Åh jag har ju lovat att svara på era odlingsfrågor från ett tidigare inlägg och kommer återkomma snart – lovar! Men just nu är det lite galet här hemma – den mest hektiska tiden på året har ju dragit igång. Början av odlingssäsongen när all energi går åt till jordbruk och trädgård.

Många av er undrade om sånt om rör grönsaksodling och att odla här uppe i norr. Så jag tänker faktiskt blogga lite mer regelbundet om vad vi gör i vårt jordbruk Marstorps. Vi är ju två kompisfamiljer som driver det ihop – Jag och Jakob och Albin och Ulrika.

Och det är ingen ide att hymla om saken: att odla i zon 6 ÄR en utmaning på många sätt.

Så här ser nämligen åkern ut precis nu. Som ni ser är det fortfarande snö kvar på sina ställen. Det dröjer nog ytterligare någon vecka innan det börjar torka upp i det blöta och gräset börjar grönska

Men det finns mycket att göra i jordbruket innan dess såklart. Igår sorterades frön för fulla muggar.

Det här är våra fröpåsar. Lite större än de där kuverten man annars köper i butik. I år har vi köpt frön för närmare 30 000 kronor och vi köper alltid ekologiska frön om det finns att få tag i! Vi odlar runt 30 olika grödor och kanske 40 olika sorter.

Igår sorterade Jakob och Albin frön efter vilken vecka de ska sås.

Med dymo står veckans nummer markerat på lådan. I läggs de frön som ska sås just då. Vissa frön sår vi kontinuerligt under säsongen (tex ruccola) medan brysselkål sås så fort det bara går! Sorterar så här noga gör vi för att det ska bli tydligt både för oss själva men också våra anställda som kommer nästa vecka och ska börja arbeta.

Vi beställer de flesta ekofröer från Semenco, Olssons och Lindbloms frö. Allra flest från Semenco.

Några frön är restnoterade och vi funderar på hur vi ska lösa det. Det är ju ett exceptionellt år på många sätt och vi måste ju hjälpas åt att säkra livsmedelsförsörjningen.

Bondbönefrön är himla vackra.

Vi använder oss av en app som heter Tend som är utvecklad speciellt för odling. Den hjälper oss när vi strukturerar arbetet och och odlingssäsongen.

Har ni sett vår flygande bil förresten? På håll ser det verkligen ut som att den flyger! Det är en kylbil där vi förvarar skörden på hösten och sådden som ska gro på våren. Kylbilen står så här högt för att vi ska kunna kliva rakt in i den från huset där vi sköter skörden.

Lite sådd har också kommit igång i våra odlingstunnlar. Brysselkål och salladskål behöver sås tidigt.

Här växter många hundra plantor som ska bli mat åt en massa människor!

Nästa vecka när vi ska så ska jag fota igen och visa lite mer i detalj hur vi gör.