Åh jag har ju lovat att svara pĂ„ era odlingsfrĂ„gor frĂ„n ett tidigare inlĂ€gg och kommer Ă„terkomma snart – lovar! Men just nu Ă€r det lite galet hĂ€r hemma – den mest hektiska tiden pĂ„ Ă„ret har ju dragit igĂ„ng. Början av odlingssĂ€songen nĂ€r all energi gĂ„r Ă„t till jordbruk och trĂ€dgĂ„rd.

MĂ„nga av er undrade om sĂ„nt om rör grönsaksodling och att odla hĂ€r uppe i norr. SĂ„ jag tĂ€nker faktiskt blogga lite mer regelbundet om vad vi gör i vĂ„rt jordbruk Marstorps. Vi Ă€r ju tvĂ„ kompisfamiljer som driver det ihop – Jag och Jakob och Albin och Ulrika.

Och det Ă€r ingen ide att hymla om saken: att odla i zon 6 ÄR en utmaning pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt.

SÄ hÀr ser nÀmligen Äkern ut precis nu. Som ni ser Àr det fortfarande snö kvar pÄ sina stÀllen. Det dröjer nog ytterligare nÄgon vecka innan det börjar torka upp i det blöta och grÀset börjar grönska

Men det finns mycket att göra i jordbruket innan dess sÄklart. IgÄr sorterades frön för fulla muggar.

Det hÀr Àr vÄra fröpÄsar. Lite större Àn de dÀr kuverten man annars köper i butik. I Är har vi köpt frön för nÀrmare 30 000 kronor och vi köper alltid ekologiska frön om det finns att fÄ tag i! Vi odlar runt 30 olika grödor och kanske 40 olika sorter.

IgÄr sorterade Jakob och Albin frön efter vilken vecka de ska sÄs.

Med dymo stÄr veckans nummer markerat pÄ lÄdan. I lÀggs de frön som ska sÄs just dÄ. Vissa frön sÄr vi kontinuerligt under sÀsongen (tex ruccola) medan brysselkÄl sÄs sÄ fort det bara gÄr! Sorterar sÄ hÀr noga gör vi för att det ska bli tydligt bÄde för oss sjÀlva men ocksÄ vÄra anstÀllda som kommer nÀsta vecka och ska börja arbeta.

Vi bestÀller de flesta ekofröer frÄn Semenco, Olssons och Lindbloms frö. Allra flest frÄn Semenco.

NÄgra frön Àr restnoterade och vi funderar pÄ hur vi ska lösa det. Det Àr ju ett exceptionellt Är pÄ mÄnga sÀtt och vi mÄste ju hjÀlpas Ät att sÀkra livsmedelsförsörjningen.

Bondbönefrön Àr himla vackra.

Vi anvÀnder oss av en app som heter Tend som Àr utvecklad speciellt för odling. Den hjÀlper oss nÀr vi strukturerar arbetet och och odlingssÀsongen.

Har ni sett vÄr flygande bil förresten? PÄ hÄll ser det verkligen ut som att den flyger! Det Àr en kylbil dÀr vi förvarar skörden pÄ hösten och sÄdden som ska gro pÄ vÄren. Kylbilen stÄr sÄ hÀr högt för att vi ska kunna kliva rakt in i den frÄn huset dÀr vi sköter skörden.

Lite sÄdd har ocksÄ kommit igÄng i vÄra odlingstunnlar. BrysselkÄl och salladskÄl behöver sÄs tidigt.

HÀr vÀxter mÄnga hundra plantor som ska bli mat Ät en massa mÀnniskor!

NÀsta vecka nÀr vi ska sÄ ska jag fota igen och visa lite mer i detalj hur vi gör.