att visa dem vad som ska göras nu. ”Vill du spela dataspel eller vill du dra pinnar?” Det funkar liksom inte. Vi har inte gett barnen så många alternativ, det har varit självklart vad som gäller. Idag har vi två harmoniska tonåringar som är glada att de fått vara med och och upplevt mycket tillsammans med vuxna.

  2. Intressant det där med barn och skärmtid. Många klagar på att barn i dag sitter med näsan i en skärm. Men vem är det som köper mobiler/paddor osv till dem?
   Kan bli en en intressant diskussion om man analyserar och problemetserar det hela på djupet.

 6. Hehe, ja, det var verkligen en glad Ylva-Karin 🙂 Och vilken fantastisk Valborg. Här var det betydligt mer stillsamt, men en bra mix för mig av skrivande och vila, underbart på sitt sätt. Ha en fin fortsatt helg!

 7. Som i en saga, så lyckliga dina barn verkar ❤

  Jag har blivit trädgårdsbesatt och är så nyfiken på vad du gör i din trädgård nu. Hur upplever du rosen Louise lugnet? Gör den sig bra som vindskydd? Är så sugen på den. Stor kram till dig!