Nu är odlingsåret igång

Åh jag har ju lovat att svara på era odlingsfrågor från ett tidigare inlägg och kommer återkomma snart – lovar! Men just nu är det lite galet här hemma – den mest hektiska tiden på året har ju dragit igång. Början av odlingssäsongen när all energi går åt till jordbruk och trädgård.

Många av er undrade om sånt om rör grönsaksodling och att odla här uppe i norr. Så jag tänker faktiskt blogga lite mer regelbundet om vad vi gör i vårt jordbruk Marstorps. Vi är ju två kompisfamiljer som driver det ihop – Jag och Jakob och Albin och Ulrika.

Och det är ingen ide att hymla om saken: att odla i zon 6 ÄR en utmaning på många sätt.

Så här ser nämligen åkern ut precis nu. Som ni ser är det fortfarande snö kvar på sina ställen. Det dröjer nog ytterligare någon vecka innan det börjar torka upp i det blöta och gräset börjar grönska

Men det finns mycket att göra i jordbruket innan dess såklart. Igår sorterades frön för fulla muggar.

Det här är våra fröpåsar. Lite större än de där kuverten man annars köper i butik. I år har vi köpt frön för närmare 30 000 kronor och vi köper alltid ekologiska frön om det finns att få tag i! Vi odlar runt 30 olika grödor och kanske 40 olika sorter.

Igår sorterade Jakob och Albin frön efter vilken vecka de ska sås.

Med dymo står veckans nummer markerat på lådan. I läggs de frön som ska sås just då. Vissa frön sår vi kontinuerligt under säsongen (tex ruccola) medan brysselkål sås så fort det bara går! Sorterar så här noga gör vi för att det ska bli tydligt både för oss själva men också våra anställda som kommer nästa vecka och ska börja arbeta.

Vi beställer de flesta ekofröer från Semenco, Olssons och Lindbloms frö. Allra flest från Semenco.

Några frön är restnoterade och vi funderar på hur vi ska lösa det. Det är ju ett exceptionellt år på många sätt och vi måste ju hjälpas åt att säkra livsmedelsförsörjningen.

Bondbönefrön är himla vackra.

Vi använder oss av en app som heter Tend som är utvecklad speciellt för odling. Den hjälper oss när vi strukturerar arbetet och och odlingssäsongen.

Har ni sett vår flygande bil förresten? På håll ser det verkligen ut som att den flyger! Det är en kylbil där vi förvarar skörden på hösten och sådden som ska gro på våren. Kylbilen står så här högt för att vi ska kunna kliva rakt in i den från huset där vi sköter skörden.

Lite sådd har också kommit igång i våra odlingstunnlar. Brysselkål och salladskål behöver sås tidigt.

Här växter många hundra plantor som ska bli mat åt en massa människor!

Nästa vecka när vi ska så ska jag fota igen och visa lite mer i detalj hur vi gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 kommentarer på “Nu är odlingsåret igång”

 1. Så spännande och kul att få läsa mer om hur er odling går till. Ser fram emot fler inlägg! Angående planeringen av var ni ska plantera de olika fröerna, ritar ni upp det på en skiss/karta?

  1. Jättekul att få följa med er i denna härliga, jobbiga fantastiska tid!
   Mer odling åt folket!

 2. ÄLSKAR allt med detta inlägg! Mer, mer mer! Du kan nog aldrig bli för detaljerad när du beskriver hur ni gör. Är sååå imponerad. Vilken organisation och vilket arbete!

 3. Det här är jättespännande att läsa om! Tror de flesta som jag har dålig koll på vad jordbruk innebär. Varför är fröer restnoterade? Pga C19?

 4. Kul att du vill berätta mer om ert jordbruk! Jag som gillar närodlat men inte kan ett dyft om själva odlingen läser med stort intresse. Bra också att få upp ögonen för hur mycket arbete som ligger bakom grönsakerna på tallriken.

 5. Jättejätteroligt att se!!!! Ser MYCKET fram emot att se mer!!!

  Vore jättekul att läsa också om hur det hela började, jag tycker det är så modigt att bli grönsaksbonde.

 6. Jag är så spänd på att få följa, odlar själv men i zon 4. Lite lättare! Lycka till!

 7. Så kul att läsa om ert jordbruk!!

  I höstas var jag var på vinprovning med Carl Jan Granqvist och då gjorde han en stor poäng av att svenskar inte har ett sinne för smak, och så drog han exemplet att “var i Sverige är det allra bäst att odla och producera mat? Jo i Västerbotten. Men detta fattar inte svenskarna för de har inget smaksinne”. Tyckte det var roligt sagt. Undrar om det stämmer!

  Heja er i alla fall 🙂

 8. jätteintressant att läsa, blir spännande att få mer noga inblick i detta som funnits med i bakgrunden länge id in blogg men inte så i detalj!

 9. Väldigt intressant att läsa om hur ni arbetar. Skulle vilja veta om några av er har jordbruk- eller trädgårdsutbildning eller om ni bara läst på och lärt er själv?

 10. Så fint! 🤗
  Skulle förresten tycka att det var jättekul om du kunde göra inlägg om hur du lärde känna alla dina kompisar du skriver om, som de här Albin och Ulrika 🙂

 11. Tack för att du berättar också om denna del av ert liv!
  Jag inser mer och mer varför din blogg är min absoluta favoritblogg: den handlar om livet på riktigt. Alla dimensioner av kropp, själ och ande finns med som självklara delar av livet – oftast får man annars läsa om det ena eller det andra och då blir det så obalanserat. Balans är inte enkelt – och just det är du en mästare på att beskriva. Att få spegla sig i din beskrivning av ditt liv tillsammans med andra människor, som du ger möjlighet till, ger en form av ro i det man själv står i. Livet är inte perfekt, men det är, just det, ett liv på riktigt.

 12. Wow vilket projekt alltså! Ni är helt otroliga och man blir så glad och inspirerad och fascinerad!

 13. Detta kan mycket väl bli min favoritserie med inlägg, detta lovar väldigt gott. Odlar inget själv just nu men oj vad kul att se hur ni gör. En margurite från Lidl är allt jag har på balkongen idag och så vansinnigt mycket mer blir det kanske inte, vi får se. Fortsätter epidemin och vi inte kan åka till stugan kanske man får slänga upp lite mer. Förr odlade jag massor av tomater etc men har inte orkat på flera år. Ett år fick jag flera hundra tomater på några få plantor, det var kul.

 14. Det låter toppen att du ska blogga mer regelbundet om ert jordbruk. Det är så väldigt roliga inlägg!

 15. En fundering från en nybörjar-odlare… men går det inte att ta egna frön från odlingarna? Eller kanske mer jobb än vad det är värt? Men tänker att då kan ni ju säkra upp att ni har fröer från era favoriter och att de är eko?
  Kul läsa om er odling! Har själv precis fått en liten odlingslott i stan och ser framemot egna grönsaker och örter så småningom, hoppas på att åtminstone kunna bli “självförsörjande” på vissa grödor!

 16. Så roligt och nördigt att läsa om 😍
  Jag undrar hur stor del av skörden ni planerar åt er själv resp. att sälja? …ger perspektiv på verksamheten. Det måste kännas så tillfredställande att odla för självförsörjning! 🙂🙂

 17. Så roligt. Men vad odlar ni i för krukor. Ser fram emot att läsa mer. Ni är Norrlands svar på Sara Bäckmo och Mandelmanns 😊
  Odlar själv endel men det tar ju sån plats inne.
  Är det nog varmt nu att odla bara med odlingstunnlar.?

  Mvh
  Elisabeth

 18. Intressant! En fundering från nybliven hobbyodlare: När törst ni ställa ut de små plantorna i tunnelväxthuset? Skyddar verkligen fiberduk mot flera minusgrader? Har ni någon värmefläkt i tunneln? Jag bor i umetrakten men har inte vågat plantera ut något ännu…