Som jag längtat

Åååh jag är så glad att reseförbudet upphävts. Jag har nästan längtat ihjäl mig efter mina systerdöttrar som jag skulle träffat för länge sedan om inte läget varit som det är. Nu har jag inte fått gosa med flickorna sedan julhelgen. Men snart är vi i Borås igen! Och jag vet att Bertil och Folke längtar som tusan efter sina kära kusiner och sin moster. Vi ska vara tillsammans i tio dagar och jag ser framemot varenda stund.

Jag bokade faktiskt tågresan innan reseförbudet upphävts. Ombokningsbara biljetter såklart. Men jag ville verkligen inte tro att det inte skulle gå på något sätt. När beskedet kom förra veckan gjorde hjärtat lyckoskutt i bröstet på mig.

Såklart får vi fortsätta vara försiktiga med vilka vi träffar och hur. Men får jag bara ligga i en solstol på Annas baksida och se kusinerna röja ihop. Då har jag nog med underhållning.

Och får vi bara äta pannkaksfrukost i Annas soliga kök, kvällspromenader utan barn och kolla in alla vackra hus. Då behöver jag inget mer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “Som jag längtat”

 1. Himla härligt! Men har det verkligen varit ett förbud? Det har väl snarare varit rekommendationer att inte resa inrikes om man inte måste? Alltså det kan ju ha känts som ett förbud för den enskilde som vill ta sitt ansvar såklart. Men med förbud tänker jag på sammankomster med 50+ pers, inreseförbud till Sverige osv, alltså där polisen ingriper om de bryts mot. Reserestriktioner är bättre ord tror jag 🙂

  1. Håller med! Det har aldrig förelegat ett ” reseförbud”. Viktigt att vi använder rätta ord om nåt så allvarligt. Inom äldreomsorgen blev det ju ett regelrätt besöksförbud t ex.
   Förstår verkligen att du ser fram emot att träffa din syster igen och hennes barn.🍀

   1. Fast Löfvén har sagt att deras rekommendationer inte är rekommendationer utan just något som alla måste följa. Det är ju därför restauranger i Stockholm har fått stänga för att de inte följt riktlinjerna vad gäller avstånd. Alltså indirekt förbud.

    1. Precis, rekommendationerna är inte vad vi vanligtvis menar när vi säger rekommendation (dvs “det är smart att göra si eller så, men gör som du vill) utan är en myndighets riktlinjer baserade på ett visst läge pch den samlade expertisen inom området. Visst, det är inte lagstiftat emot eller straffbart att resa när rekommendationen är att inte göra det, men när det är ett ovanligt läge där det gäller att agera snabbt från myndigheter och regerings sida så är inte heller lagstiftning vägen att gå, då det är en långsam process och man måste kunna ändra informationen snabbt om läget förändras. Alltså är rekommendationerna/restriktionerna så nära förbud vi kan komma utan lagstiftning, och bör hanteras därefter. Många behöver nog tänka på det för att inte falla in i ett “Det gör väl inget om bara jag… det är ändå bara rekommendationer”-tänk.

  2. Vad gör ordvalet för betydelse? Man skulle inte resa. Punkt. Skönt att vi kan göra det nu.

 2. Ja, syskonbarn kan en ju längta ihjäl sig efter <3 på tal om nåt helt annat, har du sett att Skam ligger ute på Svtplay igen?!

 3. Så härligt det låter!
  Det jag tycker känns svårt är att ses men komma ihåg att hela tiden hålla minst två meters avstånd.
  Om någon vill hälsa på hos oss får de nog sova någon annan stans än hemma hos oss.

  1. Fast det gäller ju generellt ute i samhället det. Inte att det ska vara två meter mellan barn och förälder eller par till exempel. Utan det gäller utomhus bland många andra, på Ica och liknande. Friska och människor man “har koll på” är det ju fritt fram att krama osv.

   Verkar som att du övertolkat det FHM sagt.

   1. Hej! Jag håller inte med dig. Jag tolkar det som Jennifer. Såklart gäller det inte inom sin egen familj/hemmaboende men mellan andra. Det lömska är ju att man kan gå hyfsat symptomfri och ändå smitta andra. Såklart viktigast att hålla avstånd mot riskgrupper men en ev boom mot sjukvården påverkar ju alla.

    Vid resor, och om man blir sjuk, och det väl bryter ut och man är långt borta – kan man då stanna där tills men tillfrisknat? I karantän? Det bör man också ha i åtanke.

    Mycket att tänka på… Men i slutänden gör man som man vill och jag tror och hoppas att majoriteten tar bra ansvar i detta!

   2. Camilla: 2-metersregeln gäller såklart inte mellan familjemedlemmar som dagligdags delar hushåll (och det var heller inte vad personen du svarade på påstod). Men om du t ex åker iväg och träffar en kompis eller om släkten hälsar på i sommar, ja, då är 2 meter det säkerhetsavstånd du skall använda. Asymtomatisk smitta är ett faktum, dvs du smittar i princip som allra mest dygnet/dygnen innan dina symtom brutit ut. Med andra ord finns det inget som heter “friska och människor du har koll på”. Du kan vara tillsynes helt frisk, men ändå smittsam eftersom dina symtom ännu inte brutit ut. Man vet att virusmängder utsöndras ut i luften när du pratar (och om du pratar högt eller sjunger utsöndras partiklarna till ett ännu längre avstånd), det är ju därför 2-metersregeln finns. På min arbetsplats inom vården där vi är stenhårt observanta på symtom hos oss själva håller vi i alla fall 2 meters avstånd till varandra i lunchrum, möteslokaler, hissar etc. Eftersom vi vet hur lätt det är att smitta någon trots att man känner sig helt frisk. Så jag tycker det är klokt att inte packa in hela tjocka släkten i ett litet boende bara för att det är sommar.

    1. Hoppas ni alla är lika nitiska också i vanlig fall för att eliminera säsongsinfluensa och annan skit. Och inte går minsta krasslig till jobbet eller lämnar snorungar på föris så att pedagogerna får karensavdrag pga. er.
     Jag är lika noga nu som alltid!

     1. Men det här handlar inte om en säsongsinfluensa – utan en sjukdom som kan vara livsfarlig för framför allt riskgrupper och ställa hela samhället på ända (och inte minst orsaka kaos inom sjukvården) om alltför många insjuknar på samma gång.
      Med stor sorg i hjärtat kramar jag inte längre mina 70+föräldrar, inte min syster, inte mina vänner eller kollegor. I den krets jag umgås och rör mig är detta en självklarhet och något man gör av solidaritet i denna tuffa situation vi befinner oss.
      Man kan smitta trots att man känner sig frisk och även med mycket lätta symtom och innan sjukdomen brutit ut. Därför är det extra lömskt.

     2. @Camilla: vad har covid19 med säsongsinfluensan att göra? Jag trodde seriöst inte att det fanns människor tror att det är samma sak längre. Men det finns folk till allt tydligen.

     3. Anna Hanna Ann:

      Har jag skrivit att det är samma sak!? Nej.
      Säsongsinfluensan är också livsfarlig för en del. Det vet du va!?

     4. Camilla eller C, vad du nu vill kalla dig: det räcker inte att du är lika noga som vanligt, du måste vara ÄNNU noggrannare. ALLA måste vara supernoggranna på en nivå vi aldrig behövt vara tidigare ute i samhället. Med tanke på att du tror att det är okej att krama “friska och människor man har koll på” (vad det nu betyder?) så behöver du notcha upp ditt hygientänk ordentligt för att komma upp i nivå med de flesta av oss andra just nu.

     5. Anna: Exakt, det finns vaccin på mot säsongsinfluensa och ÄNDÅ dör folk pga. den.
      Notcha upp.. alltså du vet ju inte du vet vad du skriver. Jag känner ingen som är så hygienmedveten som jag är.
      Det ÄR okej att krama friska människor man träffar hela tiden. Länka gärna till där det står att det inte skulle vara okej. Du vill ju bara tjafsa. Sätter en miljon på att jag är mer noggrann med precis allt vad gäller hygien än de flesta. I vanliga fall och även nu. Punkt.

     6. Ja men vaccin minskar både risken för att dö och att bli sjuk väsentligt och är ju därför i princip alla länder i hela världen har restriktioner just för att det inte finns något vaccin än. Det gäller inte vanlig säsongsinfluensa.
      Sedan vill jag också säga att vi verkar vara flera som heter Anna här haha så de andra inläggen är det inte jag som skrivit.

 4. Akkurat sånn er det. Sitte i hagen til en søster, høre barn som leker, ungdommer som snakker sammen, finne fram go’saker når barna har lagt seg, ta de med på «festen» når de blir større. Dele alle gleder of bekymringer, gå tur om kvelden, dele drømmer….

 5. Jag grät lyckotårar när de lättade på reserestriktionerna. Har inte träffat min (vuxna) dotter sen i julas och mammahjärtat har längtat så mycket! ❤️
  80 mils avstånd gör det inte lättare. Vi kommer bila ner och tar med egen matsäck för att träffa så lite andra människor (under resan) som möjligt. Givet att alla inblandade är friska vid resetillfället förståss. Håller tummarna!

 6. Men detta förstår jag inte riktigt. Om du hade tagit din friska flock, packat in dem i en bil, kört ner till Borås och stannat hemma hos din friska syster med friska familj, för att sedan köra hem igen… HUR skulle det kunna vara någon fara?!

  Hur som haver… hoppas att ni får det fantastiskt mysigt!!

  1. Eftersom man kan bära på smitta en tid utan att det bryter ut så ligger ju “risken” i att det plötsligt bryter ut, långt hemifrån. Blir man då så sjuk att man måste uppsöka sjukvård eller i värsta fall bli inlagd på sjukhus, så belastar man sjukvården utanför den egna regionen vilket man vill undvika i det längsta.

  2. Har du helt missat “max 2 timmar med bil”?
   Blir tokig på folk som resonerar på det sättet du gör!

   1. Fast max 2 timmar med bil upphävs ju nu den 13:e då det blir fritt att resa inom Sverige. Vad som dock folk inte verkar fatta är att samma restriktioner gäller som innan – att man ska hålla avstånd till alla som inte är de man bor med. Jag tycker att Folkhälsomyndigheten bör gå ut och förtydliga detta.

   2. Håller helt med att vi ska vara försiktiga, men jag blir tokig på er, inklusive stadsministern, som inte förstår hur olika det är i vårt avlånga land. Vi här högst uppe i norr kommer inte ens fram till närmsta sjukhus om vi ska hålla den rekommendationen med max två timmars resor.

 7. Det er god underholdning å lese kommentardiskusjoner her😄enten det handler om undertøy eller smittevern.

 8. Jag bor i Danmark med en 10-månaders bebis och hela familjen i Sverige. Vi har inte setts sen jul och det verkar inte som om restriktionerna lyfts förrän sista augusti. Så de får inte vara med på hans första födelsedag och kommer inte ha träffat honom på mer än halva hans liv trots att vi bor så nära.

  1. Jag visste inte att danskarna inte får resa till Sverige – här i Skåne är fullt av besökande danskar…