Förra våren monterade vi ner vårt 300 kvadratmeter stora växthus och sålde det. Vi hade tomater och gurka i det och använde det dessutom till vår försådd. Jag älskade att gå in dit mulna, blåsiga dagar och känna värmen, fukten och doften av jord.

Men det var också mycket bekymmer med växthuset. Inte minst att skotta det vintertid utan att plasten skulle ta skada. Dessutom ska ju grönsaker inte växa i samma jord år från år (det ökar risken för sjukdomar) och då är ett växthus ganska besvärligt.

Så istället har vi nu en odlingstunnel. Som står ute på åkern. Mycket smidigare när man odlar grönt.

Tunneln är 50 meter lång och ett hemmabygge vi tillverkat av stålrör böjda med handkraft. Plus vajrar som håller plastduken på plats. Plast är för övrigt ett underbart material i ekologisk odling. Med plastduk kan man täcka över odlingarna så att ogräs hindras från att etableras. Utan att något gift behöver användas.

Finessen med den här odlingstunneln är att vi kan flytta runt den på åkern. Man ska ju inte odla grödor på samma plats år efter år. Och här kan tunneln flytta vidare till nya bäddar i takt med att grödorna flyttar.

I tunneln drar vi upp grönsaker på våren. Och förlänger säsongen på hösten. Och under högsäsong så växer gurkan här inne. Till våra hundratals prenumeranter!

Genom specialgjorda fästen hålls vajrarna på plats i marken och plasten blåser inte iväg.

Bilderna togs för snart två veckor sedan – så allt det som här bara är små hjärtblad (de första blad som utvecklas ur grodden) har nu hunnit bli ordentliga plantor!

Så himla nöjd över att på nytt ha en jorddoftande, fuktig odlingstunnel att ta min tillflykt till under mulna, blåsiga dagar.